x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete - 26 iunie 2007

Caiet de reţete - 26 iunie 2007

27 Iun 2007   •   00:00

Preparate din carne

 Coşuleţe cu carne de mile

un pachet foi de plăcintă, 800 g carne de miel, o jumătate de legătură de ceapă verde, 3 fire de usturoi verde, un ou, sare, piper, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, o lămăie, ulei de măsline, cimbru, castraveţi verzi, usturoi

1Carnea de miel se spală şi se dă prin maşina de tocat. Se pune intr-un castron şi se introduce la rece.

2Ceapa şi usturoiul verde se curăţă, se spală şi se toacă. Se incinge puţin ulei de măsline intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul tocate şi se călesc cinci minute.

3Se pune carnea de miel şi se amestecă. Se condimentează cu sare, piper, pudră de nucşoară şi se stropeşte cu sucul de lămăie.

4Se căleşte pănă cănd carnea a căpătat o culoare maronie. Se scoate din cratiţă şi se lasă intr-o strecurătoare să se scurgă.

5Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se suprapun. Se taie in pătrate, se aşază intr-o tavă de brioşe sau in formă de tartă mai inaltă, unse cu ulei. Se pune in mijloc carnea de miel amestecată cu cimbru tocat, se ung marginile cu ou şi se coace.

6Se ţin circa 15-20 de minute la foc mediu, apoi se scot şi se lasă să se răcească cinci minute.

Sfat: Se servesc calde, cu salată de castraveţi verzi şi usturoi.

Băutura: Merlot

Muşchi de porc cu portocale

un kg muşchi de porc, 300 g caşcaval afumat, cinci portocale, busuioc uscat, două cepe, cinci căţei de usturoi, două frunze de dafin, sare, piper, ulei, boia dulce, boia iute, şase boabe piper, boabe de muştar, cartofi, smăntănă

1Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se taie rondele şi se pun intr-o oală. Se adaugă frunzele de dafin, boabele de piper şi cele de muştar, boiaua dulce şi cea iute.

2Trei portocale se spală, se taie in jumătate, se stoarce sucul şi se toarnă in oală.

3Se adaugă cinci linguri de ulei, se aşază muşchiul de porc crestat, se amestecă, se acoperă oala cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 45 de minute.

4Se amestecă din cănd in cănd ca să se pătrundă carnea. Se scoate carnea din oală, se adăncesc crestăturile sub forma unor felii şi se aşază intr-o tavă.

5In mijlocul fiecărei crestături se aşază căte o felie de caşcaval afumat, se toarnă puţin ulei, două căni de apă, portocalele rămase tăiate felii şi se introduce in cuptor.

6Se coace la foc mediu timp de o oră, apoi se scoate şi se aşază pe un platou.

Sfat: Se serveşte alături de un piure din cartofi, busuioc tocat şi smăntănă.

Băutura: Frăncuşă

Tocăniţă de porc cu mămăligă

700 g carne de porc, o ceapă, un fir de praz, doi ardei graşi, jumătate de ardei iute, 5 căţei de usturoi, două linguri de pastă de tomate, 500 g roşii,

400 g mălai, un litru apă, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, busuioc, 50 g unt

1Carnea de porc se spală, se taie in bucăţi mai mici şi se pune intr-un castron. Ceapa şi prazul se toacă rondele sau cubuleţe. Usturoiul se taie in felii subţiri.

2Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă şi se prăjesc bucăţile de carne pănă cănd au căpătat o culoare maronie.

3In uleiul rămas se prăjeşte ceapa, prazul şi usturoiul. Se adaugă ardeii graşi şi ardeiul iute tocaţi cubuleţe, se mai călesc cinci minute şi se adaugă carnea prăjită.

4Roşiile se curăţă de pieliţă, se toacă mărunt şi se pun peste carne. Se adaugă pasta de tomate diluată cu puţină apă, sare şi piper.

5Se toarnă două căni de apă şi se lasă să fiarbă pănă cănd carnea poate fi pătrunsă cu dinţii unei furculiţe.

6Mămăliga se prepară din 400 g mălai, o linguriţă de sare şi un litru de apă. Se presară busuioc tocat şi se serveşte.

Sfat: La mămăligă se mai poate adăuga şi unt.

Băutura: Fetească Neagră

Pizza cu muşchi de căprioară

500 g făină, 150 ml apă, 150 ml lapte, 25 g drojdie, 300 g muşchi de căprioară afumat, ulei, sare, piper, busuioc, salată verde, 4 roşii, un ardei capia, o jumătate de ardei iute, 200 g caşcaval, 3 căţei de usturoi, zahăr, o ceapă

1Roşiile se curăţă de pieliţă şi se taie cubuleţe. Ardeiul capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt.

2Ceapa şi usturoiul se taie cubuleţe. Se incing 3 linguri de ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele tocate, sarea, piperul şi se fierb pănă cănd se ingroaşă sosul.

3Intr-un castron se amestecă drojdia cu apa călduţă, o linguriţă de sare, zahărul tos şi puţină făină. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească.

4Se adaugă laptele călduţ, două linguri de ulei, se toarnă in mijlocul făinii şi se frămăntă totul pănă rezultă un aluat potrivit de tare. Se lasă să dospească.

5Se intinde o foaie din aluat, se aşază intr-o tavă dată cu ulei, se unge cu sos de roşii, se rade caşcaval şi se aşază feliile de muşchi de căprioară.

6Se rade caşcaval deasupra, se presară busuiocul uscat, frunzele de salată şi se introduce tava in cuptorul incins.

Sfat: Se serveşte cu sos de roşii şi busuioc verde tocat.

Băutura: Pinot Noir

Preparate din peşte

Creveţi la grătar cu orez picant

450 g creveţi evisceraţi, 300 g orez, usturoi verde, o ceapă, 250 g roşii cherry, pudră de curry, sare, piper, 100 ml maioneză, o linguriţă muştar

cu seminţe, 50 g unt, ulei de măsline, salată verde, mărar, o lămăie

1Usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se topeşte untul intr-o tigaie, se amestecă bine cu usturoiul tocat, sarea, piperul şi se lasă să se răcească.

2Creveţii se stropesc cu suc de lămăie şi se lasă să se scurgă pe un grătar. Se trec prin untul răcit, se aşază pe grătar şi se prăjesc. Se ţin circa 10-15 minute, in funcţie de dimensiune.

3Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se incălzesc trei linguri de ulei intr-o cratiţă, se pune ceapa şi orezul spălat. Se călesc căteva minute, se adaugă apă, sare, piper şi se lasă să fiarbă. Se toarnă apă de căte ori este nevoie ca să fiarbă orezul.

4Cu cinci minute inainte să se oprească focul se presară pudra de curry şi se amestecă. Maioneza se amestecă bine cu muştar, sare şi piper după gust.

5Creveţii se servesc calzi, alături de orezul picant, salata verde, roşiile cherry, mărarul tocat şi sosul de maioneză cu muştar.

Sfat: Creveţii se pot pregăti şi in cuptor, timp de 10 minute.

Băutura: Fetească Albă

Peşte cu muguri de soia

400 g matias somonizat, 150 g muguri de soia, 50 ml smăntănă, un gălbenuş crud, un gălbenuş fiert, ulei, 250 g roşii cherry, muştar, nucşoară, 100 g parmezan, 50 g pastă de măsline, o lămăie, curry, două portocale, cartofi, morcovi

1Intr-un vas se mixează gălbenuşul crud şi cel fiert, muştarul cu seminţe şi puţin ulei, pănă cănd  se ingroaşă compoziţia.

2Se adaugă pe rănd smăntăna, pudra de curry şi sucul de lămăie. Se potriveşte gustul, adăugăndu-se sare şi piper.

3Se mixează incă o dată. Sosul obţinut se toarnă intr-un vas, se acoperă cu folie de plastic alimentar şi se introduce in frigider pănă in momentul servirii.

4Matiasul somonizat se scoate din ulei, se scurge şi se pune intr-un vas. Se toarnă sucul de la cele două portocale, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru zece minute.

5Se scoate din suc, se scurge şi se pune pe farfurie, impreună cu roşiile cherry tăiate in jumătăţi şi mugurii de soia.

6Se serveşte alături de sosul de smăntănă, pasta de măsline, feliile de parmezan şi mărarul tocat.

Sfat: Se serveşte simplu sau cu morcovi şi cartofi fierţi.

Băutura: Sauvignon Blanc

Salată cu surimi

300 g surimi, 200 g orez, o ceapă, doi căţei de usturoi, 100 g boabe de porumb din conservă, 200 g mazăre, un morcov, 50 g ghimbir murat, sare, piper, unt, mărar, o jumătate de lămăie, ulei de măsline

1Ceapa se toacă mărunt. Usturoiul se taie felii subţiri, iar morcovul se taie in rondele.

2Mazărea se fierbe in apă fierbinte cu sare. Se strecoară. Se topeşte untul intr-o cratiţă şi, cănd a inceput să fiarbă, se pune ceapa, morcovul şi usturoiul.

3Se călesc pănă cănd ceapa a devenit sticloasă, se adaugă orezul şi se căleşte trei minute, amestecănd incontinuu. Se toarnă apoi apă căt să-l depăşească insă cu două degete, sare şi piper.

4Se lasă să fiarbă timp de 15 minute, se adaugă boabele de porumb scurse de apă şi mazărea. Se amestecă şi se mai fierbe incă 15 minute.

5Se opreşte focul, se acoperă cratiţa cu un capac pentru cinci minute. Bastonaşele de surimi se opăresc, se scurg şi se taie in cuburi.

6Se pun intr-un castronel, impreună cu ghimbirul, două linguri de ulei de măsline, sucul de lămăie, sarea şi piperul.

Sfat: Se servesc calde sau reci, presărate cu verdeaţă tocată.

Băutura: Sauvignon Blanc

Supă de scoici cu tarhon

Â
750 g scoici in cochilie, o jumătate de ţelină, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, un fir de praz, o ceapă, 150 g unt, 100 ml vin alb sec, doi litri apă, sare, piper, tarhon, mărar, o lămăie, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară

1Ţelina, morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se taie cubuleţe. Prazul şi ceapa se curăţă şi se toacă mărunt.

2Se topeşte untul intr-o oală şi se adaugă legumele tocate. Se călesc, se adaugă prazul şi ceapa şi se mai lasă trei minute. Se toarnă un litru de apă şi se fierbe.

3Scoicile se spală foarte bine cu apă rece. Se pun peste compoziţia din oală, se acoperă cu un capac şi se lasă pănă cănd s-au deschis toate scoicile. Se scot din oală cu o spumieră şi se pun intr-un castron.

4Supa rămasă se strecoară şi se pune in altă oală. Mărarul şi tarhonul se spală, se toacă şi se pun intr-o cratiţă.

5Se adaugă vinul, restul de apă şi se fierbe 20 de minute. Se amestecă supa in care au fiert scoicile cu supa de verdeţuri strecurată, se adaugă scoicile, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă nucşoara şi se amestecă.

Â
Sfat: Se serveşte fierbinte, cu felii de lămăie şi vedeaţă tocată.

Băutura: Fetească Albă

Preparate din legume

Cartofi umpluţi cu legume

Â
8 cartofi, doi morcovi, doi ardei graşi, 300 g ciuperci, 100 g orez, 200 g mazăre, 100 g boabe de porumb, două cepe, doi căţei de usturoi, 150 g caşcaval, sare, piper, ulei, pătrunjel, sfeclă roşie, varză roşie, varză albă

 1Cartofii se fierb 20 de minute. Se scot din apă, se lasă să se răcească, apoi se curăţă de coajă.

2Morcovii se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe, cepele şi usturoiul se toacă mărunt. Ciupercile curăţate se taie in jumătăţi, ardeii graşi, in cubuleţe.

3Se incinge ulei intr-o cratiţă şi se adaugă legumele tocate. Se călesc cinci minute şi se pun boabele de mazăre şi orezul spălat. Se condimentează cu sare şi piper, se călesc pănă cănd orezul este sticlos şi se toarnă apă căt să depăşească orezul cu două degete.

4Cănd orezul şi legumele sunt fierte, se adaugă boabele de porumb şi se mai lasă să fiarbă cinci minute.

5Se presară pătrunjel tocat, se amestecă şi, cu această compoziţie, se umplu cartofii fierţi.

6Se rade deasupra caşcaval, se aşază cartofii intr-o tavă unsă cu ulei şi se introduc pentru zece minute in cuptor.

Â
Sfat: Se servesc cu salată din sfeclă, varză albă şi varză roşie.

Băutura: Cabernet Sauvignon

Salată cu brănză labaneh

Â
400 g fasole verde, 250 g fasole neagră conservată, 100 g fasole albă conservată, un praz, o gulie, 250 g roşii cherry, doi castraveţi, 200 g muguri de soia,

200 g brănză labaneh, doi ardei capia, un ardei gras, ulei, o lămăie, parmesan

Â
1Fasolea verde se spală, se curăţă de codiţe şi se fierbe timp de zece minute in apă fierbinte in care am adăugat o linguriţă de sare.

2Se scoate din apă, se pune intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească. Gulia se curăţă de coajă, se spală şi se taie in felii subţiri sau cubuleţe.

3Ardeii capia şi ardeiul gras se spală, se curăţă de seminţe şi se taie felii. Castraveţii se curăţă de coajă şi se taie rondele, iar roşiile cherry se taie in jumătăţi.

4Fasolea albă şi fasolea neagră se scot din conservă, se scurg de apă şi se pun intr-un vas impreună cu restul de legume tocate.

5Se adaugă mugurii de soia, parmezanul tăiat felii, sarea, piperul, uleiul de măsline şi sucul de lămăie.

6Se amestecă totul, se adaugă brănza labaneh şi se serveşte imediat sau se introduce la rece pentru 30 de minute.

Sfat: Se mai poate adăuga busuioc sau mărar tocat.

Băutura: Fetească Neagră

Cremă de ciuperci

Â
500 g ciuperci, 75 g unt, 75 g făină, 100 ml smăntănă, 500 ml apă,

500 ml lapte dulce, un fir de praz, doi ardei capia, 3 căţei de usturoi,

sare, piper, păine prăjită, pastă de usturoi

Â
1Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală, se scurg de apă şi se pun intr-un castron. Prazul şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun intr-un castronel.

2Ardeii capia se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt. Se incinge jumătate din cantitatea de unt intr-o cratiţă, se adaugă ciupercile şi se călesc pănă cănd s-au inmuiat.

3Se scot şi se pun intr-o strecurătoare. Intr-o tigaie se toarnă lichidul lăsat de ciuperci. Se adaugă prazul, cubuleţele de ardei şi usturoiul, apoi se lasă să se călească timp de cinci minute.

4Se pune restul de unt şi făina diluată cu puţină apă ca să nu se formeze cocoloaşe.

5Se toarnă laptele şi apa şi se fierbe pănă cănd sosul a inceput să se ingroaşe.

6Se adaugă ciupercile, smăntăna, sarea şi piperul. Se mai fierbe două minute, se opreşte focul şi se acoperă oala cu un capac.

Â
Sfat: Se serveşte cu păine prăjită, unsă cu pastă de usturoi.

Băutura: Riesling

Tort cu verdeţuri

Â
doi morcovi, un praz, 500 g spanac, o vănătă, un ardei gras, un dovlecel, 300 g ciuperci, 300 g făină, un cartof, 30 ml lapte, 100 ml apă, ulei, 10 g drojdie, zahăr, 4 ouă, sare, piper, busuioc, leurdă, 200 g brănză telemea

 1Intr-un castronel se amestecă drojdia cu apa, zahărul tos, o linguriţă de sare, două linguri de făină. Se lasă să dospească.

2Cartoful se curăţă de coajă şi se taie in bucăţi. Se fierbe şi se pasează cu o furculiţă. Intr-un vas se amestecă drojdia dospită cu laptele, două linguri de ulei, cartoful pasat şi restul de făină.

3Se frămăntă pănă rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să crească 30 de minute.

4Morcovii şi ciupercile se curăţă. Ardeiul gras se curăţă de seminţe şi se taie bucăţi, vănăta şi dovlecelul se taie cuburi.

5Legumele se introduc in blender, se adaugă prazul, spanacul şi se mixează. Se amestecă cu trei ouă, sare, piper şi busuioc tocat.

6Se intinde aluatul intr-o tavă rotundă, se toarnă umplutura, se decorează cu flori din aluat şi se unge cu ou bătut. Se introduce in cuptorul incins şi se coace.

Sfat: Se mai poate adăuga brănză telemea şi leurdă.

Băutura: Cabernet Sauvignon

Preparate dulci

Tartă cu cocos

 un pachet de foitaj, 400 g brănză de vaci, 100 g brănză ricotta, 100 g zahăr tos, 20 g zahăr brun, 200 ml smăntănă, 250 g fulgi de cocos, 3 ouă, 50 g stafide, zahăr vanilinat, esenţă de lămăie, o limetă, sare, unt, physalis, lapte de cocos

1Intr-un vas mai mare se pun brănza de vaci, brănza ricotta, ouăle şi smăntăna.

2Se adaugă zahărul tos, zahărul vanilinat şi esenţa de lămăie. Se mixează totul pănă cănd se topeşte zahărul şi rezultă o cremă.

3Se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pentru 20 de minute.

4Limeta se spală, se şterge cu un şervet şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici. Coaja rasă se presară peste crema de brănză, se pun fulgii de cocos, zahărul brun şi sarea.

5Se adaugă stafidele, fructele de physalis tăiate in jumătăţi şi se amestecă. Crema obţinută se toarnă intr-o tavă de silicon unsă cu unt, in care s-a aşezat foitajul.

6Se introduce tava in cuptorul incins şi se coace la foc mediu circa 20-30 de minute. Cănd este gata, se scoate din tavă, se pune pe un grătar şi se lasă să se răcească zece minute, apoi se serveşte.

Sfat: Putem inlocui un sfert din cantitatea de smăntănă cu lapte de cocos.

Băutura: Suc de fructe

Cremă de banana

Â
200 g zahăr tos, 3 linguri de făină, 700 ml lapte dulce, două gălbenuşuri,

un vărf de cuţit de sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o jumătate de lămăie, două banane, 50 g unt, topping de zmeură, fursecuri, mentă

1Făina se dizolvă in puţin lapte rece şi se lasă intr-un castronel. Laptele rămas se pune la fiert la bain-marie.

2Se adaugă zahărul tos şi sarea, se fierbe şi, cănd a inceput să clocotească, se toarnă făina dizolvată. Se amestecă bine cu un tel, ca să nu se formeze cocoloaşe.

3Cănd compoziţia a inceput să se ingroaşe, se adaugă untul şi gălbenuşurile bătute. Se amestecă bine ca să nu se taie crema şi se mai fierbe cinci minute.

4Bananele se curăţă, se taie in cuburi şi se stropesc cu suc de lămăie.

5Se scoate oala de la bain-marie, se introduc bananele in crema fierbinte impreună cu zahărul vanilinat şi se mixează.

6Se lasă să se răcească crema, se toarnă in cupe şi se serveşte cu topping de zmeură şi fursecuri.

Sfat: In cremă se mai pot adăuga şi făşii de mentă tocată.

Băutura: Coniac

Clătite cu cremă de castanet

 300 g făină, 750 ml lapte, 3 ouă, 60 g zahăr, două linguri de zahăr brun, 400 g castane din conservă, 50 g amidon, 50 g flori de soc, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o jumătate de linguriţă de sare, ulei, esenţă de vanilie, mentă

1Intr-un castronel se dizolvă amidonul cu 50 ml lapte. Intr-o oală se pun la fiert 200 ml de lapte dulce. Cănd a inceput să fiarbă, se adaugă un gălbenuş şi zahărul tos, apoi se amestecă.

2Se lasă să fiarbă cinci minute şi se pune amidonul. Se amestecă incontinuu, ca să nu facă cocoloaşe. Se adaugă apoi castanele şi se mai fierbe 15 minute.

3Se toarnă compoziţia intr-un vas inalt şi se mixează pănă cănd rezultă o cremă. Se pune intr-un castron, se acoperă cu folie de plastic alimentar şi se lasă să se răcească in frigider.

4Intr-o oală se amestecă restul de lapte cu zahărul brun, sarea, cele două ouă şi albuşul rămas. Se adaugă făina şi se mixează pănă rezultă o compoziţie lichidă.

5Se adaugă florile de soc, zahărul vanilinat şi se amestecă. Se toarnă căte puţin ulei in cratiţă, apoi aluat şi se coc clătitele. Se unge fiecare cu cremă de castane, se rulează şi se servesc.

Sfat: In cremă se poate adăuga mentă şi esenţă de vanilie.

Băutura: Sirop de fructe

Tarte cu căpşuni

Â
500 g făină, 130 g unt, 125 g zahăr, 3 ouă, două linguri de zahăr brun, sare, zahăr vanilinat, 3 linguri de apă, două linguri de amidon, 200 ml apă,

45 ml suc de lămăie, 100 ml sirop de căpşuni, o carambolă, căpşuni, unt

1Intr-un castron se pun untul, zahărul tos, sarea, zahărul vanilinat, apa rece şi două ouă. Se mixează şi se toarnă in mijlocul făinii.

2Se frămăntă pănă rezultă un aluat tare, nelipicios. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Se intinde aluatul şi se decupează forme de tartă.

3Se aşază intr-o tavă tapetată cu unt şi se ung cu oul rămas, amestecat cu zahărul brun. Se coc timp de 10-15 minute la foc mediu, se scot din tavă şi se lasă să se răcească. Intr-un castronel se amestecă amidonul cu 3 linguri de apă pănă rezultă un lichid fără cocoloaşe.

4Intr-un ibric se pun pe foc sucul de lămăie şi siropul de căpşuni. Cănd a inceput să fiarbă, se adaugă lichidul de amidon şi se amestecă mereu, ca să nu se formeze cocoloaşe.

5Se lasă să fiarbă pănă s-a ingroşat, apoi se toarnă in mijlocul tartelor. Se aşază tartele pe un grătar şi se lasă să se intărească jeleul.

Sfat: Se servesc reci, alături de felii de carambolă şi căpşuni.

Băutura: Merlot

×