x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi




Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5565


Mai multe titluri din categorie

Te-a oprit radarul? Iată care sunt cele 7 drepturi ale șoferilor care te pot scăpa de amendă

Te-a oprit radarul? Iată care sunt cele 7 drepturi ale șoferilor care te pot scăpa de amendă
Nu de puține ori, atunci când suntem opriți de Poliție în situația depășirii vitezei legale, cădem sub incidența legii și, lăsându-ne la voia întâmplării, îngroșăm rândurile celor ce plătesc amenzi...

Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă

Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă
 Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și bucate de alt soi, folosind, iacă-tă, carnea de gâscă. Nu în sarmale –...

Au intrat dimineață în restaurant și nu le-a venit să creadă cine dormea pe o canapea

Au intrat dimineață în restaurant și nu le-a venit să creadă cine dormea pe o canapea
Video Angajații unui restaurant din San Diego, SUA, au avut o surpriză uriașă joi dimineața când au venit la muncă. Au găsit în restaurant pe canapea un musafir neobișnuit care dormea copios. Nu era vorba de vreun...

Anca Țurcașiu, experiențe de neuitat în Asia

Anca Țurcașiu, experiențe de neuitat în Asia
"Eu şi soţul meu iubim foarte mult Asia, nu ne mai săturăm să călătorim pe acest continent. Cred că a fost a şaptea oară când am mers acolo. De fiecare dată alegem alte ţări pentru a le cunoaşte...

Omletă la cuptor, pentru zilele când nu avem timp să gătim

Omletă la cuptor, pentru zilele când nu avem timp să gătim
Ouăle sunt foarte versatile şi uşor de gătit, le putem face în fel şi chip. De la cele mai complicate reţete (de ex. ouăle Benedict) până la simpul ou fiert, acest aliment este plin de nutrienţi şi vitamine...

Un celebru "iepuraş" Playboy a murit la doar 34 de ani! Ce a ucis-o?

Un celebru "iepuraş" Playboy a murit la doar 34 de ani! Ce a ucis-o?
ra una din cele mai frumoase femei din lume şi apăruse chiar şi în revista Playboy, dar a plecat dintre noi la doar 34 de ani!Este vorba despre celebra Katie May. Ea fusese internată în stare critică într-un...

Legenda sporturilor extreme, Dave Mirra, s-a sinucis

Video Dave Mirra, de 41 de ani, vedetă a sporturilor extreme, a fost găsit mort în camioneta sa.În comunicatul de presă al poliţiei din GreenVille, Carolina de Nord, SUA, se spune că Mirra s-a sinucis prin...

VIDEO - Cum arată noul avion al actorului Jackie Chan

VIDEO - Cum arată noul avion al actorului Jackie Chan
Video Jackie Chan are o nouă jucărie.Actorul şi-a achiziţionat un nou avion, Embraer Legacy 500, care l-a costat 20 de milioane de dolari.Producătorii avionului spun că modelul cumpărat de Chan beneficiază de cele mai...

Destinatia de weekend 5 - 7 februarie

Destinatia de weekend 5 - 7 februarie
Primul concert FiRMA în 2016FiRMA, trupa emblematică a rockului alternativ din România, susţine primul concert din 2016 în această seară, la Club Control, din Bucureşti. FiRMA a fost prima trupa românească...

O. J. Simpson a încercat să se sinucidă în camera de copil a lui Kim Kardashian

O. J. Simpson a încercat să se sinucidă în camera de copil a lui Kim Kardashian
Fostul jucător de fotbal american O. J. Simpson a vrut să se sinucidă în camera de copil a lui Kim Kardashian, potrivit dezvăluirilor unui biograf al sportivului, relatează ziarul spaniol ABC. Scriitorul şi...

Alain Delon a renunţat la participarea la Balul Operei din Viena din motive de sănătate

Alain Delon a renunţat la participarea la Balul Operei din Viena din motive de sănătate
Legenda cinematografiei franceze, Alain Delon, care urma să fie una dintre vedetele invitate la Balul Operei din Viena, joi seara, a renunţat la deplasarea în Austria din motive de sănătate, au indicat surse...

Mirela Boureanu Vaida, însărcinată pentru a doua oară

Mirela Boureanu Vaida, însărcinată pentru a doua oară
Mirela Boureanu Vaida, prezentatoarea show-ului “Mireasă pentru fiul meu”, difuzat de Antena 1, va deveni mamă pentru a doua oară. Astfel, la nici un an după ce a adus-o pe lume pe Carla Maria, în data de pe...

Reţetă - Raţă umplută şi glazurată la cuptor

Reţetă - Raţă umplută şi glazurată la cuptor
Pentru această reţetă averm nevoie de o raţă de cel putin 1,6 kg, 2 cepe mari tăiate rondele groase, sare şi piperPentru umplutură avem nevoie de:1 linguri cu ulei de măsline2 cepe verzi tocate mărunt1 căţei...

Reţetă - Supă de brânză cu mucegai, delicatesă cu tente asiatice

Reţetă - Supă de brânză cu mucegai, delicatesă cu tente asiatice
Supa de brânză este uşor de digerat, uşor de făcut, uşor de mâncat.  Cantităţile se pot aprecia în funcţie de numărul porţiilor.Ingrediente:  - valeriană, salată verde, salată roşie - o...

România, promovată prin dans și voie bună

România, promovată prin dans și voie bună
Galerie Foto Țara noastră devine o destinație din ce în ce mai atractivă pentru turiștii străini. Strategiile de promovare gândite de specialiștii în turism au făcut ca numărul celor care aleg țara noastră pentru...