x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 770


    Mai multe titluri din categorie

    Cel mai scump divort britanic. Câți bani cere femeia de la fostul soț

    Cel mai scump divort britanic. Câți bani cere femeia de la fostul soț
    Christina Estrada, un fost top model pentru Pirelli, căsătorită cu un saudit bogat timp de 13 ani, îi cere fostului soţ 237 de milioane de euro. Ar putea fi cel mai scump divorţ din istoria Marii Britanii,...

    Tribut pentru Michael Jackson. România este prima ţară din lume care va găzdui un show în care foştii colegi ai megastarului vor cânta alături de… holograma acestuia

    Tribut pentru Michael Jackson. România este prima ţară din lume care va găzdui un show în care foştii colegi ai megastarului vor cânta alături de… holograma acestuia
    Galerie Foto După 20 de ani, fanii lui Michael Jackson au din nou motive de bucurie. Chiar dacă megastarul a încetat din viaţă în 2009, acesta va încânta din nou publicul român în Piaţa...

    Chef Cătălin Scărlătescu ne recomandă: Salată cu mazăre

    Chef Cătălin Scărlătescu ne recomandă: Salată cu mazăre
    Chef Cătălin Scărlătescu ne propune o salată pe cât de simplă şi rapid de făcut, pe atât de gustoasă. Ingrediente: rucola, roşii cherry, ceapă roşie, mazăre,...

    Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos

    Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos
    Și dacă astăzi vă aducem dinainte un fel de mâncare din altă parte a lumii, nu înseamnă că am renunțat la preocuparea noastră pentru adevăratele retete romanesti. Doar că rețeta de chiftele de...

    Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături

    Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături
    România abundă de legende care amintesc de uriașii care au populat cândva planete și care, în trecere prin locurile noastre, au lăsat semne. Ce faci atunci când știința se împletește...

    Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru

    Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru
    Sarbatorile religioase sunt marcate de un retetar specific, iata motivul pentru care, daca esti in cautarea de retete romanesti, la aceste momente din an trebuie sa fii atent. Sfantul Petru este cel mai de seama...

    Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu

    Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu
    Galerie Foto Masa de prânz este, și ea, foarte importantă pentru că te găsești în momentul zilei cu cea mai mare activitate și ai nevoie de energie. Pentru cei care obișnuiesc să sară peste micul dejun este...

    SFATURI. Top 3 destinații gustoase

    SFATURI. Top 3 destinații gustoase
    Pentru foarte mulți dintre turiști, în alegerea destinației perfecte de vacanță un criteriu important îl reprezintă mâncarea. Specifiul fiecărei țări sau regiuni în parte este un element...

    Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?

    Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?
    Sezonul estival este încă la început, iar românii încă mai caută cele mai potrivite destinații pentru familia și bugetul lor. Cei care nu au făcut rezervări din timp, se orientează spre of...

    Am decis sa duc milieul mamei mai departe

    Am decis sa duc milieul mamei mai departe
    Astăzi am să vă spun o poveste frumoasă din care fac parte și eu. Niciodată n-am vorbit despre mine, niciodată n-am scris despre mine, dar de data asta m-am decis să vă scriu câteva cuvinte despre mine...

    Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)

    Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)
    Cine știe câte dintre vechile retete romanesti sunt pierdute? Dar, cu răbdare, le putem regăsi... Fără îndoială, bucătăria românească mai are în­că multe reţete neştiute, care...

    Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri

     Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri
    Galerie Foto Frumoasa Gina Pistol a renunţat la tocuri şi la confort pentru o expediţie la care visa de ani buni: un pelerinaj pe El Camino, un drum de aproape 1.000 km, pe care l-a străbătut pe jos şi care i-a pus la...

    Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood

    Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood
    Actorul american Nicolas Cage şi cea de-a treia sa soţie Alice Kim s-au despărţit încă din luna ianuarie, a anunţat reprezentantul actorului pentru relaţia cu presa, scrie UPI.com. Cei doi, care s-au căs...

    Ieși la alergat!

    Ieși la alergat!
    Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor...

    Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”

    Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”
    Cunoscuta actriță Stela Popescu a fost jefuită de menajera pe care o avea în casă. Actrița a rămas fără un inel cu briliante, o pereche de cercei și un ceas vechi din 1969. Stela Popescu a dorit să...