x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tamplaria - pledoarie pentru calitate

Tamplaria - pledoarie pentru calitate

18 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Cand ne gandim la reamenajarea locuintelor sau la construirea unei case incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru ambientarea spatiului interior si exterior astfel incat sa beneficiem de tot confortul. Dar, in ceea ce priveste tamplaria ferestrelor, pe langa preferinte exista intotdeauna un criteriu de care trebuie sa tinem cont: calitatea practica si estetica.
LAURA SIMA

Am ales sa ne referim aici la tamplaria ferestrelor, pentru ca, in ultima vreme, am intalnit diverse situatii in care bunul gust si intelepciunea alegerii lipseau cu desavarsire. Astfel, unii proprietari au ales sa isi schimbe tocaria ferestrelor fara sa ia in calcul tipul de constructie in care locuiesc si eficacitatea noilor solutii. Ne propunem sa va oferim cateva informatii despre tipurile de tamplarii cu geam termopan de pe piata, incercand in acelasi timp sa va sugeram idei in alegerea finala.

Se cunosc neajunsurile tamplariei vechi a ferestrelor, fie ca ele apartin caselor vechi, blocurilor interbelice sau postbelice, datorate fie invechirii lemnului, fie calitatii proaste a manoperei. Si pentru ca toti cautam confortul termic, ferestrele constituie primul pas in incercarea de ambientare si izolare a spatiului interior.

Insa, inainte de a ne uita la bani, ar trebui sa luam in calcul avantajele si dezavantajele produselor existente pe piata, sa facem un raport intre eficienta si pret, pentru a reusi in final sa facem alegerea cea mai buna.

Sus - Tamplarie din PVC si din aluminiu
Jos - Tamplarie din lemn stratificat

Exista in momentul de fata destule solutii atat din punct de vedere al tehnologiilor, al materialelor de realizare si calitatilor acestora, cat si variante estetice de cromatica, astfel incat sa existe o relatie de unitate intre cladire, finisaje, arhitectura.

Tamplaria de PVC este probabil cea mai accesibila alegere. Aveti insa grija sa nu cumparati profile de plastic care sunt mai maleabile, prezentand astfel un grad ridicat de risc de deteriorare. In urma presarilor multiple, prin actionare mecanica repetata la inchidere sau deschidere, sau datorita intemperiilor vremii, camerele interioare isi pot modifica forma, fara sa mai asigure astfel etanseizarea perfecta la inchidere. Avand in vedere ca plasticul si PVC-ul seamana, testati cadrele prin presare. Este cel mai simplu mod de verificare a durabilitatii materialului.

Vorbind despre principiul estetic pe care trebuie sa il luam in considerare atunci cand cumparam tamplaria, ganditi-va in ce tip de cladire locuiti. Este deranjant sa vezi o casa interbelica, cu o arhitectura deosebita, care pastreaza aerul de altadata si careia i s-a schimbat tocaria din lemn cu tamplarie alba, stralucitoare de PVC. Daca nu va permiteti tamplarie de lemn, culorile profilelor de PVC disponibile pe piata sunt numeroase, unele imitand culoarea lemnului sau sunt imbracate in lemn. Diferenta de pret este suportabila, iar efectul este de bun gust.

Pentru cei care vor sa beneficieze de calitatile unei tamplarii de lemn, tehnologiile de ultima ora pun la dispozitia consumatorului solutii si modele diverse. Avantajul major al acestor tamplarii este acela ca prezinta o rezistenta in timp de pana la doua generatii, ceea ce face ca investitia initiala sa fie pe deplin justificata. Cele mai eficiente profile de lemn sunt cele din lemn tristratificat. Lemnul este de esente diverse, cu umiditate sub 12%, ceea ce exclude torsionarea acestuia si este protejat contra umiditatii, razelor solare si proceselor de inghet-dezghet repetat prin tratare cu lacuri si vopseluri speciale. Cadrele prezinta o garnitura cauciucata pentru o inchidere etansa si limitarea pierderilor de caldura.

Mai mult, pentru a mari gradul de confort si durabilitate, unele modele prezinta un cadru de aluminiu pe partea exterioara, glisant sau nu, care ii permite lemnului sa se contracte si sa se dilate in functie de conditiile atmosferice, protejandu-l in acelasi timp de actiunile factorilor meteorologici.

Culorile si texturile lemnului natural pot satisface orice cerinta, astfel incat se pot adapta diferitelor tipuri de locuinte.

Poate cea mai spectaculoasa optiune este tamplaria de aluminiu, potrivita in mod deosebit cladirilor noi, cu design modern, oferindu-le un plus de eleganta. Desigur, in functie de sfaturile unui specialist, tamplaria de aluminiu se poate adapta si altor tipuri de cladiri. Tamplaria de aluminiu are o greutate proprie redusa, cu efect direct asupra duratei de viata a mecanismelor de inchidere. Ca rezistenta, aliajele de aluminiu sunt de 43 de ori mai rezistente decat lemnul si de 23 de ori decat PVC-ul. Diferentele mari de temperatura nu au efect asupra caracteristicilor mecanice, putand rezista la temperaturi intre -200°C si +200°C.

Speram ca toate aceste informatii v-au fost utile si ca va vor ajuta in alegerea tamplariei care se potriveste cel mai bine cerintelor dumneavoastra.

SUGESTII ID
Atentie! Atunci cand alegeti sa cumparati tamplarie din PVC, trebuie sa tineti cont de sfatul producatorului de a aerisi zilnic locuinta minimum 15 minute pentru ca astfel sa se asigure ventilarea aerului si sa se previna formarea condensului, a mucegaiului. Retineti ca folosirea aerului conditionat nu duce la modificarea umiditatii aerului, ci doar la filtrarea si racirea/incalzirea acestuia. Unele profile sunt astfel construite incat sa asigure o minima ventilare a aerului. Sistemele de ventilare atasate cadrelor de PVC ofera posibilitatea folosirii acestora numai in anumite perioade, prin actionarea unui mecanism special.

Caracteristicile noilor materiale

  • Izolare termica (reduc pierderile cu 45% - micsoreaza pierderile de caldura dintre sticla si rama)
  • Izolare fonica deosebita (reduc zgomotul cu 35-39 dB)
  • Rezistenta la razele ultraviolete si la variatiile termice
  • In general, nu sunt afectate de substante chimice si nu intretin arderea
  • Durata de viata a noilor tamplarii este de aproximativ 50 de ani
  • Este bun izolant impotriva vantului si prafului
  • Sistemele de inchidere sunt rezistente la intemperii
  • Numarul mare de profile permite adaptarea la orice tip de comanda
  • Se instaleaza usor
  • Se curata usor prin simpla stergere a profilului
  • Nu necesita vopsire sau intretinere deosebita

    In cadrul expozitiei internationale WinDoor 2005, care a avut loc la sfarsitul lunii februarie la Sala Palatului, a fost prezentata "fereastra solara", expusa de firma Robin Sun. Un element de noutate il constituie faptul ca aceasta fereastra speciala cu izolatie semitransparenta, are un captator solar integrat ce produce apa calda pentru nevoi menajere sau de incalzire, avand aceeasi eficienta ca si captatoarele solare clasice. Concomitent, are rolul de ecran de protectie solara in calea radiatiei solare directe incidente pe fereastra. Protectia solara se adapteaza tuturor sezoanelor: insorire iarna si umbrire vara. Datorita grosimii sale, 35 mm, ofera o foarte buna izolatie termica, ceea ce duce la economii mari de energie. www.robinsun.info
  • ×
    Subiecte în articol: lemn tamplaria