x close

Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși

0
13 Apr 2017 - 14:05
Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși


Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.

Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.

Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.

“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.

Citeşte mai multe despre:   cozonac,   cozonac de paste

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3006


Mai multe titluri din categorie

Rețete românești. Clapon umplut cu tocătură (pentru masa de Sfântul Gheorghe)

Rețete românești. Clapon umplut cu tocătură (pentru masa de Sfântul Gheorghe)
Acum un veac si mai bine, Ecaterina S. Comsa se adresa „Matroanelor romane”, in prefata cartii sale de bucate, reamintindu-le o spusa a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atarnat de faptul...

Rețete regale. Înăbușita Coasta de Argint

Rețete regale. Înăbușita Coasta de Argint
Iata o pregatire culinara, in adevar delicioasa. O recomandam cu tot dinadinsul pentru gustul ei fin, desi pregatirea costa cam scump. Aflata de mine in volumul Dictatura gastronomica, a lui Constantin Bacalbasa, se...

Un concurent vine la „iUmor” cu o parodie a piesei „Cine m-a făcut om mare”

Un concurent vine la „iUmor” cu o parodie a piesei „Cine m-a făcut om mare”
Galerie Foto Un concurent își va arăta măsura talentului artistic, duminică la „iUmor”, în cea de a opta ediție care va fi difuzată de la ora 20:30, la Antena 1. El se va prezenta pe scenă, în...

Alex Vasilache își aduce motocicleta, un Kawasaki Vulcan, pe scena de la “Te cunosc de undeva!”

Alex Vasilache își aduce motocicleta, un Kawasaki Vulcan, pe scena de la “Te cunosc de undeva!”
Galerie Foto Sâmbătă, 22 aprilie, la “Te cunosc de undeva!”, Alex Vasilache își va aduce pe scenă motocicleta, “o bestie roșie de 1.500 metri cubi”, pentru momentul în care se va...

Vlad Ivanov, despre cele mai grele condiţii de filmare din carieră

Vlad Ivanov, despre cele mai grele condiţii de filmare din carieră
Unul dintre cei mai titraţi şi premiaţi actori ai noştri, atât în teatru, cât şi în film, Vlad Ivanov a cunoscut recunoaşterea internaţională prin premiul pentru “Cel mai bun...

Alex Vasilache cântă și vorbește fluent în limba greacă

Alex Vasilache cântă și vorbește fluent în limba greacă
Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 20.00, la “Te cunosc de undeva!”, Alex Vasilache îl va imita pe Nikos Vertis, unul dintre cei mai de succes interpreți greci. Prilej să-i uimească pe ai săi co...

Radu Ille, despre o perioadă mai grea din viaţa lui: „Am dormit în cimitir!”

Radu Ille, despre o perioadă mai grea din viaţa lui: „Am dormit în cimitir!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, de la ora 17:00, la „2k1” de la Antena 1, Anamaria şi Tudor Ionescu, Minodora şi Liviu Mihon şi Nina şi Radu Ille vor face tot posibilul pentru a demonstra că sunt cuplul perfect...

Celebra casă de modă Balenciaga, motiv de ironii pe Twitter

Celebra casă de modă Balenciaga, motiv de ironii pe Twitter
Galerie Foto Prestigioasa casă de modă Balenciaga a devenit subiect de ironii pe Twitter după ce a lansat pe piață o geantă de damă care pare să aibă un aspect cunoscut. Alegerile marilor case de modă, pentru profani...

Sofia Vicoveanca își pune în fiecare zi viața în pericol

 Sofia Vicoveanca își pune în fiecare zi viața în pericol
Una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară de la noi, Sofia Vicoveanca, face sâmbăta aceasta, de la ora 22:00, la “Refresh by Oana Turcu” o mărturisire incredibilă. Artista îi...

De ce e bine să înotăm cu ochelari de protecție

De ce e bine să înotăm cu ochelari de protecție
Ştrandurile şi piscinele vor fi la mare căutare în sezonul estival, iar piscinele acoperite sunt accesibile pe toată durata anului. Însă specialiştii ne sfătuiesc să avem grijă de ochii noştri...

Sofia Vicoveanca îşi pune zilnic viaţa în pericol: „Dacă mi-i să mor, mor!”

Sofia Vicoveanca îşi pune zilnic viaţa în pericol: „Dacă mi-i să mor, mor!”
Galerie Foto Una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară de la noi, Sofia Vicoveanca, face sâmbăta aceasta, de la ora 22:00, la “Refresh by Oana Turcu” o mărturisire incredibilă. Artista îi...

Gafă de proporţii făcută de Tudor de la Fly Project. Mesaj catre iubită: „Şi eu te iubesc, văcuţa mea”

Gafă de proporţii făcută de Tudor de la Fly Project. Mesaj catre iubită: „Şi eu te iubesc, văcuţa mea”
Galerie Foto Invitaţi în cea mai nouă ediţie a quiz show-ului matrimonial „2k1”, difuzată sâmbătă, de la ora 17:00, la Antena 1, Anamaria şi Tudor Ionescu de la Fly Project vor stârni hohote de r&...

Restaurante neobișnuite, izvoare sfinte și raki. Crâșma care are un izvor tămăduitor

Restaurante neobișnuite, izvoare sfinte și raki. Crâșma care are un izvor tămăduitor
Restaurante neobisnuite afli in multe locuri din lume. Dar unul ca acesta - si loc de rugaciune si loc de „pierzanie” - nu cred sa mai gasesti in alta parte. Il amintesc mai ales pentru ca azi fiind...

Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale

Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale
Reteta de peste care urmeaza poate fi gatita in oricare zi a anului. Dar acum, parca, se potriveste mai bine ca oricand! Prima vineri de dupa Pasti contrasteaza puternic cu Vinerea Neagra, cea a Rastignirii Domnului....

Ciorba de fasole verde ca la Săliște (rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de fasole verde ca la Săliște (rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire. „Mie nu-mi suflă nimeni în ciorba“ zic cu țâfnă proștii și fudulii, dar...
Serviciul de email marketing furnizat de