x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Design în alb

Design în alb

de Alina Iancu    |    25 Mar 2011   •   13:22
Design în alb

Fără să poată fi numit culoare, albul reprezintă mai degrabă, lipsa culorii. În amenajările de interior este nelipsit şi de cele mai multe ori este preferat datorită posibilităţilor multiple de amenajare pe care le crează. Desigur, albul are şi dezavantajele lui, mai ales atunci când este folosit pe obiecte de mobiler şi decoraţiuni des utilizate. Puse în balanţă, avantajele oferite sunt însă de departe mult mai importante pentru designeri.

 

Puritate şi relaxare

Albul este culoarea purităţii, a simplităţii şi a eleganţei. În unele culturi este asociat cu divinitatea, în altele este un simbol al dragostei, dar şi al păcii şi al bunătăţii spirituale. Folosit în designul de interior, albul este apreciat pentru că oferă posibilitatea unor amenajări multiple. Într-un spaţiu în care eşti constrâns de culoarea pereţilor, mobilierul şi obiectele de design, dar şi stilul sunt mult mai greu de ales. Dar dacă albul este culoarea de bază într-o cameră se poate opta pentru un stil rustic sau pentru unul clasic sau vintage în funcţie de preferinţe.

 

Mobilierul poate avea orice culoare, însă ales tot alb va crea o imagine curată, ca şi cum v-aţi afla în faţa unei picturi. Ca să o însufleţiţi este de ajuns să adăugăţi câteva obiecte viu colorate. În dormitor şi living cele mai indicate sunt perniţele decorative şi covoarele, spune Sarah Van Arsdale, într-un interviu acordat site-ului www.doityourself.com. Stilul şi culoarea acestora vor crea un efect vizual definitoriu pentru încăpere. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi încercaţi să adăugaţi unui spaţiu alb câteva perniţe rotunde, cu model floral, pastelat şi un covor roz cu inserţii albe. Imaginaţi-vă apoi cum ar arăta aceeaşi încăpere dacă perniţele decorative ar fi pătrate, de un portocaliu intens, iar covorul ar fi modern cu forme geometrice, în nuanţe de orange şi galben.

 

Pentru bucătării zugrăvite şi mobilate în alb, accesoriile sunt cele care fac diferenţa şi dictează stilul.

Culorile vii precum verde, roz, albastru dau încăperilor de acest gen un aer revigorant şi relaxant, iar locatarilor un sentiment de prospeţime asemeni celui din zilele de primăvară.

 

Albul verilor răcoroase

 

Pe lângă impactul vizual pe care îl crează, albul este preferat în designul de interior şi datorită faptului că este o culoare "răcoroasă”. Spre deosebire de celelalte culori care absorb razele de lumină, albul le reflectă, astfel că, nici o suprafaţă sau obiect alb nu va absorbi sau înmagazina căldură. Încăperile cu pereţi şi mobilier albe vor fi întotdeauna mai răcoroase şi mai primitoare în verile toride. Nu trebuie să vă decoraţi întreaga locuinţă în alb, este de ajuns o singură cameră, cu pereţi de un alb intens, în care să vă puteţi răsfăţa atunci când simţiţi nevoia de câteva grade mai puţin.

 

Dacă vopsirea pereţilor vi se pare prea mult, puteţi aduce puţin din răcoarea albului dacă schimbaţi câteva accesorii. Încercaţi să umpleţi un vas de sticlă înalt cu pietre decorative albe sau schimbaţi veiozele colorate cu unele albe, simple.

 

Soluţii pentru micile dezavantaje

 

O cameră albă în întregime necesită şi foarte multă atenţie. Pereţii şi piesele de mobilier albe au nevoie de acelaşi tip de îngrijire ca oricare altele. Din cauza contrastului petele şi urmele murdărie se vor vedea mult mai uşor şi vor părea mai accentuate, însă modul de curăţare este acelaşi. Mai greu de întreţinut se vor dovedi a fi obiectele din materiale textile. Pentru o întreţinere uşoară sunt recomandate husele care pot fi detaşate şi spălate.

 

Dacă aveţi copii sau animale cel mai bine este să vă rezumaţi la pereţi albi şi eventual la o pardoseală albă care poate fi uşor curăţată. Oricum aţi decide să aduceţi albul în propriul cămin, puteţi fi siguri că va crea o atmosferă relaxantă şi plăcută de care vă veţi bucura zi de zi.

 


×
Subiecte în articol: design vopsea alb