x close

Aromele dragi de acasa

0
Autor: Carmen Dragan 31 Ian 2007 - 00:00
Aromele dragi de acasa


Oriunde ai fi si orice ai face, chiar si la o privire distanta de patria ta, taramul natal are intotdeauna un parfum si un farmec pe care le porti mereu in suflet. Asa ar putea incepe povestea Zlatinei Petrova Hristova, care, la doar 19 ani, a venit din Bulgaria in Romania pentru a studia la Facultatea de Relatii Economice. Dar pentru aceasta mai are un pas de facut… un pas de un an pregatitor, in care sa studieze limba romana la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni", din Crevedia.

De la sud de Dunare… Silistra este orasul natal al Zlatinei. Localitatea e asezata pe malul drept al Dunarii. Acum mai bine de 1900 de ani a fost inaltata aici cetatea Durostorum de catre imparatul roman Marcus Aurelius si tot aici s-a aflat si ultima cetate turceasca, construita in anul 1845, de catre un arhitect german. Situat chiar la granita cu Romania, este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei. Zlatina a studiat la Liceul de Limbi Straine din oras, unde a invatat limbile engleza, rusa si germana. "Imi plac foarte mult limbile straine. Asa pot sa invat multe lucruri despre popoare diferite", marturiseste studenta. Si tot aici a urmat cursuri de dansuri populare bulgaresti, timp de 11 ani. Dansul ii da liniste si, spune ea, "e bun pentru sanatate si pentru minte".

…la nord de Dunare. Desi este doar de patru luni in Romania, Zlatina a reusit sa acumuleze tot ce i s-a predat la orele de limba romana. Cu toate ca bunicii ei dinspre mama sunt romani, in casa ei nu s-a vorbit romaneste. La cursuri sta mereu in prima banca, iar daca nu reuseste sa inteleaga ceva, isi intreaba intotdeauna profesorii. Isi face temele cu multa seriozitate, iar in timpul liber isi ajuta si prietenii din Bulgaria. Despre oamenii de aici spune ca "sunt buni" si ca ii place Romania.

Cu toate ca pleaca aproape in fiecare luna, in week-end, acasa, Zlatina poarta in privire dorul de tara. Iar printre melancoliile ei se afla si cea a bucatelor natale. Ii este dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei si de alte arome, pe care numai in patria sa le poate gasi. Imi povesteste cum se face banita cu branza sau cu dovleac, pe care bulgarii o mananca simpla sau cu dulceata din diferite fructe. Cand se intoarce de acasa, isi aduce pentru cateva zile mancaruri de acolo. Cel mai des vine cu banita, pe care o consuma la micul dejun, si lintenita cu felii de paine - intotdeauna bulgareasca, paine pe care o cumpara din magazinele romanesti.
Carmen Dragan/JURNALUL NATIONAL

Influente, influente… Singura mancare "de acasa" pe care Zlatina si-o poate prepara in camin este salata bulgareasca. Daca are rosii, castraveti, ardei, sunca, ceapa, oua, branza, masline, sare si ulei, in cateva minute "sopska salata" e gata. Iar ceea ce nu ii lipseste niciodata sunt borcanele cu castraveti in otet, cu ceapa, specialitatea bunicii ei si de altfel a tuturor bulgarilor. Din Romania ii plac sarmalele si tocanita de cartofi. Ea spune ca "mancarurile de aici seamana cu cele din Bulgaria, dar noi mancam putin mai sarat". Povestind despre obiceiurile si traditiile de Sarbatori, Zlatina isi aminteste de pestele de pe Dunare, preparat de Sfantul Nicolae, de placintele cu ravase din seara de Revelion si de cozonacul care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Ea spera ca timpul petrecut in Romania sa ii dezvaluie si traditiile noatre, ale romanilor.
"Mi-e dor de banita, de lintenita, de cavarna, de musaca, de ghiveciul cu legume si branza al bunicii, de cozonacul mamei. Iar ceea ce aduc mereu de acasa sunt castravetii in otet"
  • Zlatina Petrova Hristova, studenta
  • Peste de pe Dunare

    Ingrediente: un kg de peste, o mana de mazare, doi ardei, doua rosii, un pastarnac, 600 g cartofi, 300 g ceapa, sare, piper, ulei, usturoi, un morcov, un dovlecel.

    Preparare: Se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga legumele. Se presara condimentele. Se acopera cu doua cani de apa fierbinte si se lasa la inabusit. Cand legumele au devenit moi, se scot din vas. In uleiul ramas se pune pestele taiat in bucati mici, care au fost lasate anterior intr-o marinata din otet, apa, o frunza de dafin, telina si cimbru. Se adauga un pahar cu vin si se lasa 15 minute. Pestele se serveste cu legumele.
    Pentru romanii de pretutindeni
    Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni" s-a infiintat prin HG 162/1998 si Legea 150/1998 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti din strainatate, elaborarea si coordonarea programelor de pregatire a tinerilor romani de pretutindeni, in vederea admiterii in institutii de invatamant din Romania. Actiunile coordonate de Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt orientate spre zonele compact locuite de romani aflate astazi in cuprinsul altor state: Basarabia (inclusiv Transnistria), Nordul Bucovinei si Herta, Maramuresul Istoric (Transcarpatia), Valea Timocului, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.
    Citeşte mai multe despre:   romania

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 1072


    Mai multe titluri din categorie

    Rețeta zilei : Găluşte cu prune

    Rețeta zilei : Găluşte cu prune
    Ingrediente 300 g cartofi sare 30 ml ulei 1 ou 100 g făină 12 prune mici 50 g unt 50 g pesmet zahăr pudră scorţişoară pisată zahăr vanilat Preparare: Cartofii se fierb...

    Magda Vasiliu a dezvăluit că i s-a întâmplat o altă nenorocire: "Soţul meu..."

    Magda Vasiliu a dezvăluit că i s-a întâmplat o altă nenorocire: "Soţul meu..."
    Galerie Foto Se află de luni bune în Italia, unde fiul ei beneficiază de tratament impotriva cancerului, iar acum Magda Vasiliu a dezvăluit, prin intermediul unei postări pe contul de socializare, că i s-a...

    Ce să mănânci seara ca să slăbești. 3 rețete gustoase cu puține calorii

    Ce să mănânci seara ca să slăbești. 3 rețete gustoase cu puține calorii
    Cina trebuie să fie cea mai ușoară masă din zi. Desigur că, dacă aveți un program de 3 mese și 2 gustări pe zi, așa cum vă tot spun eu, nici nu veți avea nevoie de prea multă mâncare la...

    Idei simple care te vor ajuta să-ţi salvezi relaţia sau căsnicia

    Idei simple care te vor ajuta să-ţi salvezi relaţia sau căsnicia
    Oricine poate fi înlocuit – este gândirea după care ne ghidăm în secolul XXI, motiv pentru care relaţiile se destramă mult mai uşor în ziua de azi. Incompatibilităţile uriaşe,...

    Rețeta zilei : Rasol de vițel cu sos vânătoresc

    Rețeta zilei : Rasol de vițel cu sos vânătoresc
    Ingrediente 1 kg. carne vițel 3 morcovi 3 radăcini pătrunjel o ceapă 1 linguriță zahăr o țelină 1 lingură făină sare piper 2 foi dafin 3 linguri smântână o jumatate...

    Tradiționalul românesc în fața juraților „Chefi la cuțite”

    Tradiționalul românesc în fața juraților „Chefi la cuțite”
    Galerie Foto Cătălina Niculai și Ioan Larionesi sunt rude și, pe lângă faptul că îi unește pasiunea pentru gătit, amândoi preferă rețetele simple, autentice. Diversitatea de arome și influențe a...

    Ce vor femeile să audă înainte de o nouă relație?

    Ce vor femeile să audă înainte de o nouă relație?
    Relaţiile noi pot fi uşor înspăimântătoare, mai ales atunci când nu ştii exact la ce să te aştepţi din partea iubitului. Înainte de a lua o decizie şi de a-ţi arăta sentimentele, vezi...

    Cea mai bună rețetă de ciuperci marinate

    Cea mai bună rețetă de ciuperci marinate
    Servite simple cu mămăliguță sau cu piure de cartofi, ciupercile marinate sunt un deliciu la masa de prânz sau de seară, scrie clickpentrufemei.ro. De ce ai nevoie pentru ciuperci marinate 1 kg...

    Prăjitură cu cremă de vanilie, desertul perfect

    Prăjitură cu cremă de vanilie, desertul perfect
    Este prăjitura ideală atunci când vrei să găteşti ceva rapid, gustos şi săţios. Umplutura de vanilie îi va încânta chiar şi pe cei mai puţin pofticioşi din familie, scrie...

    Cele mai toxice cupluri din zodiac

    Cele mai toxice cupluri din zodiac
    Compatibilitatea dintre zodii este extrem de importantă, dacă vrei să ai o relaţie bună cu partenerul şi să nu riscaţi să vă despărţiţi la doar câteva zile după ce v-aţi cunoscut. Află care sunt...

    REȚETA ZILEI: Mini bomboane cu maca

    REȚETA ZILEI: Mini bomboane cu maca
    Ingredinete: ½ cană semințe de dovleac, ½ cană semințe floarea soarelui, ½ cană fistic, 1 lingură semințe chia, 10 curmale fără sâmburi, 1 lingură pudră de maca, ½...

    Mama lui Mihai Bendeac sare în apărarea unui concurent iUmor

    Mama lui Mihai Bendeac sare în apărarea unui concurent iUmor
    Intervenție neașteptată, în această seară, de la ora 21.00, la iUmor! Mama lui Mihai Bendeac a luat atitudine în cadrul emisiunii și, în mod complet neașteptat, nu în favoarea fiului...

    Adriana Trandafir croșetează în culise ca să-și domolească emoțiile

    Adriana Trandafir croșetează în culise ca să-și domolească emoțiile
    Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 20.00, la “Te cunosc de undeva!”, Adriana Trandafir se transformă în celebra interpretă de muzică lăutărească Romica Puceanu și este foarte emoționată...

    Trei transformări spectaculoase la ”Descoperă-ți frumusețea”: ”Nu mi-am imaginat așa schimbare nici în cele mai roz gânduri ale mele”

    Trei transformări spectaculoase la ”Descoperă-ți frumusețea”:  ”Nu mi-am imaginat așa schimbare nici în cele mai roz gânduri ale mele”
    Primele trei femei care au decis să-și schimbe viața printr-o transformare spectaculoasă de stil și atitudine au avut parte de reale provocări și surprize pe măsură, în cadrul show-ului ...

    Sorana de la ASIA a vorbit despre depresie: ”Aș fi vrut să mă duc la culcare și să nu mă mai trezesc”

    Sorana de la ASIA a vorbit despre depresie:  ”Aș fi vrut să mă duc la culcare și să nu mă mai trezesc”
    Sorana, fosta solistă a cunoscutei trupe A.S.I.A., este invitata Oanei Turcu în cadrul emisiunii ”Refresh by Oana Turcu”, unde a vorbit deschis despre perioadele cele mai dificile din viața ei, despre...
    Serviciul de email marketing furnizat de