x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 11 iulie 2007

Caiet de reţete 11 iulie 2007

11 Iul 2007   •   00:00

Preparate din carne:

I)Roşii umplute cu şuncă

8 roşii, 150 g cuşcuş, 4 linguri de ulei de măsline, 150 ml vin alb,

350 g şuncă, 250 g roşii cherry, doi ardei capia, două cepe, 3 căţei de usturoi, salată verde, sare, piper, pătrunjel, costiţă afumată, kaizer

1 Roşiile se spală, li se taie un căpăcel şi se golesc de miez cu un cuţit. Se presară sare şi se aşază cu gura in jos pe un grătar.

2 Usturoiul şi cepele se curăţă de foi şi se toacă mărunt, iar ardeii capia se toacă in cubuleţe.

3 Şunca se taie in cubuleţe şi se prăjeşte intr-o tigaie fără ulei. Roşiile cherry se spală, se taie in jumătăţi şi se călesc timp de cinci minute in uleiul de măsline incins.

4 Se adaugă cepele şi usturoiul, cubuleţele de ardei şi vinul alb. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă timp de zece minute.

5 Cuşcuşul se opăreşte cu puţină apă fiartă, se adaugă roşiile călite, sarea, piperul şi pătrunjelul tocat.

6 Roşiile scurse de suc se umplu cu amestecul de şuncă şi cuşcuş şi se servesc alături de salată verde.

Sfat: Sunca se poate inlocui cu felii de kaizer sau costiţă afumată.

Băutura: Cabernet Sauvignon

II)Pui cu fasole galbenă

un pui, un kilogram fasole albă păstăi, o linguriţă piper roşu, pudră de chili, pudră de ghimber, sos de soia, două linguri de miere, o legătură usturoi verde, o legătură ceapă verde, sare, piper, ulei de măsline, o lămăie, pătrunjel

1 Puiul se curăţă, se spală şi se pune pe o farfurie. Intr-un castron se amestecă sosul de la o lămăie cu două linguri de sos de soia, mierea, un praf de pudră de chili şi o jumătate de linguriţă de pudră de ghimber.

2 Se adaugă patru linguri de ulei de măsline, piperul roşu, sare şi piper negru după gust.

3 Se amestecă totul şi se pune intr-o pungă mai mare impreună cu puiul.

4 Se leagă punga, se agită de căteva ori, ca să intre marinata şi in pui, şi se introduce la rece pentru cel puţin două ore.

5 Se aşază intr-o tavă, se adaugă ulei şi puţină apă, se introduce in cuptor şi se lasă să se coacă timp de o oră.

6 Fasolea se curăţă, se spală şi se rupe in bucăţele. Se fierbe in apă fierbinte, in care se adaugă o lingură de sare, se scurge de apă şi se căleşte in ulei incins, impreună cu ceapa verde tocată mărunt.

Sfat: Se servesc fierbinţi, cu mujdei de usturoi verde şi pătrunjel tocat.

Băutura: Fetească Neagră

III)Ciorbă cu carne de porc

800 g carne de porc, 600 g fasole albă păstăi, 500 g roşii, 300 g ciuperci, două conserve cu fasole roşie boabe, usturoi, două cepe, un morcov, ţelină, pătrunjel, doi ardei capia, praz, 250 ml borş, ulei, sare, piper, mărar, ardei iute, mămăligă

1 Cepele se curăţă de foi şi se taie in cubuleţe; morcovul, o jumătate de ţelină şi o rădăcină de pătrunjel se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

2 Carnea de porc se taie in bucăţi mai mici, se spală şi se lasă intr-un castron.

3 Se pun la fiert trei litri de apă, carnea de porc şi o lingură de sare. Se ia spuma de căte ori este nevoie, apoi se adaugă legumele tocate.

4 Se lasă să fiarbă pănă cănd carnea este moale, se adaugă boabele de fasole scurse de apă, o jumătate de fir de praz şi ardeii capia tăiaţi in făşii.

5 Se toarnă borşul, se condimentează cu sare şi cu piper şi se lasă să fiarbă incă 20 de minute.

6 Cu zece minute inainte de a opri focul se adaugă ciupercile călite in uleiul de floarea-soarelui, cinci căţei de usturoi tăiaţi in felii subţiri şi mărar tocat.

Sfat: Se serveşte fierbinte cu ardei iute şi mămăligă.

Băutura: Pălincă

IV)Paste cu muşchi de porc

500 g paste integrale spiralate, 500 g broccoli, 350 g muşchi de porc afumat, 250 g roşii cherry, 3 ardei capia, o limetă, 200 ml smăntănă, muştar, 4 căţei de usturoi, cimbru verde, ulei de măsline, sare, piper, sos de roşii picant

1 Intr-un castron se pun smăntăna, sucul de la limetă, o lingură de muştar şi usturoiul pisat. Se condimentează cu sare şi piper după gust, se amestecă, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

2 Broccoli se spală şi se pune la fiert in apă fierbinte, in care s-a adăugat o linguriţă de sare şi o linguriţă de ulei.

3 Se fierbe circa 15 minute, se scurge de apă şi se lasă să se răcească. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se taie in felii subţiri şi se pun pe o farfurie, iar roşiile se taie in jumătăţi.

4 Muşchiul de porc se taie in felii subţiri sau in cubuleţe şi se pune lăngă ardeii capia.

5 Pastele se fierb, se trec sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

6 Se servesc fierbinţi sau reci, alături de legumele tocate şi sosul de smăntănă, presărate cu cimbru tocat.

Sfat: Sosul de smăntănă se poate inlocui cu sos de roşii picant.

Băutura: Pinot Noir

Preparate din legume:

Â

I)Supă cu parmezan

două cepe, doi căţei de usturoi, o conservă de boabe de porumb, doi cartofi, 500 ml lapte dulce, 250 ml smăntănă, 500 g ciuperci, 150 g parmezan, 50 g unt, sare, piper, salată verde, busuioc uscat, ardei iute

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Boabele de porumb se scurg de apă şi se pun intr-un blender impreună cu laptele dulce şi cartofii tăiaţi in cubuleţe.

2 Se mixează pănă cănd rezultă o pastă, se strecoară şi sosul obţinut se introduce la rece.

3 Cepele şi usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc in untul incins. Se adaugă sosul de porumb şi se pune totul intr-o oală mai mare.

4 Se toarnă un litru de apă, se adaugă ciupercile curăţate de pieliţă şi tăiate in felii subţiri.

5 Se condimentează cu sare şi cu piper, se adaugă salata verde tăiată in făşii subţiri, se lasă să fiarbă timp de 15 minute şi se opreşte focul.

6 Se lasă deoparte timp de 20 de minute, se adaugă smăntăna şi parmezanul ras. Se presară busuioc uscat şi se serveşte.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu felii de ardei iute.

Băutura: Ţuică

II)Tocăniţă cu fasole fava

doi dovlecei, 4 ardei capia, 4 roşii, două conserve cu fasole fava,

50 g unt, două linguri de ulei de măsline, o ceapă, o legătură de usturoi, 300 g ciuperci, sare, piper, busuioc, parmezan, caşcaval

1 Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ciupercile se curăţă de pieliţă şi se taie in felii subţiri.

2 Roşiile se curăţă de pieliţă, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se taie bastonaşe şi se pun pe o farfurie.

3 Se incinge untul şi uleiul de măsline intr-o cratiţă, se adaugă ceapa, ciupercile, ardeii capia şi se călesc cinci minute.

4 Se adaugă dovleceii tăiaţi felii subţiri, sarea, piperul şi se mai călesc zece minute. Fasolea se scoate din conservă şi se scurge de apă.

5 Se pune in cratiţă, se amestecă şi se mai lasă să fiarbă cinci minute. Se presară busuioc tocat, se acoperă cu un capac şi se lasă să se amestece gusturile.

6 Se serveşte fierbinte sau rece, cu busuioc tocat.

Sfat: Se serveşte presărată cu parmezan sau caşcaval ras.

Băutura: Sauvignon Blanc

III)Pizza cu dovlecei şi fenicul

500 g făină, un pliculeţ cu drojdie uscată, 275 ml apă, 50 ml lapte, un fenicul, doi dovlecei, 250 g roşii cherry, 200 g boabe de porumb, 350 g caşcaval, sos de pizza, un ardei iute, miere, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel

1 Drojdia se dizolvă in laptele dulce călduţ, apoi se amestecă bine cu o lingură de făină, o linguriţă de sare şi se lasă la dospit.

2 Restul de făină se cerne intr-un vas mai mare şi in mijlocul ei se toarnă apa călduţă, drojdia dizolvată, două linguri de miere şi două linguri de ulei.

3 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească timp de 30 de minute.

4 Dovleceii se spală, se taie in felii foarte subţiri şi se presară sare şi piper. Se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă.

5 Feniculul se spală, se taie in felii subţiri şi se pune pe o farfurie. Se intinde aluatul intr-o tavă unsă cu ulei, se unge cu sosul de pizza şi se presară caşcaval ras.

6 Se aşază feliile de dovlecei, feliile de fenicul, roşiile cherry tăiate jumătăţi, ardeiul iute rondele, pătrunjelul tocat şi boabele de porumb.

Sfat: Se coace in cuptorul incins din vreme, timp de 25-30 de minute.

Băutura: Bere

IV)Sărăţele cu chimen şi morcov

300 g margarină, 300 g făină, 300 g cartofi, 175 g parmezan,

 un morcov, o lingură de seminţe de chimen, o lingură de seminţe de mac, un pliculeţ cu praf de copt, 3 ouă, sare, piper, smăntănă

1 Cartofii se curăţă, se spală şi se fierb. Se lasă la răcit timp de zece minute, se sfărămă cu o furculiţă sau se pasează cu un tel.

2 Se amestecă impreună cu margarina rece, parmezanul dat pe răzătoarea cu ochiuri mici, praful de copt, sarea şi piperul. Se adaugă morcovul curăţat de coajă şi dat pe răzătoarea cu ochiuri mici, seminţele de mac şi cele de chimen.

3 Se adaugă două ouă bătute cu o furculiţă, făina cernută şi se amestecă totul pănă cănd rezultă un aluat omogen, nelipicios. Dacă este nevoie se mai adaugă făină.

4 Se acoperă aluatul cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

5 Se intinde aluatul intr-o foaie groasă de un centimetru şi se taie făşii late de doi centimetri şi lungi de şase centimetri.

6 Se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt, se ung cu ou bătut şi se introduc in cuptor. Se coc la foc mediu timp de15-20 de minute.

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu smăntănă.

Băutura: Fetească Albă

Preparate din peşte

I)Turtiţe cu anşoa şi cu cartofi

350 g cartofi egipteni, 175 g fileuri de anşoa, praz, 4 ouă, un ardei gras galben, 100 g roşii cherry, două linguri de smăntănă, boia dulce, sare, piper, pătrunjel, ulei de măsline, praf de copt, o lingură de făină, varză albă, oţet, mărar

1 Cartofii se spală şi se pun la fiert in apă rece in care se adaugă o linguriţă de sare. Se fierb timp de zece minute, se lasă să se răcească şi se curăţă de coajă.

2 Se taie in rondele subţiri şi se pun intr-un castron. Un fir de praz se curăţă, se toacă mărunt şi se pune peste cartofi.

3 Ardeiul gras se curăţă de seminţe şi se taie in cubuleţe. Ouăle se mixează cu puţină sare pănă cănd işi dublează volumul. Se toarnă peste cartofi, se adaugă ardeiul tocat, smăntăna şi o jumătate de linguriţă de boia dulce.

4 Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă roşiile, pătrunjelul tocat, un vărf de cuţit de praf de copt şi fileurile de anşoa. Se pun două linguri de ulei de măsline, făina, se amestecă şi se toarnă din compoziţie intr-o tavă de brioşe unsă cu ulei.

5 Se coc la foc mediu timp de 25-30 de minute, se lasă să se răcească timp de cinci minute şi se servesc.

Sfat: Se servesc cu o salată de varză albă cu oţet, mărar, sare şi piper.

Băutura: Muscat Ottonel

II)Somon afumat cu sos de curry

4 fileuri somon afumat, 300 g linte roşie, sare, un ardei iute, 4 căţei de usturoi, 5 cm rădăcină de ghimber, două cepe, două roşii, doi morcovi, două portocale, 4 linguri de ulei de măsline, curry, salată verde, piper, ardei capia

1 Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe.

2 Ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă in cubuleţe, iar ghimberul se curăţă de coajă şi se taie in felii subţiri. Se călesc legumele in uleiul de măsline incins şi se lasă să se răcească.

3 Lintea se spală şi se pune la fiert cu un litru de apă. Se acoperă cu un capac şi se fierbe timp de 40 de minute sau pănă cănd s-a inmuiat.

4 Se condimentează cu sare, o jumătate de linguriţă de pudră de curry şi piper, se adaugă legumele călite, roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt.

5 Se fierbe in continuare pănă cănd cubuleţele de morcovi s-au inmuiat. Se scot morcovii din supă şi legumele rămase se pasează cu un mixer.

6 Se adaugă cubuleţele de morcovi şi se serveşte alături de fileurile de somon, salata verde şi felii de portocale.

III)Salată cu fructe de mare

250 g surimi, 200 g midii, 100 g anşoa, 300 ml vin alb, 75 g capere, pudră de cardamon, pudră de scorţişoară, seminţe de chimen, curry, două cepe, o conservă de roşii, usturoi, un grepfrut, un ardei iute, amidon, ulei de măsline, sare, piper

1 Bastonaşele de surimi se opăresc cu apă fierbinte, se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron.

2 Midiile se fierb intr-o oală impreună cu vinul alb, 500 ml apă, sare şi piper. Se pun intr-o strecurătoare să se răcească, se amestecă bine cu fileurile de anşoa, caperele şi bucăţile de surimi. Se acoperă cu un capac şi se lasă să se pătrundă aromele.

3 Cepele şi patru căţei de usturoi se toacă mărunt şi se pun la călit in trei linguri de ulei de măsline.

4 Se adaugă roşiile tocate mărunt, ardeiul iute, căteva seminţe de chimen, un praf de pudră de cardamon, un praf de pudră de scorţişoară şi un praf de pudră de curry.

5 O linguriţă de amidon alimentar se dizolvă cu puţină apă rece şi se toarnă peste ingredientele călite. Se amestecă, se condimentează şi se lasă la fiert timp de zece minute.

6După ce se răceşte se pune in castroane alături de felii de grepfrut.

IV)Plăcintă cu peşte şi cuşcuş

500 g făină, 100 ml apă, 100 ml lapte dulce, 250 g cuşcuş, doi ardei graşi, o vănătă, 500 g fileuri de peşte, o conservă fasole neagră boabe, smăntănă, 15 g drojdie, 3 ouă, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, salată verde, legume de sezon

1 Vinetele şi ardeii graşi se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron. Se incinge ulei intr-o cratiţă, se călesc legumele pănă cănd s-au inmuiat, se scot cu o spumieră şi se pun intr-un vas la răcit.

2 Cuşcuşul se opăreşte cu apă fierbinte, se amestecă bine cu o lingură de ulei şi puţină sare. Se pune peste legumele răcite, impreună cu fasolea scursă de apă, fileurile de peşte tocate mărunt, sarea, piperul, salata verde şi pătrunjelul.

3 Intr-un vas mai mare se amestecă o lingură de smăntănă cu două ouă, laptele dulce, apa călduţă şi drojdia. Se presară o linguriţă de sare, puţin piper şi trei linguri de ulei de măsline.

4 Se amestecă, se adaugă făina şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat tare, nelipicios.

5 Se intinde intr-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu făină. Se toarnă amestecul de legume şi cuşcuş, se nivelează, se unge cu ou bătut şi se introduce in cuptor.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu o salată din legume de sezon.

Băutura: Fetească Regală

Preparate dulci

I)Biscuiţi cu piure de mere

4 mere, 50 g alune, două ouă, 200 ml lapte dulce, 200 g unt, 200 g zahăr tos, 300 g făină, o linguriţă de praf de copt, o jumătate de linguriţă de sare, esenţă de vanilie, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, miezuri de nucă

1 Merele se spală, se curăţă de coajă şi cotor. Se fierb in apă clocotită pănă cănd s-au inmuiat, se lasă să se răcească puţin şi se pasează cu un mixer sau o furculiţă.

2 Intr-un vas se mixează untul, ouăle, zahărul tos, sarea, esenţa de vanilie, scorţişoara şi laptele dulce. După ce s-a răcit piureul de mere, se adaugă la compoziţia lichidă. Se pun alunele măcinate şi făina amestecată cu praful de copt şi se omogenizează.

3Se umple cu aluat un pistol pentru fursecuri şi se toarnă sub forme de cerculeţe intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt. Se coc la foc mediu pănă cănd devin aurii.

Sfat: Putem inlocui alunele cu miezuri de nucă măcinate.

Băutura:Limo

II)Minitort cu cremă de caise

500 g caise, un pachet de foitaj, 300 g brănză de vaci, 150 ml frişcă, 40 g unt, 60 g zahăr tos, zahăr brun, un gălbenuş, esenţă de vanilie, 50 g migdale, o lingură de amidon, două pliculeţe zahăr vanilinat, mentă, compot de caise

1 Foitajul dezgheţat se taie in bastonaşe. Se crestează cu un cuţit forme diferite, se presară zahăr brun şi se aşază in tava unsă cu unt. Se coc la foc mediu. Jumătate din cantitatea de caise se pasează.

2Se pun la bain-marie zahărul tos, untul, gălbenuşul, două linguriţe de esenţă de vanilie, caisele pasate şi amidonul dizolvat. Se fierbe pănă cănd s-a ingroşat. Cănd s-a răcit se incorporează brănza de vaci şi frişca. Se presară zahăr vanilinat, migdale şi mentă tocată.

3 Se formează straturi din bastonaşele de foitaj şi de cremă de caise, presărănd pe fiecare strat felii de caise tăiate subţire.

Sfat: Se serveşte rece, cu compot de caise.

Băutura:Limo

III)Tort cu cremă ricotta

500 g căpşuni, 375 g unt, 500 g ricotta, 300 ml frişcă, 150 g zahăr pudră, 200 g făină, 25 g cacao, 250 g zahăr tos, două ouă, esenţă de vanilie, praf de copt, lichior de ciocolată, 150 ml apă, o limetă, sare, sirop de căpşuni, brănză de vaci, mentă

1 Intr-un vas se mixează 125 g unt, ouăle, cacaua, zahărul tos, o linguriţă de esenţă de vanilie, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, o lingură de lichior, sarea, apa şi făina.

2 O formă de tort se tapetează cu unt şi cu făină. Se toarnă compoziţia şi se coace 30-35 de minute la foc mediu. Se taie in trei foi. Ricotta se mixează cu restul de unt, zahărul pudră, coaja, sucul de la limetă, frişca mixată, o lingură de sirop de căpşuni.

3 Se ung foile cu crema rezultată, se aşază felii de căpşuni şi se aranjează totul. Se unge la suprafaţă cu cremă, se decorează cu căpşuni, mentă şi se introduce la rece.

Sfat: Brănza ricotta se poate inlocui cu brănză de vaci.

Băutura:Limo

IV)Pălăriuţe cu cireşe

300 g cireşe, 300 g ciocolată albă, 125 g smăntănă, 3 ouă, 120 g zahăr tos,

50 g zahăr brun, 250 g unt, 500 g făină, un pliculeţ cu praf de copt, zahăr vanilinat, esenţă de migdale, sare, pudră de scorţişoară, 50 g seminţe de susan

1Se mixează smăntăna, untul, două ouă, zahărul tos, zahărul brun, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, sarea, pudra de scorţişoară şi o linguriţă de esenţă de migdale.

2 Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se frămăntă. Se acoperă aluatul şi se lasă la rece 30 de minute.

3 Se intinde aluatul intr-o foaie, se decupează cercuri şi se aşază pe jumătate căte un cub de ciocolată albă şi căteva cireşe fără sămburi. Se ung marginile cu ou bătut, se aşază deasupra alt cerc, se unge cu ou şi se presară susan. Se aşază pălăriuţele intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor.

Sfat: Zahărul brun se poate inlocui cu zahăr tos.

Băutura: Limo

×