x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Condimentul protector

Condimentul protector

de Cristina Andreea Catana    |    15 Aug 2005   •   00:00
Condimentul protector

Sunt de ajuns cateva seminte de chimen in buzunarul sotului si acesta va fi ferit de orice ispita. Asa credeau englezoaicele in Evul Mediu. Astazi, singura putere a chimenului in care credem este savoarea data bucatelor.

Sunt de ajuns cateva seminte de chimen in buzunarul sotului si acesta va fi ferit de orice ispita. Asa credeau englezoaicele in Evul Mediu. Astazi, singura putere a chimenului in care credem este savoarea data bucatelor.

Chimenul este una dintre cele mai vechi plante care cresc pe Pamant. Semintele ei au fost gasite in siturile arheologice din Elvetia, iar vechimea lor pare a fi mai mare de 8000 de ani. Chimenul este mentionat in texte antice, unul dintre cele mai elocvente fiind chiar Biblia. Nu se stie cu exactitate care este originea denumirii lui. Grecescul "karon" este una dintre variante, cealalta fiind traducerea arabeasca pentru seminte.

TRADITII. Un avantaj al chimenului este ca intreaga planta este comestibila. In Evul Mediu, englezii ii fierbeau radacina si o mancau ca pe o leguma, funzele le tocau si le puneau in supe si salate. In epoca elizabetana, prajiturile, biscuitii si painea cu chimen erau alimente comune. Muncitorilor li se dadeau prajituri cu chimen dupa seceratul graului, drept rasplata. In traditia locala se spunea ca cine mananca seminte de chimen va fi loial si fidel. De aceea erau puse in cuiburile porumbeilor calatori, pentru ca se credea ca, daca mananca din ele, se vor intoarce in mod sigur. Si animalelor li se dadeau din cand in cand seminte de chimen ca sa nu innebuneasca. Increderea in puterile acestei plante a mers atat de departe, incat se credea ca orice poate fi "paznic" pentru hoti. De aceea, semintele de chimen erau presarate pe langa locurile unde erau ascunsi bani. Femeile suspicioase le ascundeau sotilor prin buzunare cateva seminte de chimen, pentru a-i pazi de farmecele altor doamne. La sate, potiunile magice despre care se credea ca ajuta la cucerirea inimii celui iubit contineau obligatoriu si chimen.

SANATATE. Din punct de vedere medicinal, chimenul este folosit in tratarea indigestiilor, pentru cresterea apetitului pentru mancare si pentru a usura durerile cauzate de crampele menstruale. Semintele sunt folosite pentru a prepara ceaiuri diuretice.

×
Subiecte în articol: gastronomie chimen