x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă

Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă

11 Feb 2016   •   17:30
Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă

Poate părea complicat să faci humus în casă, dar nu este deloc asa. Humusul se face, până la un punct, ca şi fasolea bătută. Avantajul humusului este că nu provoacă niciun disconfort gastriciar gustul este mult mai fin.

Pentru humus avem nevoie de următoarele ingrediente:

500 g de năut uscat
sare, piper, ulei de floarea soarelui, 4 fire de ceapă verde, 4 fire de usturoi verde
tahân, opţional

Năutul se pune la înmuiat în apă peste noapte. Ideal este să fie fiert în oala sub presiune pentru că timpul de fierbere se scurtează la jumătate.

Aşadar se pune năutul la fiert pentru două ore în oala sub presiune (dacă nu aveţi oală sub presiune timpul de fierbere este de aproape 4 ore şi trebuie să aveţi grijă să nu scadă apa prea tare, trebuie completată din timp în timp cu apă caldă).

După ce a fier năutul se strecoară, se pune într-un castron încăpător şi se toarnă o parte din apa în care a fiert, sare şi începe să mixăm cu blender-ul. Din când în când adăugăm ulei şi contiuăm să mixăm până obţinem o pastă asemănătoare cu fasolea bătută, adăugăm 2 linguriţe de tahân şi mai mixăm odată cu blender-ul până se omogenizează.

Curăţăm ceapa şi usturoiul, le tocăm mărunt le încorporăm şi hummus-ul e gata.

Hummusul este cel mai bine să îl mâncăm cu pita, nu cu pâine obişnuită, pentru că nu are acelaşi haz.

Pentru pita avem nevoie de făină cât cere, praf de copt, un borcănel de iaurt, apa, sare.

Facem în grămăjoara de făină o adâncituă în care punem iaurtul şi praful de copt şi începem să amestecam. Mai adăugăm făină dacă simţim că este nevoie sau apă dacă aluatul este prea uscat. Trebuie să obţinem un aluat elastic şi moale.

Aluatul se porţionează şi se întinde cu sucitorul turte în grosime de cam de 3 mm. Turtele se coc pe o plită pusă pe flacăra de la aragaz sau pe o plită electrică. Focul trebuie să nu fie prea intens astfel încât în timpul coacerii să apară cât mai multe bule de aer în turte.

Astfel de turte se pot servi şi frecate cu usturoi, rozmarin şi ulei de măsline, un fel de foccacia mai simplu de obţinut.

Hummusul se serveşte pudrat cu boia de ardei şi stropit cu ulei de măsline extravirgin, pita şi salată de roşii cu pătrunjel.

×
Subiecte în articol: humus facut in casa