x close

Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși

0
13 Apr 2017 - 14:05
Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși


Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.

Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.

Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.

“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.

Citeşte mai multe despre:   cozonac,   cozonac de paste

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3691


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Chiftele din cartofi dulci, morcovi şi feta

REŢETA ZILEI: Chiftele din cartofi dulci, morcovi şi feta
Ingrediente: 500 g cartofi dulci, 2 cartofi albi, 700 g morcovi, 4 ouă, 200 g feta, 1 legătură coriandru proaspăt, ulei de sâmburi de struguri, 5-6 linguri făină, o ceapă, sare Mod de...

Când să nu te îndrăgostești, în funcție de zodie

 Când să nu te îndrăgostești, în funcție de zodie
Sunt povești de dragoste care par sortite eșecului. Chiar dacă îl iubești cu toată ființa ta, știi că relația voastră nu are cum să funcționeze. Oricât de comptabili și de îndrăgostiți a

Împachetările cu ghimbir. Cum scapi de burtă

 Împachetările cu ghimbir. Cum scapi de burtă
Surplusul de grăsime este o problemă pe care majoritatea femeilor o au. Apelarea la diete drastice și exerciții fizice intense sunt cele mai întâlnite practici care pot avea consecințe negative asupra s

Cum funcționează dieta suedeză

 Cum funcționează dieta suedeză
Dieta suedeză stimulează metabolismul, elimină toxinele acumulate în organism, suprimă apetitul și îmbunătățește digestie pentru a optimiza o pierdere în greutate sigură, sănătoasă și...

Băutura care-ți provoacă foame și te împiedică să slăbești

 Băutura care-ți provoacă foame și te împiedică să slăbești
Toate femeile își doresc o siluetă de invidiat, iar pentru acest lucru sunt dispuse să facă orice. De la exerciții fizice epuizante până la renunțarea la alimentele preferate, nimic nu ne...

Trei zodii pe care iubirea la transformă

Trei zodii pe care iubirea la transformă
Iubirea este cea mai puternică armă de pe pământ. Noi ne naştem cu o putere mare de a iubi, însă se poate întâmpla să uităm să ne îndrăgostim, din cauza suferinței provocate de...

Binefacerile apei de ananas asupra sănătății

 Binefacerile apei de ananas asupra sănătății
Apa de ananas are o mulțime de beneficii pentru organism pentru care merită să o încerci. Include-o în dietă și vei vedea pe pielea ta efectele pozivitive care nu vor întârzia să apară!...

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)
Tărhană? Ce-o fi? Și ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie...

Pfeffersteak (rețeta interbelică a lui Nicolae Iorga)

Pfeffersteak (rețeta interbelică a lui Nicolae Iorga)
La premierea scriitorilor, în anul de grație 1931, la decernarea decorațiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalități, are pe lista scriitorilor ce urmau să fie răsplătiți cu diplome...

Storceag (rețeta lui Radu Anton Roman)

Storceag (rețeta lui Radu Anton Roman)
Una dintre cele mai bune ciorbe care se prepară în Delta Dunării, storceag, rețeta lui Radu Anton Roman, poate fi gătită de oricine. Storceagul se mananca intr-un singur loc din Romania - la Sf. Gheorghe -...

Unic pe plaiuri mioritice. OZN-ul din biserică

Unic pe plaiuri mioritice. OZN-ul din biserică
Biserica Mănăstirii este cel mai vechi monument din Sighișoara, datând din secolul XIII. În urmă cu 400 de ani, biserica a ars în întregime și apoi a fost refăcută, moment în care pe...

REŢETA ZILEI: Mini Pavlova cu sos de caramel şi ciocolată (bezelele franţuzeşti)

REŢETA ZILEI: Mini Pavlova cu sos de caramel şi ciocolată (bezelele franţuzeşti)
Ingrediente: 200 g albușuri, 600 g zahăr, o lingură făină albă de porumb, o linguriță de oțet alb, 100 g ciocolată topită, 250 g frișcă, 90 g unt, 5 g sare de...

Ciorba de pasăre cu ouă fierte (rețeta pentru masa de Sfinții Împărați)

Ciorba de pasăre cu ouă fierte (rețeta pentru masa de Sfinții Împărați)
Ciorba de pasăre cu ouă fierte se pregătește în unele zone ale țării pentru masa de Sfinții Împărați. Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta nu...

10 SUPERSTIȚII, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să faci ca să ai SPOR LA BANI

10 SUPERSTIȚII, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să faci ca să ai SPOR LA BANI
10 superstiții, interdicții și credințe populare - le aflăm adeseori, în calendarul popular, urmând datele bine stabilite ale calendarului religios. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti...
Serviciul de email marketing furnizat de