x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete - 30 iulie 2008

Caiet de reţete - 30 iulie 2008

30 Iul 2008   •   00:00

Preparate din carne • Preparate din peşte • Preparate din legume • Preparate dulci

 

Preparate din carne

Vită cu usturoi la cuptor

1 kg muşchi de vită, 4 roşii, pastă de tomate, 6 căţei de usturoi, 2 ardei capia roşii, 2 ardei capia verzi, 300 g ciuperci, 350 ml vin roşu sec, o lămîie, 100 g măsline negre, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, cartofi, mălai

1)Muşchiul de vită se spală, se scurge de apă, se taie felii subţiri. Acestea se bat uşor cu ciocanul de şniţele.

2)Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie fîşii. Usturoiul se curăţă de foi, se taie felii subţiri şi se pune peste carnea de vită împreună cu sucul de lămîie, pasta de roşii, sare, piper şi puţin ulei.

3)Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pentru 45 de minute. Într-o tavă se pune o folie de aluminiu, se aşază feliile de vită, marinata în care au stat, fîşiile de ardei, măslinele, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cuburi, ciupercile spălate şi lăsate întregi, sare, piper şi tije de pătrunjel.

4)Se toarnă vinul roşu, se adaugă o cană cu apă, se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se introduce în cuptor.

5)Se coace 45-60 de minute la foc potrivit, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească zece minute.


Sfat: Se serveşte caldă, cu mămăligă sau cartofi fierţi.
Băutura: Sînge de taur
 

Arancini cu mazăre şi carne

400 g orez, 100 g unt, 4 ouă, 3 roşii, 150 g carne de porc tocată, 100 g mazăre, 50 g alune tocate, pesmet, ulei de floarea-soarelui, busuioc verde, sare, piper, roşii cherry

1)Orezul se fierbe în apă cu sare, avînd grijă să rămînă un pic tare, căci altfel se deformează arancini (găluşte din orez).

2)Se lasă să se răcească şi, cînd încă este cald, se amestecă cu două ouă şi cu untul. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se dau pe răzătoare.

3)Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pune carnea tocată şi se prăjeşte. Se adaugă mazărea fiartă, roşiile date pe răzătoare, sare şi piper. Se prăjeşte pînă scade sosul, se presară busuiocul tocat, alunele şi se lasă să se răcească.

4)Se ia orez cu o lingură, se pune în mijlocul palmei şi se presează pînă capătă aspectul unei foi mai groase. Se pune compoziţie în mijloc, se strînge orezul peste carne şi se formează aracini.

5)Ouăle rămase se bat cu o furculiţă şi se amestecă cu puţină sare. Se trec arancini prin ouă, apoi prin pesmet şi se prăjesc în baie de ulei.


Sfat: Arancini se pot servi atît calzi, cît şi reci, cu o salată de roşii cu busuioc.
Băutura: Merlot

 

Legume cu pui

două piepturi de pui, 200 g mazăre, 100 g porumb boabe, doi morcovi, 300 g ciuperci, o ceapă, doi căţei de usturoi, pudră de scorţişoară, jumătate de lămîie, sare, piper, pătrunjel, varză albă, varză roşie, oţet de mere

1)Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie bucăţele mai mici. Se fierb în apă cu sare, se scot şi se pun într-un castron. 

2)Ciupercile se spală, se taie felii subţiri sau în jumătăţi. Mazărea se spală, se fierbe, se scoate într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă.

3)Piepturile de pui se dezosează, se spală, se scurg de apă şi se taie bucăţele. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul, se călesc pînă devin

transparente şi se adaugă carnea de pui.

4)Se prăjeşte pe toate părţile, se adaugă ciupercile, sare şi piper. Se prăjesc pînă se înmoaie, se adaugă mazărea şi morcovii, porumbul, un vîrf de linguriţă cu pudră de scorţişoară şi sucul de lămîie.

5)Se mai prăjesc cinci minute, se presară pătrunjel tocat şi se servesc.
 

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu o salată din varză albă, varză roşie şi oţet de mere.
Băutura: Risling Italian
 

Muşchi de porc cu sfeclă

800 g muşchi de porc, un borcan sfeclă roşie murată, o ceapă roşie, 4 morcovi, 200 ml vin alb demisec, zahăr tos, ardei iute, jumătate de lămîie, sare, piper, cimbru, pudră de nucşoară, ulei de floarea-soarelui

1)Într-o cratiţă se încing patru linguri cu ulei, se adaugă ceapa curăţată de foi şi tocată mărunt, morcovii curăţaţi de coajă şi daţi pe răzătoare.

2)Se călesc pînă se înmoaie, se adaugă vinul, o cană cu apă, sare, piper şi ardeiul iute tăiat.

3)Se lasă să fiarbă pînă cînd sosul a scăzut la jumătate, se adaugă jumătate de linguriţă cu zahăr tos, sucul de lămîie, puţin cimbru tocat şi se pune într-un vas înalt.

4)Se pasează cu un blender şi se păstrează la cald. Muşchiul de porc se spală, se scurge de apă şi se şterge cu un şervet absorbant.

5)Se taie în felii potrivit de groase, se ung cu ulei, se condimentează cu sare, piper,  jumătate de linguriţă cu pudră de  nucşoară şi se frig pe grătarul încins.
 

Sfat: Se servesc fierbinţi, alături de sfecla roşie şi sosul de morcovi cald.
Băutura: Fetească Regală
 

Preparate din peşte

Scoici umplute

500 g scoici în cochilie, 4 ardei capia, o ceapă, doi căţei de usturoi, două linguri coriandru tocat, două roşii, 350 g pesmet, 100 g parmezan, o lămîie, ulei de măsline, sare, piper

1)Scoicile se fierb în apă cu sare, puţin coriandru, se scot într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă.

2)Ardeii capia se coc pe un grătar, se curăţă, se toacă cubuleţe şi se pun într-un castron. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

3)Se încing două linguri cu ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul şi se călesc pînă devin transparente. Se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, sucul de la o jumătate de lămîie, coriandrul tocat, pesmetul, sare şi piper.

4)Se presară jumătate din parmezanul ras, cubuleţele de ardei capia şi se amestecă.

5)Se prăjesc două minute, apoi umplutura se pune peste scoicile din cochilie, se presară restul de parmezan ras şi se introduc în cuptor. Se coc la foc mediu circa zece minute, se scot şi se servesc.
 

 

Sfat: Scoicile se pot pregăti şi pe grătar, mărind timpul de coacere la 15 minute.
Băutura: Fetească regală


Crevete în sos alb

400 g crevete decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, cartofi, unt, pătrunjel

1)Crevetele se spală, se scurg de apă, se stropesc cu sucul de lămîie şi se pun într-o strecurătoare.

2)Pesmetul se amestecă cu boiaua dulce, sarea şi piperul după gust. Ouăle se sparg într-un castron şi se bat spumă cu o furculiţă.

3)Crevetele se trec prin ouăle bătute, apoi prin amestecul de pesmet cu boia şi se prăjesc în ulei încins, avînd grijă să nu se ardă pesmetul, căci devine amar.

4)Se scot cu o spumieră, se aşază pe un şervet absorbant, ca să se elimine uleiul în exces, şi se păstrează la cald.

5)Smîntîna se amestecă cu usturoiul curăţat şi pisat, mărar tocat, sare, piper şi o lingură cu ulei.

6)Se amestecă bine ca să se încorporeze ingredientele şi se serveşte alături de crevetele calde.
 

Sfat:  Crevetele se mai pot servi alături de o salată din cartofi fierţi, unt şi pătrunjel.
Băutura: Pinot Gris
 

Pizza cu ton

două conserve de ton în ulei picant, 600 g făină, 300 ml apă, 30 g drojdie, sare, zahăr tos, ulei de măsline, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, 4 ardei capia, 300 g caşcaval, 100 g parmezan, busuioc verde, piper

1)Ardeii capia se coc pe un grătar, se curăţă de coajă şi seminţe, apoi se taie fîşii potrivit de groase.

2)Drojdia se dizolvă cu apa călduţă, o linguriţă cu zahăr tos şi una cu  sare.

3)Se adaugă trei linguri cu ulei de măsline, puţin piper şi usturoiul pisat.

4)Se amestecă, se toarnă în mijlocul făinii şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.

5)Se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească 30 de minute la loc cald.

6)Se împarte aluatul în bucăţi egale, se întinde cu un sucitor şi se aşază într-o tavă tapetată cu făină.

7)Se presară caşcaval ras, se pun deasupra tonul scurs de uleiul picant, fîşiile de ardei capia şi ceapa verde tocată. Se introduce tava în cuptor şi se coace 20-30 de minute la foc potrivit.
 

Sfat: Se serveşte fierbinte, presărată cu parmezan ras şi busuioc tocat.
Băutura: Pinot Gris


Salată de caracatiţă marinată

4 caracatiţe, 500 ml vin alb, două tije de ţelină, doi morcovi, pătrunjel, usturoi,  lămîie, o frunză de dafin, o ceapă albă mică, 100 ml ulei de măsline, un ardei iute, o lingură cu oţet balsamic, sare, piper, cartofi

1)Într-o oală se pun la fiert vinul alb, doi litri de apă, frunza de dafin, ceapa albă curăţată de foi şi tăiată în jumătăţi, doi căţei de usturoi, piper după gust şi două fire de pătrunjel.

2)Cînd a început să clocotească se pun caracatiţele spălate şi scurse de apă. Se lasă să fiarbă 30 de minute sau pînă cînd au devenit fragede, se scot din apă şi se taie bucăţi mici.

3)În altă oală se pun uleiul de măsline, ardeiul iute spălat şi tăiat bucăţi mai mari, coaja rasă de la lămîie şi puţină sare.

4)Se adaugă restul de usturoi curăţat de foi şi tăiat felii subţiri, restul de pătrunjel spălat şi tocat mărunt, oţetul balsamic şi se toarnă peste caracatiţă.

5)Morcovii raşi şi tijele de ţelină feliate se amestecă împreună cu salata de caracatiţă şi se serveşte imediat.


Sfat: Salata se serveşte ca atare sau cu cartofi fierţi presăraţi cu pătrunjel tocat.
Băutura: Muscat Ottonel
 

Preparate din legume

Vinete umplute cu legume

4 vinete, 150 g orez, 100 g boabe de porumb, 250 g fasole verde, 100 g fasole roşie boabe, doi  ardei capia roşii, 200 g roşii cherry, o ceapă, doi căţei de usturoi, jumătate de linguriţă cu pudră de curry, sare, piper, ulei , rozmarin

1)Fasolea roşie se pune la înmuiat cu o seară înainte şi se fierbe în apă cu sare. Fasolea verde se spală, se rupe în bucăţi mai mici şi se fierbe.

2)Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încing patru linguri de ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul, se călesc pînă devin transparente, se adaugă ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi se mai lasă cinci minute pe foc.

3)Se adaugă orezul spălat, o cană cu apă, sare şi piper. Se fierbe pînă cînd orezul este moale, se adaugă pudra de curry, fasolea verde şi cea roşie, se amestecă şi se lasă să se răcească.

4)Vinetele se spală, se golesc de miez, se umplu cu amestecul de orez cu legume, roşiile şi boabele de porumb, se stropesc cu ulei şi se introduc în cuptor.

5)Se coc 25 de minute la foc potrivit, se presară cu rozmarin tocat şi se servesc.
 

Sfat: Miezul de la vinete se poate toca şi adăuga la umplutură.
Băutura: Cabernet Sauvignon
 

Fasole albă cu sos iute

300 g fasole, un morcov, un sfert de ţelină, o legătură de ceapă verde, doi căţei de usturoi, boia iute, un ardei iute, doi ardei capia, 5 roşii, pastă de tomate, seminţe de chimen, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, alune, migdale

1)Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se ţine în apă rece.

2)Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie cubuleţe.

3)Ceapa se curăţă, se spală şi se taie rondele. Ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt; ardeii capia se spală, se taie cubuleţe şi se pun într-un castron.

4)Se încinge ulei într-o tigaie, se pun legumele tăiate şi se călesc. Se adaugă fasolea, roşiile date pe răzătoare, un sfert de linguriţă cu boia iute, o lingură cu pastă de tomate, sare şi piper.

5)Se presară usturoiul curăţat şi feliat, jumătate de linguriţă cu seminţe de chimen şi se mai prăjesc zece minute.

6)Se presară pătrunjel tocat, se amestecă şi se serveşte imediat.


Sfat: În momentul servirii se poate presăra cu alune sau migdale tocate mărunt.
Băutura: Chardonnay
 

Lipie aromată

300 g făină albă, 380 g făină integrală, 600 ml apă, 25 g drojdie, o linguriţă cu zahăr tos, sare, 3 linguriţe cu cimbru tocat, 50 g muguri de pin, 3 căţei de usturoi, un vîrf de cuţit cu piper măcinat, ulei de măsline, unt, smîntînă, iaurt

1)Făina albă şi cea integrală se cern şi se pun într-un vas mai mare. Drojdia se dizolvă în apa călduţă împreună cu zahărul tos.

2)Usturoiul se curăţă de foi, se spală, se pisează şi se pune într-un castron împreună cu două linguriţe cu  sare.

3)Se adaugă trei linguri cu ulei de măsline, piperul, cimbrul şi mugurii de pin.

4)Se amestecă cu apa în care s-a dizolvat drojdia, se toarnă peste făina din vas şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină făină şi se frămîntă ca să se încorporeze bine.

5)Se acoperă aluatul cu un şervet de bucătărie şi se lasă să dospească 30 de minute.

6)Se întinde într-o tavă unsă cu ulei, se înţeapă din loc în loc cu dinţii unei furculiţe, se introduce tava în cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc potrivit.
 

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu unt, smîntînă sau iaurt.
Băutura: Fetească albă


Pizza cu legume

600 g făină, 30 g drojdie, 100 ml apă, 170 ml lapte dulce, 4 linguri cu ulei de măsline, o linguriţă cu sare, zahăr tos, doi dovlecei, 4 roşii, două legături de ceapă verde, două linguri cu pastă de ardei dulce, piper, oregano, caşcaval

1)Laptele dulce şi apa se amestecă şi se încălzesc. Drojdia se pune într-un castron şi se dizolvă cu amestecul de apă şi lapte.

2)Se adaugă o linguriţă cu zahăr tos şi se amestecă pînă se dizolvă. Se adaugă uleiul de măsline, sarea şi se toarnă peste făina cernută.

3)Se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se ţine la loc cald pînă cînd îşi dublează volumul.

4)Dovleceii şi roşiile se spală, se taie felii rotunde şi se pun pe un platou. Se împarte aluatul în bucăţi egale, se întinde cu un sucitor şi se aşază într-o tavă presărată cu făină.

5)Se unge cu pasta de ardei dulce şi se aşază alternativ felii de dovlecei şi roşii.

6)Se presară ceapa verde tocată mărunt, oregano şi se introduce tava în cuptor. Se coace 25-30 de minute la foc potrivit, avînd grijă să nu se ardă blatul.
 

Sfat: Cînd se scoate din cuptor se presară cu caşcaval ras şi se serveşte imediat.
Băutura: Bere


Preparate dulci

Tartă colorată

300 g unt, 180 g zahăr tos, 6 ouă, 250 g făină, 50 g amidon, 100 g ciocolată neagră, 100 g migdale, praf de copt, sare, o lămîie, jumătate de linguriţă cu pudră de scorţişoară, esenţă de rom, decor din zahăr, îngheţată de ciocolată

1)Ouăle se mixează cu zahărul tos şi un vîrf de linguriţă cu  sare pînă cînd îşi dublează volumul; untul se topeşte, apoi se lasă să se răcească.

2)Se toarnă peste ouăle mixate, se adaugă jumătate de pliculeţ cu praf de copt, pudra de scorţişoară, esenţa de rom, amidonul şi făina. Se mixează bine ca să se încorporeze ingredientele şi se opreşte o parte din aluat într-un castron.

3)Ciocolata neagră se topeşte la bain-marie, se lasă să se răcească şi se amestecă şi cu aluatul din castron.

4)Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu făină, se toarnă aluatul alb, se presară migdalele măcinate, iar deasupra se pune aluatul cu ciocolată.

5)Se amestecă puţin cu o scobitoare, se introduce tava în cuptor şi se coace 30 de minute sau pînă cînd, dacă introducem o scobitoare în aluat, aceasta iese curată.


Sfat:  Se serveşte rece, cu îngheţată de ciocolată, presărată cu decor din zahăr.
Băutura: Cafea
 

Melc cu cireşe şi ciocolată

500 g făină, 250 ml iaurt, două ouă, zahăr vanilinat, 80 g zahăr tos, jumătate de linguriţă cu sare, 50 g unt, 25 g drojdie, 200 g ciocolată neagră, 300 g cireşe, pudră de scorţişoară, pudră de cardamon, pudră de cuişoare

1)Drojdia se amestecă cu o lingură de zahăr tos pînă se dizolvă.

2)Se adaugă sarea şi restul de zahăr tos, iaurtul călduţ, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o linguriţă cu pudră de scorţişoară, un vîrf de cuţit cu pudră de cardamon şi unul cu pudră de cuişoare.

3)Se toarnă peste făină şi se frămîntă pînă rezultă un aluat omogen. Se adaugă untul topit şi răcit, se frămîntă cinci minute ca să se încorporeze untul şi se lasă să dospească 30 de minute la loc mai cald. Cireşele se spală, se curăţă de sîmburi şi se pun într-o strecurătoare.

4)Aluatul se întinde într-o foaie potrivit de groasă, se presară ciocolata neagră dată pe răzătoare şi cireşele.

5)Se rulează strîns, se taie rondele groase de doi centimetri şi se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu ulei. Se ung cu ou bătut şi se coc la foc potrivit 30-45 de minute.

Sfat: Se servesc calde sau reci, cu o salată din fructe de sezon.
Băutura: Suc de fructe
 

Minitarte cu ciocolată şi prune

500 g făină, 250 g unt, 150 g zahăr tos, 500 g prune, un ou, două plicuri cremă de ciocolată instant, 600 ml lapte dulce, praf de copt, zahăr vanilinat, esenţă de rom, pudră de scorţişoară, un vîrf de cuţit cu sare, frişcă

1)Într-un castron se pun făina, untul rece tăiat cubuleţe, zahărul tos, o linguriţă cu praf de copt şi oul.

2)Se adaugă sarea şi două pliculeţe cu  zahăr vanilinat, se frămîntă pînă rezultă un aluat tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

3)Se decupează forme rotunde cu un pahar, se aşază în forme pentru tarte unse cu unt, se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se pun într-o tavă.

4)Se introduce tava în cuptor şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit. Se scot din cuptor, se lasă să se răcească cinci minute, apoi se scot din forme şi se lasă să se răcească complet.

5)Crema se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se amestecă cu o lingură cu esenţă de rom, prune tocate mărunt şi un vîrf de linguriţă cu pudră de scorţişoară.

6)Se umplu formele de tartă cu cremă şi se introduc la rece pentru minimum 30 de minute.
 

Sfat: La crema de ciocolată se poate înlocui o parte din lapte cu frişcă lichidă.
Băutura: Cafea
 

Prăjitură cu nectarine

800 g biscuiţi sfărîmicioşi, 250 g miezuri de nucă, 300 g ciocolată neagră, 100 g zahăr tos, 500 ml frişcă, 100 g unt, esenţă de rom, 100 g fructe confiate, 500 g nectarine, pudră de cacao, 100 g nucă de cocos, îngheţată de mentă

1)Într-o oală la bain-marie se pun la topit untul cu ciocolata neagră ruptă bucăţele şi zahărul tos.

2)Frişca se mixează pînă cînd nu mai cade din vas, apoi se adaugă amestecul de ciocolată şi unt răcit pînă la temperatura camerei ca să nu se strice frişca.

3)Biscuiţii se sfărîmă sau se rup în bucăţele şi se pun peste amestecul de ciocolată cu frişcă împreună cu o lingură cu  esenţă de rom.

4)Se adaugă două linguri cu pudră de cacao, fructele confiate tocate mărunt şi nectarinele tăiate cubuleţe.

5)Se amestecă totul bine ca să se încorporeze toate ingredientele, se presară nuca de cocos şi nuca pe o folie de aluminiu, se pune compoziţia şi i se dă formă de cilindru.

6)Se acoperă cu folia de aluminiu şi se introduce la rece pentru minimum o oră.


Sfat: Se serveşte ca atare sau cu îngheţată de mentă.
Băutura: Cappuccino

×