x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Viata vazuta de sus

Viata vazuta de sus

04 Mar 2005   •   00:00

INTERIOR
Spatiul locuibil al unei case poate cuprinde, pe langa incaperile cu destinatie precisa, si podul.
1
Pentru a putea fi adaptat nevoilor conviviale, el trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 2,20-2,30 metri in zona sa centrala si o deschidere a sarpantei (latimea podului) de 8-9 metri. Mansardarea, adica transformarea in spatiu locuibil, presupune izolarea acoperisului la interior si prezenta utilitatilor (conducte de apa, incalzire/ climatizare, canalizare, electricitate).

Imaginatia si talentul unui arhitect pot transforma o mansarda de casa - de cele mai multe ori utilizata ca un simplu pod pentru depozitarea materialelor inutile - intr-un spatiu atractiv, avand diverse destinatii. Pentru a va convinge ca este adevarat, va prezentam cateva mansarde care au suferit o multitudine de modificari.

Arhitectul Mihai Paleodimopulos a creat, intr-un spatiu de 250 mp, un minunat colt oriental, in care atractia principala o reprezinta covoarele, tapiseriile si obiectele cu motive orientale. Dormitoarele si camera de baie au fost delimitate constructiv, prin pereti falsi de gips-carton. Zona de zi este ampla, iar pozitionarea mobilierului, care pastreaza, de asemeni, amprente ale Orientului, s-a facut profitandu-se de prezenta stalpilor structurii acoperisului si in conformitate cu pozitia ferestrelor.

2

Arhitectul Stefan Branco a preferat (1) sa foloseasca foarte mult lemnul masiv, pentru decorarea unei mansarde apartinand (2) unei cladiri construite la inceputul veacului trecut. Acesta se regaseste atat in amenajarea livingului, cat si in cea a bucatariei (care comunica liber cu livingul) si "rimeaza" perfect cu structura de lemn masiv a acoperisului. Piesa de rezistenta a mobilierului, care este concentrat in jurul stalpilor, o reprezinta scaunele regizorale, prezente in fiecare incapere a mansardei si care dau locuintei un aspect boem. Coloristic vorbind, decorul pe tonuri neutre pare artistic si da mansardei o nota de expresivitate aparte.

3

Probabil ca atunci cand ne ducem cu gandul la o atmosfera romantica, multi dintre noi ar indica mansarda drept locul perfect pentru crearea ei. Asa a gandit si Gruppo Casa Toscana, care a transformat podul unei vile intr-un superb loc destinat relaxarii, inundat de lumina si flori. Latura dinspre exterior a fost inchisa cu o structura de lemn si geam reflectorizant, permitand contemplarea panoramei exterioare, departe de indiscretiile vecinilor. Punctul central il reprezinta locul de conversatie, situat chiar in centrul mansardei. Tot pe aceasta latura au fost asezate majoritatea plantelor, care, alaturi de placile ceramice pictate manual, dulapiorul pictat de langa perete si vasele viu colorate, creeaza o atmosfera romantica si nostalgica (3).

4

Mansarda poate fi insa si cel mai potrivit loc pentru redarea stilului si atmosferei unei epoci. Halewood Romania (4), firma specializata in comercializarea vinurilor si care-si are sediul intr-un astfel de loc, a reamenajat o mansarda incercand sa pastreze cat mai multe dintre elementele de decor originale, (4) specifice perioadei interbelice: usile interioare cu geamuri de cristal, parchetul, mozaicul din holuri, tocurile ferestrelor. Ca elemente de decor s-au folosit multe piese de mobilier achizitionate din magazine de antichitati. Spatiul a fost compartimentat in mai multe incaperi cu destinatii precise, o sala de degustare, cateva birouri, o sala de sedinte si una pentru organizarea prezentarilor de vinuri. Toate insa au fost amenajate pentru a crea angajatilor si vizitatorilor senzatia de confort de acasa.

PONTURI
Special concepute pentru a fi montate in planul acoperisului in panta, ferestrele de mansarda sunt perfect adaptabile oricarei forme arhitecturale si tuturor formelor de invelitori. Ferestrele de mansarda dau farmec spatiului locuit. Dincolo de calitatea pe care o aduc, de la izolare pana la ambient, ele sunt un mijloc de comunicare cu natura, prin lumina, aer curat si privelistea oferita de fiecare amplasament in parte.

O varianta din ce in ce mai solicitata de beneficiarii mansardelor este aceea de a lasa la vedere structura de rezistenta a podurilor mansardabile. Mai exact, de a pastra intr-o forma cat mai naturala sarpanta si capriorii sprijiniti pe grinzi orizontale, asezate la randul lor pe popi, pozitionati la distante fixe, structura ce se repeta pe toata suprafata podului. In cazul in care pe langa aceste barne se afla tevi sau cabluri de electricitate este indicat ca aceste barne sa fie imbracate in gipscarton.

In cazul in care optam pentru varianta lasarii la vedere a structurii de rezistenta din lemn, pardoseala trebuie sa fie in aceeasi culoare cu lemnul din structura dand unitate si echilibru spatiului amenajat. Un alt aspect de care trebuie tinut cont atunci cind se ajunge la dotari este acela al ferestrelor de mansarda si al usilor care se recomanda sa fie din acelasi material si in aceeasi nuanta. Atat stalpii de sustinere, cat si mobilierul este indicat sa urmeze aceeasi linie, simpla, curata, dar de ce nu cu accente tari pe alocuri care sa dea o dinamica spatiului.

SUGESTII
Pentru mansarda unei case este ideal sa alegem mobilier functional si de dimensiuni mici.
Lampa, model "Otto", Ilda Tendentse, pret 440 euro + tva
Masuta pentru cafea din lemn si sticla, Rovere Mobili, pret 667 euro + tva
Pat extensibil, model "Society", Neoset, pret orientativ 1.022 euro + tva

SUGESTII

Canapea din rattan, Pier Import, pret orientativ 13.789.000 de lei
Veioza, model "Urka", Ilda Tendentse, pret 335 euro + tva
Cufar din lemn natur, stil "Arte Povera", Smart Solutions, pret 639 euro + tva
×
Subiecte în articol: mansarda