x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cand putem alege

Cand putem alege

29 Iul 2004   •   00:00

Cand putem alege nu inseamna doar ca avem de unde sau ca ne putem permite, ci ca avem abilitatea necesara in a asocia vinurile cu mancarea, ca putem intui profitul unei asocieri perfecte.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In aceasta fericita situatie, regula carne de porc merge cu vin rosu si peste cu vin alb devine caduca sau limitativa, si poate fi incalcata. Regulile sunt baza oricarei initieri si indeparteaza pericolul de a face gafe si alipiri nepotrivite ca incepator.

Depasind aceasta faza, imaginatia si stiinta noastra pot crea combinatii capabile sa starneasca impulsuri senzoriale nebanuite. Vom pastra totusi o ordine a intrarii in "scena", care are darul de a mentine acuitatea gustativa la parametrii optimi. Vom bea, mai intai, vinurile seci inaintea celor dulci si pe cele usoare, lejere inaintea celor corpolente, bine structurate.

Apoi, este de retinut ca usturoiul, ceapa, aromele puternice, "picanteriile" pot afecta perceptia noastra vizavi de gustul vinului. De aceea, in fata unor astfel de "provocari", vom alege vinuri puternice, chiar usor agresive in alta conjunctura.

Acum, ca vorbim de spargerea unor reguli, va trebui sa admitem ca regulile trebuie mai intai cunoscute. Verificate in practica. Regulile n-au aplicatie fara vinuri. Si acestea trebuie cunoscute. Putem crede ca vom cunoaste toate vinurile? Evident, nu. Traseul cunoasterii vinurilor seamana cu o excursie in lume. Multe locuri par familiare, dar se disting prin varii particularitati. Putem insa intui ca urcand pe un munte temperatura va scadea, iar pe un litoral (nu luam cazurile extreme) ne vom putea bucura de caldura. Experienta ca turist in lumea vinului ne va da siguranta alegerii "locurilor" potrivite de relaxare. Mai raman la indemana ca surse de informare restaurantele bune, prietenii de afara si… bibliografia de specialitate. (Cu mare bucurie urmaresc evolutia revistei Connaisseur. Cu ajutorul ei puteti "arde" multe etape de incertitudini.)

Cu toate acestea, exemplele, asocierile "de-a gata", trucurile chiar nu vor putea inlocui combinatia personala.

Exercitiul pe care-l puteti face atunci cand iesiti la un restaurant bun sau doriti sa achizitionati vinuri dintr-un magazin specializat este unul dintre cele mai eficiente. Nu priviti specialistul ca pe un profesor sever. Exersati-va abilitatile si creativitatea in prezenta lui, iar avantajul va fi de partea Dvs. Daca sunteti ingrijorat ca un astfel de demers v-ar duce catre o cheltuiala mai mare decat ati fi intentionat dumneavoastra sa faceti, spuneti-i cat sunteti pregatit sa platiti, recomandarile lui urmand sa se incadreze in bugetul alocat de dumneavoastra.

Chiar daca nu va doriti sa ajungeti un expert, dorinta de cunoastere va va furniza, cu certitudine, multe experiente foarte placute.

Concurs - Premiem cititorii fideli!

In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare. Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani. Intrebarea de astazi este: Exista modificari ale vinului dupa imbuteliere? Raspunsul il gasiti in editorialul de ieri. Premiul se ridica de la Galeria Vinexpert, Bdul Octavian Goga nr. 24, Sector 3, Bucuresti sau de la Unirea Shopping Center.
×
Subiecte în articol: gastronomie