x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Repede si simplu iti poti amenaja singur locuinta

Repede si simplu iti poti amenaja singur locuinta

de Adela Parvu    |    29 Sep 2005   •   00:00
Repede si simplu iti poti amenaja singur locuinta
LA BLOC, DAR ALTFEL
Pentru o amenajare reusita este recomandabil sa se ceara sfatul unui designer sau arhitect. Si asta mai ales atunci cand se doreste ceva personalizat si cu totul aparte. Multi oameni insa nu doresc decat o locuinta mai confortabila, fara lucruri iesite din comun. Un loc unde familia sa se simta bine, sa poata fi facuta repede si usor curatenie si obiectele sa arate bine, modern. Dar si in lipsa specialistilor, care cunosc multe secrete, se poate obtine confortul necesar intr-un apartament de bloc, mai ales atunci cand nu se urmareste un rezultat spectaculos. O familie din Bucuresti s-a angrenat singura in lucrarile de imbunatatire a propriului apartament de trei camere. Au avut grija sa se poata incadra intr-un buget stabilit initial si si-au dorit ca la final apartamentul sa devina unul placut. Ar fi vrut sa modifice anumite incaperi, dar structura de rezistenta a blocului nu a permis daramarea peretilor sau interventii asupra zidurilor. Este vorba de un bloc mai vechi de patru niveluri cu ziduri portante din caramida. Asa ca forma si dimensiunile camerelor au fost pastrate. Au schimbat insa tot ce inseamna instalatii electrice, sanitare, termice, au refacut zugraveala peretilor si au inlocuit finisajele.

SPATIUL ECONOMISIT


S-a mers pe ideea ca locuinta sa arate curata si luminoasa. Dar cand a venit vorba despre cumpararea mobilierului si modul in care va fi asezat s-au intampinat dificultati. E greu pentru cei fara experienta sa poata prevedea toate detaliile, chiar daca in mare parte stiu cam ce si-ar dori. Avand in vedere bugetul, proprietarii au decis sa apeleze la o firma care executa mobilier pe comanda. In urma consultarilor cu specialistii firmei, s-au proiectat si executat piesele necesare, astfel incat spatiul sa fie bine folosit, fara a deveni incarcat.

In camera de zi mobilierul este strict necesar. Fiind incaperea de trecere catre dormitorul matrimonial si baia aferenta acestuia s-a renuntat la usile interioare. In locul lor s-au decupat zidurile sub forma de arcada. O solutie nu tocmai fericita, deoarece acum aceste zone nu se leaga cu nimic si golurile par lungi si inguste. Oricum, desfiintarea usilor interioare a permis pozitionarea actuala a fotoliului (intre doua zone de acces) si extinderea mobilierului ce imbraca o latura a camerei de zi pana in vecinatatea golului ce face posibil accesul catre dormitorul matrimonial.

CAMERA DE TINERET MULTIFUNCTIONALA


Atunci cand trebuie amenajata camera copilului, parintii se orienteaza ca mobila sa se potriveasca si sa faca fata cerintelor de mai tarziu ale copilului lor. E clar ca piesele de mobilier realizate pe comanda sunt indicate pentru ca o incapere modesta ca dimensiuni sa cuprinda tot ceea ce e necesar pentru diverse activitati. In cazul de fata, in aceeasi incapere exista patul, dulapurile pentru haine, biblioteca, zona pentru televizor si biroul.

BUCATARIE CU LOC DE LUAT MASA


Cum bucataria nu a putut fi largita catre holul de la intrarea in locuinta, din cauza structurii de rezistenta a blocului, a fost totusi marita prin daramarea camarii. Astfel s-a castigat exact locul necesar pozitionarii mesei mari si a scaunelor. In restul spatiului mic, mobilierul pentru bucatarie a fost realizat pe o singura latura. Ca sa fie mai putin costisitor, mobilierul bucatariei nu inglobeaza si zona de gatit. Nu s-a ales o plita si un cuptor separate, ci s-a pastrat aragazul.

Faptul ca toata mobila din locuinta a fost realizata la comanda de catre aceeasi firma a dus la economisire de bani, dar si de timp. In plus, totul se potriveste bine in spatiile dificil de exploatat cum sunt cele de la bloc.


Intr-o locuinta mica, in camera de zi este recomandabil sa se aleaga o masa din sticla. Astfel spatiul pare aerisit. Inainte de realizarea mobilierului pe comanda, e bine sa montati prizele in zona apropiata locului unde doriti asezarea aparaturii. Aici exista priza exact in spatele locului pentru televizor


Jaluzelele verticale nu sunt estetice intr-un apartament de bloc. Pentru un decor cu personalitate alegeti perdele


In locul arcadelor se puteau realiza goluri pe vechea forma dreptunghiulara, incadrate de caramizi de sticla


Pentru mai mult loc destinat depozitarii, s-a exploatat si spatiul de sub patul incadrat de corpuri de mobilier. Daca in locul jaluzelelor s-ar fi ales o perdea cu imprimeuri colorate, ar fi inveselit camera copilului. Asa are un aer prea rece


Biblioteca cu loc pentru televizor a fost realizata pe curb pentru a preveni ranirea accidentala cand se face trecerea dinspre usa de la intrarea in camera spre locul de studiu


Cuptorul cu microunde a fost asezat intr-un raft special conceput. Astfel s-a castigat spatiu suplimentar pentru frontul de lucru, situat intre aragaz si chiuveta
×
Subiecte în articol: locuinta