x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Frunzis decorativ pentru interioare moderne

Frunzis decorativ pentru interioare moderne

de Cornelia Constantin    |    28 Sep 2006   •   00:00
Frunzis decorativ pentru interioare moderne
MEREU VERDE
V-ati mutat de curand in casa noua? Nu conteaza daca este la bloc sau la curte, tot veti avea nevoie de cateva plante care sa va decoreze noile spatii imaculate si pline de lumina. In randurile care urmeaza va prezentam cateva dintre cele mai iubite plante, pentru frunzisul lor interesant si calitatile decorative deosebite.

BEAUCARNEA

Este o planta foarte interesanta, destul de greu de deosebit de Dracaena pentru un ochi neformat. Ea decoreaza cu succes spatiile bine luminate, chiar daca acestea au o umiditate scazuta in aer. Tolereaza pana si aerul conditionat, stiut fiind faptul ca acesta omoara destul de multe plante. Atat timp cat i se ofera o expunere luminoasa si nu se ineaca cu apa, planta se dezvolta bine.

Unele varietati au frunze care cresc direct dintr-un soi de bulb plantat la nivelul solului, altele au tulpini inalte cu baza ingrosata. Planta se uda in profunzime, dar rar, lasandu-se sa se usuce pamantul intre doua udari. In zonele calde si uscate din care provine, ea poate ajunge pana la 9-10 m inaltime, dar, in conditiile in care este plantata in ghiveci, nu trece de 2,5 m.

DRACAENA

Are multe varietati, asa incat fiecare isi poate alege ce-i place mai mult si ce se potriveste mai bine cu spatiul in care urmeaza sa fie amplasata. Varietatea marginata este una dintre putinele plante care se multumesc cu mai putina lumina. E adevarat ca in astfel de conditii cresterea este diminuata, dar planta continua sa aiba un aspect frumos. Udarea se face cu moderatie, in schimb necesita pulverizari periodice pentru a evita brunificarea varfului frunzei. De obicei se planteaza mai multe exemplare in acelasi ghiveci, pentru a se obtine o zona verde mai atractiva. Sa nu cadeti in capcana transplantarii intr-un ghiveci cu mult mai mare. In mod surprinzator, radacinile sunt mici in comparatie cu manunchiul de frunze de pe fiecare tulpina. Aveti grija la gaurile de scurgere ale ghiveciului, pentru ca fara ele radacinile plantei vor putrezi.

FICUS

Cred ca in fiecare casa se gaseste o varietate de ficus. De cele mai multe ori e vorba de varietatea elastica, cu frunze mari, pieloase si tente roscate. Dar pentru cei care doresc altceva, un copacel usor de modelat si cu frunzis delicat, recomand varietatea benjamina. Sunt ficusi benjamina cu frunzis verde inchis, verde deschis sau variegat. Ei rezista scurte perioade de expunere la lumina de proasta calitate cu riscul pierderii catorva frunze. Indata ce se schimba intensitatea luminii vor da noi frunze si crengute. Utilizand tehnici similare celor prin care se obtin bonsaii, ficusilor benjamin li se pot impleti tulpinile. Dupa un pic de studiu si dumneavoastra o sa puteti impleti tulpinile asa cum fac specialistii. Ficusii se uda moderat, se transplanteaza in ghivece mai mari atunci cand radacinile ies la suprafata pamantului si se tund periodic, in functie de interesele dumneavoastra.

YUCCA

Cititi despre plantele dumneavoastra in carti, reviste sau pe internet. Numai asa veti evita greselile de ingrijire. Nu le neglijati, pentru ca au nevoie de atentie permanent. Chiar si atunci cand sunteti plecati in concediu
Dupa ce intr-un numar trecut am vorbit despre Yucca de gradina, a venit vremea sa amintim si de sora sa care ne decoreaza interioarele. Varietatea elephantipes are trunchi puternic si un manunchi de frunze in varf. Frunzele sunt de un verde foarte placut si moi la atingere, in comparatie cu varietatea de gradina. Ca si Dracaena, Yucca de camera are radacini putin dezvoltate si nu consuma foarte multa apa. Asa ca aveti grija la udare si nu va grabiti cu transplantarile. Daca vi se pare ca planta se rastoarna din cauza ca frunzisul a devenit mai greu decat ghiveciul, folositi un ghiveci masca din material ceramic, ceva mai greu. In acest fel capata stabilitate.

DE RETINUT

Mai sunt si alte plante care se pot utiliza cu succes in spatii moderne. Ferigile dau o nota de exotism interioarelor si nu sunt dificil de ingrijit. Dieffenbachia are varietati de talie mare, medie sau mica, iar frunzisul este interesant colorat. Dizygotheca este cu adevarat gratioasa, iar frunzisul are tente rosiatice. Neobisnuitul Zamioculcas a fost contemporan cu dinozaurii, iar acum a patruns si in casele noastre. Sortimentul este generos - alegeti bine.
NU EXILATI PLANTELE IN COLTURILE CAMERELOR
Lumina este pentru cele mai multe plante factorul determinant pentru o buna dezvoltare, ori colturile camerelor sunt de obicei zone intunecoase. O sa-mi spuneti ca nu le puteti amplasa pe "culoarele de trecere", pentru ca or sa incurce membrii familiei in timp ce se deplaseaza prin casa. Dar se pot gasi solutii in asa fel incat plantele sa aiba conditii bune, iar pe dumneavoastra sa nu va incurce cu nimic. Nu trebuie decat sa va puneti fantezia la treaba si sa alocati acestui aspect un buget oarecare. Exista in magazine diverse modele de suporturi, etajere, propuneri de amenajari pentru ferestre etc. Iar daca in sezonul cald ati lasat afara o parte din plantele de interior, e momentul sa le gasiti din nou un loc in casa. Temperaturile vor continua sa scada si, daca nu luati masurile necesare, veti risca sa le pierdeti. Ar fi pacat, nu?
DETALII IMPORTANTE
Pentru a obtine un efect decorativ mai interesant, veti fi tentati sa folositi ghivece de tip masca. Ele nu se folosesc pentru a amplasa efectiv planta in ele. Ghivecele masca nu au gauri de scurgere a apei suplimentare si uneori materialul din care sunt confectionate nu este compatibil cu plantele. Daca va decideti sa folositi ghivece clasice, nu neglijati farfuriuta pentru apa suplimentara. Fara ea veti murdari podeaua la fiecare udare a plantelor. Achizitionati un pulverizator pentru ca veti avea nevoie de el in scurta vreme: cele mai multe plante cu frunzis decorativ necesita pulverizare periodica.

Ce soluri va trebui sa folositi pentru plante atunci cand va fi nevoie sa le transplantati. Va recomand sa folositi amestecuri de turba, dar in nici un caz dintre acelea care se gasesc in mod curent in florarii. Faceti un efort si mergeti intr-un magazin care aduce soluri din strainatate, pentru ca altfel riscati sa va omorati plantele din cauza solurilor pline de larve de daunatori. Pentru siguranta, dezinfectati termic solul

Ingrasamintele se administreaza de obicei impreuna cu apa folosita la udare in perioada de maxima dezvoltare a plantelor (martie-septembrie). Nu administrati niciodata ingrasaminte pe pamant uscat, pentru ca se vor arde radacinile

Pulverizarile au rolul de a creste umiditatea relativa in preajma plantelor. In functie de numarul de plante, va alegeti un pulverizator cu rezervor potrivit. Preturile acestora sunt accesibile si aveti un sortiment variat la dispozitie

Atunci cand cititi despre o planta ca la maturitate poate avea inaltimi mai mari de 2 m, nu va speriati. Probabil ca informatia se refera la inaltimea pe care o poate avea in zonele de origine

×
Subiecte în articol: plante planta