x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să creezi un interior "eco-friendly" fără să-ţi compromiţi stilul

Cum să creezi un interior "eco-friendly" fără să-ţi compromiţi stilul

de Georgiana Teodorescu    |    30 Oct 2010   •   00:00
Cum să creezi un interior "eco-friendly" fără să-ţi compromiţi stilul

Pentru cei mai mulţi dintre noi a trăi într-o clădire construită în totalitate pe principii bio va rămâne un vis neîmplinit. 98% dintre construcţiile de locuinţe din lume nu au nimic care să corescundă cu principiile acestei direcţii.



A trăi bio se referă, dincolo de preocuparea pentru mediu, la calitatea vieţii. De ce să nu încercăm să punem aceasta amprentă asupra spaţiilor în care locuim, fie ele vile, apartamente sau garsoniere în clădiri mai mult sau mai puţin noi. În final, orice există deja se poate adapta, fără a fi nevoie de dărâmări sau orice alte manevre care să ducă la şantier.

O locuinţă normală produce şase tone de emisie de dioxid de carbon pe an, ceea ce contribuie la încălzirea globală şi duce la accelerarea directă a schimbărilor climatice. Dacă câteva principii simple ar fi respectate, nu numai că ar reduce considerabil raportul, ci ar şi economisi simţitor banii beneficiarilor. Dar cum la noi subiectul aproape că este necunoscut, întrebarea este: de unde începem? Ce stă în puterea noastră ca simpli locatari cu bugete reduse? Cu siguranţă cultivarea grijii pentru detaliile de confort, sănătate şi reducere a consumurilor şi a deşeurilor de uz curent poate fi un prim pas.

CE ESTE DESIGNUL ECO?
Deşi este nou, conceptul constă în aducerea împreună a unui număr de elemente diferite pentru a crea spaţiul de locuit ideal: un echilibru perfect între funcţiune, confort şi cost, toate sub amprenta unui stil personal bine definit.
Pentru a şti cum să alegi materialele pentru finisare şi decorare, poţi aplica nişte întrebări-cheie. Verifică cum a fost fabricat, dacă este din sursă care se reînnoieşte natural, dacă a fost fabricat pe cale non-poluantă sau, dacă drepturile muncitorilor care l-au lucrat au fost respectate. De asemenea, trebuie verificat dacă a fost transportat pe distanţe mari şi în cazul în care acest lucru este valabil interesaţi-vă dacă se poate înlocui cu unul de provenienţă locală. Eficienţa din punct de vedere energetic şi rezistenţa în timp sunt la el de importante, precum şi uşurinţa în întreţinere şi mai ales ce se întâmplă cu el după ce nu ne mai trebuie (se poate recicla sau folosi în alt scop sau este biodegradabil).

Şi deşi pare că te obligă la un aspect simplu şi natural, cheia este ca elemente de expresie personală şi individualitate să se aplice în mod clar pe amenajarea de ansamblu. Elemente specifice designului contemporan sunt permise şi pot transforma spaţiul dintr-unul modern într-unul eco-chic.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta