x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Feng-shui, pas cu pas

Feng-shui, pas cu pas

18 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Pentru creatorul zilelor noastre (artist, designer, arhitect, psiholog, psihiatru), arta Feng-Shui constituie o sursa inepuizabila de inspiratie pentru dezvoltarea si obiectivarea repertoriului creativ compozitional. Asistam astazi, in societatea umana, la o multiplicare nestapanita si arbitrara de comportamente si stiluri de viata, de tehnologii si produse ale actiunii noastre subiective si discriminative. Gandurile, sentimentele si obiceiurile noastre se indeparteaza tot mai mult de viata naturala, integrativa si arhetipala, pe care o avem inscrisa programatic in structurile noastre psihosomatice si spirituale. Dar, ca un fapt plin de speranta, constatam ca intotdeauna gandirea creativa cauta sa gaseasca o viziune si moduri de existenta care sa ordoneze si sa reechilibreze instinctele noastre deviate. O posibila cale este cea de redescoperire si intelegere a modelelor simbolice apartinand vechilor civilizatii.

In cultura chineza traditionala, asemeni tuturor civilizatiilor antice, existenta umana, petrecuta in intimitatea Naturii vazute si nevazute, era o cautare permanenta a integra rii si armoniei. Persoana individuala sau grupul asigura legatura interactiva intre cei doi poli fiintiali: Cerul si Pamantul sau Spiritul si Natura, Constiinta si Puterea, Focul si Apa sau Timpul si Spatiul. Modelul Realitatii, explicativ si aplicativ pe mai multe niveluri de intelegere, a avut la baza conceptul de energie (Qi) vazuta ca legatura interactiva si transformatoare intre Spiritual si Material. Orice fenomen fizic sau psihic, natural sau creat artificial, personal sau transpersonal, era conceput ca un sistem ciclic specific aflat in tranzitivitate spatio-temporala transformatoare, dar totusi raportat la un sistem arhetipal fundamental si absolut. De aici rezulta acea relatie, atat de cautata, de integrare si armonizare a aspectelor particulare. Recunoastem in aceasta viziune traditionala modelul modern de Realitate structurata hologramic pe niveluri si componente aflate in rezonanta corelativ-analogica. Din aceasta tulpina traditionala s-au desprins toate ramurile aplicative chineze: medicina, astrologie, gigong, feng-shui, acupunctura, caligrafie, pictura, arta gatitului si artele martiale.

In Feng-Shui, parte integranta a acestei culturi, fenomenele naturale (ape, munti, arbori, animale, nori, vanturi), organismul uman precum si creatiile sale (orase, temple, locuint e, obiecte) erau concepute ca "locuri in care s-a oprit energia" in eruperea ei ciclica, continua si transformatoare.

Elementele formale si spirituale utilizate de arhitecti si designeri pot actiona la orice nivel personal sau transpersonal, cu efecte remarcabile: confort, sanatate, relatii familiale si sociale favorabile, prosperitate, destin fericit pentru sine si urmasi.

arh. Dan Dumitriu
tel.: 021/232.96.94

CE INSEAMNA FENG - SHUI
Termenul "Feng-shui" se traduce literal "vant apa" si sugereza foarte elocvent cele doua elemente care influenteaza curgerea energiei (qi) in spatiu. Termenul "Feng-shui" apare pentru prima data explicat intr-una din scrierile invatatului Guo Pu "Cartea despre inhumare": "Qi (energia) circula o data cu feng (vantul) si este disipata, dar este retinuta cand intalneste shui (apa)". Feng-shui este un sistem care se bazeaza pe observarea atenta a modului in care qi-ul (energia) celor doua planuri, timp si spatiu, interactioneaza. In cultura chineza timpul este determinat de fortele ceresti, iar spatiul (exterior si cel interior) de cele pamantesti.

Feng-shui este o stiinta ce isi propune echilibrarea raportului dintre aceste forte. Ca oricare alta stiinta, Feng-shui are un domeniu teoretic si unul aplicativ, practic. Feng-shui este, pe scurt, stiinta de a trai in armonie cu mediul inconjurator.

Este o stiinta, pentru ca se bazeaza pe formule clare si pe calcularea directiilor magnetice pentru aplicarea acestora. O mare parte din Feng-shui poate fi privita ca o arta, pentru ca necesita o judecare si o interpretare subiective a datelor culese.

In Feng-shui exista doua scoli principale: Scoala Formelor si Scoala Busolei. Scoala Formelor (Xingfa) este prima si cea mai veche scoala de Feng-shui, care se ocupa de alegerea locului de inmormantare si totodata de stabilirea locului prielnic constructiei caselor celor in viata.

Scoala Busolei se bazeaza pe conceptul conform caruia fiecare dintre directiile cardinale aduce un altfel de qi (energie). Cei mai multi dintre practicantii de Feng-shui au combinat ambele scoli intr-un sistem denumit Feng-shui "clasic" sau "traditional" pentru a ajunge la o analiza si o interpretare cat mai corecte.
×
Subiecte în articol: feng-shui