x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1929


    Mai multe titluri din categorie

    Pe 1 iunie, Muzeul RATB se poate vizita gratuit!

    Pe 1 iunie, Muzeul RATB se poate vizita gratuit!
    Luni, 1 iunie, Muzeul RATB din Capitală îşi deschide porţile gratuit pentru copiii dornici să facă o călătorie în timp prin istoria transportului în comun şi pentru părinţii acestora.Pe 1 iunie, de Ziua...

    5 alimente care devin toxice dacă le reîncălzești

    5 alimente care devin toxice dacă le reîncălzești
    În weeekend, multe dintre noi obişnuiesc să gătească pentru săptămâna viitoare. Însă, unele alimente, dacă sunt reîncălzite, nu doar că îşi pierd din calităţile nutriţionale, dar pot deveni şi toxice....

    Soldatul de duminică, cu instrucție militară și mâncare de la popotă

    Soldatul de duminică, cu instrucție militară și mâncare de la popotă
    Galerie Foto Instrucția militară poate fi și distractivă, iar cei care nu au avut parte de armată pot simți pe pielea lor ce înseamnă. Arsenal Park, de lângă Orăștie, este cel mai mare parc de aventură din România și...

    Tradiții la Cincizecime: Moșii de Vară, Duminica Rusaliilor, Ziua Călușarilor

    Tradiții la Cincizecime: Moșii de Vară, Duminica Rusaliilor, Ziua Călușarilor
    Sărbătoarea Rusaliilor este deosebit de importantă, dovadă că se întinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri, interdicţii şi foarte multe pericole. În Sâmbăta Morţilor, ce precede Duminica...

    Tabbouleh - Salată cu arome din Orientul Mijlociu

    Tabbouleh - Salată cu arome din Orientul Mijlociu
    Tabbouleh este o salată minunată, plină de vitamine, revigorantă și răcoritoare. În Orientul Mijlociu această salată este mâncată frecvent și este ideală în zilele toride. În Europa este mai puțin...

    Statui vivante în Parcul Crângași

    Statui vivante în Parcul Crângași
    În perioada 30 mai-1 iunie, celebrul bulevard barcelonez La Rambla, cunoscut mai ales pentru statuile sale vivante, se mută în București, în Cartierul Crângaşi. Festivalul Internațional de Statui Vivante a fost...

    Împământarea - terapia miraculoasă cu ajutorul pământului. Reduce durerea, stresul, inflamațiile

    Împământarea - terapia miraculoasă cu ajutorul pământului. Reduce durerea, stresul, inflamațiile
    Stilul de viaţă modern ne-a înstrăinat de pământul care ne dă viaţă şi care ne susţine. De-a lungul istoriei umanităţii, civilizaţii întregi au onorat pământul şi conexiunea cu acesta. Trăim pe o...

    Rețeta zilei de vineri. Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe

    Rețeta zilei de vineri. Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe
    La Moara Vlăsiei se fac vreo 6.000 de pâini pe zi. În satul din vechii codri voievodali, mămăliguța face concurență pâinii doar iarna, când se apropie Crăciunul și la toată casa se taie câte un purcel....

    Horoscopul plantelor de leac. Află ce plantă îți e benefică, în funcție de zodia în care te-ai născut

    Horoscopul plantelor de leac. Află ce plantă îți e benefică, în funcție de zodia în care te-ai născut
     V-aţi întrebat vreodată ce plantă vi se potriveşte în funcţie de personalitate? Sau de ce aţi fost tot timpul atras/ă de o anumită floare? În spatele acestor aparenţe se află o întreagă poveste...În...

    Te-ai gândit să pleci în vacanţă şi să te cazezi într-un TAB? Asta într-o fostă unitate militară înființată în 1936 de regele Carol al II-lea

    Te-ai gândit să pleci în vacanţă şi să te cazezi într-un TAB? Asta într-o fostă unitate militară înființată în 1936 de regele Carol al II-lea
    Fosta bază secretă și fabrică de muniție din Orăștie s-a transformat într-un complex turistic, singurul din Europa. Unitatea militară a fost înfiinţată de Regele Carol al II - leaVrei să petreci câteva...

    Reţete de humus şi pita făcute în casă

    Reţete de humus şi pita făcute în casă
    Poate părea complicat să faci humus în casă, dar nu este deloc asa. Humusul se face, până la un punct, ca şi fasolea bătută. Avantajul humusului este că nu provoacă balonări deloc iar gustul este mai...

    Rețeta zilei de joi. Tochitură moldovenească

    Rețeta zilei de joi. Tochitură moldovenească
     Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai...

    De 1 iunie, Bucurestiul se transforma in Capitala Copiilor

    De 1 iunie, Bucurestiul se transforma in Capitala Copiilor
    Cu prilejul Zilei Internationale a Copilului, Primaria Capitalei, prin Proedus, Arcub si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, organizeaza o serie de evenimente destinate celor mici, atat in Parcul Herastrau, cat si...

    Chef Florin Dumitrescu a fost numit Ambasador SOS Satele Copiilor

    Chef Florin Dumitrescu a fost numit Ambasador SOS Satele Copiilor
    La scurt timp după ce a devenit tată pentru a doua oară, chef Florin Dumitrecu a mai avut parte de încă o bucurie: a fost numit Ambasador Onorific SOS Satele Copiilor, după o perioadă în care s-a apropiat foarte...

    În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!

    În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!
    De ani buni, nu trece niciun sezon turistic fără să fi auzit de turişti care au trăit coşmarul vieţii lor într-o vacanţă. Fie au cumpărat de la o agenţie- fantomă, fie au cumpărat ceva ce nu exista în...