x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiect de amenajare a unei garsoniere

Proiect de amenajare a unei garsoniere

14 Iul 2005   •   00:00

La solicitarea proprietarului unei garsoniere cu suprafata de 31 mp, am realizat un proiect de amenajare, respectand dorinta acestuia de a exista posibilitatea instalarii unui pat supraetajat si luand in calcul existenta unei canapele de care dispunea stapanul casei.

Am prezentat doua variante: 1. instalarea patului deasupra spatiului ocupat de canapea, sub forma unui nivel; 2. varianta patului ca un sertar, canapeaua fiind amplasata pe un podium.

Am sugerat ca structura patului supraetajat sa fie din lemn ori din teava rectangulara, varianta aleasa depinzand de posibilitatea de executie si de bugetul proprietarului.
In acest caz, cota saltelei va fi la un minim de 90 cm de tavan, pentru a avea o libertate de acces satisfacatoare la locul de dormit si evitarea accidentelor. Accesul se face pe treptele-polita amplasate in stanga. Biroul si treapta realizate dintr-o singura bucata asigura o functie utila pentru studiu, dar, in acelasi timp, intareste structura ca punct de ancorare in zid. Calculatorul este amplasat pe un corp mobil, putandu-se deplasa in orice directie. O mica etajera suspendata echilibreaza spatiul si permite accesul la ea din pat, devenind o mica biblioteca.

Acelasi sistem de nisa devine parapet si tine salteaua si ocupantul, devenind spatiu de depozitare si etalare. Pentru a evita senzatia de loc stramt, se amplaseaza corpuri de iluminat gen aplica, lumina calda de putere mica, tocmai pentru a lumina si deschide spatiul. Masa joasa de forma simpla, rectangulara, respecta cotele corpurilor suspendate din fata: 70/70 cm, fiind pe role.

Peretele din nisa se poate vopsi in nuante de galben, iar cel din dreapta alb, lumina fiind disipata cu un efect de oglinda. Culoarea inchisa de lemn faciliteaza un contrast puternic, dar placut, integrand si verdele intens al canapelei in spatiul creat. Peretele din stanga este ocupat pe toata lungimea de un ansamblu de corpuri suspendate si un blat jos. La prima vedere, solutia poate parea exagerata, dar efectul estetic, spatial si functional convinge ca varianta de amenajare.

Corpurile suspendate de 70/70/30 cm, amplasate la o inaltime de 165-170 cm de la podea, dau efectul de nisa a peretelui. Spatiul interior de depozitare asigura nevoile curente, totul inchis de o usa ce nu are buton sau tragator, intentionat pentru deruta: zid sau mobila?

Lumina data de corpurile de iluminat se poate regla ca intensitate sau directie, pe fetele de usa ori blatul inferior, schimband aparent spatiul. Monotonia sirului este "sparta" de politele prinse direct in perete, repetate egal ca inaltime.

Corpul inferior ascunde sertare ce dau senzatia grosimii, pus pe picioare de 15 cm, si arata o orizontala dominanta tocmai pentru a echilibra cu corpurile suspendate. Televizorul, aparatura audio, obiectele decorative se asaza pe blat, formand ambientul dorit de proprietar.

Vopseaua poate fi o nuanta de verde, realizand o legatura corecta, din punct de vedere cromatic, cu canapeaua. Ca detaliu, se poate pune un covor cu desen patrat, facandu-se iar o relatie de forma cu zona politelor.

Zona din dreapta se poate transforma in blat de bar, prin renuntarea la tamplaria veche si inchiderea balconului cu tamplarie cu geam termopan. Balconul adaposteste un spatiu de depozitare si polite pentru flori.

Lumina solara poate fi filtrata de transparent e la balcon si de jaluzele orizontale din lemn la zona barului. Posibilitatea de reglare a acestora din urma foloseste si la mascarea unor haine scoase poate pentru a fi uscate in balcon.

Constantin Alupoaei
Designer
×