x close

Proiect de amenajare a unei garsoniere

0
14 Iul 2005 - 00:00
La solicitarea proprietarului unei garsoniere cu suprafata de 31 mp, am realizat un proiect de amenajare, respectand dorinta acestuia de a exista posibilitatea instalarii unui pat supraetajat si luand in calcul existenta unei canapele de care dispunea stapanul casei.

Am prezentat doua variante: 1. instalarea patului deasupra spatiului ocupat de canapea, sub forma unui nivel; 2. varianta patului ca un sertar, canapeaua fiind amplasata pe un podium.

Am sugerat ca structura patului supraetajat sa fie din lemn ori din teava rectangulara, varianta aleasa depinzand de posibilitatea de executie si de bugetul proprietarului.
In acest caz, cota saltelei va fi la un minim de 90 cm de tavan, pentru a avea o libertate de acces satisfacatoare la locul de dormit si evitarea accidentelor. Accesul se face pe treptele-polita amplasate in stanga. Biroul si treapta realizate dintr-o singura bucata asigura o functie utila pentru studiu, dar, in acelasi timp, intareste structura ca punct de ancorare in zid. Calculatorul este amplasat pe un corp mobil, putandu-se deplasa in orice directie. O mica etajera suspendata echilibreaza spatiul si permite accesul la ea din pat, devenind o mica biblioteca.

Acelasi sistem de nisa devine parapet si tine salteaua si ocupantul, devenind spatiu de depozitare si etalare. Pentru a evita senzatia de loc stramt, se amplaseaza corpuri de iluminat gen aplica, lumina calda de putere mica, tocmai pentru a lumina si deschide spatiul. Masa joasa de forma simpla, rectangulara, respecta cotele corpurilor suspendate din fata: 70/70 cm, fiind pe role.

Peretele din nisa se poate vopsi in nuante de galben, iar cel din dreapta alb, lumina fiind disipata cu un efect de oglinda. Culoarea inchisa de lemn faciliteaza un contrast puternic, dar placut, integrand si verdele intens al canapelei in spatiul creat. Peretele din stanga este ocupat pe toata lungimea de un ansamblu de corpuri suspendate si un blat jos. La prima vedere, solutia poate parea exagerata, dar efectul estetic, spatial si functional convinge ca varianta de amenajare.

Corpurile suspendate de 70/70/30 cm, amplasate la o inaltime de 165-170 cm de la podea, dau efectul de nisa a peretelui. Spatiul interior de depozitare asigura nevoile curente, totul inchis de o usa ce nu are buton sau tragator, intentionat pentru deruta: zid sau mobila?

Lumina data de corpurile de iluminat se poate regla ca intensitate sau directie, pe fetele de usa ori blatul inferior, schimband aparent spatiul. Monotonia sirului este "sparta" de politele prinse direct in perete, repetate egal ca inaltime.

Corpul inferior ascunde sertare ce dau senzatia grosimii, pus pe picioare de 15 cm, si arata o orizontala dominanta tocmai pentru a echilibra cu corpurile suspendate. Televizorul, aparatura audio, obiectele decorative se asaza pe blat, formand ambientul dorit de proprietar.

Vopseaua poate fi o nuanta de verde, realizand o legatura corecta, din punct de vedere cromatic, cu canapeaua. Ca detaliu, se poate pune un covor cu desen patrat, facandu-se iar o relatie de forma cu zona politelor.

Zona din dreapta se poate transforma in blat de bar, prin renuntarea la tamplaria veche si inchiderea balconului cu tamplarie cu geam termopan. Balconul adaposteste un spatiu de depozitare si polite pentru flori.

Lumina solara poate fi filtrata de transparent e la balcon si de jaluzele orizontale din lemn la zona barului. Posibilitatea de reglare a acestora din urma foloseste si la mascarea unor haine scoase poate pentru a fi uscate in balcon.

Constantin Alupoaei
Designer

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1226


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Sushi Maki

REŢETA ZILEI: Sushi Maki
Ingrediente: 1 porţie orez pentru sushi, 300 gr somon file, 1 castravete, foi nori, wasabi, ghimbir în saramură, sos de soia. Mod de preparare: Pentru a forma rulourile e nevoie de un suport de bamubus...

Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor

Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor
Frumosul oraș spaniol Bilbao reprezintă o bijuterie arhitecturală ce îmbină armonios trecutul cu prezentul. Principalele limbi vorbite în Bilbao sunt castellano și basca antică, Euskera, ale cărei...

Iubitorii de rock, cultura traditionala si mancare organica sunt asteptati la Biertan

Iubitorii de rock, cultura traditionala si mancare organica sunt asteptati la Biertan
Servus Transilvania Fest a ajuns anul acesta la cea de-a treia editie si se va desfasura intre 18 si 20 august la Woistal, in apropiere de Biertan, judetul Sibiu. In prima zi, pe scena va urca trupa Antract, una dintre...

5 greșeli de evitat în fotografiile de vacanță

5 greșeli de evitat în fotografiile de vacanță
De la escaladarea munților, până la un salt cu parașuta sau întâlnirea zorilor pe malul mării, sezonul de vacanță oferă oportunități fantastice pentru fotografii originale. Dar ești...

Nicolas Cage, ținta glumelor după ca a apărut îmbrăcat în costum kazah

Nicolas Cage, ținta glumelor după ca a apărut îmbrăcat în costum kazah
O fotografie cu actorul american Nicolas Cage într-un costum tradiţional kazah în care acesta priveşte în gol în timp ce se află în compania primei doamne kazahe, Sara Nazarbaeva, a...

Mesele ușoare, recomandate vara

Mesele ușoare, recomandate vara
În sezonul estival, și nevoile noastre nutriționale se modifică. Tot acum este și perioada când putem adopta, pe termen lung, obiceiuri alimentare sănătoase, scrie clicksanatate.ro. Căldura impune...

Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
La începutul secolului XX şi în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistând cu cele fr...

REŢETA ZILEI: Tartă cu cireşe

REŢETA ZILEI: Tartă cu cireşe
Ingrediente: 200 gr făină, 3 ouă, 120 gr zahăr, 1 vârf cuţit sare, 80 gr unt, 250 ml lapte, 500 gr cireşe. Mod de preparare: Se curăţă cireşele de codiţe şi sâmburi. Făina se amestecă cu...

Imam baialdî (rețeta dobrogeană a lui Constantin Bacalbașa)

Imam baialdî (rețeta dobrogeană a lui Constantin Bacalbașa)
Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî, adică vinete umplute. Rețeta nu-i nicidecum românească, însă...

Statuia de ceară a lui Beyoncé de la Madame Tussauds provoacă revoltă în rândul fanilor

Statuia de ceară a lui Beyoncé de la Madame Tussauds provoacă revoltă în rândul fanilor
Fanii lui Beyoncé s-au declarat revoltaţi în această săptămână de statuia din ceară a divei pop de la Madame Tussauds, relatează joi UPI.  Pe social media au apărut numeroase...

Julio Iglesias cere 150 milioane de euro pentru o proprietate din Miami

Julio Iglesias cere 150 milioane de euro pentru o proprietate din Miami
Cântăreţul spaniol Julio Iglesias a pus în vânzare pentru suma de 150 de milioane de euro un teren de 2,97 hectare în Indian Creek, o insulă din Miami cunoscută drept 'buncărul...

Karl Lagerfeld crede că Brigitte Macron are "cele mai frumoase picioare din Paris"

Karl Lagerfeld crede că Brigitte Macron are "cele mai frumoase picioare din Paris"
Cunoscut pentru stilul său franc, creatorul de modă Karl Lagerfeld i-a făcut un compliment neobişnuit pentru o primă doamnă a Franţei lui Brigitte Macron, în ultimul număr al revistei Paris Match,...

Unic pe plaiuri mioritice. Prima sondă cu foraj mecanic din România

Unic pe plaiuri mioritice. Prima sondă cu foraj mecanic din România
În localitatea Târgu Ocna din județul Bacău se află prima sondă cu foraj mecanic din România, cu care s-a săpat la o adâncime de 150 de metri. Sonda a fost construită de Societatea Metaxa &i...

”Poșeta” lui Neil Armstrong, vândută la licitație cu 1,8 milioane $

”Poșeta” lui Neil Armstrong, vândută la licitație cu 1,8 milioane $
Săculeţul cu praf lunar prelevat de astronautul Neil Armstrong în timpul misiunii Apollo 11 a fost vândut joi de casa de licitaţii Sotheby's din New York cu preţul de 1,8 milioane de dolari,...

Macaroane milaneze (rețetă din Epoca de Aur)

Macaroane milaneze (rețetă din Epoca de Aur)
Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" să fi fost vreo criză la macaroane. Rudimentare şi grosolane, erau totuşi gustoase atâta vreme cât mesenilor le erau...
Serviciul de email marketing furnizat de