x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

18 Oct 2021   •   16:35
Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar te trezești și cu facturi imense la întreținere, curent sau gaze. Așa că, ce ai de făcut, pentru a ține situația sub control? Nu este nevoie să tremuri de frig în propria locuință, ci doar să aplici următoarele sfaturi, pentru a trece cu bine peste anotimpul rece.

Acoperă fisurile și folosește termostatul

Micile fisuri din jurul geamurilor și al ușilor, chiar și al celor de termopan, sunt locurile prin care frigul pătrunde cel mai des în locuință. Potrivit statisticilor, între 5% și 30% din căldură se pierde prin aceste fisuri. Cea mai eficientă metodă este să găsești soluții pentru a le acoperi. Poți apela la ajutorul specialiștilor sau poți încerca și singur să înlocuiești garniturile sau să reglezi termopanele.

 

De asemenea, pentru a reduce costurile facturilor pe timp de iarnă, este indicat să folosești cât mai des termostatul. Nu uita să-l oprești, atunci când pleci de-acasă, iar dacă ai o locuință mai mare, poți încălzi doar camerele în care petreci cel mai mult timp. O altă soluție este să folosești caloriferele electrice, radiatoarele sau aerotermele, în spațiile în care stai, și să reduci temperatura centralei sau a caloriferelor clasice. Multe dintre aceste gadgeturi sunt dotate, la rândul lor, cu sisteme de siguranță și termostate care te ajută să îți setezi temperatura dorită. Spre deosebire de centralele pe gaz, în cazul caloriferelor electrice, poți contoriza exact cât consumă, datorită specificațiilor acestora. Spre exemplu, un aparat de 1200 de wați va consuma 1,2 kilowați pe oră. 

Schimbă decorul și îmbracă-te în straturi

Există și alte soluții pentru a-ți menține locuința caldă pentru mai mult timp. Spre exemplu, draperiile groase sunt de mare ajutor pe timp de iarnă. Obloanele exterioare sunt, de asemenea, o soluție. Nu uita, însă, să le tragi atunci când este soare afară, pentru ca lumina să-ți încălzească în mod natural casa. De asemenea, închide ușile camerelor pe care nu le folosești. Ai putea să îți organizezi și mobilierul. Nu trebuie decât să muți canapelele, fotoliile și scaunele cât mai departe de geamuri. Acoperă-le cu pături pufoase și îți vor oferi un plus de căldură.

 

Și garderoba de casă poate fi mai groasă, în zilele geroase. Folosește șosete confortabile, pantaloni de trening și îmbracă-te în straturi, fix ca atunci când mergi pe munte. Principalul tău scop este să te încălzești pe tine și abia apoi să-ți încălzești locuința. În unele cazuri, dacă te echipezi adecvat, nici nu vei avea nevoie să mai pornești căldura.

Treci la alimentația de iarnă

În timpul iernii, este bine să optezi pentru mâncăruri calde. Înlocuiește sucul cu o cană de ceai fierbinte, o cafea sau cacao cu lapte. Mănâncă supe la prânz, iar pentru cină, pregătește ceva la cuptor. Poți lăsa, apoi, ușa acestuia deschisă, pentru un plus de căldură. Și dacă ai observat că mănânci mai mult iarna, află că este ceva normal. Corpul tău vrea să fie cât mai bine vitaminizat, pentru a se încălzi. Ascultă-l și consumă cât mai des cereale, legume pe bază de amidon și alimente bogate în proteine.

Acum știi ce ai de făcut pentru a trece mai ușor peste iarnă. Trebuie doar să găsești echilibrul dintre confortul tău termic și sumele pe care le vei da pe facturi. Dacă vei urma doar o parte dintre aceste sfaturi, cu siguranță vei reuși să faci economii. Cu acei bani, te poți pregăti pentru cadourile de Crăciun sau pentru următoarele concedii.

Sursă foto: Unsplash.com/Alex Padurariu

×