x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 362
     


    Mai multe titluri din categorie

    Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii

    Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii
    De mult nu mai e o problemă dacă tinerele fete intră în biserică îmbrăcate cu pantaloni şi nu cu fuste şi rochiţe. Blugii sunt la ordinea zilei, pe stradă, la şcoală şi... la slujba de duminică. Însă...

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată
    Odată cu primul ou înroșit, pregătirile pentru masa de Paști intră în linie dreaptă. Curând, va începe frământatul pentru copturile tradiționale - pasca și cozonacul -, iar mieii sunt și ei tăiați,...

    La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă

    La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă
    Galerie Foto În Vinerea Mare, de la ora 21.30, în ediţia specială Agentul VIP, Cristian Brancu, aduce în platoul emisiunii invitaţi cu poveşti emoţionate. "În aşteptarea nopţii în care cu toţii vom primi Lumina, Agentul...

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti
    Dacă sunteţi dispuse (domniile voastre, gospodinele casei) să încercaţi ceva nou, neobişnuit, chiar, pentru masa de Paști, cele două copturi cu bezea pe care vi le propun azi ar putea să vă stârnească...

    Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”

    Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”
    Galerie Foto Monica Anghel, Pepe și Andrei Aradits se așează în public, în emisiunea “Te cunosc de undeva!”, în semn de protest pentru că acesta a întârziat la filmare și nu vor să se mai așeze la masa juriului până...

    Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru

    Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru
    Alina Pușcaș, prezentatoarea show-ului “Te cunosc de undeva!”, debutează în teatru, în această seară, de la ora 20.00, la Club La Scena, în comedia “Încurcă lume”. Ea va interpreta rolul Olga, o jună...

    Irina Loghin aplaudă vestea că va fi imitată sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”

    Irina Loghin aplaudă vestea că va fi imitată sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”
    Galerie Foto Cătălin Bordea se transformă în Fuego și cântă “Măicuța vrea să mă-nsor”, în duet cu Ana Odagiu, care o va imita pe Irina Loghin, sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”....

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (11): Friptură de miel cu aromă de cimbru / Cozonac tricolor / Sarmale cu carne de curcan

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (11): Friptură de miel cu aromă de cimbru / Cozonac tricolor / Sarmale cu carne de curcan
    Pe măsură ce se apropie zilele cele sfinte ale Paștilor, o dată ce am intrat în Săptămâna Patimilor, grija gospodinelor pentru întocmirea meniului de Înviere e tot mai mare. Iată în continuare câteva...

    Zodiacul Floral... de Florii

    Zodiacul Floral... de Florii
    „Ești o floare, ești un crin,/ Ești un fir de rozmarin...” zice o poezie învățată în copilărie. De fapt, ce floare suntem, fiecare, după Zodiacul Floral?În funcție de ziua de naștere, cele 9 zodii...

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (10): Știucă umplută / Cozonac în două culori / Miel cu rozmarin

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (10):  Știucă umplută / Cozonac în două culori / Miel cu rozmarin
    De fapt, ar trebui să spun/scriu: rețete pentru masa de Paști și de Florii, fiindcă una dintre rețete, cea de Știucă umplută, poate fi adusă dinainea oaspeților în ziua Intrării Domnului în Biserică,...

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (9): Escalop domnesc / Drob de miel (cighir) / Cozonac cu miere
    Sunt multe și neprețuite rețetele pentru sărbătoare ale româncelor, aduse până azi, în mileniul al treilea, de un șir nesfârșit de mame și bunici. Varietatea rețetarului de Paști este copleșitoare. E,...

    Poveștile Ancorei: Sălcii de Florii și-o ciorbă iute cu midii și rapane

    Poveștile Ancorei: Sălcii de Florii și-o ciorbă iute cu midii și rapane
    Galerie Foto O după amiază la țărmul Herăstrăului, ale cărui perdele de sălcii și zadă se tot îndesesc, o dată cu primăvara ce înaintează în vârstă, redeșteaptă amintirea Floriilor din copilărie… În drumul...

    Dantelăreasa din Kalofer

    Dantelăreasa din Kalofer
    Se numeşte Galina Simeonova. Are un dar special al comunicării şi aveam să ne dăm seama că exista un motiv. Galina, astăzi pensionară, a fost vreme de 30 de ani redactor la cotidianul bulgar Karlovo Tribune....

    Rețete și tradiții în Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor

    Rețete și tradiții în Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor
     Lazăr, „cel care a murit de dor de plăcinte”, este celebrat în fiecare an, cu o zi înainte de Duminica Floriilor.Sâmbăta lui LazărTradiţia cere ca în Sâmbăta lui Lazăr gospodinele să...

    Femeia care i-a ţinut piept lui Suleyman Magnificul pe câmpul de bătălie

    Femeia care i-a ţinut piept lui Suleyman Magnificul pe câmpul de bătălie
    Nu toate femeile i-au căzut la picioare lui Suleymanul Magnificul. Nu toate s-au ţinut de intrigării şi politici de alcov ca să obţină o privire din partea lui... Au fost şi femei care i-au ţinut piept. Chiar...
    Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu