x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Holon Design Museum- simbol al athitecturii contemporane

Holon Design Museum- simbol al athitecturii contemporane

de Georgiana Teodorescu    |    01 Apr 2011   •   12:39
Holon Design Museum- simbol al athitecturii contemporane

Atunci când vorbim de expoziţii, sub diversele sale forme, este necesar să se stabilească o legătură evidentă între elementele expuse şi spaţiul în care sunt amplasate. Există o varietate de factori care contribuie la desăvârşirea unei colecţii: lumina, culorile, sunetele, chiar şi arhitectura clădirii poate conţine un mesaj puternic ce este transmis vizitatorilor şi în acest fel îşi formează aşteptări în conformitate cu acesta.

Muzeul de Design Holon, Israel, respectă toate aceste condiţii, fiind una din cele mai avangardiste opere de arhitectură ale momentului, în conformitate cu scopul pe care îl are. Muzeul este creaţia arhitectului şi designerului de renume mondial Ron Arad care a conceput o clădire-simbol, ce introduce vizitatorii într-un mediu copleşitor, care respiră design prin toţi porii şi care le este dedicat. Design Museum Holon este singurul muzeu de profil din Israel şi serveşte ca centru important pentru inovaţiile din domeniul designului, favorizează dialogul internaţional şi subliniază importanţa calităţii în domeniu.

Clădirea în sine, prin arhitectura ei, cuprinde şi exprimă principiile designului modern, aspectul ei general constituindu-se într-un adevărat spectacol. Ron Arad a reuşit să execute o compoziţie care înglobează două clădiri distincte: una este inventivă, o piesă sculpturală complicată, iar cealaltă este compusă dintr-un set logic de galerii ce conţin expoziţiile diferiţilor designeri.

Muzeul este o clădire cu o apariţie îndrăzneaţă: de la culorile de portocaliu aprins, roşu închis şi maro, până la forma surprinzătoare dată de cele cinci panglici ondulate ce o înconjoară. Acestea sunt fabricate în Bergamo din oţel Corten, şi reprezintă rezultatul unor soluţii de inginerie inovatoare şi de cercetare chimică, atât în Italia, cât şi în Israel. Elementul - surpriză îl constituie acest metal care este corodat artificial şi care, odată cu trecerea timpului va căpăta alte nuanţe, ajungând după 50 de ani la o culoare ciocolatie.

Panglica care îmbracă muzeul nu este niciodată în întregime ascunsă vederii vizitatorilor, ci acţionează ca un fir vizual ce trece prin muzeu. Este un adevărat joc de întuneric şi lumină, de masă şi spaţiu, de protecţie şi expunere.

Clădirea este un real succes, o operă de artă care plasează oraşul Holon într-un centru de cultură şi educaţie în materie de design.

×
Subiecte în articol: muzeu design