x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Tartă cu căpşuni

Reţeta zilei: Tartă cu căpşuni
Ingrediente:  ½ porţie aluat foietaj, 200 gr căpşuni, 35 grame unt, 35 grame zahăr brun. 100 ml smântână pentru frişcă, 1 linguriţă ceai Earl Grey. Mod de preparare: Se fierbe smăntăna...

Asociaţii de locuitori din Europa de Sud, unite împotriva turismului în masă

Asociaţii de locuitori din Europa de Sud, unite împotriva turismului în masă
Asociaţii de locuitori şi grupuri de militanţi din diferite ţări ale Europei de Sud au creat o reţea pentru a-şi uni forţele împotriva turismului în masă, reţea prezentată joi la Barcelona, al doilea oraş...

Învârtita cu mere crețești, o rețetă pe placul lui Eminescu

Învârtita cu mere crețești, o rețetă pe placul lui Eminescu
Într-o zi ca aceasta, am vrea să avem puterea ca, dându-ne peste cap, să devenim contemporanii lui Eminescu. Să trăim alături de el, să respirăm același aer și, de ce nu, să stăm la aceeași masă. Vă...

Sanda Nicola vorbește despre tragediile din viața sa, la ”Totul pentru dragoste”

Sanda Nicola vorbește despre tragediile din viața sa, la ”Totul pentru dragoste”
Sanda Nicola este scriitoare, cunoscut reporter și om de televiziune. Este mama unei fetițe pe nume Agnes și soția lui Liviu Iolu, jurnalist de presă scrisă. Acum se declară o femeie fericită, însă a fost...

Marinela Chelaru a făcut infarct și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Operaţia a durat şase ore jumătate

Marinela Chelaru a făcut infarct și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Operaţia a durat şase ore jumătate
Probleme grave de sănătate pentru Marinela Chelaru. Vedeta a făcut infarct în perioada Paștelui și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. „Îmi vine să plâng, mi-e milă de mine. Inimioara mea a...

Feng-shui pentru luna mai: Zile si ore norocoase!

Feng-shui pentru luna mai: Zile si ore norocoase!
1 mai O zi relativa. Va puteti ocupa de treburile din spatiul inconjurator. Faceti curateni, sortati lucrurile vechi si aruncati-le pe cele care v-ar putea afecta cu energii negative. Intr-o casa curata si ordonata ap...

Reţeta zilei: Mousse de ciocolată

Reţeta zilei: Mousse de ciocolată
Ingrediente 200 g friscă 75 g zahăr pudră 150 g tabletă lapte/amăruie 3  ouă 2 lingurițe Cafea macinata Espresso Mod de preparare Se prepară 50 ml espresso și se lasă la răcit. Se...

Locuri fantastice din România: CASTELUL CALENDAR și legenda lui

Locuri fantastice din România: CASTELUL CALENDAR și legenda lui
Castelul baronului Istvan Ugron, numit și Castelul-Calendar, se află în comuna Zau de Câmpie din județul Mureș. Deși este un monument superb, castelul este destul de puțin cunoscut în România, iar turiștii nu...

Gabriela Cristea va prezenta o nouă emisiune la Antena Stars: ”Sunt foarte fericită, liniștită și pregătită să o iau de la capăt”

Gabriela Cristea va prezenta o nouă emisiune la Antena Stars: ”Sunt foarte fericită, liniștită și pregătită să o iau de la capăt”
Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, în curând, pe micile ecrane în cadrul unei noi emisiuni pe care o va prezenta la Antena Stars. ”Mă simt pregatită 100% să...

Reţeta zilei: Batoane de ciocolata si unt de arahide

Reţeta zilei: Batoane de ciocolata si unt de arahide
Ingrediente  250 gr ciocolata neagra (50% cacao; maruntita cu cutitul sau sub forma de fulgi/bobite) 250 gr unt de arahide (sau alt unt de nuci: alune de padure, caju, migdale) 50 gr unt gras (82% grasime;...

Bucureştiul şi împrejurimile s-au transformat în destinaţii turistice

Bucureştiul şi împrejurimile s-au transformat în destinaţii turistice
Zona Bucureştiului şi împrejurimile Capitalei au devenit din ce în ce mai atractive în ultimii ani. Întreprinzătorii au preluat modelul din alte ţări, precum Serbia sau Italia, şi au creat zone turistice noi,...

Staţiunea Palma introduce restricţii împotriva turismului masiv

Staţiunea Palma introduce restricţii împotriva turismului masiv
Staţiunea spaniolă Palma, de pe insula Majorca, interzice proprietarilor să-şi închirieze apartamentele turiştilor, devenind primul loc din Spania care introduce o astfel de măsură, scrie BBC. Măsurile au...

Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută

Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută
Justiţia americană a respins cererea Madonnei de a retrage de la licitaţie o scrisoare care i-a fost trimisă în 1995 de rapperul Tupac Shakur, în care acesta vorbea despre despărţirea lor, informează...

Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent

Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent
Este vestea momentului în showbiz! Gabriela Cristea revine pe micul ecran, după o perioadă îndelungată de timp în care s-a dedicat creşterii fetiţei sale, Bella Victoria Margot. Frumoasa...

Românii se mută pe litoral de 1 Mai

Românii se mută pe litoral de 1 Mai
Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, iar cei mai mulţi vor alege staţiunile Mamaia, Vama Veche şi Mamaia Nord-Năvodari, arată Federaţia Asociaţiilor de...
Serviciul de email marketing furnizat de