x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 739


    Mai multe titluri din categorie

    Cea mai bună metodă pentru a achiziționa BILETE DE AVION la prețuri mici

    Cea mai bună metodă pentru a achiziționa BILETE DE AVION la prețuri mici
    Principalul factor care determină costul unui zbor este cererea călătorilor pentru o anumită destinație. Folosindu-ne de această regulă, putem face economii importante, susține un specialist în...

    Suma FABULOASĂ pe care Julia Roberts a primit-o pentru doar 3 zile de muncă

    Suma FABULOASĂ pe care Julia Roberts a primit-o pentru doar 3 zile de muncă
    Actriţa Julia Roberts a primit o mică avere pentru a juca un rol secundar în filmul "Mother's Day". În anul 2000 ea câştigase 20 de milioane de dolari pentru rolul principal din...

    Vinete altfel - Curry de vinete cu lapte de cocos

    Vinete altfel - Curry de vinete cu lapte de cocos
    Nu toată lumea este încântată să mănânce vinete cu toate că acestea nu conţin prea multe calorii însă sunt foarte bogate în antioxiadanţi. Pentru această reţetă avem nevoie de...

    VIDEO - Vezi de ce o reclamă cu frumoasa Bar Rafaeli a fost cenzurată în Israel

    VIDEO - Vezi de ce o reclamă cu frumoasa Bar Rafaeli a fost cenzurată în Israel
    Video Celebrul top model israelian Bar Refaeli a ţinut din nou prima pagină a ziarelor în ţara sa natală, după ce a pozat semi-dezbrăcată într-o reclamă cenzurată de Autoritatea de reglementare a...

    Drama Mirabelei Dauer: "Am luat bătaie chiar şi cu fierul de călcat de la fostul soţ"

    Drama Mirabelei Dauer: "Am luat bătaie chiar şi cu fierul de călcat de la fostul soţ"
    Mirabela Dauer a avut parte de o carieră de succes în muzică, fiind una dintre cele mai îndrăgite artiste din generația de aur. În dragoste însă, interpreta care a cântat atât de...

    Rețeta zilei de miercuri. Știucă umplută ca la... mare (rețete românești pe gustul tău)

    Rețeta zilei de miercuri. Știucă umplută ca la... mare (rețete românești pe gustul tău)
    Mereu în căutarea acelor retete romanesti de neuitat, pașii mă aduc și-n mănăstirile românești. “Dumnezeul marilor si al oceanelor” a suflat har asupra promontoriului dintre cer si...

    Actorul Kristian Ealey a murit, la doar 38 de ani

    Actorul Kristian Ealey a murit, la doar 38 de ani
    Cunoscut pentru rolul său din serialele Brookside şi Hollyoaks, Kristian Ealey l-a interpretat şi pe Ringo Starr, într-un film dedicat lui John Lennon. Actorul Kristian Ealey s-a stins din viaţă, la numai...

    La Vultureni, timpul s-a oprit în loc

    La Vultureni, timpul s-a oprit în loc
    Galerie Foto O vacanță perfectă nu înseamnă doar un sejur rezervat la hotel, unde să ai acces la toate facilitățile și, eventual, un pachet all-inclusive care te ține o săptămână într-un sigur loc sub pr...

    Cumpără vineri, 6 mai, Jurnalul Naţional şi primeşti gratuit Suplimentul Turism Club!

    Cumpără vineri, 6 mai, Jurnalul Naţional şi primeşti gratuit Suplimentul Turism Club!
    Bucură-te de 16 pagini full-color despre cele mai frumoase staţiuni din ţară, croaziere de vis, cum se distrează străinii care vin în Romania, ce senzatii ai când înoţi alături de delfini,...

    Câştigă bilete la Circul de Stat!

    Câştigă bilete la Circul de Stat!
    Răspunde corect la întrebarea " Cine a fost prima femeie-dresor din istoria circului românesc?" şi poţi câştiga bilete la spectacolele din weekend. Trimite răspunsul până...

    Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi

    Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi
    Pleșcavița este o combinație între chiftea, mic și hamburgher Rețeta a fost importată de la sârbi în zona de sud-vest a țării. În Timișoara se poate mânca pleșcavița...

    DESTINATIA SAPTAMÂNII. Relaxare pe Coasta de Azur

    DESTINATIA SAPTAMÂNII. Relaxare pe Coasta de Azur
    Dacă vreţi să evadaţi pentru câteva zile într-o locaţie cu aer mediteraneean şi miresme de levănţică, atunci Nisa este destinaţia perfectă, ea fiind pe placul celor mai pretenţioşi...

    Ponturi de călătorii. Cum să eviți aglomerația din aeroport

    Ponturi de călătorii. Cum să eviți aglomerația din aeroport
    Pentru a evita cozile formate în aeroporturi și pentru a vă bucura de o vacanţă fără bătăi de cap trebuie să urmaţi câţiva pași simpli. Este cel mai indicat să faceţi operaţiunea de...

    UNIC ÎN ROMÂNIA. Pădurea Letea

    UNIC ÎN ROMÂNIA. Pădurea Letea
    Cea mai veche rezervație naturală din România, Letea este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane. De asemenea, este cea mai nordica padure subtropicală din Europa. Pădurea Letea &i...

    România misterioasă. Legenda Cascadei Bigăr (aleasă „cea mai spectaculoasă cascadă din lume”) - VIDEO

    România misterioasă. Legenda Cascadei Bigăr (aleasă „cea mai spectaculoasă cascadă din lume”) - VIDEO
    A fost aleasă în 2013 de către site-ul The World Geography din Statele Unite ale Americii drept „cea mai spectaculoasă cădere de apă din lume”, Cascada Bgăr întrecând alte cascade...