x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Air France anulează luni 25% din zboruri din cauza grevei

    Air France anulează luni 25% din zboruri din cauza grevei
    Compania aeriană Air France a estimat că 25% din zborurile sale vor fi anulate luni, în cea de-a zecea zi a grevei angajaţilor, care solicită majorarea salariilor.   Luni, aproximativ 65% din cursele...

    Cele mai frumoase 77 de mesaje, SMS-uri și urări de Sfântul Gheorghe

    Cele mai frumoase 77 de mesaje, SMS-uri și urări de Sfântul Gheorghe
    În tradiția populară Sfântul Gheorghe mai este întâlnit ca Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor. Pe data de 23 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face...

    Rețeta zilei: Ciorbă de burtă cu smântână

    Rețeta zilei: Ciorbă de burtă cu smântână
    Ingrediente 1 kg burtă de vită prefiartă 1 bucata rasol de vită 2 cepe mari 1 țelină 2 morcovi 1 ardei gras 5 ouă 300 ml smântână 1 căpăţână usturoi sare...

    Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor (rețeta Corneliei Ghișoi, Lady Chef a României)

    Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor (rețeta Corneliei Ghișoi, Lady Chef a României)
    O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice - fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul...

    Ce bijuterii să purtați în conformitate cu semnul zodiacal

    Ce bijuterii să purtați în conformitate cu semnul zodiacal
    Dacă vrei să fii în armonie cu sinele tău interior, corpul și natura, trebuie să îți coordonezi bijuteriile cu semnul zodiacal. Toți suntem de acord cu faptul că semnul de horoscop, joacă un rol vital...

    Cele mai spectaculoase plaje din lume pe care merită să le vizităm

    Cele mai spectaculoase plaje din lume pe care merită să le vizităm
     Cele câteva plaje pe care vi le prezentăm astăzi, au devenit atracții turistice unice fie pentru culoarea nisipului lor, fie datorită calității apelor sau pentru că sunt ascunse. ”Glass...

    Rețete inedite din avocado

    Rețete inedite din avocado
    Vă place avocado atât de mult încât l-ai mânca în toate combinaţiile posibile, doar că, în afară de salate, toast, sandvişuri şi guacamole nu prea ştii cum să îl...

    Marşul bicicliştilor în Capitală

    Marşul bicicliştilor în Capitală
    Un marş al bicicliştilor va avea loc sâmbătă, începând cu ora 14,30, în Bucureşti, punctul de pornire fiind intrarea Charles de Gaulle, din Parcul Herăstrău. Potrivit unui comunicat al O...

    Antonia, în lacrimi la ”The Four – Cei 4”: ”Ce altceva ar fi trebuit să mai facă?”

    Antonia, în lacrimi la ”The Four – Cei 4”: ”Ce altceva ar fi trebuit să mai facă?”
    Faptul că o concurentă care îi plăcea foarte mult nu a primit voturile necesare pentru a rămâne în competiția ”The Four – Cei 4”, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, a făcut-o pe Antonia să...

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa puneti destula ...

    Cheloo se analizează după 20 de ani de carieră

    Cheloo se analizează după 20 de ani de carieră
    Un număr de pe scena ”iUmor” i-a oferit de această dată juratului Cheloo un moment de reflecție asupra carierei sale muzicale.            ...

    O păpușă care o reprezintă pe pictorița Frida Kahlo nu poate fi comercializată în Mexic

    O păpușă care o reprezintă pe pictorița Frida Kahlo nu poate fi comercializată în Mexic
    Un judecător mexican a interzis grupului american Mattel să comercializeze în Mexic o păpuşă Barbie reprezentând-o pe pictoriţa Frida Kahlo (1907-1954), dând dreptate familiei artistei, a anunţat...

    Sarmale din carne de gâscă

    Sarmale din carne de gâscă
    Ingrediente 300 g carne tocată de gâscă 200 g carne de porc 100 g orez 100g de ulei 2 cepe potrivite 50g bulion 300g roșii o varză murată piper cimbru foi de dafin (una,...

    Monumentele lumii distruse de mania omului!

    Monumentele lumii distruse de mania omului!
    Galerie Foto UNESCO a marcat, recent, Ziua internationala a monumentelor si locurilor istorice. In pofida tuturor eforturilor depuse de-a lungul anilor, razboaiele, conflictele militare, revoltele inarmate izbucnite in diferite tari...

    Unde vor să-și petreacă românii vacanțele?

    Unde vor să-și petreacă românii vacanțele?
    Călătoriile românilor în destinaţii exotice au înregistrat, în ultimii doi - trei ani o creştere de circa 20% pe an la nivel de agenţii de turism, dar se observă o creştere şi în...
    Serviciul de email marketing furnizat de