x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atunci când în bucătărie aromele se împletesc

Atunci când în bucătărie aromele se împletesc

de Simona Chiriac    |    09 Iul 2009   •   00:00
Atunci când în bucătărie aromele se împletesc

O fâşie îngustă de pământ, strecurată între Anzi şi Oceanul Pacific. Chile, o ţară care întâlneşte toate contrastele: briza oceanului, deşert, fiorduri, vulcani, gheţari. În nord, acolo unde se întinde deşertul Atacama, se află Valle de la Luna (Valea Lunii).



Frământat de torentele şi vânturile de demult, ţinutul s-a transformat într-o copie fidelă a suprafeţei selenare. Lacuri acum secate, acoperite cu un strat de cristale albe de sare. Stânci răsucite în fel şi chip, roci ce-şi schimbă culoarea o dată cu răsăritul sau apusul soarelui, devenind albastre, verzi sau roşii. Turiştii spun că cel mai frumos este să vii aici în nopţile cu lună plină, atunci când Luna de deasupra se oglindeşte în Luna de jos, de pe pământ. Iar undeva, între ele, se află oamenii.

Cu cât cobori către sud, peisajul se schimbă, făcând loc vegetaţiei, pădurilor, lacurilor şi insulelor, tot mai aproape de Antarctica. De altfel, Chile este considerată a fi cea mai lungă ţară din lume (de la nord la sud având nu mai puţin de 4.200 kilometri).

Varietate culinară
Varietatea geografică este evidentă şi în caracteristicile bucătăriei chiliene. Vietăţile marine, legumele, carnea de vită şi fructele sunt principalele ingrediente ce se regăsesc în preparate tradiţionale precum cazuela, empanada, humitas sau curanto. Influenţe spaniole, germane, italiene, franceze, dar şi orientale. De pe plantaţiile din regiunea Arica se obţin măslinele Azapa, considerate a fi la fel de gustoase precum cele greceşti. Porumbul (choclo), moştenire a vechilor civilizaţii mayaşă şi aztecă, este alimentul de bază al unei populaţii indigene - Mapuche - creatorii unor mituri şi legende fabuloase. Chirimoya şi lucuma sunt două fructe mai puţin cunoscute, dar care merită gustate.  

Pollo Escabechado (Pui marinat) este o reţetă, foarte populară, care se prepară din două kilograme de carne de pui prăjită, două cepe şi doi morcovi feliaţi, 6 boabe de piper, o frunză de dafin, o jumătate de cană cu oţet din vin, sare şi ulei. Într-o tigaie se pun toate ingredientele şi se lasă la foc mic, aproximativ 90 de minute. După ce se răceşte, se pune carnea pe un platou, iar de jur împrejur se aşază legumele. Se strecoară supa, se îndepărtează uleiul de la suprafaţă şi se toarnă peste pui. Se lasă în frigider până când lichidul se încheagă şi se transformă în aspic. Se serveşte cu frunze de salată, felii de roşii, mazăre, fasole sau inimi de anghinare.

Supă rece de avocado
Ingrediente: două bucăţi mari de avocado, două căni cu supă de pui, două căni cu lapte rece, suc de lămâie, două linguri cu coriandru verde tocat, o roşie fără coajă şi seminţe, tăiată cubuleţe, piper cayenne, piper negru măcinat, sare.

Preparare: Într-un blender se mi­xează miezul de avocado împreună cu supa de pui. Se toarnă lapte cât să se obţină o supă mai groasă. Se adaugă sucul de lămâie (cam o lingură şi jumătate), apoi piperul cayenne şi cel negru, sarea. Se toarnă supa în boluri şi se decorează cu coriandru şi cubuleţe de roşii. Se serveşte imediat ca să nu-şi schimbe culoare. Este ideală în zilele călduroase, având un efect răcoritor.

Meringue cu miere
Ingrediente: 6 linguri cu miere, 6 linguri cu vin alb, 4 ouă, o jumătate de cană cu migdale, un vârf de cuţit cu sare.

Preparare: Într-o tigaie se pun pe foc mierea şi vinul, lăsându-le să dea în clocot. Se amestecă foarte des cu o lingură de lemn. Se ţine pe foc până când compoziţia devine de consistenţa siropului. Albuşurile se mixează cu un praf de sare până când se întăresc. Se toarnă în fir subţite siropul peste albuşuri, mixând în continuare. Se pregătesc cupe şi se toarnă crema cu miere. Se decorează cu migdale prăjite şi zdrobite uşor.

Sos de ardei iute
Ingrediente: 24 de ardei iuţi, un căţel de usturoi, o cană cu oţet, trei sferturi de cană cu ulei, o linguriţă cu sare.

Preparare: Ardeii iuţi se curăţă de seminţe şi vinişoare, apoi se taie în fâşii. Se aşază într-un bol şi se toarnă oţetul. Se lasă peste noapte, având grijă să se amestece de câteva ori cu o lingură de lemn. Se strecoară, păstrându-se oţetul. Se mixează ardeii într-un blender împreună cu usturoiul, sarea şi oţetul păstrat (pentru un sos mai puţin picant se va folosi oţet proaspăt). Se mai pune şi uleiul, obţinându-se o compoziţie de consistenţa maionezei. Sosul de ardei iuţi se serveşte cu friptură de porc (Chancho a la Chilena) sau cu preparate pe bază de peşte sau pui.

×
Subiecte în articol: două geografii culinare