x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de terete

Caiet de terete

22 Oct 2008   •   00:00

Tartă cu praz şi carne de porc • Cartofi Cu Şuncă Şi Busuioc • Fasole cu cârnaţi • Conopidă cu ficăţei de pui • Salată de somon afumat • Fidea de orez cu somon • Mâncare De Roşii Cu Macrou • Peşte cu sos şi conopidă • Ardei umpluţi cu dovleac • Blinii cu brânză de burduf • Perniţe picante • Supă de legume cu găluşte • Scoici dulci cu scorţişoară • Tarte cu fructe de pădure • Colac cu ceai de mentă •Gauffre cu gutui şi ciocolată

 

Preparate din carne

TARTĂ CU PRAZ ŞI CARNE DE PORC
un fir de praz, o ceapă albă, 400 g cartofi, 150 g telemea de capră, 500 g carne de porc cu grăsime, 4 ouă, 100 g făină, o linguriţă de praf de copt, 100 ml lapte bătut, sare, piper, oregano, murături de sezon, ceapă roşie

1) Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se fierb în apă cu sare şi se pasează. Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele subţiri şi se lasă într-un castron împreună cu ceapa tăiată peştişori.

2) Se încinge o tigaie, se pune carnea de porc tăiată cubuleţe şi se prăjeşte la foc potrivit până devine aurie pe toate părţile şi s-a topit grăsimea.

3) Se scoate cu o spumieră într-un castron şi-n grăsimea rămasă se călesc prazul şi ceapa.

4) Într-un bol se mixează ouăle cu sarea până îşi dublează volumul. Se adaugă laptele bătut, praful de copt, piperul şi oregano tocat.

5) Se presară făina, se adaugă cartofii, legumele şi carnea. Se presară apoi telemeaua tăiată cubuleţe.

6) Se amestecă totul, se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi se coace 30-45 de minute la foc potrivit.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu murături sau cu ceapă roşie cu sare.
Băutura: Merlot


CARTOFI CU ŞUNCĂ ŞI BUSUIOC

800 g cartofi, 500 g şuncă de porc, un kg spanac, 100 g caşcaval, o lingură de pastă de tomate, o lingură de făină, 100 ml lapte dulce, o ceapă, 3 căţei de usturoi, 4 fire de busuioc verde, ulei de floarea-soarelui, sare, piper

1) Cartofii se curăţă de pământ sau nisip cu o perie de plastic, se spală cu apă rece, se taie felii şi se pun într-un castron.

2) Se toarnă patru linguri de ulei, pasta de tomate, sarea, piperul, usturoiul curăţat de foi şi pisat.

3)Se amestecă, se pun cartofii într-o tavă şi deasupra se aşază şunca de porc tăiată felii subţiri.

4) Se presară busuioc tocat, se adaugă două căni de apă şi se introduce tava în cuptor. Se lasă până când cartofii s-au înmuiat şi a scăzut sosul format în tavă.

5) Ceapa se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pune la călit într-o cratiţă. Se adaugă spanacul spălat şi tăiat mărunt, o cană de apă şi se prăjeşte până se înmoaie.

6) Făina se amestecă bine cu laptele rece, se toarnă peste spanac, se condimentează şi se lasă să fiarbă încă zece minute.

Sfat: Se serveşte totul fierbinte, presărat cu caşcaval ras şi busuioc tocat.
Băutura: Cabernet Sauvignon


FASOLE CU CÂRNAŢI

500 g fasole albă boabe, 500 g cârnaţi afumaţi, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, două cepe, 4 căţei de usturoi, un ardei iute, doi ardei graşi, un gogoşar, 4 roşii, ulei, sare, piper, pătrunjel, murături, ceapă roşie, mărar

1) Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte ca să se fiarbă mai repede. Se lasă la fiert în apă rece, i se schimbă apa de câteva ori, apoi se pune din nou la fiert.

2) Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se taie cubuleţe.

3) Ardeii şi gogoşarul se curăţă, se spală, se taie mărunt şi se pun lângă celelalte legume.

4) Se încing 100 ml ulei, se pun legumele tocate şi se călesc până se înmoaie. Se toarnă peste fasolea fiartă pe jumătate, se condimentează şi se lasă să fiarbă.

5) Când fasolea este fiartă se ia cu o spumieră şi se pune într-o cratiţă. Se toarnă roşiile date prin răzătoare, se adaugă ardeiul iute tocat mărunt, sarea şi puţin ulei.

6) Se fierbe totul 15 minute, se adaugă cârnaţii prăjiţi separat, se opreşte focul şi se presară mărar tocat.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu murături de sezon sau cu felii de ceapă roşie
Băutura: Cabernet Sauvignon


CONOPIDĂ CU FICĂŢEI DE PUI

un kilogram conopidă, 500 g ficăţei de pui, două cepe, 500 g roşii, un ardei gras, un gogoşar, sare, piper, pătrunjel, ulei de floarea-soarelui, gogoşari muraţi, ceapă roşie

1) Conopida se curăţă de foi şi cotor, se desface în bucheţele şi se spală. Se pune apă la fiert, se presară o linguriţă de sare şi, când începe să fiarbă apa, se introduce conopida.

2) Se lasă să fiarbă zece minute, se scoate cu o spumieră şi se pune într-o strecurătoare.

3) Cepele se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pun într-un castronel.

4) Într-o cratiţă se încing 100 ml ulei, se pun ceapa, ardeiul  gras şi gogoşarul tocaţi cubuleţe.

5) Se călesc la foc potrivit până se înmoaie, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, sarea şi piperul.

6) Se toarnă o cană de apă, se lasă să fiarbă şi, când sucul a scăzut la jumătate, se pun ficăţeii de pui prăjiţi separat. Se lasă să clocotească zece minute, se adaugă conopida, se fierbe încă zece minute şi se opreşte focul.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu salată de gogoşari muraţi sau cu salată de ceapă roşie.
Băutura: Chardonnay

 

Preparate din peşte

SALATĂ DE SOMON AFUMAT
400 g somon afumat, 100 ml smântână, 100 ml iaurt, o lingură de suc de lămâie, o salată verde, o sfeclă roşie, 200 g roşii cherry, o ceapă roşie, o linguriţă de muştar cu seminţe, sare, piper, mărar, pâine integrală, cartofi

1) Smântâna se pune într-un bol împreună cu iaurtul, muştarul cu seminţe, sucul de lămâie, sarea, piperul şi mărarul tocat.

2) Se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece până în momentul servirii.

3) Sfecla roşie se curăţă de coajă, se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pune într-o strecurătoare.

4) Se trece sub un jet de apă rece, ca să mai elimine din culoare, se lasă să se scurgă şi se pune într-un castron.

5) Se presară roşiile cherry spălate şi tăiate sferturi, salata verde ruptă bucăţi mici, ceapa roşie curăţată de foi şi tăiată peştişori.

6) Se adaugă somonul afumat tăiat în bucăţi mici, se amestecă şi se pune totul la rece pentru 15 minute. Se toarnă deasupra sosul de smântână şi se serveşte imediat.

 

Sfat: Se serveşte alături de cartofi fierţi sau crutoane de pâine integrală.
Băutura: Fetească Albă


FIDEA DE OREZ CU SOMON

500 g fidea de orez, 4 fileuri somon, 500 g dovleac pentru plăcintă, 50 g miezuri de nucă, o linguriţă de ghimbir ras, o lingură de miere, 500 g sare mare, o legătură de pătrunjel, piper, sos de soia, smântână, ulei

1) Sarea mare se aşază într-un strat gros într-o tavă, se pun deasupra fileurile de somon spălate şi şterse de apă.

2) Se presară piper, se introduce tava în cuptor şi se coc la foc mediu timp de 15-20 de minute.

3) Se scot din cuptor, se iau cu o paletă de pe stratul de sare şi se aşază pe un platou. Dovleacul se curăţă de coajă, se spală, se taie felii şi se fierbe. Se scurge de apă, se taie cubuleţe şi se pune într-o tigaie.

4) Se adaugă două linguri de ulei, mierea, ghimbirul ras, sarea şi piperul.

5) Se prăjesc zece minute, se opreşte focul şi se pun peste fileurile de somon.

6) Fideaua de orez se fierbe, se scurge de apă şi se serveşte alături de somonul cald cu legume, presărate cu nucă sfărâmată şi cu pătrunjel tocat.

Sfat: Se servesc ca atare, cu sos de soia sau cu un sos din smântână şi ghimbir ras.
Băutura: Vin alb de buturugă


MÂNCARE DE ROŞII CU MACROU
un kilogram macrou, un kilogram de roşii, doi ardei capia, doi ardei graşi, doi gogoşari, o căpăţână de usturoi, două cepe, 300 ml vin alb sec, o lămâie, cimbru verde, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, cartofi, orez

1) Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pun într-un castron.

2) Ardeii graşi, ardeii capia şi gogoşarii se curăţă, se spală, se taie cubuleţe şi se pun peste legumele tocate.

3) Se încing 100 ml ulei într-o cratiţă, se pun legumele tocate şi se călesc până când se înmoaie. Se amestecă bine cu sare, piper, cimbru tocat şi vin alb.

4) Macroul se curăţă, se eviscerează, se taie bucăţi şi se spală. Se aşază într-o tavă cu puţin ulei, se toarnă deasupra roşiile date pe răzătoare şi sosul din cratiţă.

5) Se aşază felii de lămâie, se presară puţin cimbru tocat şi se introduce tava în cuptor.

6) Se lasă la foc mediu timp de 30-45 de minute, se scoate tava şi se lasă să se răcească mâncarea zece minute.

Sfat: Se serveşte ca atare, cu cartofi gratinaţi sau cu orez fiert.

Băutura: Sauvignon Blanc

 
PEŞTE CU SOS ŞI CONOPIDĂ
un kilogram conopidă, 4 fileuri peşte alb, 500 g roşii,  5 linguri de ulei de măsline, oregano, sare, piper

1) Conopida se curăţă de frunze şi cotor, se rupe în bucheţele mai mici, se spală şi se fierbe în apă cu puţină sare.

2) Se scurge de apă şi se pune într-un castron împreună cu două linguri de ulei de măsline, sare, piper şi oregano. Se amestecă, se pune totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul încins.

3) Se coc la foc potrivit până încep să capete o culoare aurie. Se scot din tavă, se aşază pe un platou şi se păstrează la cald până în momentul servirii.

4) Fileurile de peşte se spală, se şterg de apă cu un şervet absorbant, se ung cu ulei şi se condimentează.

5) Se prăjesc într-o tigaie antiaderentă, se scot cu o spumieră şi se aşază lângă conopidă.

6) Roşiile se curăţă de pieliţă, se dau pe răzătoare, se pun într-o cratiţă cu o lingură de ulei, sare, piper şi se fierb până scad la jumătate.

Sfat: Peştele şi conopida se servesc presărate cu sosul de roşii şi oregano tocat.
Băutura: Fetească Albă

 

Preparate din legume

ARDEI UMPLUŢI CU DOVLEAC

un kilogram ardei gras, doi morcovi, două cepe, 200 g mazăre, 50 g boabe de porumb din conservă, 150 g orez, un dovleac de plăcintă mic, 4 roşii, sare, piper, oregano, ulei de floarea soarelui, smântână

1) Dovleacul se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb. Ardeii graşi se spală, se curăţă de cotorul cu seminţe şi se pun într-un castron.

2) Se pune o oală cu apă la fiert, se adaugă puţină sare şi când începe să clocotească se introduc ardeii.

3) Se lasă cinci minute, se scot cu o spumieră şi se pun într-o strecurătoare. Morcovii se curăţă, se spală, se taie cubuleţe. Cepele se curăţă, se spală şi se taie mărunt.

4) Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun legumele tocate şi se călesc până devin aurii.

5) Se presară orezul, mazărea, se toarnă o cană de apă, se condimentează şi se lasă să clocotească până când orezul este aproape fiert.

6) Se adaugă dovleacul tăiat cubuleţe, porumbul şi oregano tocat. Se umplu ardeii, se aşază într-o tavă, se adaugă roşiile date pe răzătoare, o cană de apă şi se introduc în cuptor.

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, presăraţi cu smântână şi oregano tocat.
Băutura: Fetească Neagră

 
BLINII CU BRÂNZĂ DE BURDUF
150 g făină albă, 50 g făină de grâu integrală, o jumătate de linguriţă de drojdie uscată, 250 ml lapte dulce, două ouă, un vârf de linguriţă de boia iute, 300 g brânză de burduf, o legătură de mărar, sare, piper, unt, smântână

1 Laptele dulce se încălzeşte, se toarnă într-un castron şi se presară drojdia uscată.

2) Se amestecă, se acoperă castronul cu o farfurie şi se lasă să dospească zece minute la loc cald.

3) Cele două tipuri de făină se cern, se pun într-un castron, se toarnă deasupra laptele cu drojdia, se presară sarea, piperul şi boiaua iute.

4) Se adaugă ouăle bătute cu o furculiţă, se amestecă bine cu un tel ca să se încorporeze toate ingredientele.

5) Dacă aluatul este prea moale se poate adăuga făină albă până când aluatul capătă consistenţa celui de chec.

6) Se încinge o tigaie, se pune puţin unt, se toarnă aluat cu o lingură şi se prăjesc bliniile pe ambele părţi. Se servesc fierbinţi cu bânza de burduf amestecată cu mărar tocat.

Sfat: Bârnza de burduf se poate amesteca bine cu smântână, ca să devină ca o cremă.
Băutura: Traminer


PERNIŢE PICANTE

500 g făină, 200 g telemea de capră, 150 ml lapte dulce, 100 g unt, 3 ouă, o ceapă albă, 50 g parmezan, o jumătate de linguriţă de boia de ardei iute, un pliculeţ praf de copt, un vârf de linguriţă de sare

1) Untul moale se pune într-un castron împreună cu două ouă şi un gălbenuş. Se mixează, se adaugă praful de copt, sarea, laptele dulce şi boiaua de ardei iute.

2) Telemeaua de capră se spală, se scurge de apă şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

3) Se mixează totul, se toarnă peste făina cernută şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare.

4) Se acoperă cu folie alimentară, se introduce 30 de minute la rece, apoi se întinde o foaie potrivit de groasă.

5) Se taie rondele cu un pahar de ţuică, se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se ung cu albuşul mixat, amestecat cu parmezan ras.

6) Se introduce tava în cuptor şi se coc 12-15 minute la foc potrivit sau până când capătă o culoare aurie la suprafaţă.

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci şi se pot păstra la rece timp de câteva zile.
Băutura: Pinot Gris


SUPĂ DE LEGUME CU GĂLUŞTE

100 g griş, un ou, o ceapă, doi morcovi, un sfert de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, un ardei gras, un ardei iute mic, două linguri de ulei de floarea-soarelui, frunze de ţelină, sare, o roşie

1) Ceapa se curăţă de foi, se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune într-un castron. Morcovii, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pun peste ceapă.

2 )Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun legumele tocate şi se călesc până se înmoaie.

3) Se pun la fiert doi litri de apă, o linguriţă de sare şi, când începe apa să clocotească, se pun legumele călite.

4) Se lasă să fiarbă 15 minute, se adaugă ardeiul gras şi cel iute curăţaţi de seminţe şi tocaţi mărunt.

5) Într-un castron se amestecă oul bătut cu grişul, puţină sare şi se acoperă cu o farfurie.

6) Când legumele sunt fierte se umezeşte o linguriţă de apă rece, se ia din compoziţia de griş şi se introduce în supă. Se fierbe supa cu găluşe la foc potrivit până ce găluştele au fiert, se opreşte focul şi se presară frunze de ţelină tocate.

Sfat: Ca să aibă puţină culoare, se poate adăuga o roşie dată pe răzătoare.
Băutura: Ţuică

 

Preparate dulci

SCOICI DULCI CU SCORŢIŞOARĂ
3 morcovi, un măr, 280 g făină, 200 g zahăr tos, bicarbonat, sare, o linguriţă de pudră de scorţişoară, 3 ouă, 150 g unt, două linguri de seminţe de susan, zahărvanilinat, o lingură de seminţe de floarea-soarelui, sos de vanilie

1) Morcovii şi mărul se curăţă de coajă, se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pun într-un castron.

2) Untul se pune la topit într-o cratiţă, se adaugă două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi, când începe să fiarbă, se pun morcovii şi mărul ras.

3) Se călesc până se înmoaie, se iau de pe foc şi se lasă să se răcească. Ouăle se mixează împreună cu zahărul tos şi un praf de sare până când îşi dublează volumul.

4) Se adaugă pudra de scorţişoară, o linguriţă de bicarbonat de sodiu, seminţele de susan, seminţele de floarea-soarelui şi amestecul de morcovi şi măr rece.

5) Se mixează ca să se încorporeze ingredientele, se adaugă făina cernută şi se amestecă bine cu o lingură.

6) Se toarnă aluat în forme de tartă unse cu unt, se introduc în cuptor şi se coc 25-30 de minute la foc potrivit.

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu sos de vanilie cald.
Băutura: Cafea

 
TARTE CU FRUCTE DE PĂDURE
două ouă, 250 g unt, 150 g zahăr pudră, 500 g făină, 50 ml apă rece, un plic cu fructe de pădure congelate, 100 g ciocolată albă, un pliculeţ praf de copt, un vârf de linguriţă de sare, două pliculeţe zahăr vanilinat, frişcă

1) Într-un bol se pun untul, zahărul pudră şi ouăle. Se mixează până când capătă aspectul unei creme, se adaugă praful de copt, sarea, apa şi se mixează două minute.

2) Se presară făina cernută, se amestecă până rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

3) Se întinde o foaie potrivit de groasă, se taie rondele cu o cană, se aşază în forme de tartă unse cu unt, se înţeapă din loc în loc cu dinţii unei furculiţe şi se introduc în cuptorul încins.

4) Se coc 10-15 minute la foc potrivit, se scot din forme şi se lasă să se răcească complet.

5) Fructele de pădure se decongelează, se călesc într-o cratiţă cu zahărul vanilinat şi se lasă să scadă sosul format.

6) Se rade ciocolata albă, se pune puţin pe fundul tartelor, se toarnă compoziţia de fructe caldă şi se lasă să se răcească.

Sfat: Se servesc reci, decorate cu frişcă şi presărate cu ciocolată albă.
Băutura: Cappuccino

COLAC CU CEAI DE MENTĂ
400 g făină, 120 ml lapte dulce, 3 ouă, 125 g unt, 70 g zahăr tos, o jumătate de linguriţă de sare, 15 g drojdie, două pliculeţe ceai de mentă, o lingură de zahăr brun, gem de măceşe

1) Laptele dulce se pune la încălzit într-o oală. Se ia puţin lapte, se dizolvă drojdia, se adaugă o lingură de făină şi se acoperă cu o farfurie.

2) În laptele rămas se pun untul tăiat cubuleţe, zahărul tos, sarea, ouăle, pliculeţele de ceai de mentă şi drojdia dizolvată.

3) Se amestecă totul cu un tel, se toarnă peste făina cernută şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.

4) Se acoperă castronul cu folie alimentară, se ţine la loc cald cel puţin 30 de minute şi se lasă să dospească.

5) Se întinde aluatul sub formă de foaie dreptunghiulară, se rulează şi se taie felii potrivit de groase. Se unge o tavă rotundă cu unt, se aşază feliile una lângă alta, se ung cu ou bătut, se presară zahărul brun şi se introduce tava în cuptor.

6) Se coace 25-30 de minute la foc mediu, se scoate pe un grătar şi se lasă la răcit zece minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu gem de măceşe.
Băutura: Ceai

GAUFFRE CU GUTUI ŞI CIOCOLATĂ
4 ouă, 150 g făină, 150 ml lapte, 250 ml smântână, 50 g unt, 100 g zahăr tos, 100 g ciocolată albă, 100 g migdale, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, coaja rasă de la o portocală, sare, sos de ciocolată, îngheţată, frişcă, două gutui

1) Gutuile se spală, se taie felii, se prăjesc în 50 g unt, se scot pe o farfurie şi se păstrează la cald.

2) Ouăle se sparg, se pune albuşul şi gălbenuşul în castroane separate şi se mixează. Se amestecă gălbenuşurile cu laptele dulce, smântâna şi un praf de sare.

3) Se adaugă untul topit şi răcit, zahărul tos, migdalele tocate, zahărul vanilinat şi făina.

4) Se amestecă bine cu un tel, se adaugă albuşurile mixate, se presară coaja de portocală rasă şi se amestecăbine cu o lingură de lemn, ca să nu se lase compoziţia.

5) Se toarnă aluat în forma de gauffre încinsă, se coc circa trei minute, se scot pe un grătar de bucătărie şi se lasă să se răcească cinci minute.

6) Se presară ciocolată albă dată pe răzătoare, se stropesc cu sos de ciocolată şi se servesc imediat.

Sfat: Se pot servi ca atare, cu frişcă sau cupe de îngheţată.
Băutura: Cafea

×