x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 21 noiembrie 2007

Caiet de reţete 21 noiembrie 2007

21 Noi 2007   •   00:00

Preparate din carne:

I)Orez cu şuncă şi curry

400 g şuncă afumată, 400 g orez, două conserve de fasole roşie, 500 g fasole verde, 4 căţei de usturoi, 3 ardei capia, două cepe, 300 g ciuperci, pudră de curry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, mărar, boia dulce

1 Şunca se taie in felii mai subţiri şi se căleşte intr-o tigaie fără ulei. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se taie in felii şi se călesc in ulei incins.

2 Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele şi se călesc timp de două minute.

4 Se pun orezul spălat, două căni de apă, sarea şi piperul.

5 Se fierbe orezul pe jumătate, se adaugă fasolea verde tăiată bucăţi mai mici, fasolea roşie scursă de apă, ciupercile şi o jumătate de linguriţă de pudră de curry.

6 Cănd măncarea este gata, se adaugă şunca, verdeaţa tocată şi se mai condimentează, dacă este nevoie.

Sfat: Pudra de curry se poate inlocui cu boia dulce.

Băutura: Fetească Neagră

II) Budincă de cartofi cu carne

un kilogram de cartofi, un kilogram carne de porc, două legături de ceapă verde, 5 căţei de usturoi, 500 ml lapte dulce, 50 g unt, două linguri de făină, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, un ou

1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se călesc.

2 Se adaugă carnea tocată, se condimentează, se prăjeşte, se scoate cu o spumieră şi se pune intr-un castron.

3 Cartofii se curăţă de coajă şi se taie in felii rotunde subţiri. Se pun intr-un castron, se presară sare, piper şi se amestecă.

4 Se prăjesc pe rănd in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se lasă să se răcească. Se unge o tavă cu ulei, se aşază un rănd de cartofi, un rănd de carne şi tot aşa pănă cănd se termină ingredientele.

5 Făina se prăjeşte in untul topit, se adaugă laptele şi se amestecă bine cu un tel. Se lasă să se ingroaşe sosul, se adaugă nucşoara, sarea, piperul şi oul bătut.

6 Se ia de pe foc, se amestecă, se toarnă peste ingredientele din tavă şi se introduce in cuptor.

Sfat: Se lasă in cuptor pănă cănd capătă o culoare aurie.

Băutura: Fetească Neagră

III) Şniţel de porc cu legume

4 fileuri muşchi de porc, doi morcovi, o conservă de năut, o conservă fasole roşie boabe, 450 g broccoli, o lingură de busuioc uscat, o conservă porumb baby, 100 g pesmet, două ouă, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, usturoi

1 Carnea de porc se bate cu un ciocan pentru şniţele, se condimentează, se trece prin ouăle bătute şi prin pesmet. Se prăjesc şniţelele in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant.

2 Broccoli şi morcovii se fierb in apă cu puţină sare, apoi se scurg. Broccoli se rupe in bucheţele, iar morcovii se taie in rondele.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se pun legumele fierte, porumbul tăiat in bucăţele, fasolea scursă de apă, năutul, sarea şi piperul. Se presară busuiocul uscat şi se prăjesc. Se scot cu o spumieră şi se servesc alături de şniţelele calde.

Sfat: Cănd se prăjesc legumele se poate adăuga şi usturoi tăiat in felii.

Băutura: Zestrea Pinot Noir

IV)Şniţel in crustă de porumb

două piepturi de pui mai mari dezosate şi fără pieliţă, 3 ouă, 300 g fulgi de porumb, două pungi de legume congelate, 500 g broccoli, 100 g unt, o gulie, doi morcovi, sare, piper, cimbru, ulei de floarea-soarelui, orez, sfeclă roşie

1 Piepturile de pui se porţionează ca pentru şniţele, se bat uşor şi se condimentează. Se trec prin ouăle bătute, fulgii de porumb şi se prăjesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant.

2 Broccoli se fierbe in apă cu sare, se scurge de apă şi se desface. Morcovii şi gulia se curăţă de coajă, se fierb şi se taie in rondele.

3 Legumele congelate se amestecă impreună cu broccoli, morcovii şi gulia fierte, se condimentează cu sare, piper şi cimbru tocat, apoi se călesc in unt incins. Legumele călite se servesc alături de şniţele.

Sfat: Se servesc alături de orez sau salată de sfeclă roşie.

Băutura: Zestrea Muscat Ottonel

Preparate din peşte

I)Aperitiv cu crevete şi dovlecei

două bucăţi lipii foccacia, un fir de praz, doi dovlecei, 150 g boabe de porumb, două ouă, 350 g crevete congelate, 300 g caşcaval, sare, piper, mărar, unt, o jumătate de ţelină, un sfert de varză albă, doi morcovi, sos de roşii picant, ulei

1 Crevetele se decongelează, se scurg de apă, se condimentează şi se prăjesc căteva minute in unt incins.

2 Dovleceii se spală, se taie in felii subţiri şi se călesc in ulei trei minute.

3 Lipiile se taie in jumătăţi, se ung cu unt şi se introduc cinci minute in cuptor.

4 Se ung cu ou bătut, se rade caşcaval, se adaugă boabele de porumb scurse de apă, prazul tăiat in rondele subţiri, dovleceii şi crevetele. Se presară mărar tocat, sare şi piper.

5 Se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt, se introduc in cuptor şi se ţin timp de 15-20 de minute la foc mediu.

6 Se scot şi se servesc imediat cu sos de roşii picant sau se lasă să se răcească puţin şi se servesc cu salată de morcovi cu ţelină şi varză.

Sfat: Crevetele se pot folosi şi crude, doar decongelate şi scurse de apă.

Băutura: Fetească Albă

II) Salată de legume cu anşoa

o conservă de năut, 450 g broccoli, un morcov, 3 căţei de usturoi, o conservă fasole roşie, o conservă porumb baby, un borcănel anşoa in ulei, mărar, sare, piper, busuioc uscat, ulei de măsline, o lămăie

1 Broccoli se fierbe, se scurge şi se desface in bucheţele.

2Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se fierbe. Se taie in rondele şi se pune lăngă broccoli.

3Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă usturoiul feliat şi se căleşte două minute. Se adaugă broccoli şi morcovul, fasolea roşie scursă de apă, porumbul şi năutul.

4Se condimentează, se presară verdeaţă tocată, se mai prăjeşte timp de cinci minute şi se opreşte focul.

5Separat se face un sos vinegretă din suc de lămăie, ulei de măsline, sare şi piper. Se amestecă bine ingredientele şi se ţin la cald.

6Se pun legumele in farfurie, se adaugă fileurile de anşoa scurse de ulei, se toarnă vinegreta şi se presară busuioc uscat.

Sfat: Se poate adăuga anşoa şi in sos, dar se pasează totul, ca să nu rămănă bucăţi din fileuri.

Băutura: Fetească Albă

III) Peşte afumat cu piure de năut

4 fileuri de peşte afumat, două conserve de năut, 125 ml iaurt, 3 cartofi, 3 căţei de usturoi, o lămăie, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, doi morcovi, o ţelină, un fir de praz, smăntănă

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in bucăţi mai mici. Se fierb in apă cu sare, se scot cu o spumieră şi se pasează. Se amestecă impreună cu iaurtul, sarea şi piperul.

2 Năutul se scurge de apă, se pasează şi se pune peste cartofi.

3 Prazul tăiat mărunt şi usturoiul se călesc in puţin ulei şi se pun peste celelalte legume.

4 Se adaugă sare şi piper dacă mai este nevoie, două linguri de suc de lămăie şi se mixează totul pănă cănd rezultă o pastă groasă.

5 Ţelina şi morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se amestecă impreună cu sare, piper, ulei şi suc de lămăie.

6 Se serveşte totul presărat cu verdeaţă tocată, alături de fileurile de peşte stropite cu suc de lămăie.

Sfat: Pentru ca piureul să aibă un gust mai fin, se poate inlocui iaurtul cu smăntănă.

Băutura: Pinot Gris

IV)Punguţe de orez cu somon

300 g orez cu bobul lung, 100 g unt, 300 g somon afumat, 200 g mazăre, o lingură de ghimbir murat, o lingură de capere, 300 g roşii cherry, foi de alge, sare, piper, ulei de măsline, o lămăie, sos de soia, verdeaţă

1 Orezul se fierbe in apă cu sare, se scurge de apă şi se pune la răcit intr-o strecurătoare. Mazărea se fierbe şi se lasă să se răcească.

2 Somonul se taie in bucăţele, se stropeşte cu suc de lămăie şi se condimentează.

3 Orezul se amestecă impreună cu sarea şi piperul, se aşază pe rănd căte o grămăjoară pe o folie de plastic.

4 In mijloc se pune căte o linguriţă de boabe de mazăre, o bucată de somon, verdeaţă şi ghimbir tocat mărunt.

5 Se adună orezul in jurul ingredientelor cu ajutorul foliei, se strănge pănă cănd se formează o bilă, se indepărtează folia şi se imbracă astfel cu foi de alge.

6 Roşiile se taie in felii, se amestecă impreună cu ghimbir tocat, verdeaţă şi capere. Se adaugă ulei, suc de lămăie, sare şi piper.

Sfat: Se serveşte alături de bilele de orez şi somon şi sosul de soia.

Băutura: Riesling Italian

Preparate din legume:

I)Minipizza cu foitaj

două pachete de foitaj, 4 roşii, un fir de praz, doi dovlecei, 200 g măsline feliate, 300 g caşcaval, 300 g ciuperci, 4 fire de rozmarin, unt, sos de roşii picant, sos de lămăie, sare, piper

1 Dovleceii se spală, se taie in rondele subţiri şi se pun intr-un castron. Roşiile se taie in felii şi se pun la scurs intr-o strecurătoare.

2Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală, se taie in felii şi se prăjesc in puţin unt.

3Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se taie in pătrate egale şi se aşază intr-o tavă tapetată cu folie de aluminiu stropită cu apă rece.

4Pe fiecare pătrat se aşază felii de ciuperci, felii de roşii şi rondele de dovlecei. Se presară sare şi piper, se adaugă feliile de măsline, rondelele de praz şi rozmarinul tocat.

5Se rade deasupra caşcaval şi se introduce tava in cuptor.

6Se ţine 25-30 de minute sau pănă cănd foitajul a crescut suficient şi a căpătat o culoare aurie.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu sos de roşii picant sau cu sos de lămăie.

Băutura: Alligoté

II) Salată de fasole cu nuci

200 g fasole albă, 200 g fasole roşie, o jumătate de ţelină, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o conservă de ciuperci, o lămăie, 50 g miezuri de nucă, 25 g migdale, busuioc uscat, o salată verde, ulei de măsline, măsline, năut, dafin   Â

1 Fasolea albă şi cea roşie se pun la inmuiat cu o seară inainte, apoi se fierb in apă cu sare, puţin ulei, piper şi o frunză de dafin.

2Ţelina, rădăcina de pătrunjel şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

3Miezurile de nucă şi migdalele se taie mărunt şi se pun peste legume.

4Se adaugă fasolea roşie şi cea albă scursă de apă şi trecută sub un jet de apă rece, salata verde tăiată in făşii, sucul de lămăie, sarea, piperul şi uleiul de măsline.

5Ciupercile se scurg de apă, se taie in jumătăţi şi se pun peste legume.

6Se presară o jumătate de lingură de busuioc uscat, se amestecă totul şi se serveşte imediat sau se introduce la rece pentru 30 de minute.

Sfat: La salată se mai pot adăuga măsline fără sămburi sau năut.

Băutura: Vin alb de buturugă

III)Roşii umplute cu soia

8 roşii mai mari, 250 g orez, un pachet de granule de soia, o ceapă, o frunză de dafin, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, mărar, mălai, varză roşie

1 Orezul se spală, se pune la fiert in apă cu sare, apoi se scurge şi se lasă intr-un castron.

2Granulele de soia se fierb in apă cu sare, o frunză de dafin şi un vărf de cuţit de piper măcinat. Se scot cu o spumieră, se pun intr-o strecurătoare şi se presează ca să elimine toată apa.

3Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

4Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi se căleşte cinci minute. Se pun şi granulele de soia, orezul, sarea şi piperul. Se călesc timp de căteva minute, apoi se opreşte focul şi se lasă la răcit.

5Roşiilor li se scoate miezul cu un cuţit, se umplu cu orez, mărar tocat şi soia, se pun intr-o cratiţă cu ulei, o cană de apă şi miezurile de roşii tocate mărunt.

6Se introduc in cuptor şi se ţin timp de 25-30 de minute.

Sfat: Se servesc fierbinţi cu mămăligă sau reci cu salată de varză.

Băutura: Traminer

IV) Cannelloni cu ciuperci

o jumătate de pachet de cannelloni, 5 dovlecei, 450 g brănză feta, 4 ouă, 500 g ciuperci, o linguriţă de busuioc uscat, un fir de praz, sare, piper, ulei de măsline, 5 cm rădăcină de ghimbir

1 Cannelloni se fierb in apă cu sare şi o lingură de ulei. Se scot din apă, se pun intr-o strecurătoare şi se trec sub un jet de apă rece.

2 Brănza feta se sfărămă cu o furculiţă şi se pune intr-un vas mai mare. Se adaugă ouăle bătute cu o furculiţă, sarea, piperul şi busuiocul uscat.

3 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii subţiri.

4 Dovleceii se spală, se taie in rondele subţiri şi se condimentează. Se pun intr-o strecurătoare şi se lasă zece minute să se scurgă de suc.

5 Se aşază peste ingredientele din vas, impreună cu pastele cannelloni şi ciupercile. Se amestecă totul şi se toarnă intr-o tavă unsă cu ulei.

6 Se introduce in cuptor şi se coace 25-30 de minute la foc mediu sau pănă cănd capătă deasupra o culoare aurie.

Sfat: Se poate adăuga şi ghimbir ras, pentru a avea un gust puţin picant.

Băutura: Pinot Noir

Preparate dulci

I)Budincă de vin cu affine

200 g zahăr tos, un ou, 500 ml lapte dulce, 10 g gelatină, 300 g afine,

două pliculeţe cu zahăr vanilinat, biscuiţi cu susan,100 ml frişcă

Â

1 Afinele se mixează şi se trec printr-o sită, iar piureul obţinut se ţine la rece. Gelatina se inmoaie cu puţin lapte, apoi se pune pe foc şi se ţine căteva minute, căt să se dizolve, dar fără să fiarbă. Se lasă la răcit.

2 Restul de lapte se pune la foc impreună cu zahărul tos. Cănd a fiert, se dă la o parte, se adaugă oul bătut şi piureul de afine. Se pune din nou pe foc şi se ţine pănă cănd se ingroaşă compoziţia, amestecănd incontinuu.

3 Se ia crema de pe foc, se adaugă gelatina, zahărul vanilinat, se amestecă şi se lasă la răcit. Se toarnă in forme, se introduce la rece pentru cel puţin 30 de minute, apoi se serveşte.

Sfat: Se serveşte cu frişcă şi biscuiţi cu susan.

Băutura: Lacrima lui Ovidiu

II) Tartă cu struguri şi migdale

220 g făină, 180 g zahăr tos, 115 g unt, două ouă, 450 ml lapte dulce, 10 g gelatină, un plic de jeleu de lămăie, o lămăie, 500 g struguri negri, un plic de budincă de lămăie, un vărf de cuţit de sare, 50 g fulgi de migdale, 50 g nuci

1 Intr-un castron se amestecă făina, zahărul tos şi sarea. Se adaugă untul tăiat in cubuleţe, ouăle şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu folie şi se lasă la rece 30 de minute.

2 Budinca se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se amestecă bine cu sucul şi coaja de la o jumătate de lămăie. Se adaugă gelatina inmuiată cu puţin lapte şi se lasă la răcit.

3 Aluatul se pune intr-o tavă rotundă şi se coace. Se umple cu budinca răcită, se aşază deasupra strugurii curăţaţi de sămburi şi se toarnă jeleul de lămăie călduţ. Se introduce la rece pentru cel puţin 30 de minute.

Sfat: In aluat sau in cremă se pot adăuga fulgi de migdale şi nuci tocate mărunt.

Băutura: Lacrima lui Ovidiu

II)Tartă cu bezea şi dovleac

500 g dovleac pentru plăcintă, 300 g făină, 300 g unt, 350 g zahăr tos, două ouă, 4 albuşuri, 500 ml lapte dulce, două plicuri cu praf cremă instant, zahăr vanilinat, sare, esenţă de migdale, nucă de cocos

1 Dovleacul se curăţă de coajă şi seminţe, apoi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se topesc intr-o cratiţă 50 g unt şi se amestecă bine cu 50 g zahăr tos, dovleacul ras şi se căleşte pănă cănd se inmoaie.

2 Restul de unt şi 100 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un praf de sare şi două ouă se mixează şi se amestecă bine cu făina pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare.

3 Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la rece 30 de minute.

4 Se aranjează intr-o tavă, se introduce in cuptor şi se coace 15-20 de minute.

5 Crema se prepară conform instrucţiunilor de pe plic şi se introduce la rece. Albuşurile se mixează cu zahărul rămas pănă cănd se formează o spumă tare.

6 Crusta de aluat se umple cu dovleacul ras, se adaugă crema, spuma de albuşuri şi se introduce in cuptor pentru 15 minute.

Sfat: La cremă se mai poate adăuga o linguriţă de esenţă de migdale sau nucă de cocos.

Băutura: Cafea

IV)Brioşe cu gutui şi nuci

400 g făină, două linguriţe de praf de copt, 200 g unt, 3 ouă, două gutui, 100 ml lapte dulce, 100 g nuci, 30 g stafide, 30 g muguri de pin, un vărf de cuţit de sare, o linguriţă de esenţă de vanilie, frişcă, cremă de vanilie, 150 g zahăr

1 Gutuile se curăţă de seminţe, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se călesc in 75 g unt. Făina se cerne şi se amestecă bine cu praful de copt.

2 Ouăle se pun intr-un castron impreună cu zahărul tos şi sarea.

3 Se mixează pănă cănd işi dublează volumul, se adaugă laptele dulce şi făina.

4 Se amestecă, se adaugă nucile tocate mărunt, mugurii de pin şi stafidele. Se presară gutuile răcite, esenţa de vanilie şi se amestecă.

5 Se pun formele de hărtie intr-o tavă, se toarnă compoziţie in ele şi se introduce tava in cuptor. Se coc timp de 15-20 de minute la foc mediu, se scot din tavă şi se lasă să se răcească puţin.

6 Se scot din formele de hărtie şi se servesc imediat sau se lasă să se răcească complet.

Sfat: Se pot servi cu frişcă sau cremă de vanilie.

Băutura: Cappuccino

×