x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 537


    Mai multe titluri din categorie

    Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)

    Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)
    Andrei Leonte asteapta un copil cu actrita Victoria Raileanu in noul sau videoclip - Care pe care. De fapt, acesta este finalul fericit al clipului, dupa ce ii vedem pe protagonisti certandu-se pe tot parcursul lui in...

    Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”

    Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”
    Sâmbătă, 28 martie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase și interpretează, acompaniată de taraful București, cântecul “Aseară ți-am luat basma”. “Cred că știu...

    Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”

    Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”
    La proba cu preparate internationale, Ciprian a fost printre putinii concurenti laudati de cei trei jurati. Cu lacrimi in ochi, acesta a trait o emotie de nedescris atunci cand cei trei chefi au gustat din farfuria sa,...

    Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa

    Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa
    Logodnica lui Radu Vâlcan, prezentatorul reality show-ului “Temptation Island – Insula iubirii”, difuzat în curând de Antena 1, și-a demonstrat din plin abilitățile de șef de șantier cât timp Radu a fost...

    Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”

    Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”
    Cu toate că a fost nevoită să stea la pat atunci când era însărcinată cu fiul ei, pentru că exista riscul de a pierde sacina, Iuliana Tudor, invitată în cadrul ediției de mâine a emisiunii „Refresh by Oana...

    Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen

    Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen
    Să îi cucerești pe cei trei jurați de la ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” e lucru mare. Rețeta cu care Maria Crap a reușit săptămâna aceasta să smulga laude din partea celor trei este pe cât de...

    A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu

    A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu
    Pasionată de modă și deținătoare a unui atelier de haine, Olivia Păunescu nu spune ”nu” nici atunci când vine vorba de ținute vintage. Prezentatoarea Observatorului orei 6.00 de la Antena 1 a avut ocazia să...

    Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda

    Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda
    Aflat într-un adevărat paradis exotic, acolo unde au avut loc filmările pentru reality show-ul „Temptation Island – Insula iubirii”, Radu Vâlcan a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o determina pe...

    Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.

    Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.
    Kamara, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă, 21 martie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”, imitându-le împreună cu Andrei, colegul său de la Alb Negru, pe fetele de la Bambi, spune...

    Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă

     Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă
    Se simte ca peștele în apă în față camerelor de luat vederi, dar atunci când era mică își dorea să devină stewardesă. Diana Munteanu vine duminică, 15 martie, de la 12:00, să gătească la Antena Stars...

    Connect-R și-a pus aparat dentar

    Connect-R și-a pus aparat dentar
    Connect-R, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor revedea, duminică 15 martie, de la ora 20.30, în postura de jurat al talent show-ului “Next Star”, alături de Lora, Pepe, Maria Cârneci și Vasile Muraru,...

    Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”

    Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”
    Liviu Vârciu povestește sâmbătă, 14 martie, de la ora 20.30, la „Te cunosc de undeva!” cum a reacționat atunci când a fost refuzat de câte o fată. “Spre deosebire de personajul pe care îl voi interpreta...

    Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul

    Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul
    Galerie Foto Noul sezon ”Hells Kitchen – Iadul bucătarilor” debutează la Antena 1 luni, 9 martie, de la 20.30. Începând de mâine, în fiecare luni și marți cei trei jurați, chef Bontea, chef Scărlătescu și chef...

    Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2

    Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2
    Galerie Foto 1.    Ciprian Feghiuș – 37 ani, bucătar, antrenor K1Ciprian lucreaza ca bucatar si viseaza ca intr-o buna zi sa aiba restaurantul sau. Este unul dintre motivele pentru care s-a inscris la „Hell’s...

    Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”

    Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”
    Mâine, în cadrul emisiunii „Refresh by Oana Turcu”, difuzată de Antena Stars de la 16:00, Dan Bittman face o mărturisire care ar putea părea pentru mulți suprinzătoare: „Am de gând să mă căsătoresc la...