x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1107


    Mai multe titluri din categorie

    CINCI AROME care readuc ZÂMBETUL pe buze

    CINCI AROME care readuc ZÂMBETUL pe buze
    Când moralul este mai scăzut din cauza vremii sau a faptului că vara se sfârşeşte, există un remediu simplu şi ieftin, la îndemâna tuturor: anumite arome. Un sondaj publicat pe site-ul Daily Mail şi preluat de...

    Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență

    Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență
    Ieri seară, mingea a fost în terenul Antenei 1. „Poftiți pe la noi!”, un show muncit pe bune, a fost lider incontestabil de audiență, pe toate segmentele de public. Astfel, în intervalul orar 20:29 – 23:07, ...

    Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1

    Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1
    Rona Hartner, Anda Adam, Lora, Maria Buză, Pepe, Jorge, CRBL și Florin Ristei sunt concurenții de la “Te cunosc de undeva!”Cei mai buni artiști-concurenți care și-au demonstrat talentul pe parcursul a cinci sez...

    Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”

    Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”
    Dacă cele mai multe vedete fug mâncând pământul de nea Mărin, există și unele care îl îndrăgesc atât de mult încât îl vizitează! „Am fost o zi în Vamă și m-am gândit să îl vizitez și pe acest...

    VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?

    VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?
    Bianca Drăguşanu reuşeşte să ţină fruntea site-urilor, după nunta cu Victor Slav, expunându-şi părţile intime în aceeaşi media - la televizor. Nu merită să ne mai întrebăm dacă a fost vorba de o disfun...

    Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată

    Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată
    Galerie Foto Surpriză în finala show-ului Burlăciţa, difuzată joia aceasta, de la 20:30, la Antena 1 O singură ediţie îi mai desparte pe telespectatori de aflarea deznodământului incendiarului reality-show „Burlăciţa

    Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen

    Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen
    Cine-i șeful chefilor? Au priviri dure, comentarii acide și pretenții exigente atunci când vine vorba de bucătărie. Cu toate acestea, cei trei chefi care pot fi urmăriți din această toamnă la Antena 1 în...

    Prezentatorul emisiunii “Next Star” de la Antena 1, Dan Negru a fost librar

    Prezentatorul emisiunii “Next Star” de la Antena 1, Dan Negru a fost librar
    Imediat după ce a terminat liceul, Dan Negru s-a angajat la o librărie din Timișoara, iar anul în care a vândut cărți a fost și cel în care a devorat literatură, cititul fiind singura metodă de relaxare....

    Cătălin Moroşanu şi-a cunoscut soţia pe internet

    Cătălin Moroşanu şi-a cunoscut soţia pe internet
    La „Te pui cu blondele?”, miercuri, 20 august, de la 20:30, la Antena 1Se spune că fiecare poveste de dragoste e frumoasă, unică, specială în felul ei, însă Cătălin Moroșanu chiar se poate lăuda cu una...

    Motivul INCREDIBIL pentru care un turist neamț a fost întors din drum pe aeroportul din Dubai!

    Motivul INCREDIBIL pentru care un turist neamț a fost întors din drum pe aeroportul din Dubai!
    Rolf Buchholz și-a plătit un sejur scump în Dubai, dar nu a mai putut să ajungă la hotel, să se bucure de vacanță. Pe aeroport, el a fost oprit de poliția de frontieră și, după lungi tratative, îmbarcat pe...

    Visele ne pot trăda caracterul. Ce spun visele despre personalitatea noastră?

    Visele ne pot trăda caracterul. Ce spun visele despre personalitatea noastră?
    Unii oameni visează foarte mult, colorat, cinematografic. Alții visează alb-negru. Puțini sunt cei care nu visează deloc. Sau aproape deloc. Visele noastre - oricum ar fi ele - ne pot devoala personalitatea, afirmă...

    Fetiţa lui chef Florin Dumitrescu este la fel de pofticioasă ca el

    Fetiţa lui chef Florin Dumitrescu este la fel de pofticioasă ca el
    Juratul show-ului “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, care va începe în această toamnă la Antena 1, mărturiseşte că fetiţa lui, Ava, îi calcă pe urme când vine vorba de mâncare. Cunoscutul bucătar...

    Poftiţi pe la noi! Nea Mărin va boteza copilul Biancăi Drăguşanu şi-al lui Victor Slav

    Poftiţi pe la noi! Nea Mărin va boteza copilul Biancăi Drăguşanu şi-al lui Victor Slav
    La “Poftiţi pe la noi!”, un show muncit pe bune, şi relaţiile care se stabilesc între oameni sunt tot pe bune! Aşa că, atunci când află că Bianca Drăguşanu s-ar putea să fie însărcinată, nea Mărin îi...

    Poftiţi pe la noi! Bogdan Vlădău a mâncat scorpioni, libelule şi carne de şarpe

    Poftiţi pe la noi! Bogdan Vlădău a mâncat scorpioni, libelule şi carne de şarpe
    Bogdan Vlădău e greu de pus în încurcătură... culinară! În timpul filmărilor de la “Poftiţi pe la noi!” Bogdan a fost invitat să încerce să mănânce rapane crude, iar fermecătorul “Burlac” nu a...

    Poftiţi pe la noi! O poreclă originală e adoptată imediat, Muneer îi spune lui nea Mărin “Raj Kapoor”

    Poftiţi pe la noi! O poreclă originală e adoptată imediat, Muneer îi spune lui nea Mărin “Raj Kapoor”
    Nea Mărin a trăit multe la viaţa lui şi a auzit şi mai multe feluri în care vedetele puse serios la treabă i s-au adresat. Giani Kiriţă nu l-a scos din „Fiară” şi „Turbat”, Daniela Crudu i-a spus...