x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1601


    Mai multe titluri din categorie

    Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1

    Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1
    Radu Valcan va prezenta in aceasta primavara la Antena 1 show-ul “Insula Iubirii”. Vedeta face ultimele pregatiri inainte de a pleca in Thailanda, tara in care vor avea loc filmarile. “Sa fii prezentatorul unui...

    Burlacul Andrei Andrei: „Un copil dintr-o relație anterioară nu o să fie niciodată o piedică între mine și femeia vieții mele”

    Burlacul Andrei Andrei: „Un copil dintr-o relație anterioară nu o să fie niciodată o piedică între mine și femeia vieții mele”
    Galerie Foto În lupta pentru inima lui Andrei au fost aruncate nu doar toate armele de seducție, ci și replici usturătoare aseară, când Antena 1 a difuzat cea de-a doua edițiie din acest sezon al emisiunii. Tinerele aflate în...

    Chef Bontea, chef Scărlătescu și chef Dumitrescu au început filmările pentru sezonul al doilea ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

    Chef Bontea, chef Scărlătescu și chef Dumitrescu au început filmările pentru sezonul al doilea ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
    Căutarea următorului chef capabil să treacă prin iadul bucătarilor a început. Cei trei jurați, chef Sorin Bontea, chef Florin Dumitrescu și chef Cătălin Scărlătescu, au început filmările pentru cel de-al...

    “Burlacul”. 10 femei luptă cu toate armele să îl cucerească pe Andrei Andrei în Portugalia

    “Burlacul”. 10 femei luptă cu toate armele să îl cucerească pe Andrei Andrei în Portugalia
    Galerie Foto Mâine, de la 20:30, la Antena 1, cele 10 femei rămase în competiția pentru inima lui Andrei Andrei își aruncă toate armele în joc. Cea de-a doua ediție “Burlacul” le surprinde pe concurente în Lisabona,...

    "Te pui cu blondele?”. Corneliu Vadim Tudor le dedică o poezie blondelor lui Dan Negru

    "Te pui cu blondele?”. Corneliu Vadim Tudor le dedică o poezie blondelor lui Dan Negru
    Miercuri, la Antena 1, Corneliu Vadim Tudor se confruntă pe teme de cultură generală cu “armata” celor 50 de blonde, la “Te pui cu blondele?”. Prilej de replici savuroase între scriitor și blondele din...

    Direcția 5 lansează un album de colecție la Cinema Patria

    Direcția 5 lansează un album de colecție la Cinema Patria
    Direcția 5 își reprogramează concertul din 14 februarie pentru 22 martie a.c. tot la Cinema Patria și la aceeași oră, 20:00. Marian Ionescu & Co au decis să le ofere fanilor un cadou muzical sub forma unui...

    Cargo aniversează 30 de ani la Metalhead Meeting 2015

    Cargo aniversează 30 de ani la Metalhead Meeting 2015
    Pe 11 iunie, Cargo, una dintre cele mai mari formații rock din Romania, aniversează 30 de ani de activitate în cadrul festivalului Metalhead Meeting 2015. Manifestarea va avea loc în zilele de 11,12,13 și 14 iunie,...

    “Te pui cu blondele?”. Paula Seling vine să-i cânte lui Corneliu Vadim Tudor

    “Te pui cu blondele?”. Paula Seling vine să-i cânte lui Corneliu Vadim Tudor
    Paula Seling vine miercuri, la “Te pui cu blondele?”, pentru a le adresa “întrebarea vedetei” invitatului principal al serii, Corneliu Vadim Tudor, și celor 50 de blonde care se vor confrunta cu acesta pe teme...

    Insula misterioasă, cu un singur anotimp

    Insula misterioasă, cu un singur anotimp
    Galerie Foto  Destinaţie aproape exclusiv turistică si care îsi păstrează în întregime tradiţiile, Insula Djerba se găseste în partea de sud-est a Tunisiei, în Golful Gabes, are o suprafaţă de 514 kilometri...

    7 hoteluri cu nori în cap

    7 hoteluri cu nori în cap
     Lux, opulenţă şi servicii de cea mai bună calitate , cam aşa s-ar defini serviciile unui hotel de cinci stele. Dar dacă la toate acestea s-ar adăuga şi un pic de înălţime? Panorame surprinzătoare şi...

    Liviu Vârciu face o dezvăluire picantă: “Am avut vreo 12 ...”

    Liviu Vârciu face o dezvăluire picantă: “Am avut vreo 12  ...”
    ,Invitat duminică, 18 ianuarie, de la 12:00, să gătească alături de Nicolai Tand și Maria Simion în cadrul emisiunii “Star Chef”, difuzată de Antena Stars, Liviu Vârciu scapă printre ingrediente și câteva...

    De ziua Culturii Române, la Giurgiu, a avut loc Gala Premiilor AJTR pentru anul 2014

    De ziua Culturii Române, la Giurgiu, a avut loc Gala Premiilor AJTR pentru anul 2014
    Asociatia Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România - cu o existență de aproape șase decenii - a organizat, în parteneriat cu primăria municipiului Giurgiu, tradiționala Gală a Premiilor sale....

    Lucian Mândruță: “Cel mai des îmi reproșez că atunci când am avut pe mână bani mai mulți n-am pus nimic deoparte”

    Lucian Mândruță: “Cel mai des îmi reproșez că atunci când am avut pe mână bani mai mulți n-am pus nimic deoparte”
    Cum este jurnalistul Lucian Mândruță “Dincolo de aparențe”? La această întrebare va căuta răspunsuri Florentina Fântânaru sâmbătă, 17 ianuarie, de la 13:00, când îl va avea invitat la Antena Stars. Rea...

    Lili Sandu dezvăluie „ingredientele” bărbatului ideal!

    Lili Sandu dezvăluie „ingredientele” bărbatului ideal!
    Sâmbătă, 17 ianuarie, de la 12:00, la „Star Chef”, emisiune difuzată de Antena Stars,Lili Sandu intră sâmbătă, 17 ianuarie, în bucătăria lui Nicolai Tand de la Antena Stars. „Star Chef”-ul Lili Sandu...

    Insărcinată în luna a opta, Mirela Boureanu Vaida e într-o formă de zile mari

    Insărcinată în luna a opta, Mirela Boureanu Vaida e într-o formă de zile mari
    Prezentatoarea “Mireasă pentru fiul meu”, emisiune difuzată de luni până sâmbătă la Antena 1, Aflată deja în cea de-a opta luna de sarcină, îndrăgita prezentatoare a celui mai iubit reality-show...