x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O casă financiară, acum un palat al artei

O casă financiară, acum un palat al artei

de Maria Coman    |    27 Apr 2016   •   14:16
O casă financiară, acum un palat al artei

Cea de-a treia ediţie a Pavilionului de Artă Bucureşti – Art Safari, cea mai mare expoziţie de artă din România, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, sub patronajul UNESCO şi al Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Cluburilor UNESCO, va avea loc în Palatul Dacia-România, în perioada 5-15 mai 2016.

Situată în Centrul istoric al Bucureştiului, la adresa str. Lipscani nr. 18-20, clădirea-monument istoric Palatul Dacia-România (1880) va găzdui acest amplu eveniment de artă. Casă temporară a expoziţiei, Palatul Dacia-România, se naşte în anul 1880, în inima financiară a Bucureştiului. Ca o mână de rune aruncate pe pământ, în el se citeşte supunerea prestanţei burgheze într-un colaj de spaţii generice, funcţionale, porţionate în metri pătraţi. De la faţadele neoclasice şi foaierul public dominat de scafe baroce, reminiscent unui hotel vienez, până la celulele de lucru rezultate din partajarea mecanică a interioarelor sale luminoase, Palatul este o sumă de contradicţii. Destinat calculului contabil, Palatul a fost sediu de bănci şi adăpost pentru finanţişti înghesuiţi în cămăruţe ticsite cu dosare voluminoase. Aceste spaţii cândva posedate de exactitate sunt exorcizate şi eliberate prin artă, dezvăluind noi perspective în Centrul Vechi al oraşului. Art Safari nu îşi propune să ascundă oglinda spartă a tranziţiei româneşti, ci îi îmbrăţişează matern disfuncţiile, discordanţele şi cacofoniile care reverberează astăzi în interiorul Palatului. Ocupând cu galeriile sale labirintul de celule, expoziţia îl poartă pe vizitator într-o experienţă actuală şi recuperează magnitudinea spaţiului prin lucrările înfăţişate.

 

Clădire fastuoasă, pusă la dispoziţia publicului

Primarul general al Capitalei, Răzvan Sava, declară despre acest parteneriat: “Mă bucur că această clădire-monument îşi regăseşte locul pe harta culturală a oraşului şi că îşi va redeschide porţile cu un eveniment cultural internaţional. Primăria Municipiului Bucureşti îşi propune astfel să susţină activ iniţiativele de activare urbană şi educaţie culturală prin artă”. Timp de 11 zile, Bucureştiul va fi cucerit de artă, fie că vorbim despre artă de patrimoniu, modernă sau contemporană. Pe lângă expoziţia centrală, dedicată sărbătoririi centenarului mişcării Dada, şi zonele galeriilor de artă modernă şi contemporană, o serie de spaţii marca Art Safari vor găzdui conferinţe, artele spectacolului, proiectul The Space, dedicat tinerilor artişti aflaţi la debut (până în 25 de ani), precum şi ateliere pentru copii.

„După o perioadă lungă în care nu a fost accesibil publicului, fostul Palat al Societăţii de Asigurări Dacia, prima societate românească de asigurări, va reintra în circuitul cultural al oraşului odată cu parteneriatul dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Pavilionul de Artă Bucureşti - Art Safari”, Răzvan Sava, primarul Capitalei

×