x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 28 ianuarie 2009

Caiet de reţete 28 ianuarie 2009

28 Ian 2009   •   00:00

Preparate din carne • Preparate din peşte • Preparate din legume • Preparate dulci




Preparate din carne

Rondele cu mazăre şi pui
un piept de pui, 100 g mazăre, 225 g făină, două ouă, 50 g unt, 130 g brânză telemea, 200 ml smântână, 3 căţei de usturoi, praf de copt, o legătură de ceapă verde, 200 ml lapte, 25 g seminţe de susan, piper, sare, ulei, ardei iute
1) Pieptul de pui se dezosează, se spală, se taie cubuleţe, se condimentează şi se prăjeşte în puţin ulei încins.
2) Untul rece, puţină sare, brânza telemea rasă, făina se pun într-un vas şi se amestecă. Se adaugă ouăle, laptele dulce, usturoiul pisat, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, mazărea şi pieptul de pui răcit.
3) Se frământă până rezultă un aluat omogen, se întinde o foaie potrivit de groasă şi se taie rondele cu un pahar.
4) Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se coc 10-15 minute la foc mediu spre iute sau până capătă o culoare aurie.
5) Se scot pe un grătar de bucătărie, se lasă să se răcească puţin, apoi se pun pe un platou.
6) Într-un bol se amestecă smântâna cu ceapa tocată, seminţele de susan prăjite puţin, sare şi piper după gust şi se servesc alături de rondelele calde.
Sfat: În aluat se mai poate adăuga şi ardei iute tocat mărunt.
Băutura: Sânge de Taur

Ruladă de pui
4 piepturi de pui, 300 g caşcaval, 500 g ficăţei de pui, două crenguţe de rozmarin, 500 ml lapte dulce, 250 g roşii cherry, 500 ml vin alb demisec, o lingură de boia dulce, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, usturoi, smântână
1) Ficăţeii de pui se spală, se pun într-un castron şi se toarnă laptele dulce. Se acoperă cu o farfurie şi se introduc la rece pentru 30 de minute.
2) Piepturile de pui se curăţă de piele şi grăsime, se dezosează, se spală şi se scurg de apă.
3) Se bat uşor cu ciocanul de şniţele ca să capete aspectul unor foi şi se suprapun la capete ca să formeze o foaie mai mare.
4) Pe o margine a foii se aşază ficăţeii de pui scurşi de lapte, caşcavalul tăiat bastonaşe şi se condimentează.
5) Se rulează, se unge rulada cu ulei, se presară sare, piper şi boia dulce, se aşază crenguţele de rozmarin deasupra şi se leagă cu aţă de bucătărie.
6) Se aşază într-o tavă, se toarnă ulei, o cană de apă, vinul alb şi se introduce în cuştor. Se coace 60-80 de minute, stropind din când în când rulada cu sosul din tavă.
Sfat: Se serveşte fierbinte, cu salată de roşii cu rozmarin sau mujdei cu smântână.
Băutura: Muscat Ottonel

Muşchi de porc cu portocale
un kg muşchi de porc, 100 g unt, 5 portocale, 180 ml lichior de portocale, 500 ml apă, seminţe de muştar, două cepe, 4 căţei de usturoi, 100 ml smântână, 100 g miezuri de nucă, pătrunjel, sare, piper
1)Portocalele se spală foarte bine cu apă călduţă şi se pun pe un platou. Se rade coaja de la două portocale, se pune într-un castron, se adaugă untul, sarea, piperul şi pătrunjelul tocat.
2)Se amestecă bine, se unge muşchiul de porc crestat sub formă de felii şi se aşază într-o tavă.
3)Se adaugă apa, sare şi piper după gust, se introduce în cuptor şi se coace 20 de minute la foc potrivit.
4)Se adaugă câteva fire de pătrunjel, ceapa şi usturoiul curăţate de foi şi tăiate în jumătăţi.
5) Portocalele se storc şi sucul obţinut se toarnă peste carnea de porc împreună cu lichiorul de portocale.
6) Se presară două linguriţe de seminţe de muştar, se introduce tava în cuptor şi se coace la foc mediu până ce carnea este gata, stropind-o din când în când cu sosul din tavă.
Sfat: Se serveşte fierbinte, cu un sos din smântână, nuci şi pătrunjel tocat, sare şi piper.
Băutura: Merlot

Paste cu carne de porc
un kilogram muşchi de porc, 500 g macaroane, 6 roşii, o ceapă, 5 căţei de usturoi, 5 frunze de salvie, 300 ml vin alb, 500 ml apă, sare, piper, ulei de floarea-soarelui
1)Muşchiul de porc se spală, se taie felii potrivit de groase, se bat puţin cu ciocanul de şniţele şi se pun pe o farfurie.
2)Se ung cu ulei, se condimentează, se presară busuiocul uscat şi se aşază într-o tavă. Se toarnă deasupra vinul amestecat cu apa, se adaugă două frunze de salvie tocate şi se introduc în cuptor.
3)Când carnea este gata, se scoate din tavă, se aşază pe un platou şi se păstrează la cald. Ceapa şi usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc în puţin ulei încins.
4)Când au devenit aurii se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărut, sare şi piper.
5)Se fierb la foc mediu până devin ca un sos, se adaugă salvie tocată şi se toarnă într-un castron.
6)Macaroanele se fierb în apă cu sare, se trec sub un jet de apă rece, se pun în farfurii, se aşază deasupra bucăţile de carne şi se toarnă sosul.
Sfat: Se servesc imediat, presărate cu salvie tocată.
Băutura: Fetească Regală


Preparate din peşte

Chifteluţe cu peşte
500 g fileuri de peşte, 100 g mazăre congelată, o felie de pâine albă, o ceapă, 4 căţei de usturoi, două ouă, 100 g pesmet, 150 g smântână, o lingură de muştar, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, salată verde, cimbru
1)Fileurile de peşte se fierb în apă cu sare şi puţin piper, se lasă să se răcească într-o strecurătoare, se curăţă de eventualele oase rămase şi se sfărâmă cu o furculiţă într-un castron.
2)Se adaugă ouăle, pâinea înmuiată în puţină apă caldă apoi stoarsă şi usturoiul pisat. Se presară ceapa tocată, mazărea congelată fiartă şi scursă de apă.
3)Se condimentează după gust, se amestecă şi din compoziţia rezultată se fac chifteluţe rotunde.
4)ntr-o farfurie adâncă se pune pesmetul, se amestecă bine cu cimbru tocat, sare, piper şi se amestecă.
5)Se trec chifteluţele prin acest amestec, se prăjesc în ulei încins şi se scot pe un şervet absorbant.
6)Se face un sos din smântână, muştar, cimbru tocat, sare, piper şi se toarnă peste chifteluţe.
Sfat: Se servesc imediat, simple sau cu salată verde.
Băutura: Riesling Italian

Salată de spanac cu somon
500 g spanac, două fileuri de somon, două linguri de capere, 200 g porumb baby murat, 75 g muştar dulce, 100 g miez de nucă, două linguri de miere, 50 ml apă, o lingură de ulei de măsline, o lingură de suc de lămâie, sare, piper
1) Într-un bol se pune muştarul, mierea, apa, uleiul de măsline şi sucul de lămâie.
2) Se adaugă sare şi piper după gust, se amestecă până capătă consistenţa unui sos şi se păstrează la cald.
3) Fileurile de somon se spală, se scurg de apă, se condimentează şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
4) Se introduc în cuptor şi se coc la foc mediu până capătă o culoare roz, se scot pe un platou şi se lasă să se răcească.
5) Spanacul se curăţă, se spală, se scurge de apă şi se pune într-un vas. Se adaugă somonul bucăţele, miezul de nucă tocat mărunt, caperele, porumbul baby tăiat în bucăţele, sare şi piper.
6)Se amestecă, se pun în farfurii sau castroane şi se toarnă deasupra sosul cu muştar.
Sfat: Somonul se poate pregăti şi pe foc, într-o tigaie cu puţin ulei.
Băutura: Fetească Regală

Paste cu vinete şi creveţi
3 ouă, 300 g făină, o vânătă, doi ardei capia, o lingură de capere, 500 g creveţi decorticaţi, 4 căţei de usturoi, 200 ml vin alb demisec, cimbru, sare, piper, ulei de floarea-soarelui
1) Ouăle se pun într-un castron împreună cu făina, jumătate de linguriţă de sare şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare.
2) Se întinde o foaie subţire, se rulează, se taie rondele subţiri, apoi se presară tăiţeii obţinuţi pe masă şi se lasă să se usuce zece minute.
3) Se fierb în apă cu sare, se trec sub un jet de apă rece, apoi se pun într-o strecurătoare. Vinetele şi ardeii se spală, se şterg cu un şervet, se taie felii subţiri şi se frig pe un grătar.
4) Creveţii se prăjesc în puţin ulei încins împreună cu usturoiul feliat, sare, piper şi puţin cimbru tocat.
5) Se toarnă vinul, se fierb cinci minute şi se păstrează la cald. Se pun tăiţeii într-un castron, se adaugă legumele fripte şi creveţii, sare, piper şi cimbru tocat.
6) Se amestecă, se pun în farfurii, se presară caperele şi se servesc imediat.
Sfat: În aluatul de tăiţei se poate adăuga şi cimbru tocat.
Băutura: Pinot Gris

Păstrăv în crustă de mălai
4 păstrăvi, 800 g cartofi mici, doi dovlecei, două fire de rozmarin, 3 linguri de mălai, 3 linguri de făină, o căpăţână usturoi, o lingură de boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui
1) Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se scurg de apă şi se prăjesc în ulei încins.
2) Când sunt gata, se scot într-un castron, se presară boiaua dulce, patru căţei de usturoi pisaţi, rozmarin tocat, sare şi piper după gust.
3) Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se păstrează la cald.
4) Păstrăvii se curăţă, se eviscerează, se taie bucăţi şi se spală. Se scurg de apă, se trec sub un amestec de sare, piper, mălai şi făină.
5) Se prăjesc în ulei încins, se scot pe un şervet absorbant ca să elimine uleiul în exces şi se aşază pe un platou.
6) Dovleceii se spală, se scurg de apă, se taie rondele, se condimentează şi se prăjesc în puţin ulei. Se aşază alături de peşte, împreună cu cartofii calzi şi se servesc imediat.
Sfat: Din usturoiul rămas se prepară un mujdei la care se adaugă puţin ulei şi rozmarin tocat.
Băutura: Pinot Gris


Preparate din legume

Supă de legume
doi dovlecei, doi ardei capia, 100 g fasole albă boabe, doi cartofi, două tije de ţelină, o ceapă, doi căţei de usturoi, o roşie, două linguri de ulei,
pătrunjel, sare, piper
1) Fasolea boabe se pune la înmuiat cu o seară înainte sau se fierbe în mai multe ape şi se ţine într-un castron la rece.
2) Ardeii capia se curăţă de seminţe, se taie felii subţiri şi se pun într-un castron. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pun peste ardei.
3) Tijele de ţelină se taie bucăţele şi se pun pe o farfurie. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se adaugă legumele, jumătate din tijele de ţelină şi se călesc până se înmoaie.
4) Se pun la fiert trei litri cu apă, se adaugă legumele călite, sare şi piper după gust.
5) Când legumele sunt aproape fierte se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, dovleceii tăiaţi felii şi restul de tije de ţelină.
6) Se condimentează, se lasă la fiert 15 minute, se adaugă roşia curăţată de pieliţă şi dată pe răzătoare, boabele de fasole şi se mai fierbe zece minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, presărată cu pătrunjel tocat.
Băutura:

Foitaj cu cremă de brânză
un pachet de foitaj, 5 ouă, 200 g brânză de vaci, 50 g miezuri de nucă, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare, piper, cimbru, ceapă, usturoi
1) Se fierb patru ouă, se lasă să se răcească şi se taie jumătăţi. Într-un castron se pune brânză de vaci, albuşul crud, boiaua dulce, sare şi piper după gust.
2) Se adaugă puţin cimbru tocat şi se amestecă până capătă aspectul unei creme.
3) Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se pune pe un tocător şi se întinde puţin cu ajutorul unui sucitor.
4) Pe jumătate din foaie se aşază jumătăţile de ouă, lăsând spaţiu între ele. Deasupra se aşază crema de brânză, se unge aluatul cu gălbenuş în jurul umpluturii, se acoperă cu restul de aluat şi se presează ca să se lipească.
5) Se decupează cu o cană, se aşază pachetele obţinute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se ung cu restul de gălbenuş.
6) Se coc la foc mediu spre iute până devin aurii, se scot pe un platou şi se servesc imediat.
Sfat: La crema de brânză se mai poate adăuga ceapă sau usturoi tocat.
Băutura: Fetească Albă

Mâncare de orez cu legume
250 g orez, 300 g ciuperci, 250 g roşii cherry roşii şi galbene, un ardei capia, un ardei gras, două tije de ţelină, o jumătate de lămâie, o ceapă, 3 căţei de usturoi, 250 ml vin alb demisec, cimbru, ulei de măsline, sare, piper, ţelină
1) Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun într-un castronel.
2) Ardeiul capia şi ardeiul gras se curăţă de seminţe, se spală şi se taie felii subţiri.
3) Tijele de ţelină se spală, se taie bucăţi şi se pun pe o farfurie împreună cu roşiile spălate. Ciupercile se spală, se taie felii şi se pun într-un castron.
4) Se încing trei linguri de ulei într-o cratiţă, se pun ceapa, usturoiul şi ardeii. Se călesc cinci minute la foc potrivit, se adaugă ciupercile, se stropesc cu sucul de lămâie şi se prăjesc până scade lichidul lăsat de ciuperci.
5) Se adaugă ţelina, roşiile, sare, piper şi cimbru tocat. Se prăjesc zece minute, se adaugă vinul şi se prăjesc încă zece minute.
6) Orezul se fierbe, se amestecă bine cu sare, piper şi se serveşte alături de legumele calde.
Sfat: Dacă nu avem tije de ţelină, se poate pune ţelină normală, tăiată julien.
Băutura: Chardonnay

Salată caldă de spanac
500 g spanac proaspăt, doi dovlecei, 200 g nuci caju, 200 g ciuperci, 50 ml oţet balsamic, 8 căţei de usturoi, o baghetă, 50 g unt, două linguriţe de zahăr tos, seminţe de muştar, ulei de măsline, busuioc verde, parmezan
1) Într-un bol se pun doi căţei de usturoi, 100 ml ulei de măsline, oţetul balsamic, zahărul tos, o lingură de busuioc tocat, sare şi piper.
2) Se adaugă o linguriţă de seminţe de muştar, se pasează cu un blender, se acoperă cu folie alimentară şi se păstrează la cald.
3) Untul se topeşte într-o tigaie, se adaugă restul de usturoi pisat, o lingură de busuioc tocat mărunt şi când a început să fiarbă se presară cuburile de pâine.
4) Se amestecă bine cu o lingură şi se ţin pe foc până încep să aibă o culoare aurie.
5) Ciupercile şi dovleceii se spală, se taie felii, se prăjesc în puţin ulei şi se pun într-un castron împreună cu spanacul spălat şi scurs de apă.
6) Se adaugă nucile caju, se amestecă şi se aşază pe platouri. Se toarnă deasupra sosul, se presară crutoanele şi se serveşte imediat.
Sfat: În momentul servirii se poate presăra deasupra parmezan ras.
Băutura: Bere


Preparate dulci

Prăjituri cu mandarine
4 ouă, 400 g zahăr tos, 500 g făină, 250 g unt, 400 ml lapte dulce, un pliculeţ cu praf de copt, două linguri de cafea instant, 200 g nucă măcinată, 500 g mandarine, esenţă de rom, pudră de scorţişoară, un vârf de linguriţă de sare
1) Într-un vas mai mare se pun ouăle, 300 g zahăr tos, 50 g unt şi sarea. Se mixează, se adaugă laptele dulce, praful de copt, o lingură de cafea şi făina cernută.
2) Se presară jumătate din pudra de scorţişoară, se mixează şi aluatul obţinut se împarte în două.
3) Se toarnă o parte din aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt, se presară nucile, se coace 20-30 de minute, se scoate, se procedează la fel şi cu aluatul rămas, apoi se răceşte.
4) Untul rămas se pune într-un vas împreună cu restul de zahăr tos, cafeaua instant rămasă, o linguriţă de pudră de scorţişoară şi o lingură de esenţă de rom.
5) Se mixează până capătă aspectul unei creme pufoase, se ung blaturile cu ea şi se suprapun.
6) Se decorează cu felii de mandarine, se introduce la rece pentru minimum o oră, apoi se taie bucăţi.
Sfat: Laptele dulce se poate înlocui cu suc de mandarine.
Băutura: Cafea

Biscuiţi cu ciocolată
225 g unt, 130 g zahăr tos, 250 g făină, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, 100 g orez expandat, 100 g nuci caju, două ouă, 200 g ciocolată neagră, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un vârf de linguriţă de sare
1) Într-un vas se pune untul moale, zahărul tos, zahărul vanilinat şi sarea.
2) Se mixează până devine ca o cremă, se adaugă ouăle, praful de copt, nucile caju tocate mărunt şi orezul expandat.
3) Se presară făina cernută, se amestecă şi aluatul obţinut se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
4) Se rup cu mâna bucăţi de aluat de mărimea unei nuci, se modelează sub formă de bilă, apoi se aplatizează puţin.
5) Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduc în cuptor, se coc 15 minute la foc potrivit sau până când devin aurii şi se scot pe un grătar de bucătărie.
6) Ciocolata se topeşte la bain-marie, se lasă să se răcească puţin şi se toarnă peste biscuiţi.
Sfat: Biscuiţii rămân fragezi câteva zile dacă sunt păstraţi la rece, într-o cutie de metal.
Băutura: Suc de fructe

Gutui umplute
4 gutui, două mere, două pere, 100 g seminţe de pin, 5 linguri de miere, două fire de rozmarin, 200 g brânză cu mucegai, două pliculeţe zahăr vanilinat, un beţişor scorţişoară, două cuişoare, o lămâie
1) Gutuile se curăţă de puf cu un şervet, se spală, se pun într-o oală cu apă cât să le acopere.
2) Se adaugă o lingură de miere, zahărul vanilinat, beţişorul de scorţişoară, cuişoarele şi jumătate din sucul de lămâie.
3) Se lasă să fiarbă până scade apa şi s-au înmuiat puţin, se scot pe un platou şi când s-au răcit se taie în jumătăţi.
4) Se curăţă de căsuţa cu seminţe, se pune în mijlocul fiecăreia brânză cu mucegai, se aşază deasupra merele şi perele tăiate cubuleţe.
5) Se aşază într-o tavă cu pereţi înalţi, se presară deasupra fructelor seminţele de pin, se toarnă restul de miere şi rozmarin tocat.
6) Se toarnă în tavă o cană de apă, se introduc în cuptor şi se coc la foc potrivit până se înmoaie gutuile.
Sfat: Ca să nu se oxideze, merele şi perele se amestecă bine cu sucul de lămâie rămas.
Băutura: Limonadă

Prăjitură cu ananas
400 g zahăr tos, 180 ml lapte dulce, 3 linguri de cacao, 200 g unt, 4 ouă, 150 g făină, 50 g amidon, un pliculeţ praf de copt, două pliculeţe zahăr vanilinat, o conservă ananas, 100 g migdale, o linguriţă de esenţă de rom, sare, miere
1) Ananasul se toacă mărunt, se pune într-o strecurătoare şi se presară cu o lingură ca să se elimine sucul.
2) Untul se pune într-un bol împreună cu zahărul tos, zahărul vanilinat, un praf de sare şi ouăle.
3) Se mixează până capătă aspectul unei creme, se adaugă laptele dulce, praful de copt, amidonul şi esenţa de rom.
4) Se presară făina cernută şi cacaua, se mixează, se adaugă ananasul tăiat, se amestecă şi compoziţia rezultată se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt.
5) Se presară deasupra migdalele tocate, se introduce tava în cuptor şi se coace 45-60 de minute la foc potrivit sau se introduce o scobitoare în aluat şi dacă iese curată, prăjitura este gata.
6) Se lasă să se răcească zece minute în tavă, se scoate pe un tocător şi se taie bucăţi sau se lasă să se răcească complet.
Sfat: O parte din zahărul tos se poate înlocui cu miere.
Băutura: Cappuccino

×