x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6702


Mai multe titluri din categorie

Cei 10 concurenţi de la TCDU ne-au dezvăluit care sunt plăcerile lor “vinovate”. Fetele - cu mâncarea, băieţii - cu jocurile pe calculator

Cei 10 concurenţi de la TCDU ne-au dezvăluit care sunt plăcerile lor “vinovate”. Fetele - cu mâncarea, băieţii - cu jocurile pe calculator
Galerie Foto Cei zece artiști-concurenți ai emisiunii "Te cunosc de undeva!", Sore, Ruby, Biu Marquetti, Bianca Sârbu, Anda Adam, Alex Vasi­lache, Daniel Max Dragomir, “Cuza”- solistul trupei...

Cine este cel mai frumos fotomodel la ora actuală

Cine este cel mai frumos fotomodel la ora actuală
A fost imposibil să nu o remarci pe Bella Hadid în cadrul recentei Săptămâni a modei de la New York, sau în numeroasele campanii publicitare care au făcut din această tânără, de origine...

Cea mai bună rețetă de post din Ardeal

 Cea mai bună rețetă de post din Ardeal
Postul Mare, așa cum mai este numit și Postul Paștelui, este un prilej de reflecție și căință pentru iertarea păcatelor. Iată două rețete de post din Ardeal, care vor face ca această perioadă să treacă ma...

Secretul ținut de Nicole Kidman și Lenny Kravitz

Secretul ținut de Nicole Kidman și Lenny Kravitz
Nicole Kidman (49 de ani) a surprins pe toată lumea confirmând o idilă pe care a avut-o în urmă cu mulţi ani cu muzicianul Lenny Kravitz, relatează online ziarul spaniol ABC.  Actriţa se află în plină...

Cum scapi de dependența de dulciuri

Cum scapi de dependența de dulciuri
Multora ne plac dulciurile, însă, consumate în exces, sunt nesănătoase pentru organism. Dulciurile conţin o cantitate importantă de zahăr, asociat cu apariţia mai multor probleme de sănătate, scrie...

Cinci zodii care nu vor cunoaște dragostea adevărată

 Cinci zodii care nu vor cunoaște dragostea adevărată
Se spune că dragostea adevărată este cea care se așază lângă tine, îți oferă un pahar cu apă și te mângâie pe cap. În realitate, iubirea este cea care te aruncă într-un...

Cele mai dificile zodii în dragoste

 Cele mai dificile zodii în dragoste
Atunci când vine vorba de dragoste la prima vedere, lucrurile sunt clare. Orice gest pe care acea persoană îl face ne stârnește admirația și ne face să o iubim și mai mult. La început,...

Cele mai ghinioniste zodii ale lunii martie

 Cele mai ghinioniste zodii ale lunii martie
Prima lună a primăverii aduce necazuri pentru unele zodii din horoscop. Ghinioniștii se vor confrunta cu tot felul de situații, din care cu greu vor reuși să iasă. Iată care sunt cele mai ghinioniste zodii...

O vedetă din filmul Harry Potter va poza pentru revista Playboy

O vedetă din filmul Harry Potter va poza pentru revista Playboy
Actriţa Scarlett Byrne a postat pe contul său oficial de Instagram mesajul că va poza goală pentru revista Playboy. Tânăra, cunoscută pentru a fi jucat în seria "Harry Potter" în rolul...

REŢETA ZILEI: Cheescake cu vanilie şi portocale

REŢETA ZILEI: Cheescake cu vanilie şi portocale
Ingrediente: Blat: 250 g biscuiţi pisaţi, 130 g unt topit Cremă: 300 g brânză cu smântână, 600 g cremă de brânză cu smântână, 200 g smântână pentru...

Angelina Jolie vorbeşte pentru prima oară despre divorţ

Angelina Jolie vorbeşte pentru prima oară despre divorţ
Angelina Jolie a vorbit pentru prima dată despre divorţul de Brad Pitt în cadrul unui interviu emoţionant pentru BBC, afirmând că acesta a fost un moment dificil dar şi că "suntem şi vom...

Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”

Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”
Că Rusia a fost un mare imperiu nu mai este un secret pentru nimeni. Că Romanovii au avut o mare influență politică, economică, culturală și socială, deopotrivă, nu este un mister. Dacă astăzi Sankt...

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean: Bărbatul, mereu cu un pas înainte?

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean: Bărbatul, mereu cu un pas înainte?
Uneori, din dorința de a fi poli­ticoși, domnii dau cu bâta-n baltă și fac una dintre cele mai frecvente gafe când vine vorba de bune maniere. E drept, de multe ori, astfel de greșeli trec...

Andrei Ștefănescu va deveni tată, în luna martie: “Sunt emoționat, nerăbdător și puțin îngrijorat”

Andrei Ștefănescu va deveni tată, în luna martie: “Sunt emoționat, nerăbdător și puțin îngrijorat”
Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl văd din nou, în duet cu Liviu Vârciu, în noul sezon „Te cunosc de undeva!”, va deveni tătic în luna martie a...

Ce nu face Ruby niciodată... pentru că e comodă, leneșă și nu are răbdare

Ce nu face Ruby niciodată... pentru că e comodă, leneșă și nu are răbdare
Ruby, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea, sâmbătă, 18 februarie, de la ora 20.00, în postura de concurentă a celui de-al unsprezecelea sezon al show-ului “Te cunosc de undeva!”,...