x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce nu stiati despre paine

Ce nu stiati despre paine

05 Noi 2004   •   00:00

Stim atat de putine despre unele alimente pe care le consumam zilnic. Painea este unul din ele. Ea are o istorie veche de mii de ani.

VERONICA GUZUN

BUN. Painea este cel mai consumat aliment
TRECUT. Pentru prima data painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n. Era utilizata ca ofranda pentru zei. Mai tarziu painea s-a transformat in moneda de schimb. Astfel, un agricultor era platit cu trei paini pentru o zi de munca. Inca de pe vremea grecilor si romanilor antici se discuta daca painea neagra este mai sanatoasa decat cea alba.

Painea este o buna sursa de proteine. Ea contine vitamine, fier si calciu. Painea de grau este buna pentru ca are un continut ridicat de fibre care sunt foarte importante pentru digestie. Totusi, sunt multe elemente nutritive care lipsesc din acest aliment, ceea ce inseamna ca un om nu poate trai doar cu atat. Painea, de fapt, nu ingrasa asa de mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie. O felie de pita are 150 de calorii. 98% din persoane sunt consumatori de paine.

SORTIMENTE. Astazi in fiecare tara gasesti diferite feluri de paine. Francezii se mandresc cu bagheta, turcii cu lipia, iar italienii cu croissantul. La noi din aluatul dospit s-au creat alte sortimente care fac deliciul meselor: japoneze, paine neagra cu prune uscate, graham, paine hipoglucidica, paine impletita.

×
Subiecte în articol: gastronomie paine painea