x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 982


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)

    REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)
    Ingrediente: 3-4 ardei graşi mari, 150 g ciuperci, 100 g vinete, 100 g dovlecel, 100 g orez, 2 roşii mari, pătrunjel, mărar, 150 ml bulion, ulei de măsline, sare, piper Mod de preparare: Se curăţă...

    „Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public

    „Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public
    Galerie Foto Marți seara, când emisiunea a fost lider de piață pe toate categoriile de public, „Chefi la cuțite” a adus ultimele probe eliminatorii din Bootcamp, iar cei trei chefi și-au ales echipele cu care...

    Horoscopul iubirii în luna aprilie

    Horoscopul iubirii în luna aprilie
    Iubirea înfloreşte în viaţa unor nativi o dată cu primăvara. Fie că se vor îndrăgosti sau îşi vor oficializa relaţia, capitolul iubirii se poate schimba foarte mult în luna aprilie,...

    Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului

    Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului
    Zborurile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană riscă să fie suspendate în 2019, dacă Marea Britanie nu va accepta un nou acord aerian în cadrul procedurilor de divorţ cu Uniunea Europeană,...

    Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

    Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele
    Alimentele bogate în carbohidraţi precum pastele au adeseori o reputaţie proastă când vine vorba de sănătatea şi de silueta noastră. Carbohidraţii sunt principala sursă de combustibil a organismului...

    Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie

    Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie
    Moda e un teritoriu periculos, tocmai pentru că este atât de permisivă, la prima vedere. Vedetele și divele de street style dau impresia că poartă absolut orice și arată fabulos, încurajându-ne...

    Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană

     Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană
    Această prăjitură este preparată după o rețetă germană. Este imposibil să nu-ți iasă, dacă urmezi, pas cu pas, toate indicațiile, scrie ziarulring.ro. De ce ai nevoie pentru cheesecake 300 g biscuiți...

    Cel mai fin tort de zmeură. Rapid și gustos

    Cel mai fin tort de zmeură. Rapid și gustos
    Luna lui Mărţişor merită încheiată aşa cum se cuvine: cu o felie de tort delicios de ciocolată şi cu multă voie bună, scrie ziarulring.ro. Ingrediente Pentru blat 340 g unt 370 g zahăr 4...

    Testul amazoanei. Cât de puternică ești

    Testul amazoanei. Cât de puternică ești
    Chiar dacă nu au beneficiat de drepturi din cele mai vechi timpuri, femeile au știut întotdeauna să se impună. Puterea și inteligența le-au fost aliate din vremurile străvechi, atunci când aria de...

    Cele mai complicate femei din zodiac

    Cele mai complicate femei din zodiac
    Femeile sunt complicate – auzim acest clișeu în fiecare zi, la orice pas. Eu aș spune că femeile sunt complicate doar în compania nepotrivită. Calea spre inima unei femei poate fi foarte simplă, da...

    Horoscopul sănătății în luna aprilie

     Horoscopul sănătății în luna aprilie
    Sănătatea este de cel mai de preț, iar luna aprilie le priește aproape tututror nativilor, cu mici excepții. Cei aflați în zodia Taur, Rac, Scorpion și Capricorn sunt atenționați să fie foarte precauți...

    Scandal la Next Star. A fost dejucată o tentativă de mituire

    Scandal la Next Star. A fost dejucată o tentativă de mituire
    Galerie Foto Ce nu face un jurat pentru ca al său concurent să obțină mult dorita steluță verde care să-l ducă în finala serii? Aproape orice. Asta se întâmplă și joi, 30 martie, de la ora 20.30, la...

    De ce e mai bună ceapa roșie decât cea albă

    De ce e mai bună ceapa roșie decât cea albă
    Ingredient foarte popular în multe reţete culinare, ceapa este o legumă care se bucură de multă apreciere. Specialiştii ne explică, însă, de ce este mai bine pentru organism să mâncăm ceapă ro...

    Zodiile care înșală în această primăvară

    Zodiile care înșală în această primăvară
    Primăvara, cu peisajele sale de poveste, coloritul fraged al naturii și prospețimea revenirii la viață, aduce bucurie în suflete: chiar dacă vara este cel mai hot anotimp, nici în lunile martie-mai nu...

    Rețete românești. ”Cotlete false”, din zarzavat

    Rețete românești. ”Cotlete false”, din zarzavat
    Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici. Maria Parvulescu, directoarea revistei “Femeia satelor”, care aparea la...
    Serviciul de email marketing furnizat de