x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Friptura din pulpă de miel cu salată de cartofi cu tarhon și carpaccio de sfeclă roșie

Friptura din pulpă de miel cu salată de cartofi cu tarhon și carpaccio de sfeclă roșie

22 Oct 2016   •   14:10
Friptura din pulpă de miel cu salată de cartofi cu tarhon și carpaccio de sfeclă roșie

Cred că puțini sunt cei care să nu fi văzut pelicula “Lawrence of Arabia”, laureată cu 7 premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film și cea mai bună regie. Știut este subiectul complex al filmului și ceea ce și-a dorit să evidențieze. Sunt convins că dacă pe domni i-a fascinat partea istorică, doamnele nu au putut să îl ignore pe magistralul Peter O’Toole. Un O’Toole care aduce în lumină o poveste epica a două culturi musulmane (arabii și turcii) într-o perioadă dramatică (Primul Razboi Mondial). Am revăzut curând această capodoperă a Hollywood-ului și recunosc că față de acum vreo 6 ani când, am vazut-o ultima dată, atenția mi-a fost captată de cu totul alte detalii, am inteles la alt nivel anumite aspecte și nu m-am putut abține să nu îmi întorc gândurile și către partea de bucătărie specifică celor două popoare. Cei care îmi citiți rețetele și le și puneți în practică știți deja că, de cele mai multe ori, îmi place să combin elemente din bucătării diferite. Cu alte cuvinte, bucătăria fusion.

Ei bine, cu imaginea acestui film în minte, am decis să aleg ca element de bază pulpa de miel. M-am “jucat” cu gustul și am optat să atașez acestei cărni o salată de cartofi cu tarhon (o plantă ce se presupune a fi originiară din nordul Asiei Centrale, cel mai probabil din regiunea siberiană). Dar, parcă lipsea ceva. Încă puțin fusion, pentru a accentua finețea gustului și a definitiva pata de culoare a plating-ului. Și cum poți face asta dacă nu cu un preparat ce poartă numele unui pictor? Astfel, am atasat și carpaccio de sfecla rosie. Carpaccio își trage numele după pictorul Vittore Carpaccio (1465-1525), dar în traducere din italiană înseamnă felii subțiri.

Așadar, haideți să vedem cum puteți găti o Friptură din pulpa de miel cu salată de cartofi cu tarhon și carpaccio de sfeclă roșie.

Ingrediente 4 portii:

1 buc pulpă miel cca 800 gr

200 gr slănină afumată

400gr cartofi curațați de coajă

1lt bere dulce (nu folosiți bere amară!!!)

3 cepe mari

4-5 morcovi

6 caței de usturoi

100gr tarhon verde

1 sfecla roșie

2 frunze dafin

10 ml zeamă de lămaie

200 gr maioneză: 1 galbenuș crud (sau 1 galbenus crud + 1 galbenuș fiert), 1 linguriță muștar, 250 ml ulei, sare,  suc de lamaie)

Sare /piper proaspat macinat

Mod de preparare:

Se spală și se usca cu un șervet de hârtie pulpa de miel, apoi se înțeapă din loc în loc cu un cuțit - pentru a introduce slanina tăiată bucațele mici (cubulețe) și cațeii de usturoi (zdrobiti cu cuțitul). Se pune într-un vas în care adăugăm sare, piper, frunzele de dafin, ceapa tăiată peștișori și berea.

Se dă la foc mic cca 3 ore (130C’) și se stropește din când în când cu zeamă din tavă.

Pentru salata de cartofi, fierbeți cartofii curățați în apă cu sare până când furculița intră destul de ușor în ei (atenție: sa nu îi fierbeți prea mult pentru piure).

Se lasă la răcit și se amestecă cu maioneză sare, piper după gust și tarhonul verde tocat.

Pentru carpacio de sfeclă roșie: Fierbeți sfecla în apă cu sare și lăsați-o să se răcească. O curățați de coajă și o feliați la un feliator la grosimea de 2 mm sau o tăiați cât mai subțire posibil, dar egal, cu un cuțit subțire. Înainte de asezarea în farfurie o lăsați 5 minute în zeamă de lămaie.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

×
Subiecte în articol: Friptura din pulpă de miel