x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un OBICEI UNIC în România, vechi de 500 DE ANI. Ce este „UDATUL NEVESTELOR, DE RUSALII”?

Un OBICEI UNIC în România, vechi de 500 DE ANI. Ce este „UDATUL NEVESTELOR, DE RUSALII”?

03 Iun 2017   •   05:32
Un OBICEI UNIC în România, vechi de 500 DE ANI. Ce este „UDATUL NEVESTELOR, DE RUSALII”?

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 şi 5 iunie (duminică şi luni).

Mii de români participă an de an, în a doua zi de Rusalii, la obiceiul "Udatul nevestelor" în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care localnicii îl păstrează cu sfinţenie din moşi strămoşi.

"Udatul nevestelor" este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii. După ce soţii bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soţiile, iar soţiilor lor li se udă doar pantofii, alaiul revine în zona de lângă pod şi continuă jocul.

Obiceiul care este în fruntea tradiţiilor populare din Hodac este 'Udatul nevestelor'. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Şi asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul ştia să îşi păstreze obiceiurile. Obiceiul se ţine la.............

Citește continuarea AICI

×