x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mancarea arabeasca, pe gustul tinerilor

Mancarea arabeasca, pe gustul tinerilor

10 Iul 2004   •   00:00

Nuntile arabesti isi pastreaza traditiile si in Romania, chiar daca miresele sunt romance. Situatia e mai complicata cand se pune problema meniului de nunta: neamurile mirelui vor mancare arabeasca, iar ale miresei - romaneasca. Solutia de compromis: meniu romanesc si arabesc la aceeasi nunta.

OANA ANTONESCU

Restaurantul "Sahara" este unul dintre cele trei localuri din Bucuresti care organizeaza nunti cu specific arabesc, dar este singurul care ofera mesenilor romani meniul clasic, cu sarmalute. Gabriela Budan, directorul restaurantului, a organizat atat nunti arabesti, cat mai ales romano-arabe, adica el - arab si ea - romanca, dar niciodata ea de origine araba si el roman. Problemele apar cu rudele fetei, care nu pot sau nu vor sa guste din felurile de mancare care fac parte din traditia mirelui.

Pentru ca s-a confruntat mereu cu aceasta situatie, patronul restaurantului, Mohamed Zaharia, a gasit solutia de compromis: meniul clasic romanesc pentru mesenii romani si cel arabesc pentru neamurile mirelui. El spune ca, desi mai sunt inca doua localuri cu specific arabesc in Bucuresti, "suntem totusi in Romania si varianta aceasta de compromis functioneaza foarte bine, mai ales ca avem si clienti francezi, englezi si de alte natii". Gabriela Budan, asistent manager, povesteste ca unul dintre miri "a vrut sa ii initieze pe invitatii romani cu bucataria arabeasca, motiv pentru care le-a oferit friptura gatita in stilul traditional.

S-a intamplat exact asa cum ne asteptam: toti romanii au mancat garnitura, dar friptura a ramas intacta". Gustarea rece, pestele si sarmalutele raman in topul preferintelor romanilor.

De partea cealalta, arabii mananca un aperitiv compus din humus (pasta de naut), mutabal (salata de vinete cu tahina - un sos de susan - si iaurt), fatus (salata cu paine prajita) si tabule (salata de patrunjel cu rosii si burgul - grau sfaramat, pus in apa la umflat). Nu lipseste nici Kabenae (carne cruda de vita, condimentata), Musacalul (gratar mixt compus din kebab, pui, vita sau oaie) sau Mansaf-ul (orez cu carne si seminte de pin).
La capitolul prajituri, bucataria arabeasca este foarte generoasa.

Oarbat sunt trigoane cu crema si caimac, baclavaua poate fi cu fistic, nuca sau cajun - alune indiene, nabulsia este o prajitura cu fistic, mabrumi are blatul dintr-o fidea speciala umpluta cu fistic si facuta rulou, baluria are aceeasi fidea, dar necoapta, cu fistic in interior, knafa este o prajitura cu caimac si blat obisnuit, iar osmalia are blat din fidea, cu crema de caimac.

Bucataria araba este, dupa cum se vede, una sofisticata si merita a fi incercata. "Tinerii sunt curiosi, ii tenteaza sa guste din mancarea noastra", este de parere Gabriela Budan, dar cei mai in varsta dintre romani nu accepta cu nici un chip o altfel de experienta culinara."
×
Subiecte în articol: gastronomie