x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lectie de gatit

Lectie de gatit

17 Noi 2004   •   00:00

 

OCHIUL SOACREI
 

 

MONICA ANDRONESCU
 

Cu voia lui Dumnezeu, iata ca am ajuns si in postul Craciunului. Cu chiu, cu vai am scapat si de petrecerea pe care a dat-o nora-mea de Lasata Secului, iar de acum si pana la Sarbatori o sa mai iau si eu o pauza. Ca destul am muncit. Si ce folos? Credeti ca apreciaza cineva eforturile mele? Tuturor le stau ca un spin in ochi. Parca i-as invata de rau, nu de bine. Dar ce sa-i faci? Asa e tineretul din ziua de azi. Nu mai are nici un pic de respect pentru cei mai in varsta. Asa or fi toate nurorile? Dar mai bine ma abtin de la comentarii, ca e postul Craciunului si nu trebuie sa-ti vorbesti de rau aproapele. De fapt, daca stau si ma gandesc mai bine, ceea ce fac eu nici nu se cheama c-o vorbesc de rau. Am zis sa fac o fapta buna si crestineasca si s-o invat si pe ea sa gateasca macar o mancarica de post (ca altfel, din zacusca cumparata si din cartofi prajiti nu mai iese). Asa c-am tinut-o langa mine sa vada cum se fac fasolea scazuta si placinta de dovleac. Dar ce? Credeati ca mi-a multumit ca-i fac un bine? De unde! A strambat din nas tot timpul. Cand i-am spus sa lase fasolea la inmuiat in apa fiarta cateva ore bune (ca sa fiarba mai usor) si pe urma sa adune cu spumiera cojile (ca fac rau la stomac) mi-a spus pe un ton acru ca ea la maica-sa n-a vazut asa si ca nici stomacul n-a durut-o. La placinta de dovleac a fost si mai complicat. Voia sa cumpere aluat gata preparat, ca sa nu se mai chinuiasca ea. Cu tonul meu bland i-am explicat ca o sa iasa mai buna placinta daca o sa facem aluatul in casa. Am invatat-o secretele celor mai bune foi de placinta. I-am aratat ca nu e totul sa amesteci faina cu apa si cu drojdie, ci ca trebuie sa framanti aluatul cel putin un sfert de ceas (s-a plictisit repede) si pe urma sa intinzi foaia, dar nu definitiv. Doar cat s-o ungi cu untdelemn si s-o impaturesti la loc. De-abia dupa ce a stat asa vreo 10 minute poti s-o intinzi subtire-subtire si s-o umpli cu dovleac. Eu am vorbit, eu am auzit. Prima foaie am facut-o eu, dar la urmatoarele a fost jale. Si eu ce sa-i fac? Am avut intentii bune, dar daca nu e priceputa, nu e. Stim noi bine cu cine seamana!



 

 

POVETE FASOLEA. Pentru a fierbe mai repede, fasolea trebuie lasata de cu seara la inmuiat in apa fierbinte, iar atunci cand ati pus-o la foc trebuie sa adaugati peste ea numai apa fierbinte, pentru ca altfel se intareste. Rosiile sau bulionul trebuie adaugate numai la sfarsit, dupa ce a fiert fasolea.  

BORSUL. Borsul care da un gust atat de bun ciorbelor dumneavoastra trebuie adaugat la sfarsit, cand legumele sunt aproape fierte, pentru ca si el poate intari cartoful si morcovul. Un alt motiv pentru care nu trebuie sa puneti borsul in ciorba prea devreme este acela ca i se duce savoarea daca fierbe prea mult. Puteti spori parfumul borsului cu cateva frunzulite de leustean.  

CEAPA. Nu este neaparata nevoie sa caliti ceapa atunci cand faceti mancare. Mai ales daca aveti probleme de sanatate, este mult mai bine sa adaugati un pahar cu apa peste ceapa si uleiul din tigaie si sa le lasati sa fiarba inabusit. Mancarea va fi la fel de gustoasa si mult mai sanatoasa.  

ALUATUL. Secretul unui aluat de soi, mai ales pentru placinte, este framantatul. Daca vreti ca foaia sa fie cat mai afanata nu trebuie sa va zgarciti cu timpul si trebuie sa framantati aluatul de doua ori. Dupa primul framantat il impartiti in mod egal in cate foi vreti sa faceti, intindeti o foaie mititica, o ungeti cu ulei (sau cu unt, daca nu e post), o crestati si-o impaturiti si pe urma o mai framantati o data. De-abia acum o puteti intinde subtire ca o foita de ceapa.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul