x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 506


    Mai multe titluri din categorie

    Burlacul Andrei Andrei: „Un copil dintr-o relație anterioară nu o să fie niciodată o piedică între mine și femeia vieții mele”

    Burlacul Andrei Andrei: „Un copil dintr-o relație anterioară nu o să fie niciodată o piedică între mine și femeia vieții mele”
    Galerie Foto În lupta pentru inima lui Andrei au fost aruncate nu doar toate armele de seducție, ci și replici usturătoare aseară, când Antena 1 a difuzat cea de-a doua edițiie din acest sezon al emisiunii. Tinerele aflate în...

    Chef Bontea, chef Scărlătescu și chef Dumitrescu au început filmările pentru sezonul al doilea ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

    Chef Bontea, chef Scărlătescu și chef Dumitrescu au început filmările pentru sezonul al doilea ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
    Căutarea următorului chef capabil să treacă prin iadul bucătarilor a început. Cei trei jurați, chef Sorin Bontea, chef Florin Dumitrescu și chef Cătălin Scărlătescu, au început filmările pentru cel de-al...

    “Burlacul”. 10 femei luptă cu toate armele să îl cucerească pe Andrei Andrei în Portugalia

    “Burlacul”. 10 femei luptă cu toate armele să îl cucerească pe Andrei Andrei în Portugalia
    Galerie Foto Mâine, de la 20:30, la Antena 1, cele 10 femei rămase în competiția pentru inima lui Andrei Andrei își aruncă toate armele în joc. Cea de-a doua ediție “Burlacul” le surprinde pe concurente în Lisabona,...

    "Te pui cu blondele?”. Corneliu Vadim Tudor le dedică o poezie blondelor lui Dan Negru

    "Te pui cu blondele?”. Corneliu Vadim Tudor le dedică o poezie blondelor lui Dan Negru
    Miercuri, la Antena 1, Corneliu Vadim Tudor se confruntă pe teme de cultură generală cu “armata” celor 50 de blonde, la “Te pui cu blondele?”. Prilej de replici savuroase între scriitor și blondele din...

    Direcția 5 lansează un album de colecție la Cinema Patria

    Direcția 5 lansează un album de colecție la Cinema Patria
    Direcția 5 își reprogramează concertul din 14 februarie pentru 22 martie a.c. tot la Cinema Patria și la aceeași oră, 20:00. Marian Ionescu & Co au decis să le ofere fanilor un cadou muzical sub forma unui...

    Cargo aniversează 30 de ani la Metalhead Meeting 2015

    Cargo aniversează 30 de ani la Metalhead Meeting 2015
    Pe 11 iunie, Cargo, una dintre cele mai mari formații rock din Romania, aniversează 30 de ani de activitate în cadrul festivalului Metalhead Meeting 2015. Manifestarea va avea loc în zilele de 11,12,13 și 14 iunie,...

    “Te pui cu blondele?”. Paula Seling vine să-i cânte lui Corneliu Vadim Tudor

    “Te pui cu blondele?”. Paula Seling vine să-i cânte lui Corneliu Vadim Tudor
    Paula Seling vine miercuri, la “Te pui cu blondele?”, pentru a le adresa “întrebarea vedetei” invitatului principal al serii, Corneliu Vadim Tudor, și celor 50 de blonde care se vor confrunta cu acesta pe teme...

    Insula misterioasă, cu un singur anotimp

    Insula misterioasă, cu un singur anotimp
    Galerie Foto  Destinaţie aproape exclusiv turistică si care îsi păstrează în întregime tradiţiile, Insula Djerba se găseste în partea de sud-est a Tunisiei, în Golful Gabes, are o suprafaţă de 514 kilometri...

    7 hoteluri cu nori în cap

    7 hoteluri cu nori în cap
     Lux, opulenţă şi servicii de cea mai bună calitate , cam aşa s-ar defini serviciile unui hotel de cinci stele. Dar dacă la toate acestea s-ar adăuga şi un pic de înălţime? Panorame surprinzătoare şi...

    Liviu Vârciu face o dezvăluire picantă: “Am avut vreo 12 ...”

    Liviu Vârciu face o dezvăluire picantă: “Am avut vreo 12  ...”
    ,Invitat duminică, 18 ianuarie, de la 12:00, să gătească alături de Nicolai Tand și Maria Simion în cadrul emisiunii “Star Chef”, difuzată de Antena Stars, Liviu Vârciu scapă printre ingrediente și câteva...

    De ziua Culturii Române, la Giurgiu, a avut loc Gala Premiilor AJTR pentru anul 2014

    De ziua Culturii Române, la Giurgiu, a avut loc Gala Premiilor AJTR pentru anul 2014
    Asociatia Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România - cu o existență de aproape șase decenii - a organizat, în parteneriat cu primăria municipiului Giurgiu, tradiționala Gală a Premiilor sale....

    Lucian Mândruță: “Cel mai des îmi reproșez că atunci când am avut pe mână bani mai mulți n-am pus nimic deoparte”

    Lucian Mândruță: “Cel mai des îmi reproșez că atunci când am avut pe mână bani mai mulți n-am pus nimic deoparte”
    Cum este jurnalistul Lucian Mândruță “Dincolo de aparențe”? La această întrebare va căuta răspunsuri Florentina Fântânaru sâmbătă, 17 ianuarie, de la 13:00, când îl va avea invitat la Antena Stars. Rea...

    Lili Sandu dezvăluie „ingredientele” bărbatului ideal!

    Lili Sandu dezvăluie „ingredientele” bărbatului ideal!
    Sâmbătă, 17 ianuarie, de la 12:00, la „Star Chef”, emisiune difuzată de Antena Stars,Lili Sandu intră sâmbătă, 17 ianuarie, în bucătăria lui Nicolai Tand de la Antena Stars. „Star Chef”-ul Lili Sandu...

    Insărcinată în luna a opta, Mirela Boureanu Vaida e într-o formă de zile mari

    Insărcinată în luna a opta, Mirela Boureanu Vaida e într-o formă de zile mari
    Prezentatoarea “Mireasă pentru fiul meu”, emisiune difuzată de luni până sâmbătă la Antena 1, Aflată deja în cea de-a opta luna de sarcină, îndrăgita prezentatoare a celui mai iubit reality-show...

    Horosccop pentru anul 2015. Dragoste, sănătate, carieră sau bani? Se arată în sfârșit zorii!

    Horosccop pentru anul 2015. Dragoste, sănătate, carieră sau bani? Se arată în sfârșit zorii!
      Fie că este vorba despre dragoste, sănătate, carieră sau bani, important este că în acest an se arată, în sfîârșit, zorii. Cei care au avut de pătimit, au trecut prin recesiune, pierderi, boli sau...