x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5901


Mai multe titluri din categorie

PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice

PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice
Dacă plănuiți să mergeți în vacanță intr-o țară exotică, este bine să discutați cu medicul dumneavoastră cu cel puțin şase săptămâni înainte să plecați, pentru a avea timp să vă...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas
Celebrul oraș american este cu siguranță cea mai bună opțiune pentru cei care vor să aibă parte de o vacanță memorabilă. Las Vegas-ul este renumit ca orașul perfect pentru căsătorii, petreceri de burlaci, pe...

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești
Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, a fost redeschis recent, după aproape doi ani și jumătate, timp în care a fost renovat. Potrivit conducerii instituției, clădirea a fost într-un...

Vacanţă în casa bunicilor de la ţară, un alt fel de all-inclusive

Vacanţă în casa bunicilor de la ţară, un alt fel de all-inclusive
Galerie Foto V-ați întrebat vreodată cum ar fi o vacanță în care, în locul unui sejur all-inclusive, ați putea afla cum trăiau străbunicii noștri? Cum își duceau oamenii de atunci traiul de zi cu zi,...

DRAMA unei mari actriţe din România: "Primul soţ a murit de cancer, m-a lăsat singură la 29 de ani"

DRAMA unei mari actriţe din România: "Primul soţ a murit de cancer, m-a lăsat singură la 29 de ani"
Galerie Foto O celebră doamnă a scenei româneşti a povestit, în cartea ”Poveşti de dragoste ale vedetelor”, apărută zilele trecute pe piaţă, cu lux de amănunte, despre înfrângerile sale &i...

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Vivant de la Agapia

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Vivant de la Agapia
Turiștii care ajung în Moldova și Bucovina nu ar trebui să rateze o vizită la Muzeul Vivant al Mănăstirii Agapia. Este un muzeu viu, unic în România, fiind organizat într-o casă monahală...

Daniel Craig a refuzat 88 de milioane de euro pentru a-l interpreta pe James Bond în alte două filme

Daniel Craig a refuzat 88 de milioane de euro pentru a-l interpreta pe James Bond în alte două filme
Actorul britanic Daniel Craig a refuzat suma de 88 de milioane de euro pentru a-l interpreta pe James Bond în alte două filme. El declarase presei anul trecut , după lansarea ultimului film din serie,...

Alte două potenţiale moştenitoare ale lui Prince şi-au făcut apariţia

Alte două potenţiale moştenitoare ale lui Prince şi-au făcut apariţia
Două noi potenţiale moştenitoare ale lui Prince, care a murit în 21 aprilie, ţi-au făcut apariţia, iar administratorul care gestionează averea lăsată de cântăreţul american a anunţat miercuri că...

Cum să scăpăm de telefon în weekend

Cum să scăpăm de telefon în weekend
Tehnologia ar trebui să ne ajute să comunicăm mai ușor și să socializăm, însă de multe ori ne izolează într-o lume virtuală, iar adevărata socializare își pierde din valoare. Am ajuns să ne...

VIDEO - Cel mai ameţitor și terifiant pod din lume se află în China

VIDEO - Cel mai ameţitor și terifiant pod din lume se află în China
Video Zona turistică din centrul provinciei Hunan are, din luna septembrie 2015, un pod senzațional. Podul suspendat este construit din sticlă la o înălțime de peste 180 de metri și cu o lungime de 300 de...

București găzduiește Forza ZU 2016

București găzduiește Forza ZU 2016
Video Cel mai mare concert din România în 2016 va avea loc sâmbătă, 21 mai, în Piața Constituției începând cu ora 14:00. Peste 50 de artiști și nume mari din muzica românească...

Supă cremă cu ierburi parfumate de primăvară, o mâncare simplă și ușoară

Supă cremă cu ierburi parfumate de primăvară, o mâncare simplă și ușoară
Pentru această supă cremă avem nevoie de următoarele ingrediente: 40 g unt 2 cartofi tăiați cubulețe două ouă 100 g rucola 200 ml smântână dulce 10 fire de ceapă verde tânără 2...

Radu Baron dă cărțile pe față: ”Faptul că nu accept compromisuri mi-a adus câţiva dușmani”

Radu Baron dă cărțile pe față: ”Faptul că nu accept compromisuri mi-a adus câţiva dușmani”
Fără îndoială, nu-i un lucru destul de ușor să ai pe mână atâția artiști, fiecare cu personalitatea și caracterul său. Radu Baron, cunoscutul impresar și organizator de evenimente, a știut...

Destinatia de Weekend 20 - 22 mai

Destinatia de Weekend 20 - 22 mai
Forza ZU Sâmbătă, 21 mai, de la ora 14, în Piața Constituției din București începe mega-petrecerea Forza ZU. Pe scenă vor urca artiști precum Carla's Dreams, Delia, Deepcentral, Inna, 3...

Ceaiuri şi cafele turceşti în Parcul Titan

Ceaiuri şi cafele turceşti în Parcul Titan
Pentru persoanele interesate de bucătăria, cultura şi tradiţiile orientale, Fundaţia Tuna organizează în acest week-end „Festivalul Turcesc”, în Parcul Titan, din Bucureşti....