x close

Circovii de vara

0
Autor: Simona Chiriac 13 Iul 2005 - 00:00
Circovii de vara


DICTIONAR GASTRONOMIC
Miezul verii pastorale este indicat de intervalul de trei zile (15-17 iulie sau in alte zone 16-18 iulie), atunci cand la sate este tinuta cu strasnicie sarbatoarea Circovilor de vara.
Impreuna cu Circovii de iarna impart anul in doua parti egale (vara cea trudnica atunci cand turmele de oi sunt duse spre munti si iarna cea linistita, atunci cand oile se intorc sa ierneze in gospodariile oamenilor).

Exista doua planuri ale acestei sarbatori. Pe de o parte este Sfanta Marina (care si-a dat viata pentru credinta ei in Dumnezeu), iar pe de alta parte sunt cei trei slujitori ai ei, circovii. Astfel exista o viziune crestina si una magica (mitica), strans legate. Se spune despre Circovii de vara ca au fost trimisi in lume cu scopul de a-i spiona pe oameni si de a-i pedepsi in cazul in care sunt incalcate interdictiile transmise din mosi stramosi. Acesta este unul dintre motivele pentru care odinioara erau temuti si respectati de catre credinciosi.

Primul dintre circovi este Ciurica. Numele se pare ca are ca punct de plecare expresia veche "a ciurui in bataie". De altfel, cei care sunt batuti in aceasta zi vor fi batuti tot anul. Suflet bun, Ciurica ii apara insa de bataie pe cei mai slabi. Femeile devin acum mult mai puternice decat barbatii, putand chiar sa-i bata, cu o singura conditie. Ele trebuie sa cladeasca, pana seara, un cuptor (un test) si primul lucru pe care-l vor coace sa fie o turta pe care o vor manca impreuna cu familia. Tot acum femeile nu au voie sa lucreze nimic, nici sa imprumute lucruri sau sa faca curat. In caz contrar, asupra lor se vor abate boli grave (ciuma sau varsat), iar vitele vor fi mancate de lupi.

In a doua zi de Circovi sunt reluate unele dintre activitatile casnice, dar pana la pranz. Totusi nu e bine sa cosi, sa te piepteni sau sa te speli pe cap. Este ziua in care se pot scoate ceapa si usturoiul din pamant, altfel vor putrezi si nu vei mai avea cu ce sa te aperi de duhurile rele din ziua Sfantului Andrei.

Femeile insarcinate respecta cu strasnicie a treia zi de Circovi pentru a nu da nastere unor copii pociti sau bolnavi. Pentru ca este mare pericol de trasnete, nu este indicat sa aduni in curte lemne. Foarfecele se inchide intr-un sertar si se mai scoate abia a doua zi pentru ca folosirea lui atrage dupa sine o multime de nenorociri. Pelinul este la mare pret, fiind un leac eficient impotriva bolilor, alunga puricii, iar zeama de pelin subtiaza si improspateaza pielea obrazului. La sate, de Circovi se dau de pomana paine si miere. Si tot mierea, simpla sau ca ingredient in prajituri si torturi, nu trebuie sa lipseasca de pe masa in aceasta zi.

13 - 19 iulie
"Nu te certa fara pricina cu cineva, cand nu ti-a facut nici un rau."
Proverbe, capitolul 3 versetul 30

  • 13 M Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Cuviosul Stefan Savaitul
  • 14 J Sf. Apostol Achila; Sf. Mucenici Just si Iraclie
  • 15 V Sf. Mucenic Chiric si Iulita, mama lui; Cuv. Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului; Sf. Vladimir, Luminatorul Rusiei
  • 16 S Sf. Sfintit Mucenic Atinoghen si cei 10 ucenici ai sai
  • 17 D Sfanta Mare Mucenita Marina; Sf. Ierarh Eufrasie
  • 18 L †) Sf. Mucenic Emilian de la Durostor; Sf. Mucenici: Iachint, Pavel si Valentina
  • 19 M Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Cuviosul Die

  •  

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 3325


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Păstăi scăzute cu usturoi

    REŢETA ZILEI: Păstăi scăzute cu usturoi
    Ingrediente: 800 gr păstăi galbene, 8 căţei usturoi, 1 linguriţă boia dulce, ½ linguriţă piper, sare, ¼ legătură pătrunjel, 2 fire mărar, 4 linguri ulei. Mod de preparare: Se curăţă...

    Campioane la  operaţii estetice

    Campioane la  operaţii estetice
    Galerie Foto Mai multe vedete şi-au făcut un obicei din a trece pragul cabinetului medicului estetician. Ultima pe listă este Adria­na Bahmuţeanu, care “a umblat” la sâni, picioare, riduri şi alte...

    Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii

    Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii
    Deşi rochia de mireasă a apărut încă din Egiptul antic, modelul pentru tinerele de azi este ţinuta reginei Victoria I a Regatului Unit, care a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin...

    Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump

    Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump
    Actorul Johnny Depp a prezentat scuze publice, vineri seară, după ce a evocat, în glumă, asasinarea lui Donald Trump, la Glastonbury, un renumit festival muzical din Marea Britanie, unde starul hollywoodian a...

    Șapte reguli de aur pentru cei mici

    Șapte reguli de aur pentru cei mici
    Se spune că e mai ușor să crești un copil sănătos decât să “repari” un adult cu traume din copilărie. Cine poate nega această afirmație? Este valabilă însă și în cazul bunelor...

    Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

    Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
    Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

    REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

    REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
    Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

    Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

    Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
    Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

    Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

    Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
    După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

    REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

    REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
    Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

    Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

     Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
    Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

    Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

    Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
    Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

    Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

    Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
    Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

    Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

    Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
    O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...
    Serviciul de email marketing furnizat de