x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulce pentru zei

Dulce pentru zei

29 Sep 2004   •   00:00

Desertul pe care noi il savuram astazi are o istorie veche de mii de ani. De-a lungul timpului, a suferit diferite transformari, a devenit mai sofisticat, dar putem cadea de acord ca prajiturile au ramas la fel de gustoase.

CRISTINA CATANA

Spre bucuria iubitorilor de dulciuri, prajiturile au fost inventate inca din antichitate. Insa pe vremea aceea semanau mai mult cu o paine si erau indulcite cu miere. Umplutura lor era simpla: alune sau fructe uscate. Egiptenii sunt cei care au dezvoltat "industria" prajiturilor. Conform Oxford English Dictionary cuvantul prajitura dateaza din secolul al XIII-lea, tragandu-se din "kaka".

GLAZURA. Potrivit istoricilor gastronomi, prima "prajitura moderna" cu glazura a fost coapta la jumatatea secolului al XVII-lea. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca tehnologia avansase, cuptoarele erau mai performante si aparuse si zaharul rafinat.

Secolul al XIX-lea a fost cel care a adus schimbari majore in productia prajiturilor. Brutarii au inceput sa foloseasca praf de copt in loc de drojdie si faina alba de calitate superioara.

ROTUNJIMI. O mare curiozitate a teoreticienilor bucatariei este motivul pentru care prajiturile sunt rotunde. Studiile lor au scos la iveala lucruri interesante, insa fiecare dintre teorii tine seama de cultura si perioada in care au fost preparate prajiturile. In general, s-a cazut de acord asupra faptului ca rotunjimea prajiturilor e data de "inrudirea" ei cu painea. Pentru ca erau facute manual, erau modelate sub forma unor "mingi". Acestea erau folosite la ceremoniile religioase si simbolizau natura ciclica a vietii, soarele si luna. Le ofereau zeilor, pentru a-i imbuna in momentele critice ale vietii lor.

Chinezii ofereau in timpul recoltei prajituri zeitei lunii, Heng O, ca semn de recunostinta pentru intelegerea importantei lunii in ciclurile vietii. Rusii coceau si ei prajituri, prajitura soarelui, pentru zeita Maslenitsa, pentru a celebra soarele de primavara.

RITUAL. Si celtii sarbatoreau prima zi de primavara prin coacerea unei prajituri rotunde, Beltane. Acestia chiar lasau prajiturile sa se roteasca din varful unui deal pana la poalele lui pentru a imita miscarea soarelui. Prin acest eveniment ei voiau sa se asigure de continuitatea aparitiei astrului zilei. Daca prajitura se rupea inainte de a ajunge la poalele dealului, celtii credeau ca persoana care a impins-o va muri in acel an. Si astazi, prajiturile sunt servite la ocazii speciale: nunti, botezuri, aniversari.
×
Subiecte în articol: gastronomie