x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3281


    Mai multe titluri din categorie

    Cum se curăță urmele de marker permanent

    Cum se curăță urmele de marker permanent
     Deși este numit marker permanent, urmele acestuia de pe suprafețele din lemn, parchet sau mobilă nu ar trebui să vă sperie. Curățarea lor nu este o misiune imposibilă, ci mai degrabă o joacă de copil....

    Descoperă pașii fierbinți de Kizomba

    Descoperă pașii fierbinți de Kizomba
    Dansurile latino sunt extrem de îndrăgite de români: de la salsa la tango, ringurile sunt încinse în toată țara. Însă dacă deschidem ușile unor studiouri de dans, descoperim și alte s...

    Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri

    Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri
    Contul de iCloud al actriţei de comedie Leslie Jones, 48 de ani, a fost atacat de hackeri, aceştia publicând fotografiile vedetei în mediul online. Departamentul american de securitate internă a preluat an...

    Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta

    Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta
    Galerie Foto Nicolai Tand, simpaticul “Star Chef” de la Antena Stars, se ține de gesturi romantice. De curând, acesta și-a dus soția într-un weekend de poveste la Budapesta. Aflați la Baia Sprie, la casa...

    Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei

    Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei
    Valea Cernei oferă unele dintre cele mai fru­moase peisaje din ţară. Dacă staţiunea Băile Her­culane se zbate să iasă din negura în care au îngro­pat-o diverşi milionari de carton,...

    „Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri

    „Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri
    Opera „Carmen”, de Georges Bizet, va fi prezentată la Sala Palatului, pe 14 decembrie, într-o versiune rock, modernă. Formaţia instrumentală de renume internaţional, cu un specific timbral aparte...

    Cheloo către Mihai Bendeac: “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”

    Cheloo către Mihai Bendeac:  “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”
    Cel de-al doilea sezon  iUmor revine din această toamnă la Antena 1 cu cele mai bune și amuzante momente de teatru, stand-up comedy, magie,  muzică și coregrafie.  Așa cum era de așteptat,...

    Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm

    Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm
    Comuna Cornereva, situată în sudul judeţului Caraş-Severin, adună nu mai puţin de 40 de sate. Adună este cunvântul potrivit, fiindcă cele 40 de aşezări sunt risipite în munţii Cernei, prin...

    Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb

    Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb
    400 g crevete decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de floarea-soarelui,...

    A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea

    A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea
    Galerie Foto O perlă masivă ţinută de un pescar sub pat se ridică la valoarea de 76 de milioane de lire sterline( 100 milioane dolari). Pescarul a găsit perla de 35 de kilograme pe mare, lângă coasta insulei Palawan d...

    Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă

    Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă
    Ingrediente: 10 porții slănină afumată 0,5 kg burtă de vită 2 kg ceapă 0,5 kg ardei roșu 150gr roșii 150gr usturoi 20 gr pastă ardei iuți 00gr pastă ardei dulci 200 gr foi dafin...

    Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii

    Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii
    Jurnalul Naţional a identificat 15 dintre cele mai inedite aşezări ale României. Fiecare cu atuu-ul său. Şi cu unicitatea sa. Astăzi, DELTA ARDEALULUI Despre Delta Dunării toată lumea ştie că este una...

    Destinaţia săptămânii. Sunny Beach, Ibitza din Balcani

    Destinaţia săptămânii. Sunny Beach, Ibitza din Balcani
    La numai 323 de km de Bucureşti se află Sunny Beach, cea mai mare staţiune bulgărească de la ţărmul Mării Negre. De la Bucureşti, distanţa poate fi parcursă în mai puţin de cinci ore, de altfel...

    Cât costă o vacanţă în podgoriile româneşti

    Cât costă o vacanţă în podgoriile româneşti
    Galerie Foto Românii au început să prindă gustul degustărilor de vinuri şi chiar al vacanţelor  în podgorii. Din cele 140 de crame existente în România, 60 pot primi turiști în vizită...

    Ponturi de călătorie. Ce să faci dacă ai rău de maşină

    Ponturi de călătorie. Ce să faci dacă ai rău de maşină
    Oricât de mult ai fi aşteptat să vină vacanţa, instalarea stării de greaţă, a durerilor de cap, a transpiraţiilor chiar şi a vărsăturilor îţi strică începutul sejurului. Nu este o...