x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4993


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)
Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de...

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci
Imediat după cel dintâi mare război, la Ministerul Școalelor, ajungea inspectoarea Învățământului gospodăresc consoarta generalului Dobrescu. Maria Dobrescu. Făcuse școli înalte de menaj la Freibourg, în...

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)
Xenia Deli, o tânără din Republica Moldova care a pozat pentru revista Playboy, ar putea fi noua iubită a lui Justin Bieber, relatează ziarul spaniol ABC, care observă o oarecare asemănare între fotomodel şi...

Jurnal de vacanță. O întâlnire cu marinari români, cu un mire și cu o mireasă, la Odessa

Jurnal de vacanță. O întâlnire cu marinari români, cu un mire și cu o mireasă, la Odessa
Galerie Foto Orașul ucrainian Odessa l-am vizitat chiar și înainte de Maidan, în vremurile bune. Abia seara am avut răgaz să iau pulsul frumoasei urbe de la Malul Mării Negre. Un marinar român aflat pe stradă, parcă...

Drama pentru o cantareata iubita de milioane de romani. ”Vreau să mor în brațele tale”

Drama pentru o cantareata iubita de milioane de romani. ”Vreau să mor în brațele tale”
Interpreta canadiană Celine Dion își va relua la 27 august concertele la Caesars Palace din Las Vegas, după o întrerupere de un an, în care a renunțat la activitatea artistică pentru a fi alături de soțul ei,...

Redescoperă țara la galop

Redescoperă țara la galop
Galerie Foto Pentru cei mai mulţi dintre noi descoperirea plăcerii de a călării a fost legată de vacanţele petrecute la ţară, la bunici. Era una din micile bucurii ale copilăriei. Timpul s-a scurs şi această bucurie a...

10 din cele mai populare cocktail-uri care se beau în cluburi

10 din cele mai populare cocktail-uri care se beau în cluburi
Galerie Foto Cocktail-urile sunt cele mai căutate băuturi în cluburi sau restaurante în întreaga lume. Indiferent de anotimp sau continent, acestea sunt soluţii excelente pentru o bună dispoziţie în diferite împrejurări....

Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” de la Antena 1, Michael Pascale, a devenit tătic

Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” de la Antena 1, Michael Pascale, a devenit tătic
Galerie Foto Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” este în culmeafericirii. Michael Pascale și iubita sau au devenit părinți pe 21 august, când a venit pe lumemicuța Ana...

Adela Popescu şi Radu Vâlcan s-au căsătorit, după o relaţie de 5 ani (FOTO)

Adela Popescu şi Radu Vâlcan s-au căsătorit, după o relaţie de 5 ani (FOTO)
Galerie Foto Adela Popescu (28 de ani) şi Radu Vâlcan (38 de ani) s-au căsătorit sâmbătă, 22 august pe domeniul Hadar Chalet din judeţul Braşov, alături de de 60 de invitaţi.După două zile, chiar în drum spre luna lor...

Concurs de fotografie pentru alimentaţie sănătoasă

Concurs de fotografie pentru alimentaţie sănătoasă
Competiţia internaţională de fotografie Supply Change – Food Vision oferă marele premiu o excursie pentru două persoane la Expo Milano 2015, în luna octombrie. Se pot înscrie toţi pasionaţii de fotografie, cu...

70% dintre restaurantele fast-food nu oferă informaţiii despre alergeni

70% dintre restaurantele fast-food nu oferă informaţiii despre alergeni
În urma unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons), 70% dintre site-urile...

Prima ediție a FESTIVALULUI AMBASADELOR „Open your Culture”: o călătorie în jurul lumii din propriul oraș, între 1-5 Septembrie 2015

Prima ediție a FESTIVALULUI AMBASADELOR „Open your Culture”: o călătorie în jurul lumii din propriul oraș, între 1-5 Septembrie 2015
Septembrie începe cu prima ediție a Festivalului Ambasadelor, având ca temă "Open your Culture". Festivalul este un eveniment cu un concept unic în peisajul cultural românesc, ce va contribui la sporirea...

Reţetă mănănăstirească de gogonele murate

Reţetă mănănăstirească de gogonele murate
În apropierea toameni ne gândim la conservele pe care vrem să le punem pentru lunile de iarnă. Nu peste multă vreme vor apărea gogonelele, vedetele murăturilor. Murăturile mănăstireşti sunt, probabil, unele...

Tu cunoști LIMBAJUL FLORILOR? 32 de mesaje „cifrate”

Tu cunoști LIMBAJUL FLORILOR? 32 de mesaje „cifrate”
Florile sunt nelipsite de la cele mai importate evenimente din viața noastră reprezentând „calea spre frumusețea interioară, spre puritate“. Mirosul lor ne încântă simţurile, iar frumuseţea lor ne...

Andreea Marin şi Ştefan Bănică, verificaţi de ANAF! Andreea Marin reacţionează pe Facebook

Andreea Marin şi Ştefan Bănică, verificaţi de ANAF! Andreea Marin reacţionează pe Facebook
Andreea Marin şi Ştefan Bănică Jr. se numără printre cei 7.879 de contribuabili pentru care Fiscul a propus verificarea fiscală amănunţită, în cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a...