x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

16 Oct 2014   •   10:31
După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

Evenimentul se va desfășura în perioada 16-19 octombrie, la prima ediție a Festivalului Oktoberfest fiind așteptate peste 80.000 de persoane.

În ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate prin plecarea masivă a nemților în Germania, ducând o dată cu ei și frumoase obiceiuri — Kirchweih (hramuri bisericești), zile ale recoltei (numite, acum, Oktoberfest) sau Fărșangul (carnaval cu măști, la intrarea în Postul Paștilor).

"Orice populație dintr-o zonă agricolă avea o sărbătoare a roadelor toamnei, denumite în fel și chip. Unii aveau hramul bisericii (chirvaiul), tot toamna. Și înainte de perioada socialistă, erau ceea ce noi numim, ziua recoltei sau roadele toamnei, expoziții, serbări câmpenești, când oamenii își adunau recolta și o duceau în hambare. În orice teritoriu agricol este la fel, iar după 1990, în zonele cu populație românească și colonizată — ungurească, sârbească și cu 2-3 nemți — se încearcă o revitalizare a acestor obiceiuri. Există asociații ale șvabilor din Germania, care vin la chirvaiurile lor de toamnă. Oktoberfest este o sărbătoare tradițională din Bavaria, care începe în septembrie, dar se numește Oktoberfest (pentru că se prelungește și în această lună — n.r.), și este legată de culegerea roadelor și de faptul că atunci se face și berea", a declarat pentru AGERPRES istoricul Ioan Hațegan, cercetător științific II în cadrul Filialei Timișoara a Academiei Române "T. Maiorescu".

Evenimentul este organizat de Bonima, deținătoarea mărcii înregistrate Oktoberfest în România, Cluburile Economic German din Brașov și Timișoara, compania Timișoreana, Iulius Mall și Primăria Timișoara și se dorește a fi o adevărată petrecere în stil nemțesc, cu multă bere, cu muzică tradițională nemțească, cu cârnați bavarezi și alte specialități germane, cu parade, concursuri și multă distracție.

"Este pentru prima dată de la înființarea primei fabrici de bere din România (în 1718, la inițiativa autorităților austriece și sub comanda Prințului Eugen de Savoya) când orașul nostru va găzdui cel mai popular festival din lume. Așadar, timișorenii care vor trece pragul festivalului se vor bucura de râuri de bere, muzică germană, muzică de fanfară, specialități culinare bavareze, mâncăruri tradiționale românești, un cort imens, jocuri și concursuri tradiționale cu premii, de momentul deschiderii festivalului prin 'a da cep' butoiului cu bere, toate după modelul autentic bavarez", susține viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu.

Oktoberfest vine la Timișoara și cu o mulțime de surprize: va fi montat cel mai mare cort din România, în parcarea unui mall, mascota Unchiului Hans în mărime naturală invită lumea în atmosfera târgului, o paradă cu calești de epocă (Facultatea de Arte — Piața Mărăști — Calea Alexandru Ioan Cuza — Piața Consiliul Europei — Parcarea Iulius Mall), un concurs pentru desemnarea Regelui festivalului și a timișorencei care va fi încununată Miss Oktoberfest, o halbă de bere de un litru, o trupă bavareză care va interpreta imnul Oktoberfest și evoluția baletului oficial al Oktoberfest. 

×