x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Reteta zilei: Ceafă de porc cu brânză și orez cu legume

    Reteta zilei: Ceafă de porc cu brânză și orez cu legume
    Ingrediente 5 g piper negru 10 g sare 10 ml oțet balsamic 1 morcov 8 buc brânză topită felii 100 g unt 1 vârf rozmarin 3 caței usturoi 400 g ceafă porc 240 g orez bob lung 100...

    Dorian Popa – probleme cu autoritățile din Vietnam

    Dorian Popa – probleme cu autoritățile din Vietnam
    Cele șapte cupluri de vedete care au început aventura vieții lor filmează în aceste momente show-ul care va începe pe Antena 1 din primăvara anului 2018, Asia Espress. Aflați pe teritoriu asiatic,...

    Reteta zilei: Madlene cu glazură de lămâie

    Reteta zilei: Madlene cu glazură de lămâie
    Galerie Foto Ingrediente: 3 ouă 150 g zahăr 1 praf de sare 250 g făină 1 lingură praf de copt coaja de la 1 lămâie 11 linguri unt 9 plicuri ceai de mușețel Pentru glazură 150 g zahăr...

    Grecia: Record de turişti străini în septembrie

    Grecia: Record de turişti străini în septembrie
    Aproximativ 4,64 milioane de turişti străini au vizitat în septembrie Grecia şi au cheltuit 2,47 miliarde de euro, ambele cifre reprezentând un record, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei ...

    Semnele că cineva îți vrea răul

    Semnele că cineva îți vrea răul
    Există momente când ne confruntăm cu un val brusc de emoții sau gânduri negative, în care corpul, mintea și sufletul reacționează zilnic. Iar când se întâmplă acest lucru, nu av...

    Mic ghid pentru flirturile online

     Mic ghid pentru flirturile online
    Îți place sau nu, întâlnirile online sunt o chestie practicată și-ncă la greu. Multe relații s-au făcut și s-au desfăcut pe internet și-ncă și mai multe urmează același traseu. Au apărut...

    Ce compromisuri faci într-o relație toxică

    Ce compromisuri faci într-o relație toxică
    Ţi se întâmplă frecvent să te îndrăgosteşti de persoana nepotrivită, dar ajungi să realizezi foarte târziu acest lucru? Ei bine, dacă ai fi mai atentă, ai observa că subconştientul...

    Ce subiecte de discuție să eviți la muncă

     Ce subiecte de discuție să eviți la muncă
    Nimeni nu-și dorește o atmosferă tensionată la serviciu, de aceea e mai bine să eviți să deschizi anumite subiecte care de obicei nasc controverse sau nu reprezintă interes. Pentru a păstra armonia, vorbește,...

    Ce nu îi vei spune niciodată

    Ce nu îi vei spune niciodată
    De regulă, femeile adoră să îşi împărtăşească între ele până şi cele mai ascunse secrete, dar nu şi când vine vorba să le discute cu partenerul. Există unele lucruri pe care...

    Lecțiile karmice ale zodiilor

    Lecțiile karmice ale zodiilor
    Dacă până acum nu ai crezut în puterea karmei, ar fi bine să fii atentă la fiecare semn pe care ți-l arată. În funcție de zodia în care te-ai născut, vei primi o lecție de viață și o...

    Artefactele tradiționale românești, prezentate printre brandurile de lux

    Artefactele tradiționale românești, prezentate printre brandurile de lux
    Un târg special prezintă artefactele tradiționale ca branduri de lux, timp de trei zile, în perioada 23-25 noiembrie. Oale de lut, linguri de lemn, țesături și bijuterii tradiționale prezentate de...

    7 metode prin care putem testa dacă încălțămintea este sau nu din piele naturală

    7 metode prin care putem testa dacă încălțămintea este sau nu din piele naturală
    Există pe piață încălțăminte confecționată din materiale sintetice, care, la prima vedere nu se deosebesc de cele din piele naturală. Nici prețul nu este întotdeauna un etalon deoarece există...

    Liviu Vârciu și Andrei Stefănescu sunt uimiți de mic dejunul vietnamez

    Liviu Vârciu și Andrei Stefănescu sunt  uimiți de mic dejunul vietnamez
    Galerie Foto Vedetele care au acceptat provocarea „Asia Express”, emisiune ce debutează în primăvara 2018 pe Antena 1, se confruntă deja cu primele provocări pe teritoriul unei culturi necunoscute. În...

    Katy Perry va putea să cumpere o fostă mănăstire din Los Angeles

    Katy Perry va putea să cumpere o fostă mănăstire din Los Angeles
    Cântăreaţa americană Katy Perry a câştigat vineri în instanţă dreptul de a cumpăra o fostă mănăstire din Los Angeles, Los Feliz, ce era dorită şi de o femeie de afaceri, care dorea să o...

    Rețeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos bechamel

    Rețeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos bechamel
    Ingrediente cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru sosul...
    Serviciul de email marketing furnizat de