x close

Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși

0
13 Apr 2017 - 14:05
Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși


Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.

Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.

Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.

“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.

Citeşte mai multe despre:   cozonac,   cozonac de paste

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3944


Mai multe titluri din categorie

Cea mai simplă rețeta de vinete pane

Cea mai simplă rețeta de vinete pane
De ce să nu profităm de toamnă și să testăm o rețetă delicioasă de vinete, legumele vedetă ale acestui sezon minunat? Simplu de pregătit, cu puține calorii și absolut delicioase, vinetele pane sunt...

Cum înșeli în funcție de zodie

Cum înșeli în funcție de zodie
Nu toți partenerii sunt fideli, așa că înainte să intri într-o relație, e bine să cunoști persoana de lângă tine. Iată câteva aspecte legate de înșelatul în cuplu, care...

Ce îți rezervă astrele în următoarele trei luni

 Ce îți rezervă astrele în următoarele trei luni
Luna septembrie marchează începutul ultimei părți a anului, iar încheierea fiecărui ciclu anual poartă cu sine o vibrație diferită. Află ce surprize ți-au pregătit astrele pentru următoarele 3...

REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc

REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc
Ingrediente: 250 gr tăieţei din făină sau orez, 2 căţei usturoi, 1 ceapă medie, 200 gr ciuperci, 1 morcov mare, 350 gr varză, ½ linguriţă ghimbir praf, ¼ linguriţă fulgi de chili, 8 linguri sos...

REŢETA ZILEI: Humus

REŢETA ZILEI: Humus
Ingrediente: 2 conserve de câte 400 de grame de năut, 4 linguriţe de tahini, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă de sare de mare, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie, praf de Paprika,...

Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană

Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană
Actriţa Pamela Anderson, cunoscută pentru activitatea sa în favoarea drepturilor animalelor, i-a trimis o scrisoare deschisă cunoscutei vedete de reality-show, Kim Kardashian, pentru a-i cere să renunţe la...

Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!

Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!
Nu toată lumea crede în zodiac, dar știm cu toții că sunt 12 semne zodiacale. Poate părea șocant, însă, din punct de vedere astrologic, lucrurile au luat o altă întorsătură, care a produs...

De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă

De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă
Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, fiind cea de-a doua gropă artificială din lume ca mărime. Groapa este...

Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”

Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”
”Descoperă-ți frumusețea”, unul dintre cele mai așteptate show-uri ale acestei toamne, are marea premieră astăzi, 18 septembrie, de la ora 18.45, la Antena Stars.  În această seară,...

Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză

Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză
Ingrediente 350 g ciuperci, feliate 200 g piept de pui, bucățele 3 căței de usturoi, pisați 2 linguri ulei 80 ml vin alb 3-4 linguri cremă de brânză 2 linguri lapte 1 lingură zeamă de...

Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”

Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”
Accesorii, rochii, tricouri și pantofi în combinații nemaivăzute, plus coafuri pline de imaginație și un machiaj pe măsură, toate completate cu zâmbete pentru noii concurenți. Cu siguranță, nici...

Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România

Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România
„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Aşa îşi încep povestea cei care au creat un sat unic în România. În Comana, judeţul Giurgiu, Satul meşteşugurilor îi...

Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"
O tânără din Sălaj, din satul Plopiş, Alexandra Chira, a câştigat, sâmbătă seara, Marele Premiu al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur",...

Festivalul Enescu: Recitalul de duminică al tenorului Jonas Kaufmann a fost anulat din motive de sănătate

Festivalul Enescu: Recitalul de duminică al tenorului Jonas Kaufmann a fost anulat din motive de sănătate
Tenorul Jonas Kaufmann, care trebuia să susţină duminică un recital în cadrul Festivalului ''George Enescu'', îşi reprogramează apariţia pentru o ediţie viitoare, din motive de...

NUMEROLOGIA îți spune care e anul în care vei avea SUCCES

NUMEROLOGIA îți spune care e anul în care vei avea SUCCES
Numerologia a apărut cu aproximativ o mie de ani în urmă, când numerele romane și evreiești erau alcătuite din litere ale alfabetului, iar numărul zero nu fusese încă inventat. Unele dintre...
Serviciul de email marketing furnizat de