x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 4369


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc

    REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc
    Ingrediente: 250 gr tăieţei din făină sau orez, 2 căţei usturoi, 1 ceapă medie, 200 gr ciuperci, 1 morcov mare, 350 gr varză, ½ linguriţă ghimbir praf, ¼ linguriţă fulgi de chili, 8 linguri sos...

    REŢETA ZILEI: Humus

    REŢETA ZILEI: Humus
    Ingrediente: 2 conserve de câte 400 de grame de năut, 4 linguriţe de tahini, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă de sare de mare, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie, praf de Paprika,...

    Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană

    Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană
    Actriţa Pamela Anderson, cunoscută pentru activitatea sa în favoarea drepturilor animalelor, i-a trimis o scrisoare deschisă cunoscutei vedete de reality-show, Kim Kardashian, pentru a-i cere să renunţe la...

    Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!

    Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!
    Nu toată lumea crede în zodiac, dar știm cu toții că sunt 12 semne zodiacale. Poate părea șocant, însă, din punct de vedere astrologic, lucrurile au luat o altă întorsătură, care a produs...

    De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă

    De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă
    Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, fiind cea de-a doua gropă artificială din lume ca mărime. Groapa este...

    Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”

    Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”
    ”Descoperă-ți frumusețea”, unul dintre cele mai așteptate show-uri ale acestei toamne, are marea premieră astăzi, 18 septembrie, de la ora 18.45, la Antena Stars.  În această seară,...

    Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză

    Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză
    Ingrediente 350 g ciuperci, feliate 200 g piept de pui, bucățele 3 căței de usturoi, pisați 2 linguri ulei 80 ml vin alb 3-4 linguri cremă de brânză 2 linguri lapte 1 lingură zeamă de...

    Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”

    Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”
    Accesorii, rochii, tricouri și pantofi în combinații nemaivăzute, plus coafuri pline de imaginație și un machiaj pe măsură, toate completate cu zâmbete pentru noii concurenți. Cu siguranță, nici...

    Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România

    Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România
    „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Aşa îşi încep povestea cei care au creat un sat unic în România. În Comana, judeţul Giurgiu, Satul meşteşugurilor îi...

    Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

    Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"
    O tânără din Sălaj, din satul Plopiş, Alexandra Chira, a câştigat, sâmbătă seara, Marele Premiu al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur",...

    Festivalul Enescu: Recitalul de duminică al tenorului Jonas Kaufmann a fost anulat din motive de sănătate

    Festivalul Enescu: Recitalul de duminică al tenorului Jonas Kaufmann a fost anulat din motive de sănătate
    Tenorul Jonas Kaufmann, care trebuia să susţină duminică un recital în cadrul Festivalului ''George Enescu'', îşi reprogramează apariţia pentru o ediţie viitoare, din motive de...

    NUMEROLOGIA îți spune care e anul în care vei avea SUCCES

    NUMEROLOGIA îți spune care e anul în care vei avea SUCCES
    Numerologia a apărut cu aproximativ o mie de ani în urmă, când numerele romane și evreiești erau alcătuite din litere ale alfabetului, iar numărul zero nu fusese încă inventat. Unele dintre...

    Plachie bucovineană (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Plachie bucovineană (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Pe Siret și pe Prut e destul pește mare ca și bucovinenii să-i știe bucoavnă. La Paști și Ia Crăciun întâi să mănânci pește sau pasăre, ca să fii ușor ca pasărea și vioi ca peștele. (C...

    Vacanța de după vacanță. 6 destinații autohtone de week-end, ideale pentru zilele însorite de toamnă (GALERIE FOTO)

    Vacanța de după vacanță. 6 destinații autohtone de week-end, ideale pentru zilele însorite de toamnă (GALERIE FOTO)
    Calendaristic, toamna și-a intrat în drepturi, însă vremea de afară ne trimite cu gândul la vacanță, la relaxare și la o baie de soare, de care este păcat să nu profităm din plin. Dacă...

    Dezvăluiri picante făcute de Monica Pop: ”Eu l-am cunoscut pe Gheorghe Dinică înainte să-și cunoască soția”

    Dezvăluiri picante făcute de Monica Pop:  ”Eu l-am cunoscut pe Gheorghe Dinică înainte să-și cunoască soția”
    Monica Pop, unul dintre cei mai cunoscuți medici oftalmologi din România, este invitata Florentinei Fântânaru în cadrul unei ediții speciale a emisiunii ”Dincolo de aparențe”,...
    Serviciul de email marketing furnizat de