x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Marul lui Adam din Paradis in medicina

Marul lui Adam din Paradis in medicina

10 Mai 2006   •   00:00

Vorbim despre "marul lui Adam" cand ne referim la barbat. De parca doar el ar fi rontait pofticios din fructul oprit, fructul binelui si al cunoasterii. O imbucatura din minunatul fruct i-a ramas in gat bietului Adam. De atunci, el s-a pricopsit cu o protuberanta in fata gatului, vizibila de amar de ani. S-a tesut o intreaga istorie pe seama gestului necugetat al lui Adam, dandu-se uitarii inadins parca faptul ca si Eva, tovarasa lui de promenada si discutii in Gradina Edenului, a rontait si ea din faimosul mar. Si atunci, de ce nu s-ar vorbi in fel si chip si despre marul Evei. Mai ales ca Adam sau Eva, barbat sau femeie, toti avem un mar al lui Adam in gat, mai mult sau mai putin la vedere, dupa cum a vrut Domnul. Dar ce-i adevarat din punct de vedere anatomic in toata povestea asta? La exterior, laringele – organ al fonatiei situat in gat, intre faringe si trahee – este un fel de cilindru gol in interior, legat de organele vecine prin muschi. 11 cartilaje, dintre care cele mai importante sunt in numar de cinci, ii confera forma si rigiditatea. Cartilajul tiroid este cel mai voluminos dintre ele. Este format din doua lame simetrice, care impreuna cu alte elemente creeaza un unghi proeminent vizibil, denumit traditional "marul lui Adam".

Carte deschisa

Marul lui Adam are forma unei carti deschise. Pe masura ce crestem, la pubertate, unghiul cartii se modifica mai mult la baieti decat la fete. Adica un unghi de aproximativ 90 de grade la baieti, in timp ce la fete se pastreaza la 120 de grade. Se formeaza astfel la barbati o proeminenta sub pielea gatului – prominentia laryngea –, care la femei este mult mai discreta.

In timp ce rolul primar al laringelui este de a transporta aerul de la faringe la trahee, acesta mai are si alte functii. Intra in jocul frumos si inedit al producerii sunetelor. Apoi, stie sa opreasca mancarea sau lichidele sa nu intre in trahee producand inecul. Iar membrana mucoasa si celulele cu cili filtreaza aerul. Cilii din laringe scot particulele cu impuritati aduse de aer, ducandu-le inapoi la faringe, de unde vor fi inghitite.

Testosteronul e cauza

Cineva sau ceva trebuie sa fi contribuit la inchiderea si deschiderea acestei carti. In Cartea Sfanta nu se fac referiri la aceste parti anatomice, asa ca ele au fost multe secole lasate in voia Domnului. Pana la un moment dat, cand cuiva i-a stat prea mult in gat aceasta chestiune si s-a pus pe cercetari, si iata ce a descoperit. Ca diferenta este data de un hormon masculin, testosteronul, secretat in principal in testicule. La pubertate, secretia de testosteron este in crestere, antrenand o serie de modificari: dezvoltarea corzilor vocale, ingrosarea timbrului vocii si a cartilajului tiroid. Tot testosteronul e responsabil si de cresterea parului pe piept si pe fata. Hormonii sexuali feminini, estrogenii, au si ei rolul lor cu care femeile se lupta toata viata. De ce? Estrogenii sunt cei care fac celulita, colaceii... Nu si marul lui Adam.

Acum despre mere

De cand cu povestea din Paradis, marul a devenit vedeta printre fructe, dupa cum sarpele e vedeta printre taratoare. Si steaua lor n-a apus nici acum. Sa vedem partea sanatoasa a acestor vedete. Marul a cutreierat Universul, a ajuns pe Pamant si s-a adaptat perfect. Apoi, aidoma unei femei focoase, s-a oferit la orice colt aproape gratis. Parca spre a compensa ca i s-a asezat in gatul barbatului pe vecie. Si se ofera cu vitamine valoroase, cu gust apetisant si in culori calde. Un proverb anglo-saxon spune ca, daca de mic mananci zilnic un mar, n-ai treaba cu medicul toata viata. Si daca rontai doua mere seara, in loc de cina, este si mai bine. Scade colesterolul, iar a te urca pe cantar e o bucurie, caci n-ai nici o treaba cu kilogramele puse aiurea. Si sucul de mere e pretios, deoarece da de pamant cu toxinele din organismul nostru.

Iar acum despre laringe

Mai ales copiii sub 5 ani se plang de durere in gat. Poate fi o inflamatie a laringelui. Si medicul sa descopere ca e o laringita acuta care vine si cu o jena in respiratie si la inghitire. La adulti, laringita e mai usoara: obstructia intervine mai greu, deoarece caile respiratorii sunt mai largi. Dar medicul poate sa mai descopere o laringita cronica. Aceasta este o inflamatie a mucoasei laringelui, mai frecventa la adulti, in special la cei care pun mult la munca vocea: profesorii, cantaretii...

Dictionar

  • LARINGOSPASM – contractie brusca a muschilor laringelui, provocand ocluzia sa prin unirea corzilor vocale.
  • LARINGOSCOPIE – examen care permite vizualizarea laringelui, mai ales in caz de modificare anormala a timbrului vocii.
  • LARINGOCEL – hernie a laringelui; poate fi urmare a unei deformatii a peretului laringean, a unei malformatii congenitale; nu este dureros, dar, daca capata dimensiuni mari, poate fi operat.
  • CANCER AL LARINGELUI – tumoare maligna care se dezvolta pe peretele laringelui, cauzata in principal de intoxicatia prelungita cu tutun; este o boala depistata mai frecvent la barbatii intre 40 si 60 de ani; simptomele sunt nespecifice – voce ragusita, jena respiratorie, umflarea ganglionilor limfatici ai gatului; cand boala este avansata, se practica laringectomia (ablatia totala sau partiala a laringelui).
  • LAMURIRE. A fost sau nu a fost mar? Pentru ca inca nu s-a ajuns la o concluzie unanim acceptata ca stramosii nostri, cu domiciliu flotant in Paradis, si-au pierdut speranta unei locuinte in zona rezidentiala din cauza unui mar sau a altui fruct. In textul original al Bibliei se vorbeste despre un fruct. Traducerile ulterioare ale textelor biblice au fost cele care au pus pe seama marului aceasta frumoasa istorie dintre Adam si Eva.
    ×
    Subiecte în articol: ada artă şi meserii laringelui marul