x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa TNI a adus cele mai mici preţuri din ultimii doi ani

TNI a adus cele mai mici preţuri din ultimii doi ani

de Alina Iancu    |    02 Oct 2010   •   00:00
TNI a adus cele mai mici preţuri din ultimii doi ani

Ne-am obişnuit la fiecare început sau sfârşit de an cu târguri şi evenimente care stabilesc tendinţele pentru noul sezon. Un pion important al economiei româneşti, piaţa imobiliară şi-a definit direcţiile pentru anul 2011 în cadrul unuia dintre cele mai aşteptate târguri ale toamnei.

Săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Târgului Naţional Imobiliar, cunoscut publicului drept TNI. Evenimentul a reunit dezvoltatori şi agenţii imobiliare, constructori, instituţii financiare, consultanţi, investitori, arhitecţi şi alte persoane care au ca domeniu de activitate imobiliarele. Vizitatorii au avut la dispoziţie nu mai puţin de 18.000 de unităţi locative din România, dar şi din străinătate la preţuri despre care s-a spus că sunt cele mai mici din ultimii doi ani. O dată cu numărul mare de oferte, în cadrul unor conferinţe de presă, la TNI specialiştii au oferit şi o serie de previziuni pentru ceea ce va însemna piaţa imobiliară în anul care vine.

2011 NU ESTE ANUL SCHIMBĂRILOR
Evenimentul de săptămâna trecută a fost structurat pe două mari direcţii. Pe de o parte, au fost prezentate publicului tehnologii şi soluţii noi pentru o piaţă rezidenţială aflată în continuă dezvoltare, dar au fost clarificate şi aspectele care vor defini domeniul imobiliar în anul viitor. Părerile specialiştilor, ale formatorilor de opinie şi ale practicanţilor în domeniu converg către aceeaşi concluzie: anul 2011 nu va aduce cu el mari schimbări. Luciana Petrescu, market & communication expert, Net Worth Advisory, spune: „În ceea ce priveşte clarificările pentru anul următor... nu cred în extreme: nici în asset bubble, nici în colaps! Ne aflăm într-un moment în care leaderii de piaţă sunt cei care îţi stau alături nu doar astăzi, ci şi mâine, şi peste ani.

Sunt prea multe păreri în piaţă, păreri care vin din voci ce de multe ori nu au legătură cu experienţa concretă. Este cazul ca profesioniştii, specialiştii, formatorii reali de opinie să se mobilizeze şi să aducă o notă de stabilitate". În acelaşi ton continua şi Maria Seder Neda, analist imobiliar la Imopedia.ro: „Piaţa rezidenţială este ca o moară de tip vechi: când curge multă apă pe râu, adică există bani pe piaţă şi investitori, macină bine, când nu, oamenii stau cu grâul în saci. E puţin probabil însă ca râul să sece de tot şi să nu mai macine nimeni".

Printre participanţii la conferinţă s-au numărat şi Sorin Varvara, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR), şi Ionuţ Butoi, director de dezvoltare la Bursa Română de Creanţe. Ambii şi-au exprimat încrederea într-un viitor al pieţei imobiliare caracterizat de profesionalism şi eficienţă.

PREŢURI MICI, OFERTE ŞI PROMOŢII
A existat o perioadă când multe persoane s-ar fi încumetat să cumpere o casă, dar dezvoltatorii şi proprietarii nu lăsau la preţ nici un leu. Acum, lucrurile stau exact pe dos: preţurile scad văzând cu ochii, piaţa abundă în oferte şi promoţii imobiliare, dar puţini mai sunt cei care investesc într-o locuinţă nouă. În acest context, la TNI au fost prezentate oferte promoţionale, discounturi, modalităţi de plată personalizate în funcţie de posibilităţile clientului şi servicii de design şi arhitectură, precum şi mobilier, toate gratuite. Majoritatea ofertelor au la bază discounturi, în vreme ce altele includ în preţul locuinţei un loc de parcare, o boxă, mobilierul de bucătărie sau sunt realizate pe modelul ratelor la dezvoltator.

Nici Programul Prima Casă nu a fost uitat. De fapt, Cristina Mardare, PR Manager BDOBC (organizatorul TNI), a declarat că „aproape jumătate din locuinţele ofertate în cadrul Târgului Naţional Imobiliar se încadrează în Programul Prima Casă. Dezvoltatorii s-au pliat foarte rapid pe condiţiile programului guvernamental, iar instituţiile financiare facilitează în acest moment destul de uşor accesul la el. Multe dintre tranzacţiile imobiliare încheiate în ultima perioadă au fost prin Programul Prima Casă şi până la sfârşitul anului din ce în ce mai multe persoane se vor muta în prima lor locuinţă la preţuri preferenţiale".

TNI ÎN CIFRE
Când vine vorba despre preţ, fiecare târg are extremele lui. În mod paradoxal, la această ediţie a Târgului Naţional Imobiliar, cele mai ieftine locuiţe s-au dovedit a fi câteva garsoniere din... Germania, mai exact din Landul Saxonia, oraşele Plauen, Falkenstein şi Auerbach. Acolo, apartamentele cu o cameră, cu suprafaţă de 35 mp, se vând cu 8.900 de euro, în timp ce pentru România, cea mai ieftină garsonieră pusă la vânzare în cadrul evenimentului se situează în oraşul Sinaia, măsoară 32 mp şi costă 14.000 de euro. Pentru o suprafaţă cu numai 6 mp mai mare, situată în cartierul Militari din Bucureşti, în complexul Militari Residence, preţul este de 31.500 de euro. La polul opus se află preţurile de milioane de euro.

Anul acesta, Sinaia a fost oraşul extremelor la TNI, pentru că cel mai mare preţ de 8.446.360 de euro a fost cerut pentru un teren de 64.972 mp din localitatea prahoveană. Nu au lipsit de la târg nici proiectele de lux din nordul Capitalei. Localizat în zona Herăstrău, complexul Alecto Residence oferă apartamente cu suprafeţe cuprinse între 77 şi 189 mp la preţuri care încep de la 100.000 de euro şi ajung până la 299.000 de euro. Ansamblul rezidenţial Liziera de pe Şoseaua Pipera-Tunari se înscrie în aceeaşi categorie de lux. Suprafeţele apartamentelor sunt cuprinse între 122 mp şi 230 mp, iar preţul este de 950 de euro pentru un mp. Ca modalitate de plată, clienţii pot opta pentru plată integrală la semnarea contractului, credit bancar sau rată la dezvoltator cu avans 25% şi rate lunare sau trimestriale pe o perioadă de trei ani.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine