x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 7384


Mai multe titluri din categorie

Cum să-ți alegi culoarea părului, în funcție de zodie

Cum să-ți alegi culoarea părului, în funcție de zodie
Dacă vrei să îți schimbi culoarea părului, dar nu ești hotărâtă ce să alegi, te-ar putea ajuta particularitățile zodiei tale. Află mai jos ce culoare ți se potrivește, în funcție de...

Rețeta zilei: Negrese

Rețeta zilei: Negrese
Ingrediente 300 g făină 300 g zahăr 200 g ciocolată 100 ml lapte 6 ouă 1 plic praf de copt esență de rom Preparare Se pun într-o crăticioară untul, laptele și ciocolata rasă....

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă
Actriţa Melanie Griffith a dezvăluit săptămâna aceasta că a fost diagnosticată cu epilepsie în urmă cu şase ani. Ea a vorbit miercuri noaptea, în Beverly Hills, California, la un panel despre s

Un model transgender, într-un pictorial Playboy

Un model transgender, într-un pictorial Playboy
Un model transgender va apărea pentru prima dată în pictorialul central al revistei Playboy, în numărul din noiembrie, o iniţiativă care, speră modelul, va crea oportunităţi pentru ''toate...

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”
Rita Mureșan, fost model și acum designer de renume, trece ”Dincolo de aparențe” în cadrul unui amplu interviu oferit Florentinei Fântânaru, în care vorbește despre familia ei,...

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”
Pasionat de scufundări și îngrijorat pentru soarta mărilor și oceanelor lumii, juratul ”X Factor” Horia Brenciu este dispus să ia măsuri și să facă sacrificii. În timp ce...

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein
Regizorul Quentin Tarantino a mărturisit că era la curent cu abuzurile sexuale comise de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein şi a recunoscut că ar fi trebuit să ia atitudine în acest sens, relatează...

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert
Video Artista abia terminase de cântat melodia ''Thinking Of You'' şi se înălţase deasupra audienţei pe un mulaj al planetei Saturn.  Cântăreaţa Katy Perry a rămas suspendată...

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a
Iubita prinţului Harry, actriţa americană Meghan Markle, a avut joi o întâlnire privată la Palatul Buckingham, cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează online ziarul spaniol...

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru următoarea perioadă, scrie clickpentrufemei.ro. Berbec Norocul va fi de partea lor, dar acesta depinde de cât sunt de capabile să se concentreze și de cât de...

Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 

 Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 
„Semeringul bănățean” este prima și cea mai spectaculoasă cale ferată din România care îi vrăjește pe toți turiștii care ajung în zonă. Calea ferată leagă Oravița de Anina,...

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea
Lacul Albastru este un monument al naturii și o arie protejată aflată în județul Maramureș, pe teritoriul orașului Baia de Sprie. Lacul se află la poalele Munților Gutâi, iar accesul în zonă se...

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană
Perioada sejururilor s-a încheiat de ceva vreme, iar până la următoarea vacanță mai avem de așteptat. Toamna putem rupe o zi sau cel mult trei pentru un city break la final de săptămână. Dacă...

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure
INGREDIENTE: Pentru blat: ● 150 g unt ● 300 g făină ● 2 gălbenușuri ● 1 lingură zahăr. Pentru cremă: ● 500 ml lapte ● 5 linguri făină ● 2 gălbe­nușuri ● 75 g zahăr ● 1...

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”
La “Aici eu sunt vedeta”, nu doar vedetele invitate în show alături de copiii lor fac tot felul de mărturisiri, ci și prezentatorul emisiunii, Dan Bittman. Astfel, joi, 19 octombrie, de la ora...
Serviciul de email marketing furnizat de