x close

Garnituri pentru fripturi

0
Autor: Carmen Dragan 18 Ian 2008 - 00:00
Garnituri pentru fripturi


Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.



Fie că sunt la grătar, la cuptor sau cu sos, de pasăre, vacă, porc sau berbec, fripturile se servesc întotdeauna cu diverse garnituri. Acestea pot fi tradiţionale, dar ingeniozitatea gospodinei este mereu binevenită.

Cartofii prăjiţi, piureul, pastele făinoase, legumele la grătar sau pilaful sunt garnituri pe care le ştim încă de la bunici. Astăzi putem încerca diverse soteuri foarte apreciate pentru aspectul lor atrăgător şi gustul deosebit. Soté-urile din mazăre verde, carote, spanac, sparanghel, conopidă sau din zarzavaturi variate sunt  uşor de obţinut. Se fierbe zarzavatul în apă cu sare (şi cu puţină zeamă de lămâie pentru cele albe). Când este gata, se scurge apa, se opăreşte cu unt topit şi se serveşte. Garniturile din zarzavaturi asortate, făcute soté, se pot aranja pe un platou separat, alternând culorile, sau pe platoul de friptură. Zarzavaturile aşezate pe platou se pot garnisi cu unt numit "maître d’hotel". Acesta se pregăteşte astfel: se freacă untul spumă, se adaugă puţină sare, câteva picături de suc de lămâie şi pătrunjel verde tocat, apoi se fac din el mici "cărămizi", cu care se ornează zarzavaturile soté. Cu acest unt se pot garnisi şi platourile cu peşte prăjit.


SURPRIZE. Putem însă prepara nişte garnituri prin care să ne surprindem familia sau invitaţii la masă. O soluţie ar fi guliile umplute cu ciuperci. Acestea se curăţă, se scobesc, se fierb în apă cu sare până se înmoaie, se scurg şi se umplu cu ciupercile călite cu ceapă şi ulei, asezonate cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Se ţin în cuptorul cald timp de 30 de minute, apoi se aranjează pe platou în jurul fripturii. O altă garnitură mai deosebită ar fi choux-uri cu cremă de conopidă. Se face o cocă din 250 ml apă, 125 g unt, 200 g făină, o linguriţă de sare şi patru ouă. După ce s-au copt gogoşelele se taie căpăcelul şi se umplu cu pastă din conopidă fiartă, cu sare şi piper, două linguri de smântână şi pătrunjel verde tocat. Cu o dulceaţă picantă vă veţi surprinde cu adevărat musafirii. Aceasta se prepară din jumătate de kg de caise, jumătate de kg de pere, jumătate de kg de ceapă verde, două lămâi, 100 g stafide, 250 g zahăr, două-trei cuişoare, un sfert de litru de oţet, o linguriţă de boia dulce de ardei şi 200 g unt. Untul se topeşte, apoi se pun peste el fructele şi ceapa tocate. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic, amestecând mereu, până se formează o pastă. Se adaugă stafidele, zahărul, cuişoarele, oţetul, sucul de lămâie şi boiaua. Se lasă să fiarbă încă 20 de minute, apoi se aşază lângă friptură.


Reţete

Coşuleţe cu soté-uri de legume
Coşuleţele se fac din tăiţei cu ou, care se aranjează ca un coşuleţ într-o lingură de plasă (ca şi coşuleţul de prăjit cartofi). Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt gata se lasă pe un şerveţel absorbant să se elimine uleiul în exces. Se umplu apoi cu soté de legume. Se lasă câteva ore înainte de servire, suficient timp cât să se înmoaie. Se pot decora cu frunze de pătrunjel proaspăt.


Dulceaţă de ceapă cu sirop de vişine
O jumătate de kg ceapă verde (numai partea albă), 150 ml ulei, o ceaşcă cu oţet de vin, două ceşti cu sirop de vişine, 250 ml vin roşu, 200 g zahăr, sare, piper. Ceapa curăţată se taie rondele, apoi se pune în uleiul încins şi se lasă să se înmoaie, la foc mic, timp de 10 minute. Se presară sare, piper şi zahăr, se lasă să mai fiarbă 10 minute, după care se adaugă şi restul ingredientelor: oţetul, siropul şi vinul. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră la foc foarte mic. Se adaugă peste friptura preferată.


Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3195


Mai multe titluri din categorie

DEFECTELE SECRETE ale VEDETELOR! Sunt celebre, dar ascund drame și beteșuguri despre care știu puțini

DEFECTELE SECRETE ale VEDETELOR! Sunt celebre, dar ascund drame și beteșuguri despre care știu puțini
Le vezi strălucind pe ecran dar nici nu-ți poți închipui că trupurile lor „perfecte” nu sunt atât de perfecte pe cât par. Andy Garcia, pe numele său adevărat Andrés Arturo García Menéndez, actor american...

Bianca Drăguşanu recunoaşte că încă se vede mireasă

Bianca Drăguşanu recunoaşte că  încă se vede mireasă
Sâmbătă, de la ora 16.00, Bianca Drăguşanu face dezvăluiri despre fostul ei soţ, Victor Slav, în emisiunea “Refresh by Oana Turcu”, de la Antena Stars. Întrebată de Oana  dacă  mai are sentimente...

Bianca Drăguşanu recunoaşte la “Refresh by Oana Turcu” că încă se vede mireasă

Bianca Drăguşanu recunoaşte la “Refresh by Oana Turcu” că încă se vede mireasă
Mâine, de la ora 16.00, Bianca Drăguşanu face dezvăluiri despre fostul ei soţ, Victor Slav, în emisiunea “Refresh by Oana Turcu”, de la Antena Stars. Întrebată de Oana dacă mai are sentimente pentru cel...

ANTONIA este ÎNSĂRCINATĂ. Vezi anunţul făcut acum câteva minute de TĂTIC

ANTONIA este ÎNSĂRCINATĂ. Vezi anunţul făcut acum câteva minute de TĂTIC
Alex Velea le-a spus vineri după-amiază celor peste 1.600.000 de prieteni ai săi de pe Facebook cât de fericit este pentru că va deveni tătic, iar mama copilului său va fi iubita sa, Antonia."Nu sunt multe de...

Chef Cătălin Scărlătescu și-a lansat propria linie de produse din carne

Chef Cătălin Scărlătescu și-a lansat propria linie de produse din carne
Juratul de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, show ce va începe în această toamnă la An tena 1Îndrăgostit de tradițiile și preparatele culinare românești, chef Cătălin Scărlătescu are o...

Silviu Rotariu a părăsit competiţia „Burlăciţa”

Silviu Rotariu a părăsit competiţia „Burlăciţa”
Galerie Foto Antena 1, lider incontestabil de audienţă la nivelul întregii zileEmoţii, tensiune, suspans, bucurie, dramă, euforie sau inedit, asta au simţit-o telespectatorii postului din Băneasa care au urmărit aseară, în...

“Acces Direct” și “Un show păcătos”, lideri de audiență pe toate publicurile

“Acces Direct” și “Un show păcătos”, lideri de audiență pe toate publicurile
Galerie Foto Joi, 24 iulie, emisiunile Antenei 1, “Acces Direct” și “Un show păcătos”, au fost lideri incontestabili de piață pe toate categoriile de public. Așa se face că cei mai mulți telespectatori au ales să...

La “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars, Mirela Boureanu Vaida face declaraţii despre propria ei soacră: “soacra trebuie să fie la 500 de kilometri distanţă”

La “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars, Mirela Boureanu Vaida face declaraţii despre propria ei soacră: “soacra trebuie să fie la 500 de kilometri distanţă”
Telespectatorii s-au obişnuit să o vadă pe Mirela Boureanu Vaida la cârma emisiunii “Mireasa pentru fiul meu”, în fiecare zi, de luni până sâmbătă, la Antena 1. La invitaţia Florentinei Fântânaru,...

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii cu brânză

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii cu brânză
Vara este sezonul salatelor, iar ce alta salata este mai iubita de noi toti decat cea care consta in combinatia clasica de rosii cu branza? Dar cat de indicata este salata de rosii cu branza daca ne dorim sa slabim?Ce...

Nu o să-ți vină să crezi asta: Shakespeare este Nostradamus!

Nu o să-ți vină să crezi asta: Shakespeare este Nostradamus!
S-a consumat multă cerneală pe tema: cine a fost cu adevărat Shakespeare. Unii l-au regăsit în persoana unui nobil englez, care a ales acest pseudonim - destul de evident, Shakespeare înseamnă „scutură...

Cătălin Oprișan a învățat să înoate, la 40 de ani, la “Splash! Vedete la apă”

Cătălin Oprișan a învățat să înoate, la 40 de ani, la “Splash! Vedete la apă”
Cătălin Oprișan, ziaristul sportiv care prezintă știrile amuzante ale zilei la Neatza cu Răzvan și Dani, a acceptat să vină la “Splash! Vedete la apă”, emisiune difuzată în fiecare vineri seara de Antena...

Don Baxter face o cucerire: proprietara unei pensiuni îl vede „bărbat bine”

Don Baxter face o cucerire: proprietara unei pensiuni îl vede „bărbat bine”
Aflat la Bran pentru filmările de la „Poftiți pe la noi!” Don Baxter nu va fi uitat cu siguranță de proprietara pensiunii la care a ajuns odată cu filmările pentru emisiunea „Poftiți pe la noi!”,...

Delia, apariţie excentrică la X Factor. Uite ce pantofi a ales diva să poarte

Delia, apariţie excentrică la X Factor. Uite ce pantofi a ales diva să poarte
Galerie Foto Atunci când spui X Factor, spui emoţie, suspans, adrenalină, tensiune, euforie, muzică, toate reunite într-un adevărat spectacol al căutării noii generaţii de concurenţi pentru cel mai nou sezon al super...

De ce rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete

De ce rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete
Nu este o noutate faptul că rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete. Cercetătorii au analizat de-a lungul anilor care poate fi cauza reală pentru acest fenomen. Reprezintă fetele o povară...

Horia Brenciu, detaliul pe care nu l-ar vrea ştiut. „Doamnă, nu trebuia să faceţi public asta!”

Horia Brenciu, detaliul pe care nu l-ar vrea ştiut. „Doamnă, nu trebuia să faceţi public asta!”
Pasiunea pentru muzică aduce laolaltă oameni din cele mai diverse domenii de activitate, iar acest lucru l-au aflat pe pielea lor juraţii X Factor, în timpul audiţiilor cu juriu pentru cel de-al patrulea sezon al...