x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluţii pentru îndepărtarea petelor de sare cauzate de zăpadă şi ploaie

Soluţii pentru îndepărtarea petelor de sare cauzate de zăpadă şi ploaie

de Alina Iancu    |    03 Mar 2011   •   17:07

Cu toate că la început nu părea, iarna aceasta s-a dovedit a fi una lungă şi grea. Şi ca şi cum troienele de zăpadă, mizeria de străzi şi gerul nu ar fi de ajuns, suntem nevoiţi să ne confruntăm şi cu petele de sare care rămân pe pantofi, pe pantaloni, pe covoarele de la intrare şi care cu greu pot fi îndepărtate. Pentru a rezolva problema mai uşor, redactorii de la www.ivillage.com au cerut câteva sfaturi unor experţi în curăţenie.

Cum prevenim petele de sare

“Prima condiţie pentru protejarea articolelor din piele este să vă asiguraţi că sunt bine curăţate, cremuite şi ceruite. Aceste produse le vor face rezistente la apă”, a spus coautorul cărţii Jeff May's Healthy Home Tips, Jeff C. May. Pentru pantofi şi articole de îmbrăcăminte care pot veni în contact cu zăpada folosiţi ceară de albine, uleiuri speciale şi alte produse de îngrijit care vi se oferă odată cu achiziţionarea produsului. Asiguraţi-vă că acoperiţi întreaga suprafaţa a materialului, mai ales în zonele care intră în contact cu zăpada. Pentru a testa eficienţa produselor puneţi câteva picături de apă acolo unde le-aţi aplicat deja. Apa ar trebui să se scurgă imediat ca şi cum ar fi pe hârtie cerată. Pentru casă încercaţi produse pentru întreţinerea parchetului pe bază de ceară şi spay-uri special create pentru protecţia ţesăturilor împotriva petelor.

Uscarea naturală este cea mai sănătoasă

Înainte să intraţi în casă îndepărtaţi zăpada care s-a adunat pe haine sau pe încălţăminte. “Un covor dur sau o perie pentru pantofi aşezate la intrarea în casă vă vor ajuta să îndepărtaţi cele mai multe dintre materialele care au aderat la suprafaţa pantofilor, inclusiv sare sau mizerie”, spune autoarea cărţii The Naturally Clean Home, Karyn Siegel-Maier.

Odată intraţi, înainte de a încerca să îndepărtaţi petele, lăsaţi încălţămintea, geaca sau pantalonii să se usuce. La fel procedaţi şi cu covoarele pătate. Dacă materialul este mult prea gros şi necesită un timp de uscare îndelungat, folosiţi un uscator de păr. Autorul cărţii Cleaning Magic, Joey Green, recomandă să adăugaţi puţin amidon de porumb care va absorbi apa.

Folosiţi produse de curăţare naturale

Amestecaţi oţet alb cu apă în părţi egale şi puneţi conţinutul într-o sticlă cu pulverizator. “Aplicaţi pe pete, dar fără ca materialul să se îmbibe”, spune Siegel-Maier. Testaţi amestecul în locuri mai puţin vizibile, deoarece acidul din oţet poate deteriora anumite culori. Apoi ştergeţi uşor cu o cârpă moale sau cu un burete. În cazul în care pata nu iese de prima dată, aplicaţi apă cu oţet din nou şi lăsaţi să acţioneze peste zece minute. “Este un fel de osmoză”, spune May. “Sarea se va ridica la suprafaţă” şi va putea fi curăţată fără probleme. În cazul covoarelor, la final folosiţi aspiratorul pentru a îndepărta orice resturi care ar fi putut rămâne între fibre.

Evitaţi greşelile comune

“Orice aţi face nu folosiţi bicarbonat pentru a îndepărta petele de sare”, avertizează May. Motivul este că străzile sunt acoperite nu numai cu sare (clorură de sodiu) ci şi cu clorură de calciu care vine sub formă de pelete mici. Amestecate cu bicarbonat de sodiu, aceste pelete vor avea o reacţie chimică în urma căreia se vor crea depozite de calcar.

De asemenea, evitaţi să curăţaţi covoarele cu abur. Picăturile de apă vor rămâne prinse în interiorul covorului şi combinate cu sare vor face petele să arate şi mai rău.

În final, din cauza chimicalelor folosite pe străzi pentru a accelera topirea gheţii este indicat să nu lăsaţi petele de sare necurăţate. Cu trecerea timpului vor deveni tot mai greu de curăţat, plus că sunt dăunătoare animalelor de casă. Acestea vor avea tendinţa să lingă sarea riscând astfel să se îmbolnăvească şi chiar să sufere arsuri.

×
Subiecte în articol: pete