x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Echilibrul din farfurie

Echilibrul din farfurie

17 Noi 2004   •   00:00

 

INVATATURILE MATUSII
 

Produsele de post pot fi gasite in toate magazinele
Dragii mei, am intrat intr-o perioada a anului cand trebuie sa fim echilibrati si sa punem in balanta ce am facut bine si ce nu, in anul care tocmai se incheie. De aceea, trebuie, mai mult ca oricand, sa ne gandim la cei din jurul nostru si la modul cum ne comportam cu ei. M-am dus zilele trecute in vizita la nepoata mea, Florentina. Ea si sotul ei nu stiau cum sa se mai scuze ca tin post si ca masa este prea saracacioasa. I-am spus sa stea linistita ca si eu postesc si ca, pana la urma, este o perioada in care nu trebuie sa exageram cu nimic. Nu trebuie sa ne imbuibam cu tot felul de mancaruri. E suficient sa nu ne facem rau postind, in sensul de a asigura organismului vitaminele, proteinele, glucidele de care are nevoie. Asa ca o portie de orez cu cartofi, cu niste castraveciori murati alaturi sau o ciorba de fasole asezonata cu acrituri sunt suficiente. Si sunt si sanatoase! Postul Craciunului este greu de tinut tocmai pentru ca nu mai exista asa de multe legume ca in primavara. Dar sunt multe dezlegari la peste si atunci este usor.  

Fara sa ma creada, Florentina a intins masa in sufragerie si cu o voce stinsa imi spune "Tusa, stii... nu... avem aperitive... Nu... te supara!" Parca vorbisem singura! Stiu ca atunci cand ai musafiri si este post este greu sa faci un meniu "aratos". Am asigurat-o si de data asta ca nu pentru a manca am venit, dar, cat incercam eu sa o conving, l-a si trimis pe sotul ei la magazinul din colt sa cumpere niste masline si niste salata de telina cu otet. Le-a asezat foarte frumos pe masa, in castronele transparente cu forme ciudate, cu servetele viu colorate alaturi. A gasit tot felul de artificii, nu la indemana oricarei gospodine, prin care sa ma faca sa nu simt lipsa unei fripturi aburinde sau a altor mancaruri. La sfarsitul mesei a urmat desertul. Saratele! Asta avea ea in casa, asta mi-a servit. Mi-am dat seama ca a inteles ceea ce i-am spus. Postul inseamna echilibru. Nu neaparat renuntare la tot. In zilele de post negru, da. Dar cei care au diverse afectiuni nu trebuie sa renunte la mancare. Morala crestina chiar ii blameaza pe cei care fac acest lucru. Asa ca trebuie sa ne multumim cu ceea ce avem. (Matusa Elvira)  

 

SFATURI
 

 

Salata Cand se pregateste salata de vinete se poate adauga si un dovlecel fiert. Salata va fi mai alba si mai dulce.  

 

Ghiveci Pentru a da o aroma aparte ghiveciului, morcovii cruzi se spala si se tin o ora intr-un castron cu putin ulei cu condimente.  

 

Nutritie Fasolea verde, spanacul sau varza dulce, reincalzite, mai poseda doar 33 % din procentul nutritiv initial.  

 

Minerale Tinute in apa mai mult de o ora, mai ales daca au fost tocate, legumele pierd pana la 80% din sarurile minerale.  

 

Vitamine Varza dulce tocata trebuie pregatita imediat, pentru ca in cazul in care intra in contact cu oxigenul, acesta ii rapeste o parte din vitamina U. Aceasta este recunoscuta ca fiind unul dintre cele mai importante pansamente gastrice, fiind recomandata si in tratamentul ulcerului.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul