x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum alegi uşa de exterior potrivită pentru casa ta

Cum alegi uşa de exterior potrivită pentru casa ta

de Alina Iancu    |    22 Aug 2009   •   00:00
Cum alegi uşa de exterior potrivită pentru casa ta

Simplă sau grandioasă, colorată sau sobră, uşa este cea care oferă o primă impresie asupra spaţiului în care urmează să pătrundem. Mulţi spun despre uşă că reprezintă cartea de vizită a fiecărei case, dar pe lângă această însemnătate, uşa reprezintă şi o modalitate de protecţie faţă de factorii de mediu sau... faţă de hoţi.

Alegerea unei uşi bune nu este de fiecare dată o sarcină uşoară şi de aceea atunci când achiziţionaţi o uşă trebuie să aveţi grijă ca aspectul ei să fie completat de durabilitate şi rezistenţă.

CE ÎNSEAMNĂ O UŞĂ BUNĂ
Atunci când alegeţi o uşă este necesar să vă asiguraţi că se pretează necesităţilor dumneavoastră, dar dacă vreţi să cumpăraţi o uşă de calitate sunt câteva caracteristici de care trebuie să ţineţi cont începând cu materialul din care este făcută uşa şi prelucrarea acestuia, dar şi de faptul că o uşă bună trebuie să aibă minimum clasa 2 de securitate. În funcţie de amplasament (apartament sau casă) uşa trebuie să suporte sarcini diferite şi să facă faţă acţiunii mai multor factori climatici care îi pot modifica dimensiunile.

"Stresul la care este supusă o uşă de casă este mult mai mare decât la una de apartament. Uşile de apartament, în general, sunt considerate uşi de interior. Specialiştii Hörmann recomandă uşile luând în considerare criteriile de montaj (tip locuinţă, încălzire, încărcare umedă admisibilă, solicitări mecanice mari) şi cerinţele (închidere etanşă, etanşeitate la fum, retardanţă la efractie, protecţie la zgomot)" - spune Ionuţ Toma, director tehnic, Hörmann România.

O SCURTĂ CLASIFICARE
Există nenumărate modele care îmbină elemente de siguranţă şi de design. O primă clasificare se face în funcţie de caracteristicile de fonoizolaţie, etanşeitate şi rezistenţă la efracţie, iar apoi în funcţie de materialul din care sunt confecţionate găsiţi uşi de lemn, uşi metalice sau din PVC. Din punct de vedere al structurii uşile pot fi simple, duble, triple, cu o parte fixă. Specialiştii recomandă uşile din metal - deoarece sunt mult mai rezistente la apă (cele din tablă zincată nu ruginesc) şi au o barieră fonică şi termică mai eficientă.

SISTEME DE PROTECŢIE
Experţii atenţionează că pe lângă uşa în sine foarte importante sunt accesoriile şi sistemele suplimentare de protecţie de la yale până la senzori de supraveghere la închidere şi încuiere şi electro-broaşte. Tocăria, este recomandat să fie confecţionată dintr-un material rezistent la deformare, iar în ceea ce priveşte balamalele, de preferat sunt cele din oţel indiferent că sunt cilindrice simple sau balamale reglabile pe trei direcţii.




"Încuietorile folosite trebuie să fie inscripţionate, să aibă agrement conform normelor europene în vigoare. Când alegem încuietorile trebuie să fim siguri că în cazul în care acestea se strică există piese de schimb pe piaţă", spune Mirela Bichigeanu, general manager la Waldeck Trading Impex SRL.

CARTEA DE VIZITĂ A CASEI TALE
Uşa este considerată cartea de vizită a oricărei case şi trebuie să fie în armonie cu restul construcţiei atât la nivel arhitectural, cât şi la culoare. Pentru un design mai bogat unele uşi sunt prevăzute cu accesorii: inel de ciocănit, mâner decorativ sau ochiuri de geam termoizolante. Pentru un aspect final plăcut trebuie să urmăriţi şi "etapele de montaj care cuprind o bună împănare a tocului după reglarea coplaneităţii şi verticalităţii tocului, prinderea tocului solid în peretele suport, testarea funcţionării uşii, umplerea spaţiului dintre peretele suport şi toc cu materialele corespunzătoare - spumă poliuretanică (adecvată) sau mortar.

Este foarte important, pentru funcţionarea corectă a uşii, ca partea de toc care cuprinde balamalele să fie montata perfect, fără torsionări sau abateri de la verticalitate." Ionuţ Toma, director tehnic, Hörmann România.
În funcţie de destinaţie şi pretenţii preţurile uşilor pot varia între 400 şi 600 de euro şi pot depăşi 3.000 sau 4.000 de euro.

SFAT
De regulă izolarea fonică şi termică este dată de gradul de acoperire în interior cu spumă poliuretanică sau a stratului izolant de lemn sau vată minerală. La fel de importantă este şi grosimea foii de uşă. Astfel, pentru un apartament uşa trebuie să aibă o grosime cuprinsă între 40mm şi 50mm, iar pentru case şi vile grosimea indicată este de peste 50mm. Din punct de vedere al rezistenţei fonice este indicat ca uşa să aibă cel puţin 28db. Pentru o uşă de calitate, lăţimea foilor este de 1,25mm. Un alt aspect important este gradul de siguranţă pe care îl oferă. Cele mai indicate din acest punct de vedere sunt uşile metalice antiefracţie clasificate după standardul european V ENV 1627.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine