x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3343


Mai multe titluri din categorie

Ce mâncau Ceaușeștii? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe

Ce mâncau Ceaușeștii? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe
Mai ţineţi minte bancurile care se rosteau în şoaptă, pe la colţuri şi stârneau hohote de râs, urmate, inevi­ta­bil, de o zbatere de inimă şi de o pri­vire în jur, ce iscodea fiecare chip din apropiere?...

Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO

Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO
Sunt prezente pe întreaga planetă, le poţi găsi în Statele Unite, dar şi în America de Sud, în China sau în Egipt, Bahamas sau Siberia ... Se numesc doline şi apar în cele mai neaşteptate locuri şi au uneori...

După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii

După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii
În 2012, Maria Coman provoca cititorii blogului www.maria-coman.ro să se implice, prin achiziţionarea unor tricouri, într-o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea unui centru privat de tratare a...

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin
Totul al plecat de la o amintire din vremea studenţiei, când, la o serbare de-nceput de an, un coleg armean ne-a adus o sticlă de „Ararat”. Numele de pe etichetă, cu misterioase conotaţii biblice, ascundea un...

Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat

Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat
În ultimul weekend dinaintea noului sezon al emisiunii “Star Matinal”, care va lua startul luni dimineaţa, începând cu ora 09:00, Bote a luat o decizie radicală, părăsind Bucureştiul. “Am fugit la ţară,...

Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei

Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei
Aflat la confluenţa dintre râul Sava şi Dunăre, acest oraş, prins adesea în jocul geopolitic al diferitelor imperii, şi-a modelat un caracter aparte, în care se găsesc atât trăsături slave, cât şi austriece...

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks
Galerie Foto Prezentatorul emisiunii „Un Show Pacatos”, care revine din 1 septembrie, de la 23:00, la Antena 1Campionul nopţilor albe, Dan Capatos, revine luni, 1 septembrie, începând cu ora 23:00 la Antena 1, cu un nou...

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă
Vineri, 29 august, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Iulian Barbu,...

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”
Cu doar o zi înainte de marea finală a celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România, difuzată mâine la Antena 1,Mâine, telespectatorii celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România,...

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!
 1. Care este culoarea care te reprezintă, cu care te identifici? a. roşub. galbenc. verded. albastru2. Să presupunem că ar trebui să alegi un animal pentru a te înveseli. Care dintre următoarele ţi-ar păre...

Coniacul de 2 milioane de dolari

Coniacul de 2 milioane de dolari
Pasiunile a cincizeci de oameni au făcut ca un simplu pahar de coniac să cuprindă întreaga lume într-un echilibru perfect. Ne putem închipui doar ce foc de artificii ar putea stârni cel mai scump coniac din lume -...

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august
Există funcţia de şef de scaune? Unde, cine, cum şi  când? Veţi putea afla în ediţia de sâmbătă a emisiunii “Haideţi la show!”  Este un secret pe care îl dezvăluie invitata noastră ...

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”
Prezentatoarea rubricii Meteo din cadrul Observatorului de la Antena 1Ana Maria le aduce zilnic telespectatorilor cele mai noi informaţii despre vreme, în cadrul Observatorului de la Antena 1, iar atunci când nu se...

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu
Vineri, la “Splash! Vedete la apă”, la Antena 1În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Andreea Tonciu va sări în sincron cu iubitul ...

Sărituri periculoase și amenințări la adresa juriului, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”

Sărituri periculoase și amenințări la adresa juriului, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”
Iulian Barbu, alias Piticul Porno, face o săritură foarte periculoasă, mama Aneimaria Ferentz, pentru prima oară la o emisiune de televiziune, sare de la platforma de cinci metri, deși nu știe să înoate, iar Vica...