x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6547


Mai multe titluri din categorie

Weekend-ul acesta ne vedem la #Dichisar de Crăciun

Weekend-ul acesta ne vedem la #Dichisar de Crăciun
Galerie Foto Ultima ediție #Dichisar de anul acesta se întâmplă în weekend-ul 10-11 Decembrie, 10:00-20:00, la Impact Hub București. (str. Halelor, nr.5, langă DM Unirii). #Dichisar este unul dintre...

Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Rețeta zilei. Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche,...

REŢETA ZILEI: Prăjitură cu gem şi nuci

REŢETA ZILEI: Prăjitură cu gem şi nuci
Ingrediente: 400 g făină, 250 g nuci tocate, 200 g zahăr, 370 g gem de prune, 200 ml ulei, 200 ml apă, o lingură oţet, un vârf de sare, 2 ml esenţă de vanilie, 8 g zahăr vanilat, o linguriţă...

Ioana Filimon din Timișoara a câștigat titlul de Miss România 2016

Ioana Filimon din Timișoara a câștigat titlul de Miss România 2016
Ioana Filimon din Timișoara a câștigat, sâmbătă seara, titlul de Miss România 2016, concurs organizat în cadrul festivalului Bucharest Fashion Week, desfășurat la Ambasad'Or Events din...

Prune în vin roşu

Prune în vin roşu
Ingrediente: 500 g prune (15 prune), 500 ml vin roşu, 50 ml rom, 70 g zahăr, 4 cm baton scorţişoară, coajă fâşii 1/2 lămâie, 2 vârfuri de cuţit de anason măcinat, 1/4 linguriţă fenicul...

George R.R. Martin: ''Soţia mea are un personaj preferat şi a ameninţat că mă părăseşte dacă îl omor''

George R.R. Martin: ''Soţia mea are un personaj preferat şi a ameninţat că mă părăseşte dacă îl omor''
Mult-aclamatul scriitor George R. R. Martin, autorul celebrei serii literare "A Song of Ice and Fire" (''Cântec de gheaţă şi foc''), ce stă la baza serialului de televiziune...

Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun

Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun
În fiecare an începem să simțim magia sărbătorilor de iarnă odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun. Acestea au devenit deja o tradiție pentru români, iar autoritățile se...

De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?

De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?
Oricine a purtat măcar o dată în viaţă o cămaşă. Însă, v-aţi pus vreodată întrebarea de ce cămăşile bărbăteşti au nasturii pe partea dreaptă, iar cele pentru femei pe partea...

Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe

Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe
Spune că s-a distrat ca niciodată muncind alături de Nea Mărin, dar nu înseamnă că probele prin care a trecut nu i-au dat de furcă. Diana Munteanu, vedeta pe care telespectatorii Antena 1 o vor vedea...

Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”

Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”
Galerie Foto „Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te, te rog!”, “Să-i spună cineva lui Dima să se oprească puțin!”, s-a auzit timp de mai multe ore, în culise, la “Te cunosc de...

Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)

Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)
Moș Crăciun nu a mai rezistat până în noaptea de Crăciun și s-a hotărât să vină mai repede pentru că anul acesta foarte mulți copiii au fost cuminți și dornici să învețe. Și-a...

REŢETA ZILEI: Falafel

REŢETA ZILEI: Falafel
Ingrediente: o legătură de ceapă verde, 300 g de năut hidratat, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, 6 căţei de usturoi, chimion (după gust), coriandru (după gust), sare, piper alb, Mod de...

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris
Revolverul cu care Paul Verlaine l-a împuşcat - şi a fost pe punctul să-l ucidă - pe Arthur Rimbaud, în 1873, a fost vândut miercuri la o licitaţie din Paris pentru aproape jumătate de milion de...

Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul

Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul
Actriţa şi modelul Heidi Klum a declarat că vârsta este irelevantă în ceea ce priveşte relaţia cu iubitul său Vito Schnabel, conform unui material realizat de UPI.com.  Modelul de 43 de ani a...

VIDEO - Calendarul Pirelli 2017 celebrează frumuseţea naturală a vedetelor

VIDEO - Calendarul Pirelli 2017 celebrează frumuseţea naturală a vedetelor
Video Calendarul Pirelli 2017, lansat marţi la Paris, are drept temă frumuseţea naturală a actriţelor de la Hollywood, scrie Dazeddigital.com.  Pentru acest calendar, fotograful Peter Lindbergh a pozat 14...