x close

Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși

0
13 Apr 2017 - 14:05
Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși


Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.

Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.

Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.

“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.

Citeşte mai multe despre:   cozonac,   cozonac de paste

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dorian Popa – probleme cu autoritățile din Vietnam

Dorian Popa – probleme cu autoritățile din Vietnam
Cele șapte cupluri de vedete care au început aventura vieții lor filmează în aceste momente show-ul care va începe pe Antena 1 din primăvara anului 2018, Asia Espress. Aflați pe teritoriu asiatic,...

Reteta zilei: Madlene cu glazură de lămâie

Reteta zilei: Madlene cu glazură de lămâie
Galerie Foto Ingrediente: 3 ouă 150 g zahăr 1 praf de sare 250 g făină 1 lingură praf de copt coaja de la 1 lămâie 11 linguri unt 9 plicuri ceai de mușețel Pentru glazură 150 g zahăr...

Grecia: Record de turişti străini în septembrie

Grecia: Record de turişti străini în septembrie
Aproximativ 4,64 milioane de turişti străini au vizitat în septembrie Grecia şi au cheltuit 2,47 miliarde de euro, ambele cifre reprezentând un record, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei ...

Semnele că cineva îți vrea răul

Semnele că cineva îți vrea răul
Există momente când ne confruntăm cu un val brusc de emoții sau gânduri negative, în care corpul, mintea și sufletul reacționează zilnic. Iar când se întâmplă acest lucru, nu av...

Mic ghid pentru flirturile online

 Mic ghid pentru flirturile online
Îți place sau nu, întâlnirile online sunt o chestie practicată și-ncă la greu. Multe relații s-au făcut și s-au desfăcut pe internet și-ncă și mai multe urmează același traseu. Au apărut...

Ce compromisuri faci într-o relație toxică

Ce compromisuri faci într-o relație toxică
Ţi se întâmplă frecvent să te îndrăgosteşti de persoana nepotrivită, dar ajungi să realizezi foarte târziu acest lucru? Ei bine, dacă ai fi mai atentă, ai observa că subconştientul...

Ce subiecte de discuție să eviți la muncă

 Ce subiecte de discuție să eviți la muncă
Nimeni nu-și dorește o atmosferă tensionată la serviciu, de aceea e mai bine să eviți să deschizi anumite subiecte care de obicei nasc controverse sau nu reprezintă interes. Pentru a păstra armonia, vorbește,...

Ce nu îi vei spune niciodată

Ce nu îi vei spune niciodată
De regulă, femeile adoră să îşi împărtăşească între ele până şi cele mai ascunse secrete, dar nu şi când vine vorba să le discute cu partenerul. Există unele lucruri pe care...

Lecțiile karmice ale zodiilor

Lecțiile karmice ale zodiilor
Dacă până acum nu ai crezut în puterea karmei, ar fi bine să fii atentă la fiecare semn pe care ți-l arată. În funcție de zodia în care te-ai născut, vei primi o lecție de viață și o...

Artefactele tradiționale românești, prezentate printre brandurile de lux

Artefactele tradiționale românești, prezentate printre brandurile de lux
Un târg special prezintă artefactele tradiționale ca branduri de lux, timp de trei zile, în perioada 23-25 noiembrie. Oale de lut, linguri de lemn, țesături și bijuterii tradiționale prezentate de...

7 metode prin care putem testa dacă încălțămintea este sau nu din piele naturală

7 metode prin care putem testa dacă încălțămintea este sau nu din piele naturală
Există pe piață încălțăminte confecționată din materiale sintetice, care, la prima vedere nu se deosebesc de cele din piele naturală. Nici prețul nu este întotdeauna un etalon deoarece există...

Liviu Vârciu și Andrei Stefănescu sunt uimiți de mic dejunul vietnamez

Liviu Vârciu și Andrei Stefănescu sunt  uimiți de mic dejunul vietnamez
Galerie Foto Vedetele care au acceptat provocarea „Asia Express”, emisiune ce debutează în primăvara 2018 pe Antena 1, se confruntă deja cu primele provocări pe teritoriul unei culturi necunoscute. În...

Katy Perry va putea să cumpere o fostă mănăstire din Los Angeles

Katy Perry va putea să cumpere o fostă mănăstire din Los Angeles
Cântăreaţa americană Katy Perry a câştigat vineri în instanţă dreptul de a cumpăra o fostă mănăstire din Los Angeles, Los Feliz, ce era dorită şi de o femeie de afaceri, care dorea să o...

Rețeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos bechamel

Rețeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos bechamel
Ingrediente cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru sosul...

Care sunt cele mai înșelate zodii

Care sunt cele mai înșelate zodii
Ţi se pare din ce în ce mai greu să fii într-o relaţie? Dacă partenerul nu îţi inspiră încredere, ba chiar ai aflat că te-a înşelat, este momentul să pui punct şi să o iei de la...
Serviciul de email marketing furnizat de