x close

Proiect de amenajare a unei garsoniere

0
14 Iul 2005 - 00:00
La solicitarea proprietarului unei garsoniere cu suprafata de 31 mp, am realizat un proiect de amenajare, respectand dorinta acestuia de a exista posibilitatea instalarii unui pat supraetajat si luand in calcul existenta unei canapele de care dispunea stapanul casei.

Am prezentat doua variante: 1. instalarea patului deasupra spatiului ocupat de canapea, sub forma unui nivel; 2. varianta patului ca un sertar, canapeaua fiind amplasata pe un podium.

Am sugerat ca structura patului supraetajat sa fie din lemn ori din teava rectangulara, varianta aleasa depinzand de posibilitatea de executie si de bugetul proprietarului.
In acest caz, cota saltelei va fi la un minim de 90 cm de tavan, pentru a avea o libertate de acces satisfacatoare la locul de dormit si evitarea accidentelor. Accesul se face pe treptele-polita amplasate in stanga. Biroul si treapta realizate dintr-o singura bucata asigura o functie utila pentru studiu, dar, in acelasi timp, intareste structura ca punct de ancorare in zid. Calculatorul este amplasat pe un corp mobil, putandu-se deplasa in orice directie. O mica etajera suspendata echilibreaza spatiul si permite accesul la ea din pat, devenind o mica biblioteca.

Acelasi sistem de nisa devine parapet si tine salteaua si ocupantul, devenind spatiu de depozitare si etalare. Pentru a evita senzatia de loc stramt, se amplaseaza corpuri de iluminat gen aplica, lumina calda de putere mica, tocmai pentru a lumina si deschide spatiul. Masa joasa de forma simpla, rectangulara, respecta cotele corpurilor suspendate din fata: 70/70 cm, fiind pe role.

Peretele din nisa se poate vopsi in nuante de galben, iar cel din dreapta alb, lumina fiind disipata cu un efect de oglinda. Culoarea inchisa de lemn faciliteaza un contrast puternic, dar placut, integrand si verdele intens al canapelei in spatiul creat. Peretele din stanga este ocupat pe toata lungimea de un ansamblu de corpuri suspendate si un blat jos. La prima vedere, solutia poate parea exagerata, dar efectul estetic, spatial si functional convinge ca varianta de amenajare.

Corpurile suspendate de 70/70/30 cm, amplasate la o inaltime de 165-170 cm de la podea, dau efectul de nisa a peretelui. Spatiul interior de depozitare asigura nevoile curente, totul inchis de o usa ce nu are buton sau tragator, intentionat pentru deruta: zid sau mobila?

Lumina data de corpurile de iluminat se poate regla ca intensitate sau directie, pe fetele de usa ori blatul inferior, schimband aparent spatiul. Monotonia sirului este "sparta" de politele prinse direct in perete, repetate egal ca inaltime.

Corpul inferior ascunde sertare ce dau senzatia grosimii, pus pe picioare de 15 cm, si arata o orizontala dominanta tocmai pentru a echilibra cu corpurile suspendate. Televizorul, aparatura audio, obiectele decorative se asaza pe blat, formand ambientul dorit de proprietar.

Vopseaua poate fi o nuanta de verde, realizand o legatura corecta, din punct de vedere cromatic, cu canapeaua. Ca detaliu, se poate pune un covor cu desen patrat, facandu-se iar o relatie de forma cu zona politelor.

Zona din dreapta se poate transforma in blat de bar, prin renuntarea la tamplaria veche si inchiderea balconului cu tamplarie cu geam termopan. Balconul adaposteste un spatiu de depozitare si polite pentru flori.

Lumina solara poate fi filtrata de transparent e la balcon si de jaluzele orizontale din lemn la zona barului. Posibilitatea de reglare a acestora din urma foloseste si la mascarea unor haine scoase poate pentru a fi uscate in balcon.

Constantin Alupoaei
Designer

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 807


Mai multe titluri din categorie

Te-ai gândit să pleci în vacanţă şi să te cazezi într-un TAB? Asta într-o fostă unitate militară înființată în 1936 de regele Carol al II-lea

Te-ai gândit să pleci în vacanţă şi să te cazezi într-un TAB? Asta într-o fostă unitate militară înființată în 1936 de regele Carol al II-lea
Fosta bază secretă și fabrică de muniție din Orăștie s-a transformat într-un complex turistic, singurul din Europa. Unitatea militară a fost înfiinţată de Regele Carol al II - leaVrei să petreci câteva...

Reţete de humus şi pita făcute în casă

Reţete de humus şi pita făcute în casă
Poate părea complicat să faci humus în casă, dar nu este deloc asa. Humusul se face, până la un punct, ca şi fasolea bătută. Avantajul humusului este că nu provoacă balonări deloc iar gustul este mai...

Rețeta zilei de joi. Tochitură moldovenească

Rețeta zilei de joi. Tochitură moldovenească
 Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai...

De 1 iunie, Bucurestiul se transforma in Capitala Copiilor

De 1 iunie, Bucurestiul se transforma in Capitala Copiilor
Cu prilejul Zilei Internationale a Copilului, Primaria Capitalei, prin Proedus, Arcub si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, organizeaza o serie de evenimente destinate celor mici, atat in Parcul Herastrau, cat si...

Chef Florin Dumitrescu a fost numit Ambasador SOS Satele Copiilor

Chef Florin Dumitrescu a fost numit Ambasador SOS Satele Copiilor
La scurt timp după ce a devenit tată pentru a doua oară, chef Florin Dumitrecu a mai avut parte de încă o bucurie: a fost numit Ambasador Onorific SOS Satele Copiilor, după o perioadă în care s-a apropiat foarte...

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!
De ani buni, nu trece niciun sezon turistic fără să fi auzit de turişti care au trăit coşmarul vieţii lor într-o vacanţă. Fie au cumpărat de la o agenţie- fantomă, fie au cumpărat ceva ce nu exista în...

Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie

 Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau...

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP
În general CAP-urile din România au fost distruse. Unul singur și-a gasit o frumoasă întrebuințare. A fost transformat în Muzeu Etnografic. Satul românesc s-a transformat ireversibil, iar cei mai tineri locuitori...

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie
În sfârşit este iar sezonul parfumatelor căpşuni. Aceste fructe roşii, dulci şi cu aromă îmbătătoare sunt vedetele momentului. Căpşunile le putem mânca proaspete cu un pic de zahăr pudră cu sau fără...

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie
Este perioada perfectă pentru un sejur în Iordania, țară în care turiștii sunt primiți cu o deosebită ospitalitate. În ciuda conflictelor din Orientul Mijlociu, Iordania a reușit să se ferească de toate...

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare
Dacă hotelurile din destinaţia de vacanţă pe care o alegeţi vi se par prea scumpe, există o alternativă. AIRBNB este una dintre cele mai mari platforme de booking pentru cazare. Acolo, în funcţie de destinaţia...

All-inclusive mioritic

All-inclusive mioritic
Litoralul românesc este gata să-şi primească oaspeţii. Cel puţin asta susţin autorităţile, care promit condiţii mai bune de cazare dar şi mai multe posibilităţi de relaxare și distracție. În plus, se...

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”
Alina Pușcaș, prezentatoarea transforming-show-ului “Te cunosc de undeva!”, va avea un băiețel, pe care îl va aduce pe lume, la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie.“Am aflat că vom avea un...

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească
Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o...

Cu bagajul făcut, în „last minute”

Cu bagajul făcut, în „last minute”
Vara se apropie cu paşi repezi, iar agenţiile de turism au pregătit oferte fel de fel, în destinaţii deja apreciate de turiştii români, dar și în locaţii mai puţin cunoscute. Însă cuvântul la ordinea zilei...