x close

Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși

0
13 Apr 2017 - 14:05
Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși


Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.

Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.

Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.

“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.

Citeşte mai multe despre:   cozonac,   cozonac de paste

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Scandalul #Metoo continuă. Michael Douglas, acuzat de hărțuire de o fostă colaboratoare

Scandalul #Metoo continuă. Michael Douglas, acuzat de hărțuire de o fostă colaboratoare
O fostă colaboratoare a lui Michael Douglas îl acuză pe actor de hărţuire sexuală verbală repetată şi de faptul că s-a masturbat în faţa ei, acuzaţii respinse de reputatul actor american,...

S-a aflat de ce a murit Tom Petty

S-a aflat de ce a murit Tom Petty
Cântăreţul american Tom Petty a murit de o supradoză de medicamente, mai ales fentanyl, un opiaceu puternic aflat şi la originea morţii lui Prince, în condiţiile în care derivatele din opiu fac ra...

Alain Delon face următorul pas și trece la organizarea propriilor sale funeralii

Alain Delon face următorul pas și trece la organizarea propriilor sale funeralii
Actorul francez Alain Delon a început să îşi "organizeze" propria înmormântare şi doreşte să fie înhumat pe domeniul său din Douchy, în apropiere de mormintele...

Ce vor turistii chinezi cand calatoresc prin Europa?

Ce vor turistii chinezi cand calatoresc prin Europa?
Nu se uita la bani si adora Europa, in primul rand Franta: anul trecut, peste 12 milioane de chinezi au vizitat Batranul continent, care intentioneaza sa atraga cat mai multi turisti din marele stat...

Mărturisire surprinzătoare a actorului Ion Haiduc: ”În meseria asta invidia este aproape mereu prezentă”

Mărturisire surprinzătoare a actorului Ion Haiduc: ”În meseria asta invidia este aproape mereu prezentă”
Galerie Foto Marele actor Ion Haiduc, care o carieră impresionantă de peste 46 de ani, a acceptat să treacă ”Dincolo de aparențe” și să vorbească despre profesia sa, dar și despre viața personală...

Lora și Ionuț Ghenu și-au testat iubirea în Asia Express

Lora și Ionuț Ghenu și-au testat iubirea în Asia Express
Galerie Foto Lora și Ionut Ghenu au declarat încă de la început că Asia Express este un proiect pe care l-au acceptat imediat, tocmai pentru că își doreau să ia rucsacul în spate și să plece prin lume ...

Andreea Balan mai vrea un copil!

Andreea Balan mai vrea un copil!
Andreea Bălan şi soţul ei George Burcea au lămurit misterul dacă şi-au mărit familia cu încă un membru cât au fost în concediu. "Ne bucurăm că am ajuns, trebuia să ajungem mai...

Kevin Spacey, vizat de o anchetă a poliţiei britanie pentru o a treia acuzaţie de agresiune sexuală

Kevin Spacey, vizat de o anchetă a poliţiei britanie pentru o a treia acuzaţie de agresiune sexuală
Actorul Kevin Spacey este vizat de o anchetă a poliţiei britanice pentru o a treia acuzaţie de agresiune sexuală, informează joi Press Association.  Scotland Yard a primit o plângere referitoare la o...

Woody Allen a respins din nou acuzaţiile de abuz sexual formulate de fiica sa adoptivă

Woody Allen a respins din nou acuzaţiile de abuz sexual formulate de fiica sa adoptivă
Woody Allen a respins din nou joi acuzaţiile de abuz sexual formulate de fiica sa adoptivă Dylan Farrow, acuzând totodată familia Farrow că "profită cinic" de mişcarea anti-hărţuire pentru a...

Rețeta zilei: Clătite americane cu fructe de pădure

Rețeta zilei: Clătite americane cu fructe de pădure
 Ingrediente 3 linguri zahăr unt 2 ouă 1 vârf sare 15 g praf de copt 250 g făină 300 ml lapte proaspăt Mod de preparare Făina se amestecă cu sarea și praful de copt. Oul se ...

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!
Galerie Foto Cum arata pauza de masa in diferite tari ale lumii? Ce mananca anagajatii in mijlocul zilei? Cat timp pierd unii si altii pentru a-si potoli foamea? Si cat de gustoasa este mancarea? Intrebari la care a incercat sa raspu...

Rețeta zilei: Risotto cu homar

Rețeta zilei: Risotto cu homar
Ingrediente 4 buc homar ulei de măsline ceapă galbenă usturoi morcovi praz țelină 500 ml vin alb sec foi de dafin 300 g orez 20 g unt   Mod de preparare Decongelăm...

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova
Cântăreţul spaniol Enrique Iglesias şi fosta tenismenă Anna Kournikova au postat amândoi fotografii în care sunt văzuţi, pentru prima dată alături de gemenii lor, un băiat şi o fată,...

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca
Gara din Cluj-Napoca, cunoscută şi sub denumirea de Gara Mare, e una dintre primele clădiri cu această destinație din țară, fiind inaugurată în anul 1870. A fost construită de firma engleză Warring,...

Staţiuni balneare din România. Sovata

Staţiuni balneare din România. Sovata
Staţiunea Sovata este aşezată în depresiunea Praid, la poalele Munţilor Ghiurghiului. Înconjurată atât de păduri de foioase, cât şi de Muntele de Sare, Sovata oferă posibilităţi...
Serviciul de email marketing furnizat de