x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6769


Mai multe titluri din categorie

Rețete românești. Salată de lăptuci, cu păpădie, arpagic și tarhon

Rețete românești. Salată de lăptuci, cu păpădie, arpagic și tarhon
O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al salatei, cel intens al mararului ori al spanacului, carotul - morcovii au dintrodata un oranj...

REŢETA ZILEI: Ciulama de ciuperci de post

REŢETA ZILEI: Ciulama de ciuperci de post
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 50 g făină, 200 ml ulei, 300 ml supă de legume, mărar, pătrunjel, sare, piper Mod de preparare: Se spală ciupercile, se taie și se pun la fiert, iar între timp se pregăt...

DJ Wanda a învățat să gătească special pentru „Chefi la cuțite”

DJ Wanda a învățat să gătească special pentru „Chefi la cuțite”
Nu a gătit niciodată până acum, ține în frigiderul de acasă o pereche de pantofi și o sticlă de șampanie, mănâncă de când se știe la restaurant, dar pentru cei trei simpatici chefi...

Anunț OFICIAL. Cine o va înlocui pe Simona Gherghe la Acces Direct

Anunț OFICIAL. Cine o va înlocui pe Simona Gherghe la Acces Direct
Galerie Foto Doar câteva săptămâni o mai despart pe îndrăgita prezentatoare a Antenei 1, Simona Gherghe, de cel mai important moment din viaţa sa – venirea pe lume a micuţei sale, aşa că vedeta a decis...

Superlativele mapamondului. Cel mai UMED loc de pe Terra (VIDEO)

Superlativele mapamondului. Cel mai UMED loc de pe Terra (VIDEO)
Cocoţată pe un platou în Dealurile Khasi din nord-estul Indiei, localitatea Mawsynram este considerată cea mai ploioasă de pe Terra. Precipitaţiile medii se ridică aici la 11,86 de metri pe an, datorită...

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Prajilă (papară, ratotă) se mai spune în Ardeal omletei, iar în Oltenia e o cârpeala de noră tânără și ne-nvatata: prin ia ruptă-n poale i se vede nu atât întunecata sărăcie...

Rețete românești. Păstrăvi mănăstirești

Rețete românești. Păstrăvi mănăstirești
În Postul Paștelui, puține sunt prilejurile de a mânca pește. Anul acesta, doar de Buna Vestire și de Florii. Cu atât mai mult prețuim astfel de rețete, iar atunci când ele vin direct din cu...

Rețete balcanice. Scordolea pentru mese de post, dezlegări și prânzuri de frupt

Rețete balcanice. Scordolea pentru mese de post, dezlegări și prânzuri de frupt
„Un sos balcanic” - il numeste Radu Anton Roman - neincercand sa-i afle radacinile adanci (desi o oarece indicatie da, dupa cum se va vedea mai departe), precizand de ce-l include in seria bucatelor...

Rețete dobrogene. Imam Bayldî

Rețete dobrogene. Imam Bayldî
Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am...

REŢETA ZILEI: Ciorbă ardelenească de varză

REŢETA ZILEI: Ciorbă ardelenească de varză
Ingrediente: 1,5 kg varză, 3 morcovi, o rădăcină de țelină, 2 cepe, 250 g roșii în bulion, 2 linguri făină, 1 lingură rasă de paprika dulce, un buchețel de cimbru proaspăt, 1/2 de legătură de...

Cântăreaţă jefuită sub privirile soţului! "Hoţii au plecat cu două inele şi două verighete!”

Cântăreaţă jefuită sub privirile soţului! "Hoţii au plecat cu două inele şi două verighete!”
O îndrăgită artistă a avut parte de o experienţă neplăcută recent, când a fost jefuită chiar sub privirile soţului, scrie spynews.ro. Invitată la "Star Chef", emisiune difuzată...

Kate Hudson are un nou iubit și nu este Brad Pitt

Kate Hudson are un nou iubit și nu este Brad Pitt
Cunoscuta actriţă americană Kate Hudson are un nou iubit, care nu este Brad Pitt, aşa cum asigurau în urmă cu câteva săptămâni mass-media internaţionale, relatează ziarul spaniol La...

O îndrăgită cântăreaţă a avut mari probleme. „A fost cumplit pentru mine, am plâns o noapte întreagă"

O îndrăgită cântăreaţă a avut mari probleme. „A fost cumplit pentru mine, am plâns o noapte întreagă"
O îndrăgită cântăreaţă a avut parte de o experienţă traumatizantă, fiind operată la buzunare în public, de şuţii de la Gara de Nord! Julia Jianu a povestit, la "Star Chef" la...

A murit de ciroză la doar 31 de ani

A murit de ciroză la doar 31 de ani
Armand Cristinoiu, un cunoscut al vietii de oras bucurestene, in varsta de 31 de ani, a murit de ciroza. Tanarul a ajuns de urgenta la spital in urma cu o saptamana, apoi a fost transferat la o clinica din Viena, insa me...

Nicoleta Nucă a mărturisit secretele unei siluete ideale

Nicoleta Nucă a mărturisit secretele unei siluete ideale
Nicoleta Nucă a trecut printr-o transformare radicală! Artista a fost invitată la Star Matinal şi și-a prezentat meniul zilnic. "Am slăbit, am un regim de viaţă sănătos, fac mult sport, mă...
Serviciul de email marketing furnizat de