x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4669


Mai multe titluri din categorie

Rețeta de suflet. Dictatura din bucătărie

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: ""Dictatura gastronomica"". Am la...

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune
Omul sfințește locul. Atât de multă înțelepciune și adevăr există în această zicătoare transmisă din străbuni! Simbolizează omul gospodar care transformă în mod vizibil locul în care trăiește. O casă...

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat
Rubarba este folosită mai ales în Transilvania, unde gospodinele fac diverse deserturi delicioase, precum tartă, gemu, ştrudel şi compot.Sezonul rubarbei a început pe la mijlocul lunii mai, aşadar este momentul...

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei
Casa cu blazoane. Aşa este cunoscută singura casă boierească din satul buzoian Chiojdu. Casa boierească a fost realizată în stil tradiţional la începutul secolului al XIX-lea aflată până de curând în...

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală
Dispariţia doctorului Derek Shepherd din 'Anatomia lui Grey', care i-a luat prin surprindere pe fanii serialului, ar fi legată de infidelitatea din viaţa reală a interpretului acestui personaj, actorul Patrick...

Slănic Moldova

Slănic Moldova
Stațiunea Slănic Moldova a fost una dintre perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului al XIX-lea. Calităţile curative ale apelor carbonate au...

Spa-ul din vacanță

Spa-ul din vacanță
Potențialul României pentru dezvoltarea turismului wellness și balneo este imens. Țara noastră are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa. Situația încă precară a stațiunilor...

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism
În inima Bucovinei, la poalele Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc e ”Casa Poveste”. Proprietari și gazde: familia Savin. Doina e medic de familie și vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ogrăzile...

Destinația săptămânii. City-break pe coline

Destinația săptămânii. City-break pe coline
O evadare de câteva zile în capitala Portugaliei, Lisabona, vă poate încărca cu energie pozitivă pentru câteva luni. Sub acoperișurile portocalii și pe străduțele înguste, veți descoperi un ames-tec de...

Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă

Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă
Pentru o cină caldă şi simplă vă propun o reţetă destul de uşor de făcut. Cartofi copţi la cuptor cu smântână dulce, leurdă, Cheddar şi parmezan. Cartofii indicaţi pentru această reţetă sunt cei...

Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin

Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin
Dacă vrei să oferi grădinii tale un parfum îmbătător, atunci nu trebuie să mai stai pe gânduri. Regina Nopţii te ajută. Această plantă, cunoscută şi sub numele de Nicotiana, va oferi grădinii tale un...

79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România

79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România
Sute de bucureşteni şi turişti au umplut aleile Muzeului Satului, în acest weekend, la aniversarea celor 79 de ani de existenţă. Anul viitor, la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţare, va fi inaugurant şi un...

Gentile din garderoba iti aduc profituri de sute de milioane

Gentile din garderoba iti aduc profituri de sute de milioane
În anumite culturi şi medii, clasa superioară din Hong Kong spre exemplu, nimic nu îţi validează mai clar statutul social decât o geantă de lux – Hermès, Chanel, Gucci, Dior, Prada, Louis Vuitton… Şi de la...

Bucureștiul de altădată! Zone, simboluri, clădiri din sectorul 4 - ATUNCI ȘI ACUM (FOTO)

Bucureștiul de altădată! Zone, simboluri, clădiri din sectorul 4 - ATUNCI ȘI ACUM (FOTO)
Video Capitala are farmecul său, chiar dacă nu toți locuitorii iubesc acest oraș. Locuri, clădiri, peisaje, simboluri... toate ne atrag într-un fel sau altul.Bucureștiul s-a transformat mult, în ultima perioadă,...

Gerula, viață de dac

Gerula, viață de dac
Galerie Foto Aproape de Cluj, dar departe de gălăgia urbană, în inima munților, locuiește „Gerula”. Mugur Pop, pe numele său real, este un clujean care a hotărât să trăiască precum dacii liberi, înconjurat de natură...