x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 363
     


    Mai multe titluri din categorie

    Audrey Hepburn, desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani

    Audrey Hepburn, desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani
    Actriţa Audrey Hepburn a fost desemnată mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani.Ea este urmată în acest top de Prinţesa Diana şi de Grace Kelly, scrie antena3.Imaginea lui Audrey Hepburn a fost folosită în...

    Florin Ristei s-a îngrășat două kilograme de Paști

    Florin Ristei s-a îngrășat două kilograme de Paști
    Artistul concurent de la “Te cunosc de undeva!” a fost acasă, la Galați, de Paști. Nu singur, ci cu ai săi colegi de la FreeStay, alături de care a cântat în prima zi de Paști, într-un club din localitate....

    Soția lui Cosmin Seleși a desenat 11 tatuaje pe corpul lui Alex Mațaev

     Soția lui Cosmin Seleși a desenat 11 tatuaje pe corpul lui Alex Mațaev
    Galerie Foto Unsprezece tatuaje, mai mici sau mai mari, mai simple sau mai complicate au fost desenate pe corpul lui Alex Mațaev, pentru ediția de sâmbătă, 26 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, când acesta va fi...

    Areta de la Serviciul Român de Comedie îi urează lui Jojo, la aniversare, la câte mai multe perechi de pantofi

    Areta de la Serviciul Român de Comedie îi urează lui Jojo, la aniversare, la câte mai multe perechi de pantofi
    Galerie Foto Astăzi, actriţa Serviciului Român de Comedie, Cătălina Grama- Jojo, îşi aniversează ziua de naştere. “Pentru prima dată mă sărbătoresc în preajma Paştelui şi este un lucru minunat în contextul în...

    De Paşti, Negru l-a vizitat la spitalul Fundeni pe Sami Crişan, băieţelul cu leucemie care a prezentat “Next Star”

    De Paşti,  Negru l-a vizitat la spitalul Fundeni pe Sami Crişan, băieţelul cu leucemie care a prezentat “Next Star”
    In editia speciala de Paste a emisiunii Next Star, Dan Negru a avut, in premiera, coprezentator: Sami Crisan, un baietel de 12 ani din Aiud, care sufera de o forma grava de leucemie, si care isi doreste mai mult decat...

    La Meteora, pe urmele lui... James Bond

    La Meteora, pe urmele lui... James Bond
    Galerie Foto Venind dinspre Salonic tot mai la sud, dincolo de muntele sacru al grecilor antici, Olimp, drumul se-abate, de la cetatea Promahonas, spre dreapta, pe valea raului Pinio, la Kalambaka. Strabatem soseaua ingusta, sapata...

    SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO

    SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO
    Adrian Mutu a anuntat ca va sarbatori Pastile alaturi de parintii sai, deoarece sotia, Consuelo, si cele doua fiice, Adriana si Maya Vega, se afla in Republica Dominicana. De asemenea, Mario, fiul din...

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)
    E ultima zi înainte de noaptea cea sfântă a Învierii. Sunt ultimele ceasuri în care, în gospodăriile creștinilor, se mai pregătesc bucatele pentru masa de Paști. Acelora dintre dumneavoastră care încă nu au...

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte
    Periplul nostru prin satele și orașele României, în căutarea rețetelor pentru masa de Paști se apropie de sfârșit. Ne facem însă timp pentru câteva popasuri, la Dorohoi, pentru cozonacul cu mac (cu clare...

    Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii

    Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii
    De mult nu mai e o problemă dacă tinerele fete intră în biserică îmbrăcate cu pantaloni şi nu cu fuste şi rochiţe. Blugii sunt la ordinea zilei, pe stradă, la şcoală şi... la slujba de duminică. Însă...

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată
    Odată cu primul ou înroșit, pregătirile pentru masa de Paști intră în linie dreaptă. Curând, va începe frământatul pentru copturile tradiționale - pasca și cozonacul -, iar mieii sunt și ei tăiați,...

    La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă

    La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă
    Galerie Foto În Vinerea Mare, de la ora 21.30, în ediţia specială Agentul VIP, Cristian Brancu, aduce în platoul emisiunii invitaţi cu poveşti emoţionate. "În aşteptarea nopţii în care cu toţii vom primi Lumina, Agentul...

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti

    REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti
    Dacă sunteţi dispuse (domniile voastre, gospodinele casei) să încercaţi ceva nou, neobişnuit, chiar, pentru masa de Paști, cele două copturi cu bezea pe care vi le propun azi ar putea să vă stârnească...

    Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”

    Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”
    Galerie Foto Monica Anghel, Pepe și Andrei Aradits se așează în public, în emisiunea “Te cunosc de undeva!”, în semn de protest pentru că acesta a întârziat la filmare și nu vor să se mai așeze la masa juriului până...

    Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru

    Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru
    Alina Pușcaș, prezentatoarea show-ului “Te cunosc de undeva!”, debutează în teatru, în această seară, de la ora 20.00, la Club La Scena, în comedia “Încurcă lume”. Ea va interpreta rolul Olga, o jună...
    Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu