x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Racordarea la reteaua electrica

Racordarea la reteaua electrica

de Catiusa Ivanov    |    04 Mai 2006   •   00:00
Racordarea la reteaua electrica
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
"Taxele necesare bransarii unei constructii noi la o singura utilitate depasesc suma de 1.000 de euro", afirma Constantin Budan, inginer constructor, profesor la Facultatea de Constructii si directorul unei firme de constructii din Bucuresti. Tarifele sunt atat de mari, deoarece furnizorii detin monopolul pe anumite regiuni, iar oamenii nu au alternative. Mai mult decat atat, dupa incheierea contractului de racordare, instalatia de racordare intra in proprietatea societatii distribuitoare. Practic, platiti ca ei sa isi extinda reteaua in zona respectiva.

Robert Hart, reprezentantul ANPC in relatiile cu presa, afirma ca pe site-urile distribuitorilor de utilitati nu se gasesc informatii suficiente in ceea ce priveste procedura de bransare si nici costurile sau tarifele percepute. Oamenii nu sunt suficient informati si se simt inselati de societatile distribuitoare, considerand ca preturile percepute nu sunt justificate.

Incepand din acest numar vom publica un serial in care vom arata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti pentru a va racorda la fiecare utilitate si va vom spune ce preturi implica fiecare racord in parte. De taxe nu va putem scuti, dar macar va vom scuti de elementul-surpriza si de cateva drumuri in plus pe la societatile in cauza.

Vom incepe serialul nostru cu racordul la reteaua electrica. Cititi si vedeti cate avize aveti de plata si cui va adresati pentru lucrarile de bransare.

AVIZUL DE AMPLASAMENT

Inainte de a solicita Autorizatia de construire, trebuie sa cereti de la primarie Certificatul de urbanism al terenului pe care veti construi. Aici, pe langa informatiile pe care le gasiti in ceea ce priveste pozitionarea, inaltimea si arhitectura viitoarei constructii, sunt incluse si avize pe care trebuie sa le obtineti de la furnizorii de utilitati (electricitate, apa potabila, gaze, canalizare). Aceste avize sunt obligatorii, si fara ele nu se poate obtine Autorizatia de construire. Ele se numesc avize de amplasament si se obtin de la societatile furnizoare de utilitati. Sunt necesare pentru a arata ca reteaua de utilitati este prezenta in zona si va puteti racorda fara probleme in cazul in care doriti. Pretul pe care trebuie sa il platiti pentru avizul la electricitate este de 73,65 RON. Pentru zona de sud a tarii acest aviz se obtine de la Electrica Muntenia Sud, fie prin intermediul primariilor, daca va adresati Biroului de Aviz Unic (atunci il obtine primaria in locul vostru, pentru aceeasi suma de bani), fie va duceti personal sa il obtineti. Conform legii, acest aviz se elibereaza in termen de 15 zile de la data solicitarii.

TARIFUL DE RACORDARE

Dupa ce ati platit avizul de racordare se incheie contractul de racordare. Atentie, contractul de racordare nu se incheie pana nu ati platit tariful de racordare. Pentru realizarea racordarii, utilizatorii achita operatorului de retea tariful de racordare stabilit conform metodologiei emise de autoritatea competenta (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), conform Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public aprobat prin HGR 867/2003. Acest tarif, conform spuselor reprezentantului Electrica, Cornelia Ion, poate insemna "cateva milioane de lei, cateva zeci de milioane, cateva sute de milioane", in functie de complexitatea solutiei de racordare si a puterii de care aveti nevoie. Vasile Iordache, inginer ANRE, afirma ca tariful de racordare se calculeaza in functie de cateva criterii bine stabilite si exista un tarif stabilit pentru fiecare tip de bransament si caracteristica a acestuia. Iordache mai afirma ca un bransament la electricitate nu poate costa "cateva milioane de lei, cateva zeci de milioane, cateva sute de milioane", deoarece altfel nu ar mai exista notiunea de tarif.

In pretul tarifului de racordare intra proiectul de racordare, pretul perceput de firma contractata pentru lucrarile de bransare si materialele necesare bransarii, asistenta tehnica si punerea in functiune a instalatiei.

Dupa incheierea contractului, operatorul de retea intocmeste un proiect de racordare si contracteaza o firma care sa execute lucrarile de bransare. Dupa terminarea lucrarilor de bransare se pune instalatia sub tensiune si se da drumul la curent, instalatia de bransare intra, astfel, in proprietatea Electrica.

CAT COSTA RACORDAREA
Iata criteriile dupa care se calculeaza tariful de racordare si un pret orientativ pentru racordarea unui consumator casnic:
  • 1. Rezervarea de capacitate in retea. Pentru racordarea unei consumator casnic este necesar un bransament monofazat, pentru care se plateste 194.000 lei kVA, deci daca ai nevoie de o putere de 10 kVA, platiti 1.940.000 de lei
  • 2. Realizarea instalatiei de racordare. Aceasta este executata de o firma atestata de ANRE si contractata de

    Electrica Muntenia Sud in urma unei licitatii. Tariful pentru realizarea unui bransament monofazat aerian standard este de 8.200.000 lei, iar pentru un bransament monofazat radial subteran standard cu lungimea mai mica de 20 de metri, platiti 12.800.000 lei. Daca lungimea este mai mare de 20 de metri, pentru fiecare metru in plus mai platiti 230.000 lei
  • 3. Receptia lucrarilor si punerea sub tensiune.Pentru un bransament monofazat, tariful perceput este de 717.647 lei
  • AVIZUL TEHNIC DE RACORDARE
    Dupa ce ati obtinut avizul de amplasament, trebuie sa obtineti un aviz de racordare. Prin acest aviz cereti societatii Electrica permisul de a va racorda la retea si de a ii deveni client. Avizul este eliberat tot de Societatea Electrica Muntenia Sud, singurul distribuitor de electricitate din sudul tarii. Pentru a-l obtine, trebuie sa depuneti urmatoarele acte la sediul societatii:
    a) avizul de amplasament, in copie; b) datele tehnice si energetice caracteristice utilizatorilor; c) certificatul de urbanism, in copie si in original; d) schita de amplasament; e) act de proprietate sau orice alt inscris care atesta dreptul de folosinta asupra terenului/incintei/ cladirii, in copie si in original; f) autorizatia de construire a obiectivului; g) autorizatia de construire a instalatiilor de racordare la reteaua electrica, in original.

    Pentru acest aviz trebuie sa platiti intre 55 RON si 172,6 RON, in functie de puterea pe care o solicitati. Dupa ce ati depus documentatia necesara, operatorul de retea va cauta impreuna cu utilizatorii cea mai avantajoasa solutie de racordare la reteaua electrica, din punct de vedere tehnic si economic.

    ABUZURI
    In cazul, in care considerati ca sunteti victima unui abuz, adresati-va Departamentului de Protectie a Consumatorului din cadrul ANRE. Numarul de telefon al acestui departament este 307.46.51. Reclamatia trebuie solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii.

    Atentie, ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) nu are competenta necesara sa intervina in cazul reclamatiilor care privesc societatea Electrica
    ×