x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş

4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş

de Magda Cristina Ursache    |    21 Aug 2014   •   08:26
4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş

Probabil sunt puţini cei pe care, punându-i repede să asocieze cuvinte şi stări, gusturi şi vârste, nu ar pune semnul egal între copilărie şi amintirea unei prăjituri. La asta m-a făcut să mă gândesc şi Corina, care a trimis redacţiei noastre reţeta bunicii ei, Elena Ciobanu, din Cordun, Neamţ, prefaţând-o cu următoarele cuvinte: "Bunica mea ne pregăteşte, în amintirea de abur a bunicii ei, la masa de duminică, această minunată prăjitură. Fină, cremoasă, ca o poveste despre copilărie şi bunice-îngeri..." Reţeta pe care ne-o propune este cea a prăjiturii "Eszterhazy", delicatesă de curţi boiereşti de odinioară, pe care bătrânica din Neamţ o tot pregăteşte de vreo şapte decenii, încă din anii adolescenţei ei. Cu alte cuvinte, o tradiţie culinară de familie veche cât o viaţă de om!
 
Eszterhazy
● Ingrediente: 10 albuşuri, 300 g zahăr, 330 g nuci măcinate, 200 g făină, 5 g praf gelatină, 50 ml apă, 250 ml lapte, un pachet zahăr vanilinat, 5 gălbenuşuri, 120 g zahăr, 300 g unt, 50 g nuci măcinate, 50 ml coniac, plus pentru blaturi gem de caise, 300 g fondant, ciocolată.
● Preparare: Pentru blat batem spumă cele 10 albuşuri, adăugăm la final, treptat, 300 g zahăr, apoi cele 330 g nuci măcinate şi 200 g făină. Facem 5 blaturi (sub formă de cerc) din compoziţia obţinută şi le coacem la 220 de grade.
Pentru cremă, gelatina se topeşte în apă rece. Dăm în clocot laptele cu zahărul vanilinat. Amestecăm gălbenuşurile cu 120 g zahăr şi adăugăm laptele fierbinte. Tot pe foc amestecăm în continuare repede şi adăugăm gelatina. După ce.....................................

Citește continuarea rețetei pe RevistaFelicia.Ro

Citește și 
Cârnaţi de mistreţ
"Un alt fel de diplomat"
Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş



Te-ar putea interesa și
Cum alungăm GHINIONUL? Ce trebuie să aruncăm din casă?
Băutura Fericirii! Află rețeta și bucură-te de ea!
Rețeta miraculoasă pe bază de gelatină care „ia cu mâna” durerile de spate și de gât
Remedii naturale pentru anemie
Cum menții dorința sexuală în cuplu, pe termen lung?
Secretele sexului perfect!


×
Subiecte în articol: felicia retete 4 retete pe zi