x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 755


    Mai multe titluri din categorie

    Destinatia saptamanii. Stockholm

    Destinatia saptamanii. Stockholm
    Dacă sunteți atrași de țările nordice, acum este perioada perfectă pentru o escapadă de câteva zile. Lunile iunie, iulie, august sunt perfecte pentru a vizita capitala Suediei, când temperaturile...

    Ponturi de călătorii. Începe sezonul taberelor școlare

    Ponturi de călătorii. Începe sezonul taberelor școlare
    Vacanța elevilor se apropie cu pași repezi, iar taberele școlare sunt în plină pregătire pentru a-și primi oaspeții. Specialiștii spun că părinții trebuie să fie cu mare băgare de seamă când...

    Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016

    Cele mai căutate destinații de vacanță în 2016
    Startul sezonului estival a fost dat în urmă cu o lună, iar agențiile de turism pot vorbi deja despre cele mai căutate destinații de vacanță. Turiștii au făcut rezervări din timp pentru a profita de...

    Supă cu legume de primăvară

    Supă cu legume de primăvară
    Pentru acestă supă avem nevoie de următoarele ingrediente: 500 g mazăre verde 500 g conopidă 500 g gulii 3 morcovi 2 pastârnac o cepă medie lapte tăiței pătrunjel ulei de floarea...

    Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie

    Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie
    Unul dintre cei mai mari producători de produse de curăţenie din lume a hotărât să dezvăluie  ingredientele celor mai utilizate soluţii, menţionând inclusiv chimicalele considerate...

    Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit

    Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit
    "Astăzi tata a plecat în Ceruri. Te iubesc şi Dumnezeu să te odihnească", a scris Mihai pe pe contul de Facebook. Bărbatul suferea de un cancer la vezică, care ulterior s-a extins la plăm&a...

    Prima piscină cu bile pentru adulți din România

    Prima piscină cu bile pentru adulți din România
    Galerie Foto De multe ori trecem pe lângă spațiile de joacă pentru copii și îi vedem cum se bucură în micile piscine cu bile și parcă ne-am dori și noi să ne aruncăm alături de de cei mici. De ce? Să ne...

    Destinatia de Weekend 27 - 29 mai

    Destinatia de Weekend 27 - 29 mai
    East European Comic Con East European Comic Con are loc în perioada 27-29 mai, la Romexpo, în București. Este cel mai mare eveniment din estul Europei dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi...

    Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!

    Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!
    Actorul Sebastian Papaiani a fost internat de urgență la Spitalul Universitar din București, după ce i s-ar fi făcut rău în noaptea de 23-24 mai. Reporterul Antena 3 Adina Lăcătușu a explicat că...

    Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni

    Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni
    Johnny Depp şi Amber Heard divorţează după 15 luni de căsnicie, la cererea actriţei care a invocat "diferenţe ireconciliabile", au anunţat miercuri mai multe publicaţii americane, citate de...

    Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey

    Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey
    Copiii sunt aşteptaţi, de 1 Iunie, la domeniul Ştirbey, unde Gaşca Zurli, o trupă specializată în spectacole pentru cei mici, îi vor aştepta cu jocuri, concursuri, teatru, provocări şi surprize....

    PONTURI. Reguli pentru drumeții

    PONTURI. Reguli pentru drumeții
    Muntele nu înseamnă doar natură și distractie, el poate reprezenta, de asemenea, și un real pericol pentru cei care nu respectă cateva reguli elementare de protecție. Dacă vă plac excursiile sau vacanțele...

    DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei

    DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei
    Samothraki sau “insula lui Aeolus”, cum i se mai spune, este cea mai mare insulă din Marea Egee. Potrivit însemnărilor lui Homer, de pe această insulă Poseidon a urmărit războiul troian. Insula es...

    Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac

    Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac
    În felurile de mâncare gătite, spanacul nu trebuie fiert foarte mult. Ideal este să fie consumat crud, în special cel abia crescut (baby spinach), cu frunza mică şi fragedă. Spanacul dă gust bun...