x close

Balmoș (rețeta lui Radu Anton Roman)

0
17 Mai 2017 - 23:11
Balmoș (rețeta lui Radu Anton Roman)


Balmoș, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional românesc, delicios, una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din pitoreasca zonă a Bucovinei.

Sinteza a tot ce e mai bun la un moment dat intr-o stana, balmosul exprima ospitalitatea ciobaneasca si ideea de sarbatoare. Se face rar, numai la ocazii.

Se fierbe in multe si diferite laptarii, in functie de obiceiul locului, al stanii sau numai si numai al baciului (daca baciul nu stie gati, il lasa ciobanii si haladuiesc la alte stani).

Pe langa malai, smantana, lapte, brinza, un balmos poate cuprinde si ciuperci, si slanina si carnati afumati, si oua, daca se intampla sa se gaseasca stana mai jos, spre poala padurii, si au magarii cum ajunge si gainile unde dormi fara frica vulpii.

Iar daca mancati balmos inseamna ca ati pornit neinfricat la drum tare anevoios, unde e totusi bine si intelept sa nu pleci singur, ci inarmat cu o glaja de tuica vanoasa de prune bistrite, din Siriu. Sau, de ce nu, daca ajungem la o stana argeseana ori fagaraseana (ca si la stanile din Iezer ori Negoiu e balmosul balmos) cu o damigenuta de vin de mere de Salatruc, zis cidru la mama lui galica - proaspat si piscacios la limba, ce usureaza, racoreste si curata.

Balmos se mai poate chema si mamaliga - cate bordeie atatea vorbe ce zboara ca fluturii - care se fierbe in alte laptarii, mai usoare decat „gros- ciorul“, ca jintita si zerul. Nu-s de lepadat! Din contra, e o alta minunatie, numai si numai a stanei romanesti.

Italienii fac „polenta“ in orice, mai ales in supe, in creme de legume, in ciorbe. De ce nu? Ce poate fi rau intr-o mamaliga (nu prea intarita), fiarta in bulion de rosii sau impanata, ca un minestrone, cu bucatele de slanina afumata, branza, omleta, zarzavaturi?

Asa ca nu e cu suparare daca severinenii de Cerna si oltenii de Gorj fac mamaliga in jintita, cu cas si unt, si tot balmos ii spun.

Cum se prepară?

.............

Citește mai departe AICI

 

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!
Galerie Foto Cum arata pauza de masa in diferite tari ale lumii? Ce mananca anagajatii in mijlocul zilei? Cat timp pierd unii si altii pentru a-si potoli foamea? Si cat de gustoasa este mancarea? Intrebari la care a incercat sa raspu...

Rețeta zilei: Risotto cu homar

Rețeta zilei: Risotto cu homar
Ingrediente 4 buc homar ulei de măsline ceapă galbenă usturoi morcovi praz țelină 500 ml vin alb sec foi de dafin 300 g orez 20 g unt   Mod de preparare Decongelăm...

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova
Cântăreţul spaniol Enrique Iglesias şi fosta tenismenă Anna Kournikova au postat amândoi fotografii în care sunt văzuţi, pentru prima dată alături de gemenii lor, un băiat şi o fată,...

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca
Gara din Cluj-Napoca, cunoscută şi sub denumirea de Gara Mare, e una dintre primele clădiri cu această destinație din țară, fiind inaugurată în anul 1870. A fost construită de firma engleză Warring,...

Staţiuni balneare din România. Sovata

Staţiuni balneare din România. Sovata
Staţiunea Sovata este aşezată în depresiunea Praid, la poalele Munţilor Ghiurghiului. Înconjurată atât de păduri de foioase, cât şi de Muntele de Sare, Sovata oferă posibilităţi...

Reteta zilei: Salată de fructe verzi

Reteta zilei: Salată de fructe verzi
Ingrediente pere struguri albi kiwi Kiwona mere 2 linguri miere 2 linguri suc de lămâie mentă Mod de preparare Se amestecă sucul de limeta cu mierea într-un bol mare. Merele și perele se...

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare
Peste mai puțin de două săptămâni elevii intră în vacanța intersemestrială, pentru mulți părinți fiind încă un prilej de concediu. Și, cum majoritatea companiilor aeriene au lansat...

Vica Blochina – criza de nervi la “Asia Express”

Vica Blochina – criza de nervi la “Asia Express”
Galerie Foto Conditiile grele în care a fost nevoitã sã trãiascã, lipsa confortului, lipsa banilor, misiunile grele pe care a trebuit sã le îndeplineascã, toate aceste lucruri au...

Tratament semi-permanent de netezire a parului cu keratina naturala și elastină Discovhair

Tratament semi-permanent de netezire a parului cu keratina naturala și elastină Discovhair
Vorbim despre un tratament de pionierat de netezire a parului, bogat in aminoacizi, ce menține rezistența și calitatea părului după tratament timp de 24 de saptamani. Datorită sinergiei naturale dintre proteina...

Rețeta zilei: Plăcinte cu şuncă şi caşcaval

Rețeta zilei: Plăcinte cu şuncă şi caşcaval
Ingrediente 150 g şuncă afumată 100 g brânză de vaci 100 g caşcaval 1 gălbenuş 1 lingură ketchup 400 g foitaj 2 linguri pătrunjel verde tocat 1 linguriţă piper măcinat Mod de...

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!
Foarte multe personalități din sport, showbiz și politică și-au anunțat prezența la primul eveniment de amploare al anului 2018: Gala Fitness-ului Românesc, organizată de Gabriel Toncean, președintele...

Rețeta zilei: Păstrăv la cuptor cu piure de mazăre

Rețeta zilei: Păstrăv la cuptor cu piure de mazăre
Ingrediente 2 păstrăvi 1 lămâie, tăiată rondele mărar proaspăt 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin sare piper foaie de copt 500 grame de mazăre congelată mentă 1...

Hotelul de Gheață inspiră lumea modei

Hotelul de Gheață inspiră lumea modei
Galerie Foto Designerii au găsit în Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac spațiul ideal pentru a-și promova colecțiile de iarnă. Mai ales pentru că imaginea hotelului din acest sezon este foarte tânăra Bianca...

Cel mai mare secret al Irinei Rimes a ieşit la iveală! S-a aflat adevăratul motiv pentru care cântăreața a divorțat de soțul ei

Cel mai mare secret al Irinei Rimes a ieşit la iveală! S-a aflat adevăratul motiv pentru care cântăreața a divorțat de soțul ei
Este o artistă la mare modă în România, iar toată lumea știe că majoritatea cântecelor sale sunt inspirate din viața reală. Puțini sunt însă cei care știu adevăratul motiv pentru care...

Ultimele preferinte ale romanilor in materie de nunti!

Ultimele preferinte ale romanilor in materie de nunti!
Un trend social interesant, care reprezintă o provocare pentru agenţiile de turism, chiar dacă se află încă la început de drum în România, este acela al nunţilor organizate în...
Serviciul de email marketing furnizat de