x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3287


Mai multe titluri din categorie

Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență

Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență
Ieri seară, mingea a fost în terenul Antenei 1. „Poftiți pe la noi!”, un show muncit pe bune, a fost lider incontestabil de audiență, pe toate segmentele de public. Astfel, în intervalul orar 20:29 – 23:07, ...

Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1

Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1
Rona Hartner, Anda Adam, Lora, Maria Buză, Pepe, Jorge, CRBL și Florin Ristei sunt concurenții de la “Te cunosc de undeva!”Cei mai buni artiști-concurenți care și-au demonstrat talentul pe parcursul a cinci sez...

Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”

Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”
Dacă cele mai multe vedete fug mâncând pământul de nea Mărin, există și unele care îl îndrăgesc atât de mult încât îl vizitează! „Am fost o zi în Vamă și m-am gândit să îl vizitez și pe acest...

VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?

VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?
Bianca Drăguşanu reuşeşte să ţină fruntea site-urilor, după nunta cu Victor Slav, expunându-şi părţile intime în aceeaşi media - la televizor. Nu merită să ne mai întrebăm dacă a fost vorba de o disfun...

Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată

Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată
Galerie Foto Surpriză în finala show-ului Burlăciţa, difuzată joia aceasta, de la 20:30, la Antena 1 O singură ediţie îi mai desparte pe telespectatori de aflarea deznodământului incendiarului reality-show „Burlăciţa

Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen

Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen
Cine-i șeful chefilor? Au priviri dure, comentarii acide și pretenții exigente atunci când vine vorba de bucătărie. Cu toate acestea, cei trei chefi care pot fi urmăriți din această toamnă la Antena 1 în...

Prezentatorul emisiunii “Next Star” de la Antena 1, Dan Negru a fost librar

Prezentatorul emisiunii “Next Star” de la Antena 1, Dan Negru a fost librar
Imediat după ce a terminat liceul, Dan Negru s-a angajat la o librărie din Timișoara, iar anul în care a vândut cărți a fost și cel în care a devorat literatură, cititul fiind singura metodă de relaxare....

Cătălin Moroşanu şi-a cunoscut soţia pe internet

Cătălin Moroşanu şi-a cunoscut soţia pe internet
La „Te pui cu blondele?”, miercuri, 20 august, de la 20:30, la Antena 1Se spune că fiecare poveste de dragoste e frumoasă, unică, specială în felul ei, însă Cătălin Moroșanu chiar se poate lăuda cu una...

Motivul INCREDIBIL pentru care un turist neamț a fost întors din drum pe aeroportul din Dubai!

Motivul INCREDIBIL pentru care un turist neamț a fost întors din drum pe aeroportul din Dubai!
Rolf Buchholz și-a plătit un sejur scump în Dubai, dar nu a mai putut să ajungă la hotel, să se bucure de vacanță. Pe aeroport, el a fost oprit de poliția de frontieră și, după lungi tratative, îmbarcat pe...

Visele ne pot trăda caracterul. Ce spun visele despre personalitatea noastră?

Visele ne pot trăda caracterul. Ce spun visele despre personalitatea noastră?
Unii oameni visează foarte mult, colorat, cinematografic. Alții visează alb-negru. Puțini sunt cei care nu visează deloc. Sau aproape deloc. Visele noastre - oricum ar fi ele - ne pot devoala personalitatea, afirmă...

Fetiţa lui chef Florin Dumitrescu este la fel de pofticioasă ca el

Fetiţa lui chef Florin Dumitrescu este la fel de pofticioasă ca el
Juratul show-ului “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, care va începe în această toamnă la Antena 1, mărturiseşte că fetiţa lui, Ava, îi calcă pe urme când vine vorba de mâncare. Cunoscutul bucătar...

Poftiţi pe la noi! Nea Mărin va boteza copilul Biancăi Drăguşanu şi-al lui Victor Slav

Poftiţi pe la noi! Nea Mărin va boteza copilul Biancăi Drăguşanu şi-al lui Victor Slav
La “Poftiţi pe la noi!”, un show muncit pe bune, şi relaţiile care se stabilesc între oameni sunt tot pe bune! Aşa că, atunci când află că Bianca Drăguşanu s-ar putea să fie însărcinată, nea Mărin îi...

Poftiţi pe la noi! Bogdan Vlădău a mâncat scorpioni, libelule şi carne de şarpe

Poftiţi pe la noi! Bogdan Vlădău a mâncat scorpioni, libelule şi carne de şarpe
Bogdan Vlădău e greu de pus în încurcătură... culinară! În timpul filmărilor de la “Poftiţi pe la noi!” Bogdan a fost invitat să încerce să mănânce rapane crude, iar fermecătorul “Burlac” nu a...

Poftiţi pe la noi! O poreclă originală e adoptată imediat, Muneer îi spune lui nea Mărin “Raj Kapoor”

Poftiţi pe la noi! O poreclă originală e adoptată imediat, Muneer îi spune lui nea Mărin “Raj Kapoor”
Nea Mărin a trăit multe la viaţa lui şi a auzit şi mai multe feluri în care vedetele puse serios la treabă i s-au adresat. Giani Kiriţă nu l-a scos din „Fiară” şi „Turbat”, Daniela Crudu i-a spus...

Poftiţi pe la noi! Bianca Drăguşanu, Cosmina Păsărin, Muneer şi Bogdan Vlădău scot la liman o pensiune din Vama Veche

Poftiţi pe la noi! Bianca Drăguşanu, Cosmina Păsărin, Muneer şi Bogdan Vlădău scot la liman o pensiune din Vama Veche
Galerie Foto Bianca Drăguşanu, Cosmina Păsărin, Muneer şi Bogdan Vlădău îşi dau întâlnire la malul mării, nu pentru a sta la plajă, ci la cheremul lui nea Mărin, decis să scoată la liman o pensiune din Vama Veche. ...