x close

Pentru zone umbroase alegeti Spathiphyllum - Crinul Pacii

0
08 Apr 2005 - 00:00

Crinul Pacii, planta cu numeroase specii cunoscute, este indragit de cultivatori atat pentru aspectul deosebit al florilor, cat si pentru frunzisul sau mereu verde

Specii si cultivaruri

Ca planta de apartament, Spathiphyllum walisii este cea mai cultivata specie. Aceasta este alcatuita dintr-o tufa densa de frunze, cu inflorirea in general neregulata. Tulpina florii este de 20-25 cm si poarta in varf padicele alb-crem, inconjurat de spata ovala, ascutita, de 8-10 cm. Alte specii mai cunoscute sunt: S. commentatum, S. hybridum, S. cochlearispathum, S. caunifolium si hibridul "Mauna Loa". Crinul Pacii insumeaza sortimente de cultivaruri care pot fi impartite in 3 grupe:
  • a) Cultivaruri de talie mica (pana la 30 cm), ca de exemplu Petite, care este cel mai cultivat soi din aceasta categorie. Au frunzis abundent, crestere si inflorire rapide.
  • b) Cultivaruri de talie mijlocie. Acestea ajung la inaltimea de 60 cm. Frunza masoara 20-25 cm lungime, 13 cm latime si 30 cm lungimea petiolului. Infloresc in principal primavara.
  • c) Cultivaruri de talie mare (peste 60 cm): Giant Sensation, Pallas si Jumbo.

    Familia: Araceae

    Origine: America Centrala, Columbia

    Aspect: Planta vivace, cu rizomi scurti, cultivata pentru frunzisul persistent si florile tipice familiei.

    Biologie si exigente: Planta cu vegetatie permanenta, are cate o inflorire primavara si toamna. Ca toate aracceae-le, necesita cantitati mari de apa. Pamantul se mentine permanent umed, cu exceptia iernii, cand se reduce usor udarea. Vara, temperatura mediului poate varia intre 18 si 32 grade Celsius, dar cea optima este de 27grade Celsius. Este important ca planta sa fie udata abundent si stropita pe frunze cu regularitate daca temperatura este prea ridicata. Iarna, temperatura ambiantei nu trebuie sa scada sub 16 grade Celsius si planta are nevoie de un mediu fara curenti de aer, dar bine aerisit, deoarece nu suporta fumul si gazele. Indiferent de anotimp, nu expuneti aceasta planta direct la soare, pentru a evita arderea frunzelor. Crinul Pacii iubeste umiditatea si semiumbra.

    Ingrijire

    Inaintea transplantarii asezati pe fundul ghiveciului cioburi de teracota pentru a favoriza drenajul, apoi umpleti-l cu un compost adecvat, pe baza de turba. Cand ati asezat planta in ghiveciul final inlocuiti anual stratul superior de compost (2,5 cm grosime). Este bine ca pe toata perioada anului ghiveciul sa fie asezat pe o tavita cu pietris umed. De la inceputul primaverii pana toamna tarziu administrati plantei, o data cu apa, la fiecare 2-3 saptamani, un ingrasamant lichid. Udarea se face cu regularitate, cu o cantitate suficienta de apa si niciodata in exces. Intre doua udari este bine ca pamantul de la suprafata sa se usuce. Daca temperatura scade sub 16 grade se reduce usor cantitatea de apa.

    Inmultire

    Metoda cea mai simpla si mai intalnita de inmultire este divizarea rizomilor, operatie ce trebuie facuta primavara. Fiecare portiune rezultata trebuie sa aiba 3-4 frunze si plantarea fiecareia se va face individual, la inceput in ghivece mici, dupa care urmeaza o serie de transplantari anuale succesive, in ghivece din ce in ce mai mari.
  • Citeşte mai multe despre:   planta

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 6788


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Păstăi scăzute cu usturoi

    REŢETA ZILEI: Păstăi scăzute cu usturoi
    Ingrediente: 800 gr păstăi galbene, 8 căţei usturoi, 1 linguriţă boia dulce, ½ linguriţă piper, sare, ¼ legătură pătrunjel, 2 fire mărar, 4 linguri ulei. Mod de preparare: Se curăţă...

    Campioane la  operaţii estetice

    Campioane la  operaţii estetice
    Galerie Foto Mai multe vedete şi-au făcut un obicei din a trece pragul cabinetului medicului estetician. Ultima pe listă este Adria­na Bahmuţeanu, care “a umblat” la sâni, picioare, riduri şi alte...

    Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii

    Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii
    Deşi rochia de mireasă a apărut încă din Egiptul antic, modelul pentru tinerele de azi este ţinuta reginei Victoria I a Regatului Unit, care a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin...

    Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump

    Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump
    Actorul Johnny Depp a prezentat scuze publice, vineri seară, după ce a evocat, în glumă, asasinarea lui Donald Trump, la Glastonbury, un renumit festival muzical din Marea Britanie, unde starul hollywoodian a...

    Șapte reguli de aur pentru cei mici

    Șapte reguli de aur pentru cei mici
    Se spune că e mai ușor să crești un copil sănătos decât să “repari” un adult cu traume din copilărie. Cine poate nega această afirmație? Este valabilă însă și în cazul bunelor...

    Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

    Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
    Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

    REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

    REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
    Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

    Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

    Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
    Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

    Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

    Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
    După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

    REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

    REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
    Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

    Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

     Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
    Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

    Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

    Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
    Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

    Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

    Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
    Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

    Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

    Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
    O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...
    Serviciul de email marketing furnizat de