x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructe si legume pentru iarna

Fructe si legume pentru iarna

06 Noi 2004   •   00:00

Cand afara viscoleste, te prinde o pofta nestapanita de fructe si de legume proaspete. Solutia iti sta la indemana: pune la congelator vitamine pentru iarna.

VERONICA GUZUN

CAMARA. Fructele congelate sunt delicioase si gustoase
In urma congelarii, fructele si legumele sufera foarte putine pierderi. Se pastreaza majoritatea substantelor nutritive, culoarea si aroma raman aproape neschimbate. La temperaturi scazute bacteriile mor. De aceea, fructele congelate nu sunt numai gustoase, ci si sanatoase.

PASI. Exista cateva sfaturi care trebuie urmate pentru ca legumele si fructele sa fie cat mai bune dupa dezghetare: se aleg cele mai coapte fructe si legume. Ele trebuie sa fie frumoase, sa nu fie patate sau ofilite. Dupa sortare, fructele sau legumele se spala in apa rece. Unele zarzavaturi trebuie tratate termic inainte de congelare. Vinetele, de exemplu, se coc. Apoi sunt curatate si puse la frigider intr-o farfurie sa se scurga. Majoritatea leguminoaselor se cer oparite, astfel ele isi pastreaza aroma, culoarea, vitaminele. Dupa aceasta, sunt puse in apa rece pentru a opri procesul de oparire. Se lasa sa se usuce. Se pun in pungi de plastic si se dau la congelator.

DEZGHETAREA. Cele mai recomandate fructe pentru congelare sunt merele, piersicile si pomusoarele. Rosiile, ceapa, ardeii grasi, dupa ce se dezgheata, se utilizezeza doar in bucate.

SFATURI PRACTICE
Fructele uscate se umfla mai repede in apa in care se dizolva o lingurita de drojdie de bere. Pentru pastrarea fructelor pentru o perioada mai indelungata trebuie cunoscute urmatoarele: fructele peste care a cazut bruma nu se vor sterge. Cele patate, batute si cu stricaciuni nu se vor putea pastra. Se aleg doar fructele cu codita intreaga. Zarzavaturile trebuie invelite in hartie si puse in ladite. Fructele si legumele nu trebuie puse in aceeasi incapere cu varza murata si muraturile, caci vor imprumuta miros de la acestea. Temperatura de pastrare este de circa 4 grade C; - camarile trebuie sa fie aerisite si uscate; - se controleaza din cand in cand, pentru a fi scoase fructele care prezinta stricaciuni.
×
Subiecte în articol: gastronomie fructele