x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5978


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos

Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos
Și dacă astăzi vă aducem dinainte un fel de mâncare din altă parte a lumii, nu înseamnă că am renunțat la preocuparea noastră pentru adevăratele retete romanesti. Doar că rețeta de chiftele de...

Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături

Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături
România abundă de legende care amintesc de uriașii care au populat cândva planete și care, în trecere prin locurile noastre, au lăsat semne. Ce faci atunci când știința se împletește...

Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru

Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru
Sarbatorile religioase sunt marcate de un retetar specific, iata motivul pentru care, daca esti in cautarea de retete romanesti, la aceste momente din an trebuie sa fii atent. Sfantul Petru este cel mai de seama...

Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu

Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu
Galerie Foto Masa de prânz este, și ea, foarte importantă pentru că te găsești în momentul zilei cu cea mai mare activitate și ai nevoie de energie. Pentru cei care obișnuiesc să sară peste micul dejun este...

SFATURI. Top 3 destinații gustoase

SFATURI. Top 3 destinații gustoase
Pentru foarte mulți dintre turiști, în alegerea destinației perfecte de vacanță un criteriu important îl reprezintă mâncarea. Specifiul fiecărei țări sau regiuni în parte este un element...

Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?

Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?
Sezonul estival este încă la început, iar românii încă mai caută cele mai potrivite destinații pentru familia și bugetul lor. Cei care nu au făcut rezervări din timp, se orientează spre of...

Am decis sa duc milieul mamei mai departe

Am decis sa duc milieul mamei mai departe
Astăzi am să vă spun o poveste frumoasă din care fac parte și eu. Niciodată n-am vorbit despre mine, niciodată n-am scris despre mine, dar de data asta m-am decis să vă scriu câteva cuvinte despre mine...

Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)

Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)
Cine știe câte dintre vechile retete romanesti sunt pierdute? Dar, cu răbdare, le putem regăsi... Fără îndoială, bucătăria românească mai are în­că multe reţete neştiute, care...

Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri

 Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri
Galerie Foto Frumoasa Gina Pistol a renunţat la tocuri şi la confort pentru o expediţie la care visa de ani buni: un pelerinaj pe El Camino, un drum de aproape 1.000 km, pe care l-a străbătut pe jos şi care i-a pus la...

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood
Actorul american Nicolas Cage şi cea de-a treia sa soţie Alice Kim s-au despărţit încă din luna ianuarie, a anunţat reprezentantul actorului pentru relaţia cu presa, scrie UPI.com. Cei doi, care s-au căs...

Ieși la alergat!

Ieși la alergat!
Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor...

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”
Cunoscuta actriță Stela Popescu a fost jefuită de menajera pe care o avea în casă. Actrița a rămas fără un inel cu briliante, o pereche de cercei și un ceas vechi din 1969. Stela Popescu a dorit să...

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago
George Lucas, creatorul seriei "Star Wars", a renunţat vineri la proiectul construcţiei muzeului său la Chicago, după o acţiune în justiţie a locuitorilor din zonă, şi a afirmat că ar alege mai...

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”
Galerie Foto Țipă, se agită, se tăvăleşte, prezintă ”enşpe” emisiuni cu audienţe remarcabile. E iubit de majoritatea publicului, sunt şi oameni care nu-l plac, dar nu există cineva care să nu-l ştie. E el,...

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan
Galerie Foto Italia ne furnizează unele dintre cele mai interesante și delicioase rețete. În timp ce mă gândeam la ideea culinară a acestui weekend, mi-am adus aminte de perioada mea profesională italiană și de gu...