x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4150


Mai multe titluri din categorie

Capcana starurilor. Nico și Anca Țurcașiu au parte de o farsă de zile mari

Capcana starurilor. Nico și Anca Țurcașiu au parte de o farsă de zile mari
Mâine, de la 20:00, la Antena Stars, Nico e pusă într-o situație puțin spus inedită: i se propune o nouă metodă de fitness, care se bazează pe consumul de shaorma în timpul exercițiilor. Asta atrage însă...

Două concurente au părăsit show-ul “Burlacul”

Două concurente au părăsit show-ul “Burlacul”
A crezut că toate cele care l-au urmat în Portugalia sunt decise să îl cunoască și să îl cucerească, dar Andrei Andrei a descoperit aseară că nu e chiar așa. Monique, una dintre concurente, a decis să se...

După divorț, Denisa de la Bambi s-a mutat cu sora ei

După divorț, Denisa de la Bambi s-a mutat cu sora ei
Denisa și Raluca Tănase, cele două surori de la Bambi, pe care telespectatorii Antenei 1 le vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, locuiesc din nou împreună. De mai bine de două luni, de când...

“Te cunosc de undeva!”. Andrei Ștefănescu, de la Alb Negru, face box și este pasionat de snooker

“Te cunosc de undeva!”. Andrei Ștefănescu, de la Alb Negru, face box și este pasionat de snooker
 Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea din 14 februarie, alături de Kamara, colegul său de la Alb Negru, în transforming-show-ul “Te cunosc de undeva!”, este, de cinci ani,...

Lavinia Pârva: „Îmi plac foarte mult copiii, cred că aș fi o mamă bună”

Lavinia Pârva: „Îmi plac foarte mult copiii, cred că aș fi o mamă bună”
Sâmbătă, de la 13:00, la „Dincolo de aparențe”, emisiune difuzată de Antena Stars, „Anul trecut cred că a fost cel mai greu din viața mea, dar totodată a fost și cel mai bun”, îi mărturisește Lavinia...

“Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri

 “Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri
Galerie Foto Mâine, de la 20:30, adrenalina ia locul romantismului în show-ul “Burlacul” preț de o întâlnire. Andrei îi propune uneia dintre concurente să petreacă ceva timp împreună și zboare cu parapanta. Tânăra...

Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””

 Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””
Propunerea de a participa la “Te cunosc de undeva!”, show-ul care va începe la Antena 1, din 14 februarie, a venit pentru Cezar Ouatu într-un moment de cumpănă. “Mă pregăteam să plec din țară, să mă...

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live
 Pe 28 ianuarie aniversează doi ani de când prezintă împreună știrile la Antena 1:De doi ani de zile își petrec diminețile la pupitrul Observatorului 06.00. Își beau cafeaua împreună și se ajută...

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul
Daniel Iordăchioae, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, are doi copii talentați. Darius și Salma au cântat deja alături de tatăl lor, însă doar unul...

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate
Delia, Pepe și Ozana Barabancea vin miercuri, 28 ianuarie, la Antena 1, pentru a se confrunta pe teme de cultură generală cu armata celor 50 de blonde, în platoul emisiunii prezentate de Dan Negru. Prilej de...

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1
Radu Valcan va prezenta in aceasta primavara la Antena 1 show-ul “Insula Iubirii”. Vedeta face ultimele pregatiri inainte de a pleca in Thailanda, tara in care vor avea loc filmarile. “Sa fii prezentatorul unui...