x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1225


    Mai multe titluri din categorie

    În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”

    În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”
    “Muzica și dansul merg mână în mână și nu mă pot gândi la una fără cealaltă”, declară Raluka, artistă care va participa în această toamnă în show-ul “Dansează printre vise”, difuzat de Antena...

    Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”

    Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”
    Toamna are mai mult umor când intră în acţiune agenţii SRC. Noul sezon al emisiunii de la Antena 1, ”Serviciul Român de Comedie – Fun Factory”, se află în plină pregătire, iar umoriştii din gaşca lui...

    Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”

    Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”
    Rona Hartner se transformă în interpretul Mory Kante, originar din Guineea, și cântă o piesă într-un dialect din Mali sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”. “Îmi aduce...

    Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam

    Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam
    Cântărețul de muzică hip-hop Maximilian i-a trimis Andei Adam hainele sale pentru ca aceasta să le îmbrace la “Te cunosc de undeva!”, sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, când va trebui să-l imite cu...

    Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor

    Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor
    Aproape 5000 de concurenţi s-au înscris la audiţiile celui de-al patrulea sezon X Factor, pregătiţi să dea piept cu noua generaţie de juraţi X Factor şi să convingă că au voce, charismă, prezenţă scenică,...

    Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere

    Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere
    În fiecare sâmbătă şi duminică, Daniel Osmanovici, alături de colega lui de prezentare, Geanina Ilieş, aduce telespectatorilor Antenei 1, în cadrul Observatorului  de la ora 6.00, 13.00 şi 16.00, cele mai...

    Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!

    Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!
    Cele 16 zodii poartă numele a 16 zeități din pantheonul etrusc. Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor...

    Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury

    Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury
    Galerie Foto Pentru ediția de sâmbătă, 20 septembrie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”Ca să semene perfect cu Freedie Mercury, personajul în care se va transforma sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la „Te cunos...

    Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”

    Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”
    Astăzi, de la 20:30, în prima ediție din cel de-al patrulea sezon al emisiunii Cine spune că doar de la cei mari poți învăța? Astăzi, de la 20:30, în prima ediție a emisiunii „Next Star”, Dan Negru, Lora,...

    Răzvan şi Dani se pregătesc de război

    Răzvan şi Dani se pregătesc de război
    Prezentatorii super show-ului X Factor, ce va avea premiera vineri, 19 septembrie, de la 20:30, la Antena 1 Atunci când spui X Factor spui emoţie, suspans, adrenalină, tensiune, euforie, muzică, toate reunite...

    Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”

    Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”
    Marți, de la 20:30, la Antena 1 începe cel de-al patrulea sezon al show-uluiCopiii românilor sunt extraordinari, iar Dan Negru demonstrează din nou asta marți, 16 septembrie, de la 20:30, când la Antena 1 debuteaz

    Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash

    Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash
    Galerie Foto Peste 100 de jucători profesionişti din ţară şi din străinătate s-au întrecut în două mari competiţii de squash la Bucureşti, la Aerosquash Băneasa: Romania PSA International 2014 şi Cupa Wilson Aerosquash,...

    Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”

    Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”
    Începând din 16 septembrie, hotărăsc cine are cele mai multe șanse să devină un viitor “Next Star” Începând din 16 septembriei, de la 20:30, Maria Cârneci, Lora, Vasile Muraru, Pepe și Connect-R trebuie...

    În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”

    În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”
    Muneer a acceptat provocarea Antenei 1 și în această toamnă „Dansează printre vise”. „Eu sunt o persoană foarte sinceră și dură cu mine, cred că ai nevoie să te cunoști înainte de a face orice în...

    În această toamnă, într-un show difuzat exclusiv în direct

    În această toamnă, într-un show difuzat exclusiv în direct
    Nicolai Tand: „Mă bucur că am ocazia să învăț să dansez cu adevărat la 40 de ani, chiar la Dansează printre vise” De câteva luni merge la sală și a reușit să slăbească deja 8 kg, iar noul stil de...