x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 914


    Mai multe titluri din categorie

    Ashton Kutcher şi Mila Kunis, părinţi pentru a doua oară

    Ashton Kutcher şi Mila Kunis, părinţi pentru a doua oară
    Ashton Kutcher şi Mila Kunis au devenit părinţi pentru a doua oară pe 30 noiembrie 2016, atunci când s-a născut fiul lor pe care l-au botezat Dmitri. Kutcher a anunţat că băieţelul cântărea la...

    Weekend-ul acesta ne vedem la #Dichisar de Crăciun

    Weekend-ul acesta ne vedem la #Dichisar de Crăciun
    Galerie Foto Ultima ediție #Dichisar de anul acesta se întâmplă în weekend-ul 10-11 Decembrie, 10:00-20:00, la Impact Hub București. (str. Halelor, nr.5, langă DM Unirii). #Dichisar este unul dintre...

    Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

    Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
    Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche,...

    REŢETA ZILEI: Prăjitură cu gem şi nuci

    REŢETA ZILEI: Prăjitură cu gem şi nuci
    Ingrediente: 400 g făină, 250 g nuci tocate, 200 g zahăr, 370 g gem de prune, 200 ml ulei, 200 ml apă, o lingură oţet, un vârf de sare, 2 ml esenţă de vanilie, 8 g zahăr vanilat, o linguriţă...

    Ioana Filimon din Timișoara a câștigat titlul de Miss România 2016

    Ioana Filimon din Timișoara a câștigat titlul de Miss România 2016
    Ioana Filimon din Timișoara a câștigat, sâmbătă seara, titlul de Miss România 2016, concurs organizat în cadrul festivalului Bucharest Fashion Week, desfășurat la Ambasad'Or Events din...

    Prune în vin roşu

    Prune în vin roşu
    Ingrediente: 500 g prune (15 prune), 500 ml vin roşu, 50 ml rom, 70 g zahăr, 4 cm baton scorţişoară, coajă fâşii 1/2 lămâie, 2 vârfuri de cuţit de anason măcinat, 1/4 linguriţă fenicul...

    George R.R. Martin: ''Soţia mea are un personaj preferat şi a ameninţat că mă părăseşte dacă îl omor''

    George R.R. Martin: ''Soţia mea are un personaj preferat şi a ameninţat că mă părăseşte dacă îl omor''
    Mult-aclamatul scriitor George R. R. Martin, autorul celebrei serii literare "A Song of Ice and Fire" (''Cântec de gheaţă şi foc''), ce stă la baza serialului de televiziune...

    Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun

    Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun
    În fiecare an începem să simțim magia sărbătorilor de iarnă odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun. Acestea au devenit deja o tradiție pentru români, iar autoritățile se...

    De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?

    De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?
    Oricine a purtat măcar o dată în viaţă o cămaşă. Însă, v-aţi pus vreodată întrebarea de ce cămăşile bărbăteşti au nasturii pe partea dreaptă, iar cele pentru femei pe partea...

    Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe

    Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe
    Spune că s-a distrat ca niciodată muncind alături de Nea Mărin, dar nu înseamnă că probele prin care a trecut nu i-au dat de furcă. Diana Munteanu, vedeta pe care telespectatorii Antena 1 o vor vedea...

    Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”

    Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”
    Galerie Foto „Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te, te rog!”, “Să-i spună cineva lui Dima să se oprească puțin!”, s-a auzit timp de mai multe ore, în culise, la “Te cunosc de...

    Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)

    Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)
    Moș Crăciun nu a mai rezistat până în noaptea de Crăciun și s-a hotărât să vină mai repede pentru că anul acesta foarte mulți copiii au fost cuminți și dornici să învețe. Și-a...

    REŢETA ZILEI: Falafel

    REŢETA ZILEI: Falafel
    Ingrediente: o legătură de ceapă verde, 300 g de năut hidratat, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, 6 căţei de usturoi, chimion (după gust), coriandru (după gust), sare, piper alb, Mod de...

    Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

    Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris
    Revolverul cu care Paul Verlaine l-a împuşcat - şi a fost pe punctul să-l ucidă - pe Arthur Rimbaud, în 1873, a fost vândut miercuri la o licitaţie din Paris pentru aproape jumătate de milion de...

    Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul

    Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul
    Actriţa şi modelul Heidi Klum a declarat că vârsta este irelevantă în ceea ce priveşte relaţia cu iubitul său Vito Schnabel, conform unui material realizat de UPI.com.  Modelul de 43 de ani a...