x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Egiptul – o ţară ca un basm

Egiptul – o ţară ca un basm

de Maria Belu-Burtea    |    18 Iun 2009   •   00:00
Egiptul – o ţară ca un basm

În nordul Africii, Nilul şerpuieşte prin deşertul neospitalier. Pe malurile fertile ale râului oamenii au plantat legume şi fructe care au hrănit una dintre cele mai avansate culturi ale civilizaţiei antice - egiptenii. Nilul servea ca mijloc de transport, ca sursă de hrană (era bogat în peşte), de asemenea, era crucial şi pentru agricultură.



Din rămăşiţele fragile ale papirusurilor, oamenii moderni au putut afla multe date importante despre această civilizaţie, dar şi câteva aspecte ale mâncărurilor egiptene timpurii. Scrisă în coptă, greacă şi egipteana demotică (scriere cursivă, simplificată) o pagină de papirus descoperită la bordul unei nave conţinea o listă de mâncăruri: pâine, peşte, vin, miere şi oţet.

"CASA ETERNĂ"
Atitudinea egipteană în legătură cu viaţa de apoi este unică, deoarece ei vedeau moartea ca pe o călătorie "în afară". Împreună cu mumia, în morminte, s-au găsit atât obiecte de mobilier, statui, picturi, cât şi mâncăruri puse în oale sigilate, pentru ca bucatele să se păstreze timp îndelungat. Alături de ele s-au aflat coşuri pline cu smochine.

Din cronicile grecului Herodot din Halicarnassus (484 î. Ch. - 418 î.Ch. ) aflăm că orice fel de peşte şi, de asemenea, păsări, exceptându-le pe cele sacre, erau mâncate fierte sau prăjite. Porcul era văzut de vechii egipteni ca un animal abominabil: cei care atingeau un porc, chiar şi din greşeală, mergeau repede la râu şi se scufundau, îmbrăcaţi, cât mai adânc în apă.

"SIMAN MESHWI"
Egiptenilor le plăceau legumele iuţi, precum usturoiul şi ceapa, dar şi mazărea, fasolea, salata verde, castravetele, mâncate în diferite combinaţii, cu condimente precum sare, piper, chimen, coriandru, susan, mărar, fenicul, molotru (denumită şi schinduf sau molură) şi multe seminţe asortate. Adevăraţi specialişti în prepararea fripturilor de oaie, egiptenii alegeau bucăţile cele mai slabe de carne pe care le împănau cu diferite verdeţuri. Oraşul Alexandria era faimos pentru platoul numit "siman meshwi", bucăţi de carne marinate în chimen şi coriandru şi apoi gătite pe grătar.


Baclava Bel Mexarat
Ingrediente: o cană unt ghee (unt din care s-a scos apa prin fierbere şi răcire), 500 g foi de plăcintă subţiri, o cană nuci sau alune tocate, jumătate de cană de zahăr tos, o cană mare de sirop de zahăr.
Preparare: Se unge cu unt o tavă rotundă şi înaltă de plăcintă şi se aşază jumătate din foile de plăcintă, unse cu unt topit. Se amestecă nucile cu zahărul tos şi se presară peste foile din tavă. Se aşază restul de foi unse cu unt şi se taie romburi mici cu un cuţit ascuţit. Se stropeşte totul cu unt topit şi se coace în cuptorul încins până ce foile de deasupra sunt aurii. Se toarnă siropul deasupra, se introduce din nou în cuptor şi se mai coace 5 minute. Se serveşte imediat.


Dukkah
Ingrediente: 350 g eish baladi' (pâine tradiţională) tăiate în bucăţi şi prăjite uşor, 200 g fistic, 75 ml ulei de măsline, o lingură de seminţe de susan, un sfert de linguriţă de praf de coriandru, un sfert de linguriţă de chimion, piper.
Preparare: Fisticul sărat se prăjeşte într-o tigaie, apoi se macină. Peste el se pun seminţele de susan, coriandrul şi chimenul prăjite într-o tigaie fără ulei. Se adaugă sare şi piper. Se presează uşor compoziţia. Pe un platou se aşază un bol cu ulei şi altul cu amestecul de fistic şi condimente. Lângă el, se pun bucăţile de pâine. Când se serveşte, se înmoaie pâinea în ulei, apoi se trece prin fistic şi seminţe.




Fattet Lahma Bel Khal Wel Toom
Ingrediente: un kilogram de carne de vită, 500 g orez fiert, 400 ml supă de carne, două turte eish baladi' uscate, două linguri de ghee, două linguri de oţet, 4 căţei de usturoi.
Preparare: Se pune carnea la fiert şi se păstrează supa. Se taie pâinea în bucăţi mici şi se presară piper. Se unge cu ghee (unt nesărat, lăsat la fierbere lentă timp de un sfert de oră, apoi strecurat printr-un tifon) şi se coace în cuptor. Se stropeşte pâinea cu supă. Se zdrobeşte usturoiul şi se căleşte într-o tigaie cu o lingură de ghee până devine auriu. Se toarnă oţetul şi 75 ml supă, apoi se lasă la fiert. Se mai toarnă peste pâine puţin sos, apoi se acoperă cu orez. Se adaugă restul de sos deasupra şi se presară piper. Carnea se serveşte într-un bol, iar fattah (orez şi pâine) în alt vas.


Wara'et Lahma fel-forn
Ingrediente: 500 g coaste de miel, 250 g rinichi, 500 g carne macră, 250 g ficat de miel, 500 g ceapă, nucşoară, sare, piper, hârtie de copt.
Preparare: Se spală coastele şi carnea, se taie în cubuleţe ficatul şi rinichii, apoi se presară sare, piper şi nucşoară. Se feliază cepele şi se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Compoziţia se pune într-o foaie de copt şi se împătureşte. Cu un cuţit se taie fante ca să iasă aburii. Se udă puţin hârtia. Se coace timp de 90 de minute. Când carnea este gata, se scoate din cuptor.


Fool midamis
Ingrediente: 500 g fasole boabe uscată, două linguri de linte galbenă, două linguri de boabe de grâu, doi căţei de usturoi, o roşie.
Preparare: Se spală fasolea, se lasă la înmuiat în apă rece timp de o oră şi se scurge. Se pune într-o oală specială, numită dammasa, apoi se acoperă cu apă. Se adaugă lintea galbenă şi boabele de grâu, roşia întreagă, căţeii de usturoi întregi. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Se dă focul la minimum şi se ţine să se facă foarte încet (5-6 ore), adăugând apă şi amestecând din când în când. Se poate servi cu pătrunjel proaspăt şi ardei iute.


Kushari be'adds abu gibba or migadara
Ingrediente: 250 g linte maro, 250 g orez, 130 g paste vermicelli, 250 g paste mici curbate, 130 g năut fiert, două cepe mari, 75 ml ulei; pentru daqqa: 6 căţei de usturoi, 75 ml oţet, sare, o linguriţă de ardei chili, 600 ml suc de roşii, două linguri de ulei.
Preparare: Ceapa felioare se căleşte în ulei până devine aurie. Se scoate ceapa şi în acelaşi ulei se prăjesc pastele vermicelli. Se daugă 450 ml apă şi un pic de sare. Se aduce la fierbere, se adaugă orezul şi se lasă pe foc până când lichidul se evaporă, iar orezul este moale. Lintea se fierbe în două căni de apă timp de 40 de minute, la foc mediu, apoi se scurge. Se pune într-o oală, se adaugă 75 ml apă şi se lasă la foc mic. Într-un vas cu apă clocotită, sare şi ulei se fierb pastele, se scurg, apoi se pun într-o oală cu un pic de apă şi sare, şi se lasă la foc redus. Pentru a prepara sosul daqqa se macină usturoiul, sarea şi chili. Se prăjesc în ulei până devin aurii, se adaugă sucul de roşii, se mai lasă până se îngroaşă sosul, iar uleiul se ridică la suprafaţă. Se adaugă oţetul şi se fierbe. Pe un platou se aşază orezul, pastele vermicelli, pastele, lintea şi năutul. Se presară ceapă prăjită şi se toarnă sosul daqqa.

×
Subiecte în articol: două sare intr-o apă ulei lasa caiet de retete