x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6653


Mai multe titluri din categorie

Anul Nou Chinezesc, celebrat printr-o Gală de dansuri tradiționale

Anul Nou Chinezesc, celebrat printr-o Gală de dansuri tradiționale
Ateneul Român a găzduit un spectacol-eveniment, prilejuit de intrarea în Anul Nou Chinezesc - programul de dansuri tradiționale „Comori Folclorice din China”, susținut de Academia de Dans din...

Criss și Vlad au fost pentru prima dată în croazieră și în Emiratele Arabe

Criss și Vlad au fost pentru prima dată în croazieră și în Emiratele Arabe
Galerie Foto Criss și Vlad, prezentatorii emisiunilor Happy Day, Happy Night și Happy Weekend de la Happy Channel, și-au petrecut vacanța în Emiratele Arabe, pe care le-au vizitat pentru prima dată în această...

REŢETA ZILEI: Ardei umpluți

REŢETA ZILEI: Ardei umpluți
Ingrediente: 7 ardei grași, un ardei roșu, 2 morcovi, 2 cepe, 150 g orez, 3 roșii, boia de ardei dulce, sare, piper, 50 ml ulei, o lingură de făină, o linguriță de vegeta, pătrunjel Mod de...

Actorie pentru viața de zi cu zi

Actorie pentru viața de zi cu zi
Cu toții ne imaginăm, măcar pentru câteva clipe, că suntem în locul vedetelor de la Hollywood. Ne imaginăm că suntem în lumina reflectoarelor, pe scene, pe marile ecrane și la evenimente...

Manechinul Alina Puşcău, despre iubitul celebru: “Anul ăsta îmi doresc să fiu nevastă şi să am copii”

Manechinul Alina Puşcău, despre iubitul celebru: “Anul ăsta îmi doresc să fiu nevastă şi să am copii”
Alina Puşcău, frumoasa românca ce a plecat în lume la doar 14 ani şi a cucerit podiumurile internaţionale, a revenit în ţară de curând şi şi-a deschis sufletul într-un interviu de ex...

Alexandra Velniciuc, la un pas de moarte în timpul unei filmări

Alexandra Velniciuc, la un pas de moarte în timpul unei filmări
Părăsită de mamă la doar trei ani, Alexandra Velniciuc face echipă, de când se ştie, cu tatăl său, actorul şi profesorul Ştefan Velniciuc. Nu au avut o viaţă uşoară, pentru că el a fost nevoit să &i...

GALERIE FOTO. Anca Țurcașiu, vacanță exotică în Africa de Sud și Zanzibar

GALERIE FOTO. Anca Țurcașiu, vacanță exotică în Africa de Sud și Zanzibar
Galerie Foto Anca Țurcașiu, prezentatoarea rubricii “Tribute” din emisiunea “Happy Day”, difuzată joia și vinerea, de la 16:30, pe Happy Channel, și-a petrecut vacanța de iarnă în destinații...

Drama personală a Andreei Bălan. ”Primeam corecţii fizice”

Drama personală a Andreei Bălan. ”Primeam corecţii fizice”
E mereu cu zâmbetul pe buze, dar doar ea ştie ce e în sufletul ei. Andreea Bălan a dezvăluit abia acum care au fost traumele copilăriei ei, notează SpyNews. Invitată în platoul "Xtra...

Manechinul Alina Puşcău: “Jay Z mi-a spus secretul vieţii lui”

Manechinul Alina Puşcău: “Jay Z mi-a spus secretul vieţii lui”
Alina Puşcău, frumoasa românca ce a plecat în lume la doar 14 ani şi a cucerit podiumurile internaţionale, a revenit în ţară de curând şi şi-a deschis sufletul într-un interviu de ex...

REŢETA ZILEI: Mug cake (prăjitură la cană)

REŢETA ZILEI: Mug cake (prăjitură la cană)
Ingrediente: 4 linguri făină, 4 linguri lapte, 2 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 1/2 linguriţă praf de copt, un praf de...

Cea mai bună rețetă de negrese cu banane

 Cea mai bună rețetă de negrese cu banane
Îţi plac negresele, dar vrei să încerci ceva deosebit, care să te scoată din tiparul reţetei clasice? De ce nu încerci această reţetă de „negrese“ cu banane, scrie...

Zile norocoase în februarie, pentru fiecare zodie

 Zile norocoase în februarie, pentru fiecare zodie
Luna februarie este luna iubirii, însă dragostea nu prea ține de foame, de aceea când vorbim de zile norocoase  nu ne referim doar la partea amoroasă, ci și la cea financiară. Iată,deci, ce...

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume
Ingrediente: un blat pentru tartă, 2 ouă, 350 g brânză ricotta, 100 g parmezan, 150 g mozzarella, o lingură oregano, nucşoară, sare. Pentru rulourile de legume: 3 morcovi, un dovlecel galben, un...

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut
În ultimii ani, românii au învățat să fie tot mai pretențioși când vine vorba de locul de cazare. Pensiunile obişnuite scad în popularitate, pentru că turiștii caută locuri...

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere
Galerie Foto Carmen Tănase, vedeta Happy Channel, împlinește astăzi 56 ani. Cunoscută publicului prin prisma rolurilor fascinante pe care le-a interpretat în seriale de televiziune, lungmetraje și piese de teatru, ac...