x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Rețeta zilei: Tartă cu pui și brânzeturi

    Rețeta zilei: Tartă cu pui și brânzeturi
    Ingrediente ✽ o foaie aluat de foitaj ✽ 300 g carne tocată de pui ✽ 200 g telemea ✽ 4 felii cașcaval ✽ 150 ml smântână ✽ 2-3 linguri ulei ✽ cimbru ✽ piper ✽ o...

    Vica și Daniela Crudu i-au cucerit pe asiatici

    Vica și Daniela Crudu i-au cucerit pe asiatici
    Nu a fost deloc ușor pentru vedetele din Asia Express, show difuzat de Antena 1 în fiecare luni și marți de la ora 20.00, să se descurce cu un Euro pe zi, să-și găsească singuri mâncare, cazare și tr...

    Incredibil! KFC-urile din Marea Britanie au ramas fara pui

    Incredibil! KFC-urile din Marea Britanie au ramas fara pui
    Reţeaua de restaurante KFC a anunţat luni că a fost nevoită să închidă sute de restaurante din Marea Britanie din cauza lipsei de pui.   Această problemă a apărut la finele săptămânii...

    Jennifer Lawrence se dedică activismului

    Jennifer Lawrence se dedică activismului
    Jennifer Lawrence, deţinătoarea unui premiu Oscar şi una dintre cele mai bine plătite actriţe de la Hollywood, a anunţat că renunţă pentru un an la platourile de filmare pentru a convinge mai mulţi tineri...

    Jennifer Aniston infirmă zvonurile privind o împăcare cu Brad Pitt

    Jennifer Aniston infirmă zvonurile privind o împăcare cu Brad Pitt
    Anunţul despărţirii dintre Jennifer Aniston şi Justin Theroux a fost o grea încercare pentru acest cuplu, dar a dat totodată frâu liber imaginaţiei celor care cred că actriţa s-ar putea împăca...

    Vica Blochina și Daniela Crudu învață o vietnameză din tribul Flower Hmong un dans tradițional românesc

    Vica Blochina și Daniela Crudu învață o vietnameză din tribul Flower Hmong  un dans tradițional românesc
    Galerie Foto Ediția de diseară a celui mai dur reality show ,,Asia Express”  va debuta cu o explozie de culoare, prezentând tradițiile inedite ale asiaticilor. Vietnamul, prima țară în care aceștia au...

    Mihai Bendeac, răsfățat cu o mulțime de cadouri la audițiile ”iUmor”

    Mihai Bendeac, răsfățat cu o mulțime de cadouri la audițiile ”iUmor”
    Galerie Foto Juratul ”iUmor” Mihai Bendeac și-a aniversat ziua de naștere chiar pe platoul emisiunii, la audițiile pentru sezonul cu numărul cinci, astfel că a fost răsfățat întreaga zi atât de...

    Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”

    Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”
    Cunoscută pentru pasiunea sa pentru haine și accesorii, jurata "iUmor" Delia a avut parte de o surpriză pe măsură la audiții. Sezonul cu numărul cinci "iUmor" va putea fi urmărit în...

    Rețeta zilei: Coșulețe cu gem

    Rețeta zilei: Coșulețe cu gem
    Ingrediente ● 100 g unt ● o cutie cremă de brânză ● 150 g făină ● 100 g zahăr ● gem, după gust  ●zahăr pudră Se amestecă untul cu crema de brânză cu ajutorul...

    Dorian Popa cu lacrimi în ochi la Asia Express: ,,Am căzut la pământ, nu mai puteam să rezist.”

    Dorian Popa cu lacrimi în ochi la Asia Express:  ,,Am căzut la pământ, nu mai puteam să rezist.”
    Galerie Foto Luni seară, de la ora 20:00, pe Antena 1, începe o nouă ediție a reality show-ului ,,Asia Express”. Până în acest moment, vedetele care au acceptat această provocare inedită s-au lovit de...

    O cunoscută prezentatoare TV a vorbit despre coșmarul copilăriei sale: „Aveam impresia că în orice clipă că mama putea muri”

    O cunoscută prezentatoare TV a vorbit despre coșmarul copilăriei sale: „Aveam impresia că în orice clipă că mama putea muri”
    Roxana Iliescu a povestit la emisiunea ”Adevăruri de viață” despre copilăria sa și faptul că mama ei a fost supusă violenței domestice. ”În sufletul meu, de la 6 ani până la 35,...

    Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

    Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt
    Dezlegarea la peşte se ţine cu marfă din import. Peste 80% din peştele pe care îl mâncăm vine de la străini. A ajuns să fie cu mult mai ieftin să aducem marfă de peste mări şi ţări, decât...

    Topul celor mai bine îmbrăcați politicieni

    Topul celor mai bine îmbrăcați politicieni
    Conslierul de imagine Cezar Ionașcu a făcut un top al celor mai bine îmbrăcați politicieni.   Vladimir Putin este în fruntea clasamentului și în opinia specialistului este un exemplu...

    Vlad Gherman, surpriză emoţionantã pe platourile de filmare de la “Fructul oprit”

    Vlad Gherman, surpriză emoţionantã pe platourile de filmare de la “Fructul oprit”
    Și-a petrecut ziua de naștere în compania celor dragi, făcând ce-i place cel mai mult! Vlad Gherman, îndrăgitul actor care îl interpretează pe Ioan în serialul “Fructul...

    Elena Udrea, dezvaluire surpriză: ”Voi avea gemeni”

    Elena Udrea, dezvaluire surpriză: ”Voi avea gemeni”
    Elena Udrea a făcut o declarație surpriză la Antena 3. Fosta deputată a anunțat că va avea gemeni și va sta pe o perioadă mai lungă Costa Rica.   „Costa Rica este o țară frumoasă și...
    Serviciul de email marketing furnizat de