x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scaunele, ca obiecte decorative

Scaunele, ca obiecte decorative

de Alina Iancu    |    21 Aug 2010   •   00:00
Scaunele, ca obiecte decorative

Scaunul, un accesoriu despre care ai crede că nu se mai poate spune nimic, că totul este clar definit atât din punct de vedere al funcţionalităţii cât şi al aspectului. Mai mulţi designeri cunoscuţi, din întreaga lume au ţinut însă să demonstreze contrariul şi au creat câteva modele de scaune care ies din tipare şi în descrierea cărora, latura estetică primează.



Karim Rashid, Fabio Novembre sau Patricia Urquiola sunt doar câteva din numele celebre care au adus pe piaţă cele mai ciudate forme de scaune menite să asigure confortul ocupanţilor. Modelele sunt diversificate atfel încât să se potrivească atât spaţiilor clasice cât şi celor moderne şi nonconformiste. Designul inspirat din anatomia umană sau, formele preluate din fotbal s-au dovedit de a fi de un real succes şi au făcut deliciul mai multor expoziţii importante de mobilă şi accesorii. În România scaunele sunt comercializate în reţeaua de magazine Noblesse.

CONFORTUL, O CARACTERISTICĂ MEREU APRECIATĂ
"Ring" este definit de Phillipe Stark, designerul care l-a creat, ca fiind "doar o reflecţie a unui scaun". Structura lui este realizată din polipropilenă, cu bază roşie, neagră sau argintie. Spătarul din policarbonat este transparent şi reprezintă o continuare a picioarelor din faţă ceea ce îi permite să încedreze persoana care stă în el asemeni unui fotoliu, drept care oferă un plus de confort. Scaunul "Ring" este un accesoriu potrivit atât pentru utilizarea în spaţiul interior cât şi cel exterior.

Relaxare şi design, sunt cuvintele pentru a descrie cel mai bine scaunul Smock, realizat de Patricia Urquiola. Renumită pentru produsele tapiţate pe care le crează, designerul şi-a prezentat fotoliul realizat în stil hamac, la expoziţia Ideal House de la Cologne şi la Târgul Milan Furniture Show de anul trecut. Maniera în care a fost realizat scaunul îmbină ideile de confort şi lux cu care Patricia Urquiola şi-a obişnuit clienţii. Designul sofisticat şi elegant al scaunului este accentuat nu doar de forma de scoică în sine ci şi de braţele ca două inele. Este acoperit cu husă detaşabilă care în jurul inelelor devenite cotiere, se remarcă prin originalitatea cusăturilor şi a broderiei. Cadrul este realizat din oţel acoperit cu spumă poliuretanică ignifugă, în timp ce braţele şi baza sunt din oţel satinat natural sau vopsit, iar pernele sunt din puf de gâscă.

O floare este definită de simplitate şi frumuseţe. Acesta este probabil motivul pentru care Pierre Paulin a ales să pună numele "Flower" unuia dintre scaunele realizate de el. Până când a ajuns la forma finală a acestui scaun, designerul a respins cel puţin zece prototipuri create după schiţele sale. "Flower" este un scaun jos, creat din policarbonat transparent cu perne din spumă poliuretanică acoperite cu huse textile sau din piele. Forma organică şi designul modern îl fac plăcut la vedere indiferent de unghiul din care este privit. Poate fi incadrat cu succes interioarelor moderne, mai ales că face parte din portofoliul lui Pierre Paulin, designerul ale căror piese de mobilier moderniste pot fi găsite la marile muzee ale lumii.

ÎNTRE FUNCŢIONALITATE ŞI DESIGN
Karim Rashid, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi designeri ai lumii, a proiectat şi realizat pentru firma italiană Casamania, scaunul de bar, Kant, despre care designerul spune că estompează liniile dintre artă şi natură. În ciuda formei sale de consolă, scaunul susţine greutăţi de până la 200 de kg. Este disponibil în două variante: cu înălţime reglabilă sau în mărime standard de 79,2 cm. Acesta din urmă a fost realizat în întregime din polipropilenă reciclabilă, în timp ce pentru modelele reglabile, piciorul şi baza scaunelor au fost confecţionate din aluminiu turnat sub presiune. Partea superioară este detaşabilă şi poate fi înlocuită, utilizatorii având posibilitatea să aleagă dintr-o paletă de 63 de nuanţe.

Un scaun construit asemeni unei mingii de fotbal, este viziunea lui Konstantin Grcic care pentru a obţine scaunul One a asamblat mai multe piese plane, la anumite unghiuri şi a creat astfel o formă tridimensională. "Cred că abordarea mea a fost un amestec de naivitate şi de sinceritate. Având şansa de a lucra cu aluminiu turnat m-am gândit că ar trebui să merg până la capăt. Am lucrat pe mai multe modele am mai învăţat să văd dincolo de logica structurală a ceea ce făceam. Ceea ce a început ca o simplă schiţă, o serie de modele de carton, prototipuri, este acum un scaun real." Ciudatul scaun este realizat în întregime din aluminiu şi datorită formei ieşite din comun, mai mult decât un accesoriu necesar, reprezintă un obiect decorativ care iese cu siguranţă în evidenţă.

Oricât de neobişnuite ar fi din punct de vedere al designului, creaţiile prezentate până acum păstrează în linii mari, forma scaunelor clasice ceea ce nu se poate spune despre "Spun". Este greu să te hotărăşti dacă produsul proiectat de Thomas Heatherwick este scaun sau obiect de design clasic şi asta datorită formei ieşită din tipare. Spun este un scaun funcţional, format dintr-un singur profil care se roteşte la 360 de grade, ceea ce îl face să pară mai degrabă un titirez. Prezentat în cadrul unei expoziţii londoneze şi a târgului de mobilă de la Milano, scaunul Spun este disponibil în cinci variante de finisaj realizate din oţel, inox şi cupru. Marginea periferică şi vârful sunt acoperite cu piele pentru a preveni deteriorarea podelei. Aşezat în picioare obiectul pare mai degrabă o sculptură, însă odată ce este lăsat pe o parte se transformă într-un scaun funcţional şi confortabil în care te poţi balansa dintr-o parte în alta şi chiar la 360 de grade.

INSPIRAŢIE DIN NATURA UMANĂ
Him and Her, aşa a denumit Fabio Novembre cele două scaune, creaţie proprie, care sunt realizate în jurul formelor feminine şi masculine. Scaunul artizanal este fabricat din polietilenă şi poate fi folosit în interioarele şi exterioarele moderne. Atunci când a desenat cele două modele, designerul a avut ca punct de plecare, geneza.

Pentru Him and Her, imaginile vorbesc de la sine, la fel cum se întâmplă şi cu Nemo, un alt scaun creat tot de Fabrio Novembre, dar care, de data aceasta înfăţişează un chip de femeie. Scaunul este realizat după ideea unei măşti în spatele căreia te poţi ascunde. De fapt, imaginea lui este foarte asemănătoare cu cea a celebrelor măşti veneţiene. Structura lui este în întregime din polietilenă, însă datorită designului este recomandat numai pentru spaţiile interioare.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine