x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3428


Mai multe titluri din categorie

Despre mic dejun, conserve de iarnă, squash şi parfumuri, duminică dimineaţă la "Numai de bine"

Despre mic dejun, conserve de iarnă, squash şi parfumuri, duminică dimineaţă la "Numai de bine"
Duminică dimineaţă, de la ora 9:30, la Antena 3, „Numai de bine” îi aşteaptă pe telespectatori la o nouă serie de materiale interesante. Pentru a începe ziua cu energie, Ela Crăciun, alături de...

În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”

În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”
“Muzica și dansul merg mână în mână și nu mă pot gândi la una fără cealaltă”, declară Raluka, artistă care va participa în această toamnă în show-ul “Dansează printre vise”, difuzat de Antena...

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!
Cele 16 zodii poartă numele a 16 zeități din pantheonul etrusc. Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor...

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”
Toamna are mai mult umor când intră în acţiune agenţii SRC. Noul sezon al emisiunii de la Antena 1, ”Serviciul Român de Comedie – Fun Factory”, se află în plină pregătire, iar umoriştii din gaşca lui...

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”
Rona Hartner se transformă în interpretul Mory Kante, originar din Guineea, și cântă o piesă într-un dialect din Mali sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”. “Îmi aduce...

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam
Cântărețul de muzică hip-hop Maximilian i-a trimis Andei Adam hainele sale pentru ca aceasta să le îmbrace la “Te cunosc de undeva!”, sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, când va trebui să-l imite cu...

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor
Aproape 5000 de concurenţi s-au înscris la audiţiile celui de-al patrulea sezon X Factor, pregătiţi să dea piept cu noua generaţie de juraţi X Factor şi să convingă că au voce, charismă, prezenţă scenică,...

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere
În fiecare sâmbătă şi duminică, Daniel Osmanovici, alături de colega lui de prezentare, Geanina Ilieş, aduce telespectatorilor Antenei 1, în cadrul Observatorului  de la ora 6.00, 13.00 şi 16.00, cele mai...

Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury

Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury
Galerie Foto Pentru ediția de sâmbătă, 20 septembrie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”Ca să semene perfect cu Freedie Mercury, personajul în care se va transforma sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la „Te cunos...

Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”

Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”
Astăzi, de la 20:30, în prima ediție din cel de-al patrulea sezon al emisiunii Cine spune că doar de la cei mari poți învăța? Astăzi, de la 20:30, în prima ediție a emisiunii „Next Star”, Dan Negru, Lora,...

Răzvan şi Dani se pregătesc de război

Răzvan şi Dani se pregătesc de război
Prezentatorii super show-ului X Factor, ce va avea premiera vineri, 19 septembrie, de la 20:30, la Antena 1 Atunci când spui X Factor spui emoţie, suspans, adrenalină, tensiune, euforie, muzică, toate reunite...

Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”

Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”
Marți, de la 20:30, la Antena 1 începe cel de-al patrulea sezon al show-uluiCopiii românilor sunt extraordinari, iar Dan Negru demonstrează din nou asta marți, 16 septembrie, de la 20:30, când la Antena 1 debuteaz

Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash

Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash
Galerie Foto Peste 100 de jucători profesionişti din ţară şi din străinătate s-au întrecut în două mari competiţii de squash la Bucureşti, la Aerosquash Băneasa: Romania PSA International 2014 şi Cupa Wilson Aerosquash,...

Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”

Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”
Începând din 16 septembrie, hotărăsc cine are cele mai multe șanse să devină un viitor “Next Star” Începând din 16 septembriei, de la 20:30, Maria Cârneci, Lora, Vasile Muraru, Pepe și Connect-R trebuie...

În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”

În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”
Muneer a acceptat provocarea Antenei 1 și în această toamnă „Dansează printre vise”. „Eu sunt o persoană foarte sinceră și dură cu mine, cred că ai nevoie să te cunoști înainte de a face orice în...