x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3828


Mai multe titluri din categorie

Poveștile Ancorei. De Ignat, cu peștele-n afumătoare...

Poveștile Ancorei. De Ignat, cu peștele-n afumătoare...
Dacă-i decembrie și s-apropie capătul anului, două-ntâmplări – cu accente gurmande – nu vor lipsi din calendar: Ignatul și Crăciunul. Cu toate bucatele lor de poveste. Dar... godăceii greu își află drum...

Poveștile Ancorei. Fericirea vine Luni

Poveștile Ancorei. Fericirea vine Luni
Galerie Foto 15 decembrie 2014Va fi intuneric afara cat sa inceapa povestea. Focul va arde in semineu, vei furisa privirea prin ferestrele mari catre lac si padure. Nici nu vei crede ca te afli in mijloc de Bucuresti, ci intr-un...

Poveştile Ancorei. Din vremea când parlamentul hotăra de câte ori pe săptămână să mănânci somon...

Poveştile Ancorei. Din vremea când parlamentul hotăra de câte ori pe săptămână să mănânci somon...
Înainte de a vă invita din nou la un prânz (ori la o cină) la Cherhanaua Ancora, să vă istorisesc ceva... În secolul al XIX-lea, apele teritoriale ale Scoţiei erau pline de somoni, iar vasele de pescuit se...

POVEŞTILE ANCOREI: Un calcan și o “turbotieră”

POVEŞTILE ANCOREI: Un calcan și o “turbotieră”
Trecem pragul dintr-un anotimp în altul, bucurându-ne de dezlegările la pește ale fiecărui sfârșit de săptămână. De ziua cea curată a Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor. De ziua cea sfântă a...

Facebook-ul la vremea despărțirii dintre Mihaela Rădulescu - Dani Oțil. Mesaje și reacții

Facebook-ul la vremea despărțirii dintre Mihaela Rădulescu - Dani Oțil. Mesaje și reacții
Mihaela Rădulescu și Dani Oțil au avut un schimb de mesaje pe Facebook, prin care au trecut, și pentru public, relația pe care au avut-o la timpul trecut. Dani Oțil a publicat pe contul său un mesaj extrem de...

A fost desemnat CEL MAI SEXY BĂRBAT în viaţă! Este australian, are 31 de ani şi este căsătorit cu actriţa Elsa Pataky

A fost desemnat CEL MAI SEXY BĂRBAT în viaţă!  Este australian, are 31 de ani şi este căsătorit cu actriţa Elsa Pataky
Galerie Foto Starul din 'Thor' (2011), actorul australian Chris Hemsworth, a fost desemnat marţi de către revista People 'cel mai sexy bărbat în viaţă' în cadrul unei transmisiuni live a talk-show-ului de seară 'Jimmy...

Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020

Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020
Lumea pătrăţelelor de fericire ar putea să nu mai existe până în anul 2020, după ce producătorii se luptă să ţină pasul cu cererea care se află în continuă creştere.Grupul elveţian Barry Callebaut a...

Poveștile Ancorei. Barbunul și învățații din antica Romă

Poveștile Ancorei. Barbunul și învățații din antica Romă
„Nimic nu e mai frumos decât un barbun care moare! Ultima lui respirație, ultima zbatere îl face să fie de un roșu aprins. (...) Între viață și moarte, există o gradație a culorii, în nuanțe subtile. Mai...

Nicoleta Svârlefus şi Astrocafe.ro te invită în tabăra de Creaţie şi ReCreaţie Conştientă: A FI şi A PRIMI TOT ce EŞTI

Nicoleta Svârlefus şi Astrocafe.ro te invită în tabăra de Creaţie şi ReCreaţie Conştientă: A FI şi A PRIMI TOT ce EŞTI
În perioada: 11-15 decembrie 2014 revenim cu o tabără nouă, la final de an, care să te sprijine să te dăruieşti tu, ţie, în totalitate. E ca un dar pe care ţi-l faci de Crăciun, acela de a te primi exact aşa...

Bono de la U2, urmărit de ghinioane. După ce a fost la un pas să cadă din avion, urmează să fie operat după un accident de bicicletă

Bono de la U2, urmărit de ghinioane. După ce a fost la un pas să cadă din avion, urmează să fie operat după un accident de bicicletă
Bono, liderul formaţiei U2, este urmărit de ghinioane. După ce săptămâna trecută a avut parte de un zbor cu peripeţii, solistul urmează să fie operat după ce a căzut de pe bicicletă în Central Park din New...

Sfaturile specialiştilor pentru a proteja o casa neterminată pe timp de iarnă

Sfaturile specialiştilor pentru a proteja o casa neterminată pe timp de iarnă
Specialiştii în construcţii spun că, în cazul în care nu este protejată corespunzător pe timp de iarnă, o construcţie va necesita reparaţii în primăvară, reparaţii pentru care proprietarul va plăti sume...

Bono, de la U2, a păcălit moartea. Avionul cu care călătorea a pierdut o uşă în zbor!

Bono, de la U2, a păcălit moartea. Avionul cu care călătorea a pierdut o uşă în zbor!
Bono, solistul trupei U2, a trecut prin momente de groază, miercuri, când se afla într-un avion privat cu destinaţia Berlin.Bono şi patru prieteni călătoreau de la Dublin, Irlanda, către Berlin, cu un avion priva...

Reportajele „În premieră cu Carmen Avram” schimbă destine

Reportajele „În premieră cu Carmen Avram” schimbă destine
În urma materialului difuzat de „În premieră cu Carmen Avram”, despre viaţa copiilor bolnavi de cancer şi lipsa aparatelor necesare pentru diagnostic şi tratament de la Institutul Oncologic Bucureşti,...

Noile tipuri de alimente modificate genetic: Roşiile cu gust de lămâie şi peştii fluorescenţi

Noile tipuri de alimente modificate genetic: Roşiile cu gust de lămâie şi peştii fluorescenţi
Cercetătorii au reuşit să modifice diferite animale şi plante pentru a le îmbunătăţi performanţele oferite deja de natură. Astfel, au fost inventaţi porcii ecologici, roşiile cu gust de lămâie sau peştii...

Gabriela Firea și Florin Pandele vor avea încă un băiețel!

Gabriela Firea și Florin Pandele vor avea încă un băiețel!
Gabriela Firea a dezvăluit pe contul său de Facebook sexul viitorului său copil. ”Inevitabilul s-a produs și „molecula" cu numărul 3 va fi... tot un băiețel, ceea ce mă va transforma, la un moment dat, în so...