x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 565


    Mai multe titluri din categorie

    Destinații de weekend 23 - 24 mai

    Destinații de weekend 23 - 24 mai
    Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...

    PARADIS turistic, aproape distrus de secetă

    PARADIS turistic, aproape distrus de secetă
    Vremea caniculară şi lipsa precipitaţiilor a dus la această stuaţie critică. În unele părţi ale insulei, aprovizionarea cu apă este atât de mică, încăt s-a ajuns la furnizarea a doar 10% din necesarul...

    Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

    Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare
    Dacă nu vreți să leneviți în weekend și preferați adrenalina, puteți da o fugă la Aerodromul Clinceni ca să zburați cu cei de la Aeroclubul Acvila, care se ocupă în special cu zborul pe aparate...

    Rețeta de suflet. Dictatura din bucătărie

    Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: ""Dictatura gastronomica"". Am la...

    Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune

    Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune
    Omul sfințește locul. Atât de multă înțelepciune și adevăr există în această zicătoare transmisă din străbuni! Simbolizează omul gospodar care transformă în mod vizibil locul în care trăiește. O casă...

    REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat

    REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat
    Rubarba este folosită mai ales în Transilvania, unde gospodinele fac diverse deserturi delicioase, precum tartă, gemu, ştrudel şi compot.Sezonul rubarbei a început pe la mijlocul lunii mai, aşadar este momentul...

    Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei

    Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei
    Casa cu blazoane. Aşa este cunoscută singura casă boierească din satul buzoian Chiojdu. Casa boierească a fost realizată în stil tradiţional la începutul secolului al XIX-lea aflată până de curând în...

    Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală

    Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală
    Dispariţia doctorului Derek Shepherd din 'Anatomia lui Grey', care i-a luat prin surprindere pe fanii serialului, ar fi legată de infidelitatea din viaţa reală a interpretului acestui personaj, actorul Patrick...

    Slănic Moldova

    Slănic Moldova
    Stațiunea Slănic Moldova a fost una dintre perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului al XIX-lea. Calităţile curative ale apelor carbonate au...

    Spa-ul din vacanță

    Spa-ul din vacanță
    Potențialul României pentru dezvoltarea turismului wellness și balneo este imens. Țara noastră are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa. Situația încă precară a stațiunilor...

    Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism

    Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism
    În inima Bucovinei, la poalele Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc e ”Casa Poveste”. Proprietari și gazde: familia Savin. Doina e medic de familie și vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ogrăzile...

    Destinația săptămânii. City-break pe coline

    Destinația săptămânii. City-break pe coline
    O evadare de câteva zile în capitala Portugaliei, Lisabona, vă poate încărca cu energie pozitivă pentru câteva luni. Sub acoperișurile portocalii și pe străduțele înguste, veți descoperi un ames-tec de...

    Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă

    Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă
    Pentru o cină caldă şi simplă vă propun o reţetă destul de uşor de făcut. Cartofi copţi la cuptor cu smântână dulce, leurdă, Cheddar şi parmezan. Cartofii indicaţi pentru această reţetă sunt cei...

    Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin

    Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin
    Dacă vrei să oferi grădinii tale un parfum îmbătător, atunci nu trebuie să mai stai pe gânduri. Regina Nopţii te ajută. Această plantă, cunoscută şi sub numele de Nicotiana, va oferi grădinii tale un...

    79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România

    79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România
    Sute de bucureşteni şi turişti au umplut aleile Muzeului Satului, în acest weekend, la aniversarea celor 79 de ani de existenţă. Anul viitor, la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţare, va fi inaugurant şi un...