x close

Juridic

0
28 Iul 2005 - 00:00

Despre partajul succesoral

Despre partajul succesoral

Domeniul mostenirilor si al drepturilor ce revin succesibililor ca urmare a decesului unei persoane - denumita in termeni juridici de cuius - starneste, de cele mai multe ori, aprige discutii. Stabilirea calitatii de mostenitor si a cotelor ce revin fiecaruia dintre mostenitori - legali sau testamentari - este o procedura care adeseori nu poate fi finalizata prin acordul partilor.

In temeiul dispozitiilor Codului Civil, orice mostenire trebuie acceptata in termen de 6 luni de la decesul persoanei a carei mostenire urmeaza a fi dezbatuta.

Acceptarea mostenirii poate fi facuta expres sau tacit. Acceptarea este expresa cand se realizeaza in forma scrisa si tacita atunci cand se realizeaza prin acte de administrare sau de dispozitie privitoare la bunurile ce fac parte din masa succesorala.

Dezbaterea succesiunii se face in fata notarului public.

Trebuie stiut faptul ca oricare dintre mostenitori poate solicita notarului public dezbaterea succesiunii.

Insa, atunci cand cerintele procedurale obligatorii nu pot fi indeplinite sau persoanele chemate sa participe la dezbaterea succesiunii nu se inteleg cu privire la anumite aspecte, printre care si cotele de mostenire care le revin, procedura notariala neputand fi indeplinita, aceasta urmeaza a se suspenda printro incheiere intocmita de notarul public.

In toate cazurile cand dezbaterea succesiunii nu se poate realiza in fata notarului public, persoanele interesate au la dispozitie calea judecatoreasca.

Tot pe cale judecatoreasca se poate realiza si partajarea bunurilor dobandite prin mostenire atunci cand acest lucru nu este posibil prin invoiala partilor. In acest numar ne vom referi la partajul succesoral realizat pe cale judecatoreasca.

Atunci cand mostenirea nu a fost dezbatuta, persoanele interesate nu pot solicita instantelor judecatoresti numai partajarea bunurilor ce au apartinut defunctului. In acest caz, va trebui ca instanta sa constate deschisa succesiunea de pe urma lui de cuius, sa se pronunte asupra calitatii de mostenitori a partilor din proces si asupra cotelor ce revin fiecaruia dintre mostenitori. De asemenea, instanta va stabili si care este masa bunurilor ce constituie averea succesorala si care urmeaza a fi partajata. Numai dupa aceea se va putea dispune si asupra impartirii bunurilor.

Dovedirea tuturor acestor aspecte este in sarcina reclamantului, care, in situatia in care celelalte parti nu solicita si ele impartirea mostenirii, va suporta toate cheltuielile necesare solutionarii cauzei.

Trebuia stiut faptul ca in situatia partajarii masei succesorale poate fi impartit atat activul mostenirii, cat si pasivul acesteia.

Cand vorbim despre pasivul unei mosteniri ne referim la datoriile mostenirii. Acestea pot fi datorii acumulate de defunct in timpul vietii, dar si cheltuieli ulterioare decesului, efectuate de mostenitori pentru inmormantarea sau pentru administrarea si intretinerea bunurilor succesorale.

Din activul mostenirii, pot face parte bunuri mobile, bunuri imobile sau sume de bani. Pot fi avute in calcul chiar si anumite drepturi de creanta, precum si dreptul de concesiune asupra unui loc de veci.

In raport de bunurile ce urmeaza a fi impartite, probatoriul administrat intr-o cauza avand ca obiect partajul succesoral variaza din punctul de vedere al complexitatii. Este insa de stiut faptul ca, atat pentru bunurile mobile, cat si pentru cele imobile e intotdeauna necesara efectuarea unei expertize de specialitate.

O asemenea expertiza va trebui sa identifice bunul supus impartelii, sa analizeze posibilitatea partajarii lui in natura, precum si sa stabileasca valoarea de circulatie a acestuia la momentul respectiv.

Apreciem ca rolul raportului de expertiza intro astfel de cauza este unul extrem de important, aceasta proba avand o importanta deosebita pentru solutia ce se va pronunta in respectivul dosar. De aceea, analiza efectuata de catre expert, cu privire la situatia de fapt, este una foarte delicata, acesta avand obligatia sa tina cont de o multitudine de aspecte.

Un aspect specific actiunilor de partaj este acela de a stabili posibilitatea atribuirii in natura a bunurilor. Pentru o astfel de determinare, este necesar a se tine cont de numarul comostenitorilor si de particularitatile bunului de impartit.

Exista cazuri cand bunurile se pot imparti in natura tuturor comostenitorilor si cazuri cand bunul urmeaza a fi atribuit numai unuia (unora) dintre mostenitori, urmand ca acesta sa fie obligat la plata unei sulte catre celelalte parti.

Un aspect special in aceasta materie il reprezinta posibilitatea ca o parte sa invoce uzucapiunea cu privire la un bun imobil impotriva celorlalti comostenitori.

Aceasta situatie reprezinta o exceptie de la regula, dar ea poate fi admisa in cazul cand cel ce o invoca poate face dovada intervertirii detentiei sale precare intr-o detentie utila asupra bunului. In acest caz, cel ce a invocat uzucapiunea (posesia utila exercitata asupra unui bun imobil timp de peste 30 de ani) va deveni unicul proprietar al acelui bun care va fi scos din masa succesorala.

Un alt aspect care intereseaza de regula partile este acela al taxei de timbru ce urmeaza a fi achitata pentru un astfel de litigiu. Din aceasta perspectiva, trebuie stiut faptul ca taxa de timbru necesara pentru promovarea actiunii este una fixa, intr-un cuantum modic, insa, la finalizarea cauzei, hotararea de partaj pronuntata nu va putea fi legalizata fara a se achita o taxa de timbru calculata conform dispozitiilor legale la valoarea de circulatie a bunurilor ce au format obiectul actiunii.

Acestea sunt numai cateva aspecte legate de actiunea de partaj succesoral care, in general, ridica si alte probleme mai complexe.

Avocat Dinu Ileana
0722.658.164
Citeşte mai multe despre:   bunurilor

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 955


Mai multe titluri din categorie

MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ

MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ
Mititeii românești – așa mici-mititei cum sunt ei – au stârnit multă patimă, epidemie de cuvinte și averse de cerneală de-ai fi zis că puțin mai lipsea să te afli în plină istorie...

Rulada de carne a Mamei Floarea - rețetă bucovineană

Rulada de carne a Mamei Floarea - rețetă bucovineană
Rulada de carne a Mamei Floarea e poate una dintre cele mai interesante mancaruri pe care mi-a fost dat sa le aflu in nordul extrem al tarii. In satul bucovinean Poiana Stampei traia odata o femeie pe nume Floarea....

O seară în „Cuibul Artiştilor” - teatru şi vin, din partea casei

O seară în „Cuibul Artiştilor” - teatru şi vin, din partea casei
Seară de seară, e agitaţie la Facultatea de Instalaţii din Bulevardul Pache Protopopescu. Nu, nu se înghesuie studenţii să facă ore suplimentare, ci vin oamenii la teatru, în sala de festivităţi....

Carla’s Dreams canta cu Zdob si Zdub  in super-concertul Blending Spirits Arena, la Arenele Romane

Carla’s Dreams canta cu Zdob si Zdub  in super-concertul Blending Spirits Arena, la Arenele Romane
Galerie Foto In 19 mai, la Arenele Romane, Delia, Vita de Vie, COMA, Macanache, Zdob si Zdub, Taraf de Haidouks si alti artisti ai momentului sunt prezenti  in fata fanilor, pentru a lua parte la experimentul muzical al...

Horoscopul săptămânii 28 aprilie - 4 mai 2017

Horoscopul săptămânii 28 aprilie - 4 mai 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele în următoare săptămână, scrie ziarulring.ro. Berbec Au senzaţia că se înţeleg cu toată lumea, că lucrurile merg de la sine, dar nu reuşesc să treacă...

Cea mai bună rețetă de sos barbeque

Cea mai bună rețetă de sos barbeque
Carnea preparată la grătar are un gust inconfunfabil. Pentru a-i da o aromă deosebită este important să o ungi din când în când cu un sos barbeque. Noi îți dăm cea mai bună rețetă de...

Florin Zamfirescu: “M-au îngropat de viu, la 9 dimineaţa şi m-au scos la asfinţit!”

Florin Zamfirescu: “M-au îngropat de viu, la 9 dimineaţa şi m-au scos la asfinţit!”
Este unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film din România, dar pentru a ajunge aici, maestrul Florin Zamfirescu a făcut nenumărate sacrificii şi nimic nu l-a clintit din parcursul său în...

O companie aeriană australiană este considerată cea mai proastă din lume

O companie aeriană australiană este considerată cea mai proastă din lume
Compania australiană low-cost Jetstar este considerată de pasagerii săi cea mai proastă din lume, informează vineri Xinhua. Unul din trei respondenţi la un sondaj internaţional care a chestionat persoane...

Staţiunile tradiţionale, cele mai căutate pe Valea Prahovei în minivacanţa de 1 Mai

Staţiunile tradiţionale, cele mai căutate pe Valea Prahovei în minivacanţa de 1 Mai
Staţiunile tradiţionale de pe Valea Prahovei, Sinaia şi Buşteni, urmate de Azuga, dar şi Cheia sunt cele mai căutate în această perioadă, aproximativ 80% din locuri fiind deja ocupate pentru minivacanţa...

Șase femei foarte frumoase și pline de îndrăzneală vor fi ispitele perfecte în sezonul al treilea al emisiunii „Insula iubirii”

Șase femei foarte frumoase și pline de îndrăzneală vor fi ispitele perfecte în sezonul al treilea al emisiunii „Insula iubirii”
Galerie Foto Sexy, provocatoare, apetisante! Așa sunt cele șase ispite care îi vor fermeca pe bărbații concurenți înscriși în cea de a treia ediție a emisiunii „Temptation Island – Insula...

Limba soacrei (rețetă din Basarabia)

Limba soacrei (rețetă din Basarabia)
Limba soacrei este, în cazul de față, nu o metaforă (sau un adevăr, ziceți-i cum vreți) cu referire directă la anumite relații de familie, ci, după cum se va vedea, o rețetă delicioasă pe care am avut...

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Copane de curca la tigaie, dupa reteta lui Tudor Gheorghe! Nu-i asa ca-i delicios? Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii...

Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman)

Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman)
Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti. „Din cale afară de fine, sărmăluțele din carne de gâscă cer un vi...

Madonna, furioasă pe proiectul unui film despre începuturile carierei sale

Madonna, furioasă pe proiectul unui film despre începuturile carierei sale
Madonna este furioasă pe proiectul Universal Studios de a realiza un film despre perioada petrecută de ea la New York, la începutul anilor '80 - calificându-l drept "şarlatan" pe oricine...

Bucătarul şef al galei Oscarurilor a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood

Bucătarul şef al galei Oscarurilor a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood
Austriacul Wolfgang Puck, "chef" al galei Oscarurilor de peste 20 de ani, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, în cadrul unei ceremonii la care a fost însoţit de regizorul Brett Ratner ş...
Serviciul de email marketing furnizat de