x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3779


    Mai multe titluri din categorie

    "Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!

    "Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!
    Pepe, Liviu Vârciu și nea Mărin vin miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu blondele?”, într-o ediție cu tema „clubbing versus petrecere”. Astfel, blonda supremă și...

    Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni

    Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni
    Munții Apuseni ascund poate unele dintre cele mai frumoase comori ale țării. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată ce se află pe teritoriile județelor Alba, Cluj și Bihor, în partea central-estică a ...

    Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă

    Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă
    Îmbină istoria cu moda pentru câteva zile la Milano, capitala economică a Italiei, dar nu și cea oficială. Când zici Milano, te gândeși la marele Dom, dar și la marii designeri vestimentari...

    REŢETA ZILEI: Supă italienească cu fasole

    REŢETA ZILEI: Supă italienească cu fasole
    Ingrediente: 150 g paste fără ou, o ceapă, 2 dovlecei, 2 roşii în bulion, 50 g mazăre, 100 g fasole boabe, rădăcină de ţelină (o felie), 2 morcovi, un praz, 4 linguri ulei, 2 fire pătrunjel, o foaie d...

    Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti

    Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti
    Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiești este unic în Europa și a fost redeschis în mai anul trecut, după doi ani și jumătate de restaurare. Colecția muzeului cuprinde peste 4.000 de...

    Paris Jackson se pregăteşte să-şi facă debutul la Hollywood

    Paris Jackson se pregăteşte să-şi facă debutul la Hollywood
    Paris Jackson, fiica celebrului star al muzicii pop decedat în 2009, ar putea primi un rol în norul serial al Fox "Star", iar alura sa de fotomodel ar fi atras atenţia revistelor de modă...

    Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat

    Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat
    Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat de către un judecător din Statele Unite, vineri, a informat presa locală, relatează sâmbătă DPA şi Reuters.  Depp trebuie să-i...

    Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, Meghan Markle, cu Kate Middleton

    Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, Meghan Markle, cu Kate Middleton
    Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, actriţa Meghan Markle, cu Kate Middleton, ducesă de Cambridge, în cadrul unei vizite la Palatul Kensington, relatează duminică Daily Mail.  Cu...

    Femeia zodiacului, diamant neșlefuit. Află-i secretele

    Femeia zodiacului, diamant neșlefuit. Află-i secretele
    Modestă, frumoasă, harnică și bună la suflet – acestea sunt calitățile care fac din nativa acestei zodii femeia ideală atât într-o relație de prietenie, cât și în una de iubire. Su...

    Horoscopul lunii februarie. Ce zodii au noroc în dragoste

     Horoscopul lunii februarie. Ce zodii au noroc în dragoste
    Pentru luna februarie, previziunile astrale arată că Gemenii au parte de o surpriză de proporții, însă nu toate zodiile pot spune că luna iubirii vine la pachet cu romantism și cu liniște în casă. Ve...

    REŢETA ZILEI: Brioşe cu porumb şi cârnaţi

    REŢETA ZILEI: Brioşe cu porumb şi cârnaţi
    Ingrediente: 350 g cârnaţi proaspeţi sau afumaţi, un ardei gras, 150 g porumb fiert, 2 fire de ceapă verde, 50 caşcaval, 150 g făină, 100 g mălai, 2 linguri ulei de măsline, 2 pahare iaurt grecesc, 2 li...

    Gina Pistol, speriată de un important capitol din viaţa sa! "Îmi e frică de pasul acesta"

    Gina Pistol, speriată de un important capitol din viaţa sa! "Îmi e frică de pasul acesta"
    Deşi este într-o relaţie serioasă de ceva timp, Gina Pistol nu visează acum la o căsătorie.   "Nu fug de căsătorie, dar nu e un scop al meu acum. Mă visăm când eram mică mireasă,...

    REŢETA ZILEI: Pui cu cocos în stil thailandez

    REŢETA ZILEI: Pui cu cocos în stil thailandez
    Ingrediente: 4 piepți de pui fără piele, un dovleac, o vânătă,o lingură ulei de rapiță, 3 linguri fulgi de cocos, 4 linguri pesmet, un ou, 300 gr roșii cherry, 2 linguri pastă roșie de curry,...

    Chef Paul Siserman recomandă kimchi de castravete

    Chef Paul Siserman recomandă kimchi de castravete
    Galerie Foto Poate că unii dintre voi, mai ales cei pasionați de bucătăriile asiatice, sunteți familiari cu kimchi.  Ei bine, pentru cei care nu știu despre ce vorbim, Kimchi este un preparat tradițional corean realizat d...

    Prințul Harry i-a făcut cunoştinţă iubitei sale cu Kate Middleton

    Prințul Harry i-a făcut cunoştinţă iubitei sale cu Kate Middleton
    Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, actriţa Meghan Markle, cu Kate Middleton, ducesă de Cambridge, în cadrul unei vizite la Palatul Kensington, relatează duminică Daily Mail.  Cu...