x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Divorțul la mediator. Legal, discret, eficient

Divorțul la mediator. Legal, discret, eficient

11 Dec 2015   •   09:19
Divorțul la mediator. Legal, discret, eficient

Armonizarea permanenta a legislatiei Romaniei cu legislatia europeana ofera cetatenilor romani o suma de alternative cand este vorba despre desfacerea casatoriei. Stim cu totii despre divortul la Oficiul Starii Civile, divortul la notariat sau clasicul divort in instanta, dar mai putin mediatizat este divortul cu ajutorul unui mediator.

Cadrul legislativ:
– Mediatorul este abilitat, potrivit legii (art. 64, art. 65, art. 66 din Legea nr. 192/2006), sa rezolve prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei si a tuturor celorlalte aspecte ce rezulta din decizia de a pune capat unei casnicii:
Art. 64 (1) Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la: a) continuarea casatoriei; b) partajul de bunuri comune; c) exercitiul drepturilor parintesti; d) stabilirea domiciliului copiilor; e) contributia parintilor la intretinerea copiilor; f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(1^1) Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.
(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
Art. 65 Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.
Art. 66 (1) Inainte de incheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita.

In urma lecturarii textului de lege, intelegem ca orice cuplu poate solicita serviciile unui mediator pentru divort si ca “mediatorul divorteaza” la fel cum avocatii infiinteaza firme sau ONG-uri sau cum consilierii de proprietate intelectuala protejeaza marci. (...)

Ce inseamna divort?

Mergem la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane si gasim fix la pagina 312 a editiei din ’89, emisa de Academia Romana, definitia:

Divort: Desfacere pe cale legala a unei casatorii. Din latinescul divortium.

Nici nu intru bine in detalii si constat ca termenii divort si ilegal in aceeasi fraza, in conditiile in care divort inseamna desfacere pe cale legala au unei casatorii, este un nonsens lingvistic, dar, pe care il putem tolera avand in vedere faptul ca, de multe ori, obisnuinta cu termenii ne poate conduce spre pierderea sensului exact al acestora.

Mergem, mai departe, la latinescul divortium si aflam din dictionarul latin ca: Divortium denota actul prin care o sotie poate parasi sotul ei, sau prin care sotul poate respinge sotia sa.

Interesant este ca una dintre modalitatile de divort in Roma Antica era divortium bona gratia, care se traduce prin divort prin buna intelegere.

La o prima citire, divort prin buna intelegere poate fi considerat divortul prin acordul sotilor pe care il intalnim in art. 373, art. 374 sauart. 375 din NCC, articole in care nu exista nicio referire expresa la mediere. Daca expresia latina “divortium bona gratia” nu ar fi continut si termenul” bona”, as fi fost intru totul de acord. Cautarea sensului corect al ideii juridice ne conduce la Legea nr. 192/2006 care ne ajuta sa intelegem ca “bona” din expresia latina este ceea ce se poate obtine in special cu ajutorul unui mediator:
(...)

De unde legalitatea divortului la mediator?

Legalitatea divortului la mediator vine de la Legea nr. 192/2006
Art. 64: (1^1) Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.
(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.

Daca este nevoie, completam amintind ca hotararea de expedient este o hotarare a instantei de judecata care consfinteste invoiala partilor consemnata in acordul de mediere.

Vom intra si mai mult in detalii. Mediatorul desface casatoria?
........................ 

Află totul despre acest subiect AICI

×