x close

Juridic

0
28 Iul 2005 - 00:00

Despre partajul succesoral

Despre partajul succesoral

Domeniul mostenirilor si al drepturilor ce revin succesibililor ca urmare a decesului unei persoane - denumita in termeni juridici de cuius - starneste, de cele mai multe ori, aprige discutii. Stabilirea calitatii de mostenitor si a cotelor ce revin fiecaruia dintre mostenitori - legali sau testamentari - este o procedura care adeseori nu poate fi finalizata prin acordul partilor.

In temeiul dispozitiilor Codului Civil, orice mostenire trebuie acceptata in termen de 6 luni de la decesul persoanei a carei mostenire urmeaza a fi dezbatuta.

Acceptarea mostenirii poate fi facuta expres sau tacit. Acceptarea este expresa cand se realizeaza in forma scrisa si tacita atunci cand se realizeaza prin acte de administrare sau de dispozitie privitoare la bunurile ce fac parte din masa succesorala.

Dezbaterea succesiunii se face in fata notarului public.

Trebuie stiut faptul ca oricare dintre mostenitori poate solicita notarului public dezbaterea succesiunii.

Insa, atunci cand cerintele procedurale obligatorii nu pot fi indeplinite sau persoanele chemate sa participe la dezbaterea succesiunii nu se inteleg cu privire la anumite aspecte, printre care si cotele de mostenire care le revin, procedura notariala neputand fi indeplinita, aceasta urmeaza a se suspenda printro incheiere intocmita de notarul public.

In toate cazurile cand dezbaterea succesiunii nu se poate realiza in fata notarului public, persoanele interesate au la dispozitie calea judecatoreasca.

Tot pe cale judecatoreasca se poate realiza si partajarea bunurilor dobandite prin mostenire atunci cand acest lucru nu este posibil prin invoiala partilor. In acest numar ne vom referi la partajul succesoral realizat pe cale judecatoreasca.

Atunci cand mostenirea nu a fost dezbatuta, persoanele interesate nu pot solicita instantelor judecatoresti numai partajarea bunurilor ce au apartinut defunctului. In acest caz, va trebui ca instanta sa constate deschisa succesiunea de pe urma lui de cuius, sa se pronunte asupra calitatii de mostenitori a partilor din proces si asupra cotelor ce revin fiecaruia dintre mostenitori. De asemenea, instanta va stabili si care este masa bunurilor ce constituie averea succesorala si care urmeaza a fi partajata. Numai dupa aceea se va putea dispune si asupra impartirii bunurilor.

Dovedirea tuturor acestor aspecte este in sarcina reclamantului, care, in situatia in care celelalte parti nu solicita si ele impartirea mostenirii, va suporta toate cheltuielile necesare solutionarii cauzei.

Trebuia stiut faptul ca in situatia partajarii masei succesorale poate fi impartit atat activul mostenirii, cat si pasivul acesteia.

Cand vorbim despre pasivul unei mosteniri ne referim la datoriile mostenirii. Acestea pot fi datorii acumulate de defunct in timpul vietii, dar si cheltuieli ulterioare decesului, efectuate de mostenitori pentru inmormantarea sau pentru administrarea si intretinerea bunurilor succesorale.

Din activul mostenirii, pot face parte bunuri mobile, bunuri imobile sau sume de bani. Pot fi avute in calcul chiar si anumite drepturi de creanta, precum si dreptul de concesiune asupra unui loc de veci.

In raport de bunurile ce urmeaza a fi impartite, probatoriul administrat intr-o cauza avand ca obiect partajul succesoral variaza din punctul de vedere al complexitatii. Este insa de stiut faptul ca, atat pentru bunurile mobile, cat si pentru cele imobile e intotdeauna necesara efectuarea unei expertize de specialitate.

O asemenea expertiza va trebui sa identifice bunul supus impartelii, sa analizeze posibilitatea partajarii lui in natura, precum si sa stabileasca valoarea de circulatie a acestuia la momentul respectiv.

Apreciem ca rolul raportului de expertiza intro astfel de cauza este unul extrem de important, aceasta proba avand o importanta deosebita pentru solutia ce se va pronunta in respectivul dosar. De aceea, analiza efectuata de catre expert, cu privire la situatia de fapt, este una foarte delicata, acesta avand obligatia sa tina cont de o multitudine de aspecte.

Un aspect specific actiunilor de partaj este acela de a stabili posibilitatea atribuirii in natura a bunurilor. Pentru o astfel de determinare, este necesar a se tine cont de numarul comostenitorilor si de particularitatile bunului de impartit.

Exista cazuri cand bunurile se pot imparti in natura tuturor comostenitorilor si cazuri cand bunul urmeaza a fi atribuit numai unuia (unora) dintre mostenitori, urmand ca acesta sa fie obligat la plata unei sulte catre celelalte parti.

Un aspect special in aceasta materie il reprezinta posibilitatea ca o parte sa invoce uzucapiunea cu privire la un bun imobil impotriva celorlalti comostenitori.

Aceasta situatie reprezinta o exceptie de la regula, dar ea poate fi admisa in cazul cand cel ce o invoca poate face dovada intervertirii detentiei sale precare intr-o detentie utila asupra bunului. In acest caz, cel ce a invocat uzucapiunea (posesia utila exercitata asupra unui bun imobil timp de peste 30 de ani) va deveni unicul proprietar al acelui bun care va fi scos din masa succesorala.

Un alt aspect care intereseaza de regula partile este acela al taxei de timbru ce urmeaza a fi achitata pentru un astfel de litigiu. Din aceasta perspectiva, trebuie stiut faptul ca taxa de timbru necesara pentru promovarea actiunii este una fixa, intr-un cuantum modic, insa, la finalizarea cauzei, hotararea de partaj pronuntata nu va putea fi legalizata fara a se achita o taxa de timbru calculata conform dispozitiilor legale la valoarea de circulatie a bunurilor ce au format obiectul actiunii.

Acestea sunt numai cateva aspecte legate de actiunea de partaj succesoral care, in general, ridica si alte probleme mai complexe.

Avocat Dinu Ileana
0722.658.164
Citeşte mai multe despre:   bunurilor

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 991


Mai multe titluri din categorie

Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii

Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii
Deşi rochia de mireasă a apărut încă din Egiptul antic, modelul pentru tinerele de azi este ţinuta reginei Victoria I a Regatului Unit, care a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin...

Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump

Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump
Actorul Johnny Depp a prezentat scuze publice, vineri seară, după ce a evocat, în glumă, asasinarea lui Donald Trump, la Glastonbury, un renumit festival muzical din Marea Britanie, unde starul hollywoodian a...

Șapte reguli de aur pentru cei mici

Șapte reguli de aur pentru cei mici
Se spune că e mai ușor să crești un copil sănătos decât să “repari” un adult cu traume din copilărie. Cine poate nega această afirmație? Este valabilă însă și în cazul bunelor...

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite
Satul Miclăușeni din județul Iași ne oferă o călătorie în trecut, în secolele XVII, XVIII și XIX. Turiștii care ajung aici au posibilitatea de a vizita trei monumente istorice din trei secole...
Serviciul de email marketing furnizat de