x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Îngrijirea cailor, hobby şi responsabilitate

Îngrijirea cailor, hobby şi responsabilitate

de Alina Iancu    |    20 Apr 2011   •   12:53
Îngrijirea cailor, hobby şi responsabilitate

Un animal de companie poate aduce mari bucurii, indiferent că vorbim despre o pisică, un căţel, o iguană sau de unul de dimensiuni mai mari, precum un cal. În ciuda aspectului puternic, caii sunt animale sensibile, care au nevoie de tot atâtea îngrijiri ca şi un cătel. Lipsa acestora se reflectă în apectul fizic care lasă de dorit, dar şi în sănătatea precară. Deşi sunt animale sălbatice la origini şi pot sta afară, caii domestici au nevoie de un adăpost care trebuie să îndeplinească anumite condiţii esenţiale despre care ne-a vorbit dr. Ozana Moraru, proprietara clubului de echitaţie Equestria. “Să construieşti o astfel de bază ecvestră, din punct de vedere al calităţii, înseamnă o bună informare prealabila despre ce e mai bun şi potrivit pentru caii de performanţă, cunoaşterea soluţiilor tehnice în diverse aspecte ale construcţiei, dar şi mult efort, enorm de mult timp şi energie fizică şi psihică, chiar sacrificii de ordin personal.” Tot anumitor standarde trebuie aliniate şi hrana sau terenul pe care caii sunt lăsaţi să alerge. Vizitele medicale au şi ele o anumită frecvenţă cu care trebuie efectuate.

Adăpostul, de la simplu la complex

Caii sportivi şi cei de companie petrec cel mai mult timp în grajd. Dimensiunile acestuia, sau ale boxelor, dacă vorbim de mai multe animale, trebuie să fie de minimum 12 metri pătraţi, cu o înălţime corespunzătoare mărimii calului, astfel încât să i se asigure un volum de aer suficient. Este recomandat ca pereţii din jurul lui să fie confecţionaţi dintr-un lemn rezistent, fără colţuri dure. În joacă, calul poate sparge pereţii, iar aşchiile rezultate îl pot răni foarte grav şi chiar iremediabil. Folosirea materialelor dure trebuie evitată şi în ceea ce priveşte podeaua deoarece duc la obosirea şi suprasolicitarea tendoanelor calului. Pentru un confort sporit pe jos pun paie uscate sau rumeguş care se curăţă şi se împrospătează periodic. Tot pentru securitatea calului, trebuie să fie îndepărtate orice obiecte dure sau ascuţite. Pe lângă mâncare, în boxă este necesar să existe tot timpul apă potabilă.

Proprietarii de cai cu posibilităţi financiare optează astăzi pentru adăpători automate, dotate cu sisteme de încălzire care previn îngheţarea apei pe timpul iernii şi care oferă animalelor apă proaspătă oricând este nevoie.

Duşurile şi solarii sunt o altă dotare a grajdurilor moderne. Caii sunt animale cărora le place să fie curate, iar astfel de dotări permit curăţarea lor după plimbări sau antrenamente, dacă vorbim de cei sportivi, precum şi uscarea rapidă. Pentru grajduri mai mari sau cluburi de echitaţie proprietarii pot opta şi pentru covoare rulante pentru menţinerea unei bune forme fizice a cabalinelor.

Solul, un element important

Sănătatea şi nivelul de performanţă a cailor pornesc de la solul pe care calcă. Aparent legătura între aceste elemente pare să nici nu existe, însă ea este foarte importantă, mai ales pentru caii sportivi. Dr. Ozana Moraru ne-a explicat că “este vorba de un sistem de irigaţie subteran, controlat computerizat, care asigură o umiditate constantă, continuă, de un anumit nivel, ideal pentru a nu avea deloc praf, dar nici bălţi şi noroaie când plouă afară. Deasupra acestui sistem numit “in maree”, se găsesc 30 de centimetri de nisip de siliciu, de o granulaţie extrem de fină (sub 0,3 mm) şi un conţinut de siliciu de peste 98% - condiţii esenţiale pentru o consistenţă, rezistenţă şi elasticitate a solului, toate acestea împiedicând suprasolicitrarea tendoanelor calului şi riscul de accidentare a acestuia”.

Îngrijirea de bază

Un cal consumă zilnic o cantitate de mâncare egală cu 2% din greutatea proprie. Orice crescător de cai interesat de bunăstarea acestora ştie că alimentaţia trebuie adaptată în funcţie de fiecare animal în parte. Trebuie luate în seamă aportul caloric şi de proteine, dar şi eforturile zilnice pe care le depune. Fânul este hrana de bază care poate fi completată cu elemente bogate în substanţe nutritive.

La fiecare două luni caii trebuie potcoviţi şi o dată la jumătate de an este indicat ca un specialist să le cureţe dinţii şi să fie vaccinaţi, în timp ce deparazitarea se face la fiecare patru luni. Igena este la fel de importantă atât pentru frumuseţe cât şi pentru bunăstare. Coama şi coada, dar şi pielea calului au nevoie de îngrijiri zilnice. Pe lângă toate acestea, mişcarea şi antrenamentul zilnic sunt absolut obligatorii pentru orice cal de sport sau de şcoală, pentru a-l menţine într-o formă cât mai bună, fizică şi psihică.

×
Subiecte în articol: boxa grajd echitatie cai