x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 822


    Mai multe titluri din categorie

    Unic în România. Tamina, locul cu cinci cascade

    Unic în România. Tamina, locul cu cinci cascade
    Pe drumul dintre Braşov şi Predeal, în zona Timişul de Sus, se alfă indicatorul şi marcajele pentru cascada Tamina (pătrat alb cu dungă albastră), împreună cu marcajele pentru cabana şi...

    Miliardarul britanic Richard Branson a căzut de pe bicicletă direct în cap

    Miliardarul britanic Richard Branson a căzut de pe bicicletă direct în cap
    Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul companiei Virgin, a suferit în timpul vacanţei petrecute în insulele Virgine un grav accident de bicicleta, în urma căruia s-a ales cu o rană la...

    Reşedinţa lui Prince va fi transformată în muzeu

    Reşedinţa lui Prince va fi transformată în muzeu
    Paisley Park, proprietatea lui Prince unde se află studiourile sale de înregistrare, va fi transformată în parte în muzeu pentru a permite fanilor din octombrie să viziteze acest loc emblematic unde...

    Care e cea mai longevivă zodie

     Care e cea mai longevivă zodie
    Longevitatea este scrisă în astre, astfel că semnul zodiacal sub influența căruia te afli dezvăluie cât de mult vei trăi. Bineînțeles, în această balanță cântărește mult și...

    VIDEO - Steven Seagal obligat de președintele Lukașenko să mănânce un morcov

    Video Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, l-a obligat pe actorul american Steven Seagal să mănânce un morcov din grădina locuinţei sale în timpul unei întâlniri ce a avut loc...

    Cum se curăță urmele de marker permanent

    Cum se curăță urmele de marker permanent
     Deși este numit marker permanent, urmele acestuia de pe suprafețele din lemn, parchet sau mobilă nu ar trebui să vă sperie. Curățarea lor nu este o misiune imposibilă, ci mai degrabă o joacă de copil....

    Descoperă pașii fierbinți de Kizomba

    Descoperă pașii fierbinți de Kizomba
    Dansurile latino sunt extrem de îndrăgite de români: de la salsa la tango, ringurile sunt încinse în toată țara. Însă dacă deschidem ușile unor studiouri de dans, descoperim și alte s...

    Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri

    Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri
    Contul de iCloud al actriţei de comedie Leslie Jones, 48 de ani, a fost atacat de hackeri, aceştia publicând fotografiile vedetei în mediul online. Departamentul american de securitate internă a preluat an...

    Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta

    Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta
    Galerie Foto Nicolai Tand, simpaticul “Star Chef” de la Antena Stars, se ține de gesturi romantice. De curând, acesta și-a dus soția într-un weekend de poveste la Budapesta. Aflați la Baia Sprie, la casa...

    Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei

    Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei
    Valea Cernei oferă unele dintre cele mai fru­moase peisaje din ţară. Dacă staţiunea Băile Her­culane se zbate să iasă din negura în care au îngro­pat-o diverşi milionari de carton,...

    „Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri

    „Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri
    Opera „Carmen”, de Georges Bizet, va fi prezentată la Sala Palatului, pe 14 decembrie, într-o versiune rock, modernă. Formaţia instrumentală de renume internaţional, cu un specific timbral aparte...

    Cheloo către Mihai Bendeac: “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”

    Cheloo către Mihai Bendeac:  “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”
    Cel de-al doilea sezon  iUmor revine din această toamnă la Antena 1 cu cele mai bune și amuzante momente de teatru, stand-up comedy, magie,  muzică și coregrafie.  Așa cum era de așteptat,...

    Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm

    Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm
    Comuna Cornereva, situată în sudul judeţului Caraş-Severin, adună nu mai puţin de 40 de sate. Adună este cunvântul potrivit, fiindcă cele 40 de aşezări sunt risipite în munţii Cernei, prin...

    Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb

    Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb
    400 g crevete decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de floarea-soarelui,...

    A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea

    A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea
    Galerie Foto O perlă masivă ţinută de un pescar sub pat se ridică la valoarea de 76 de milioane de lire sterline( 100 milioane dolari). Pescarul a găsit perla de 35 de kilograme pe mare, lângă coasta insulei Palawan d...