x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 476


    Mai multe titluri din categorie

    Casa din fier, lemn sau cărămidă? Care este cea mai bună variantă

    Casa din fier, lemn sau cărămidă? Care este cea mai bună variantă
    Pentru cei care vor să îşi construiască o casă în această perioadă, varianta casei de fier, pe structură metalică uşoară, constituie cea mai ieftină variantă de casă. După casa de fier, ca preţ, urmează...

    Andreea Stroe ne prezintă două reţete delicioase cu sfecla roşie

    Andreea Stroe ne prezintă două reţete delicioase cu sfecla roşie
    Într-o postare pe blogul personal, Andreea Stroe, realizatoarea emisiunii „News Magazine”, difuzată în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:00, la Antena 3, ne prezintă două reţete...

    (P) Carmen Brumă vine în premieră la Baby Boom Show! Nu rata întâlnirea cu una dintre cele mai frumoase mămici vedete!

    (P) Carmen Brumă vine în premieră la Baby Boom Show! Nu rata întâlnirea cu una dintre cele mai frumoase mămici vedete!
    Pe data de 8 noiembrie, ora 12:00, Carmen Bruma ti-a dat intalnire la Baby Boom Show, cel mai mare targ pentru copii de 0 – 5 ani si viitoare mamici, ce va avea loc in perioada 6 – 9 noiembrie, la Romaero Baneasa. Ea...

    Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice

    Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice
    Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice, o premieră în Europa, a anunțat miercuri English Heritage, organism public ce se ocupă cu administrarea patrimoniului...

    Cel mai tare balet şi orchestra din Viena

    Cel mai tare balet şi orchestra din Viena
    Galerie Foto Schoenbrunn Palace Orchestra – cea mai faimoasă orchestră din Viena şi St. Petersburg State Ballet On Ice (Ansamblul de balet pe gheaţă din St. Petersburg) vin la Bucureşti (Sala Palatului) în zilele de 5 şi,...

    Ela Crăciun ne învaţă cum să scăpăm de substanţele nocive din fructe şi legume

    Ela Crăciun ne învaţă cum să scăpăm de substanţele nocive din fructe şi legume
    Nu mai este o noutate faptul că fructele şi legumele reprezintă o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru, însă ce facem cu substanţele chimice, pesticidele şi erbicidele, menite să potenţeze...

    Brânză de burduf de Bucegi şi dulceaţă din satele săseşti, la “Salonul Gustului”, din Torino

    Brânză de burduf de Bucegi şi dulceaţă din satele săseşti, la “Salonul Gustului”, din Torino
    Galerie Foto Corespondenţă din ItaliaDin doi în doi ani, la Torino se organizează “Salone del Gusto”. Se prezintă principalele produse de excelenţă ale Italiei, şi nu numai, în sectorul agro-alimentar. Ar putea să fie...

    Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?

    Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?
    Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi? Știi cum să-l ajuți să atingă paroxismul? Dar ce te face pe tine să ajungi la orgasm? Cât te cunoști, ca mirabilă ființă...

    “Casa Poporului şi Noul Centru Civic”, dezbatere la Muzeul Municipiului Bucureşti

    “Casa Poporului şi Noul Centru Civic”, dezbatere la Muzeul Municipiului Bucureşti
    Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la o nouă dezbatere ce se va desfăşura la Palatul Suţu: Casa Poporului şi Noul Centru Civic, prelegere susţinută de arh. Andrei Popescu, joi 30 octombrie 2014, ora...

    Castelul Corvinilor, promovat prin noile tehnologii la târgul internațional de la Lugano din Elveţia

    Castelul Corvinilor, promovat prin noile tehnologii la târgul internațional de la Lugano din Elveţia
    Vizitatorii târgului internațional de turism de la Lugano, cel mai important de acest fel din Elveția, vor putea face un tur virtual al Castelului Corvinilor din Hunedoara, grație unei aplicații pentru smartphone...

    Poveștile Ancorei. Despre „uiut” și-o ciorbă lipovenească de pește

    Poveștile Ancorei. Despre „uiut” și-o ciorbă lipovenească de pește
    Galerie Foto Am cunoscut o dată niște doamne vrednice din Sarichioi. Lipovence. Femei în stare să tragă la rame, în barcă, dar și să-i mângâie pe cei mici, spunându-le povești de încălzit iernile și copilăria. Mai...

    Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet

    Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet
    Galerie Foto Şi în această sâmbătă, de la ora 16.00, la “Refresh by Oana Turcu”, telespectatorii Antenei Stars află de la gazda emisiunii şi de la invitaţii săi, Carmen Brumă şi Mădălin Voicu, care sunt secretele...

    Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns

    Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns
    Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns: “mama plângea şi mânca, mânca şi plângea”Chef Florin Dumitrescu, juratul de la “Hell’s Kitchen...

    NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece

    NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece
    Duminică dimineaţa, la Antena 3, echipa „Numai de bine” ne învaţă cum să ne alegem antrenorul personal de fitness, dar şi ce putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Cât despre modă, atât...

    Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar

    Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar
    Burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar: industria alimentară caută alternative la carne, considerată prea costisitoare. În Franța vânzările de carne au scăzut cu 7% între 1998 și 2012, deoarece...