x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Yucca de gradina

Yucca de gradina

de Cornelia Constantin    |    24 Aug 2006   •   00:00
Yucca de gradina

MEREU VERDE
Punct focal in lunile de vara
MEREU VERDE
Punct focal in lunile de vara

Originara din America (zona de sud-est a SUA), Yucca se gaseste acum in nenumarate alte zone, atat in parcuri si gradini botanice, cat si in gradinile pasionatilor. Printre argumentele in favoarea acestei plante se numara rezistenta la inghet (pana la aproximativ - 16 grade Celsius), rozeta compacta de frunze si tulpina inalta cu nenumarate flori alb-galbui placut parfumate. In lunile de vara, atunci cand florile ca niste clopotei cu sase petale se deschid abundent, nu poti sa nu te intrebi de ce nu ai inca o asemenea planta in propria gradina. Un posibil raspuns ar fi pretul piperat de achizitionare si faptul ca frunzele sunt atat de aspre si cu varful atat de tare, incat inteapa la cea mai mica atingere. Insa, in compania Agavelor si nu numai, trebuie sa recunoastem ca Yucca prezinta interes.

DE UNDE PUTETI S-O CUMPARATI?

Yucca de gradina poate fi cumparata de la serele Administratiilor Domeniului Public, dar si din alte sere specializate in plante rezistente la inghet. Ele se pot achizitiona primavara si tot atunci se si planteaza. Nu este neaparat nevoie s-o plantati in gradina, pentru ca ea se poate dezvolta bine si intr-un container de mari dimensiuni, dar o sa vedeti ca in timp apar pui in jurul ei si totul devine aglomerat. Daca aveti o gradina spatioasa si doriti sa aveti mai multe astfel de plante, trebuie sa tineti cont de faptul ca este nevoie sa lasati intre ele 40-50 cm.

LOCUL POTRIVIT IN GRADINA

Yucca este toleranta in privinta solului, dar locul in care ati plantat-o trebuie sa aiba macar partial expunere insorita. Interesant este faptul ca, daca o plantati la soare, tulpina florala va creste mult in inaltime, aproximativ 4 m. Daca o veti planta in umbra partiala, tulpina nu se va inalta mai mult de 2 m. Nu este una dintre acele plante de gradina sensibile la daunatori sau conditii de mediu, dar e posibil sa nu-i placa perioadele excesiv de ploioase.

Din acest motiv, drenajul solului este un factor important. Yucca rezista cu succes la seceta prelungita. Ea se asociaza cu Agavele si plantele de rocarie pentru a se obtine un peisaj interesat cu minimum de efort.

Rozeta de frunze creste relativ incet, dar nu acelasi lucru se poate spune despre tulpina florala care efectiv "izbucneste" din mijlocul frunzelor.
Datorita rezistentei sale la poluare, se foloseste mult in decorarea spatiilor verzi si a parcurilor din marile orase.

Dupa ce se trec florile si fructele, tulpina florala se taie cat mai de jos, pentru ca altfel va ramane acolo cativa ani la rand cu aspect de lemn uscat. Frunzele moarte de la baza rozetei trebuie si ele indepartate.

CUM SE INMULTESTE?

Dupa cum v-ati dat seama deja, se inmulteste cu succes prin separarea puilor care apar an de an de jur-imprejurul plantei-mama. Ba mai mult, daca o sa mutati Yucca in alt loc decat cel initial, o sa vedeti ca din portiuni de radacini ramase in pamant rasar mereu alti pui. Cu toate acestea, Yucca nu este o planta invaziva, asa ca nu va faceti probleme in privinta ei. Se poate inmulti si prin seminte, dar din pacate la noi in tara nu sunt disponibile.
Specialistii au catalogat aproximativ 40 de varietati de Yucca. In afara de Yucca de gradina, care poarta numele stiintific de filamentosa, cu siguranta o cunoasteti si pe sora sa care decoreaza cu succes interioarele de cativa ani buni. Mai sunt si varietati de Yucca cu frunze dungate cu crem sau galben sau in nuante de grena.

NEOBISNUIT

Ce este interesant la Yucca de gradina este ca in zonele ei de origine florile sunt folosite la salate, iar fructele maronii sunt comestibile. La gust seamana cu andivele belgiene - spun cei care le-au gustat.

ATENTIE
Nu plantati Yucca la marginea aleilor, ca sa nu va intepati in spinul terminal al frunzelor

×
Subiecte în articol: grădina yucca