x close

Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși

0
13 Apr 2017 - 14:05
Secretele bucătarului pentru masa de Paște. Cozonacii pufoși


Unul dintre secretele cozonacilor gustoși și foarte pufoși este felul în care se amestecă ouăle în compoziție, dar și timpul de frământare.

Unele rețete tradiționale de cozonaci spun că se folosesc ouă întregi, altele arată că trebuie puse doar gălbenușuri, peste coca puțin frământată, apoi se continuă frământarea, timp de mai mult de o oră. Un alt secret este în legătură cu perioada în care cozonacul se lasă la crescut. Pentru a crește foarte bine, în încăperea unde este lăsat să crească aluatul trebuie să fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu mai multe cârpe și nu trebuie să se umble la compoziție și nici măcar să se intre în camera respectivă, pentru a nu produce fluctuații de temperatură. În primele 20 de minute după ce se bagă la cuptor, nu trebuie deschisă nici ușa cuptorului, din același motiv. Aluatul dă semne că este foarte bine framantat atunci când arată ca și cum ar face mici bașici. Un alt secret este adăugarea ingredientelor treptat și în cantități foarte mici, în special cele lichide.Mai întâi se face maiaua, din 50 de grame de drojdie proaspătă, 2 linguri de lapte, o lingură de zahăr și o lingură de făină.

Amestecul se lasă la crescut, iar în paralel se pregătește amestecul de făină cu laptele în care a fiert zahărul și se începe frământarea. Rețetele tradiționale mai arată că făina trebuie să fie proaspăt cernută, pentru a face cozonacii pufoși. La un kilogram de făină, rețetele tradiționale arată că ar trebui adăugate opt ouă. După ce se face întregul amestec în lighean, se adaugă maiaua, care se amestecă în compoziție, și abia apoi se pun, încetul cu încetul, esențele. Cozonacii se pot face sub formă de ruladă, având în interior cu un amestec de nucă și zahăr, dar și cu rahat, cu cremă de cacao sau cu mac.

“La un kilogram de făină se pun opt gălbenușuri de ou și se frământă cel puțin o oră. La cuptor trebuie să stea circa 50 de minute. Pentru un cozonac bun cu umplutură sunt mai multe secrete. La compoziția pentru un cozonac se pune, în compoziția pentru umplutura de nucă, o bucățică de drojdie, cam cât o migdală. Coca se întinde ca o foaie și se pune deasupra crema, apoi trebuie rulat foarte strâns. Dacă vrem să conțină și rahat, trebuie să îl așezăm peste crema întinsă, distribuit uniform, apoi rulăm. În compoziția de nucă, la cozonacii pe care-i fac la „Poale-n Brâu”, eu pun și puțină cacao. Este necesar să se amestece compoziția cu zahăr și albuș de ou bătut. Compoziția trebuie să iasă ca o cremă de tort, mai tare”, explică experta în cozonaci tradiționali, Elena Timofte, din Botoșani, vedeta târgurilor de produse tradiționale din ultimii opt ani.

Citeşte mai multe despre:   cozonac,   cozonac de paste

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei:Curry picant de pui cu orez basmati si chutney de mango

Reţeta zilei:Curry picant de pui cu orez basmati si chutney de mango
Ingrediente 300 ml smantana 200 g iaurt 300 g rosii decojite, cuburi 300 g ardei gras rosu 50 g ardei jalapeno murat 3 cepe medii galbene 1 capatana de usturoi 50 g ghimbir 3 chili...

Reţeta zilei:Placinte cu branza dulce

Reţeta zilei:Placinte cu branza dulce
Ingrediente aluat 500 gr faina 250 ml lapte  3 oua 20 gr drojdie proaspata 1 lgta zahar brut (pt drojdie) un praf sare umplutura: 700 gr branza de vaci 4 lg smantana grasa 50 - 60 ml...

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș
Una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, Maramureșul, era arie monoindustrială până în 1990, ocupația de bază fiind în această regiune mineritul. Cu toate acestea, anii comunismului nu au...

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor
A descoperi cine este psihopat nu este atât de uşor pe cât filmele reuşesc să te facă să crezi, scrie Indy100. Psihopaţii nu sunt maniaci obsedaţi de topoare, care îşi doresc să omoare pe toată lumea,...

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc
Ingrediente 250 g spaghete integrale 2 linguri ulei de masline 150 g ciuperci champignon 500 g rosii cherry 200 ml suc de rosii 4-5 catei de usturoi frunze...

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil
Video Feli Donose este în culmea fericirii. Artista, în vârstă de 31 de ani, a anunțat că este însărcinată cu primul ei copil.  Anunțul a fost făcut chiar de Feli, prin intermediul unei piese impresionante,...

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați
Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această zi trebuie privită ca dată-limită la care se mai pot semăna terenurile cu porumb,...

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești
10 superstiții, interdicții și credințe populare - le aflăm adeseori, în calendarul popular, urmând datele bine stabilite ale calendarului religios. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai...

A 14-a noapte la muzeu

A 14-a noapte la muzeu
Bucureştenii au participat în număr foarte mare sâmbătă spre duminică, la "Noaptea Muzeelor", eveniment cultural ajuns la a 14-a ediţie. „În general, în Bucureşti, există un minim şi un maxim, în...

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă
Fiindcă problema dulciurilor e cea mai spinoasă când vine vorba de mâncat sănătos și fără să ne îngrășăm, am zis să vă dau din când în când exemple de dulciuri care să respecte toate criteriile...

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous
Ingrediente 1 bucata somon (150-200 g), cous-cous  1 lime 2 rosii cherry ulei de masline sare piper Mod de preparare Incingem bine gratarul uns cu putin ulei. Punem bucata de somon si doar...

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii
Majoritatea românilor aleg, de Rusalii, destinaţii din România, în special staţiuni de pe litoral, dar şi pensiuni rurale din diverse regiuni sau staţiuni montane, a precizat pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, co...

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor se sărbătorește și la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române și Muzeul Marinei Române, din Constanța. În premieră, doritorii vor putea vizita Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol I,...

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti
Noaptea Muzeelor 2018. Instituţiile muzeale din Capitală îşi deschid porţile sâmbătă, până târziu în noapte, la Noaptea Muzeelor, pregătind pentru vizitatori diferite expoziţii, concerte, ateliere...

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!
Forţele de poliţie care asigura securitate în ziua nunţii regale le-au cerut oamenilor din public să nu arunce cu confeti pentru a celebra participarea lor la fericitul moment.   Poliţia din Thames...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de