x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Paziti-va viata

Paziti-va viata

11 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Numarul persoanelor fizice si al firmelor care solicita instalarea echipamentelor digitale de supraveghere video, pentru a asigura un control extins asupra locuintelor, caselor de vacanta, spatiilor de productie, depozitelor, magazinelor, expozitiilor etc. este in continua crestere. Principalul beneficiu pe care acest sistem il aduce proprietarului este acela de a-i reda mobilitatea.

Mai intai, a existat sistemul de televiziune prin circuit inchis (CCTV). Greoi, cu costuri mari de instalare si intretinere, plin de neajunsuri. Camere video analogice, cabluri aduse intr-o camera de comanda cu multe monitoare si dispozitive de inregistrare pe casete video. Bineinteles, toate acestea dadeau de lucru unei echipe de angajati care supravegheau monitoarele, schimbau casetele si alarmau, cand era cazul. In urma unui eveniment, spargere, incendiu, explozie etc., daca mai puteau fi gasite casetele, cei in drept puteau sa le vizioneze si sa ia o decizie, mult dupa consumarea faptului.

Azi, ca urmare a dezvoltarii pe scara larga a retelelor de date si a internetului, a miniaturiza rii si cresterii densitatii spatiilor de stocare a datelor, a aparut un nou concept asupra modului in care se poate realiza supravegherea video, supravegherea video digitala. Avantajele acestui sistem constau in spatiul de stocare foarte mare, posibilitatea de trasmitere si comanda prin internet. Prin internet se pot vizualiza imagini live de la locuinta supravegheata si, in acelasi timp, pot fi actionate comenzi automatizate pentru centrala termica, control acces si alte dispozitive automatizate (usi, lumini).

Este vorba despre un dispozitiv (de dimensiunea unei carti) numit server video, la care se pot lega pana la patru camere analogice (costul fiind de aproximativ 1.300 USD). Serverul video, folosind reteaua existenta de date si tehnologia internet, poate transmite imagini statice sau in miscare, cu o frecventa medie de 30 imagini pe secunda, la o pagina de internet (browser WEB) usor de folosit si accesibila de pe orice computer legat la internet.

Se pot instala atatea servere video cate sunt necesare pentru supravegherea intregii activitati. Facilitatile acestui sistem sunt multiple:
  • constructie compacta, nu necesita amenajari pentru instalare.
  • detectie de miscare selectabila, non stop sau dupa un orar prestabilit, cu inregistrare automata pre si post-alarmare, local sau la distanta.
  • interconectare cu sistemele clasice de alarmare, senzori de miscare, incendiu, efractie.
  • posibilitate de notificare a evenimentelor si prin apel telefonic.
  • permite supravegherea in timp real de la distanta a propriei locuinte, a casei de vacanta sau activitatii din firma si, in acelasi timp, interventia pentru luarea deciziilor in timp real.
  • transmisia video poate fi sincronizata si cu sunet.
  • instalarea acestui sistem constituie un avantaj important la incheierea contractelor de asigurari.

    Componentele sistemului IP de supraveghere sunt camera video, serverul video si conexiunea internet. Configuratia echipamentelor poate fi adaptata nevoilor specifice fiecarui beneficiar. Astfel, serverul poate fi incorporat in camera video de supraveghere, se poate opta pentru conectarea radio (wireless) la retea, eliminand astfel cablurile de conectare, se pot utiliza camere analogice si digitale in aceeasi solutie etc.

    Posibilitatea interconectarii aplicatiilor locale de supraveghere video prin reteaua de date permite extinderea sistemului la perimetrul unui cartier de case sau al unui sat de vacanta. De asemenea, se pot integra lanturi de magazine, hoteluri etc. In acest mod, se realizeaza miniretele de tip campus, in cadrul carora exista posibilitatea de a comunica gratuit cu vecinii, in mod video-conferinta, dar si de a face schimburi de fisiere si imagini.

    Serverele video functioneaza de sine statator, functia lor fiind aceea de a prelua si retransmite imagini si sunet. Stocarea imaginilor poate fi facuta local sau in retea, pe dispozitive specializate (DVR) sau pe hard-disc, in una sau mai multe unitati PC. Producatorii echipamentelor pun la dispozitia utilizatorilor programe (soft-ware) de monitorizare, care pot gestiona pana la 16 camere simultan.

    Exista o gama larga de produse, care acopera intreg domeniul retelistic si comunicat ii, bucurandu-se de suportul tehnic al producatorilor si de o echipa de specialisti cu bogata experienta in domeniul IT&C:
  • analiza pertinenta si individualizata, consultanta si suport tehnic
  • proiectare si implementare solutii de supraveghere video, telefonie (centrale telefonice), internet, retele radio si cablate de date-voce, control acces si sisteme de securitate
  • echipamente profesionale - direct importatori
  • garantie si post-garantie
  • solutii de modernizare si intretinere

    Material realizat in colaborare cu: SC C-BIT SOLUTIONS SRL SORIN SILION sales@c-bit.ro, 0743/108.628. www.c-bit.ro; www.supraveghere-video.ro
  • ×
    Subiecte în articol: video internet