x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1058


    Mai multe titluri din categorie

    Șoc pentru soțul lui Nicole Kidman. La ultimul lui concert, o adolescentă a fost violată sub ochii spectatorilor impasibili

    Șoc pentru soțul lui Nicole Kidman. La ultimul lui concert, o adolescentă a fost violată sub ochii spectatorilor impasibili
    În vârstă de 17 ani, adolescenta americană venise la cocertul de la Centrul Xfinity din Mansfield - 35 km sud de Boston - împreună cu mai mulți colegi de clasă. Muzica country, în America, nu are vârstă, iar...

    Vedete cu secrete jenante. Ce nu ar vrea celebritățile să știm despre ele!

    Vedete cu secrete jenante. Ce nu ar vrea celebritățile să știm despre ele!
    10 bodyguarzi și-au „dat în gât” foștii angajatori, pentru pagina de mondenități RadarOnline.Com. Ghici ce fac vedetele, când cred că nu le vede nimeni (sau... aproape nimeni)? Cine știe adevărul...

    Scăpă de căldură mergând la munte. Destinaţii montane din România pentru a te răcori GALERIE FOTO

    Scăpă de căldură mergând la munte. Destinaţii montane din România pentru a te răcori GALERIE FOTO
    In fiecare vara, turistii romani cauta cele mai bune oferte de vacanta la mare. Dincolo de soare si relaxare pe plaja, insa, caldura ii trimite de cele mai multe ori si cu gandul la munte. Daca vrei si tu sa...

    Lacurile din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi GALERIE FOTO

    Lacurile din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi GALERIE FOTO
    Romania este o tara deosebit de frumoasa. Pierdute in padurile sale si inima muntilor descoperim lacuri de o frumusete extraordinara. De la numeroasele lacuri glaciare de pe cele mai inalte piscuri montane,...

    „Tratatul excitantelor moderne”. Nu te așteptai la asta de la Balzac!

    „Tratatul excitantelor moderne”. Nu te așteptai la asta de la Balzac!
    Sau poate că da...! Nostradamus ne-a lăsat primul rețetar de dulcețuri, Alexandre Dumas-tatăl - un dicționar culinar. De ce nu s-ar fi ocupat Balzac, inepuizabilul Balzac, de teoria excitantelor... moderne? Moderne...

    Cum își vâna femeile Casanova?

    Cum își vâna femeile Casanova?
    Casanova, cel mai mare seducător din lume. Numele său a devenit sinonimul seducţiei. Adevărata lui personalitate depăşeşte însă cu mult legenda scandaloasă a aventurilor sexuale. Autor prolific şi formidabil ...

    Un „Machu Pichu” în munții României. Ce știm și ce nu știm despre cetățile strămoșilor?

    Un „Machu Pichu” în munții României. Ce știm și ce nu știm despre cetățile strămoșilor?
    Cele două „Sarmizegetuse” - una dacică, alta romană - și încă 5 cetăți de apărare - Costeşti-Cetăţuie, Blidaru, Piatra Roşie, Baniţa şi Căpâlna - ascund încă istorii neștiute ale existenței...

    Cum să-ți faci viața mai ușoară: 4 rețete savuroase, în ajutorul femeilor „de carieră”

    Cum să-ți faci viața mai ușoară: 4 rețete savuroase, în ajutorul femeilor „de carieră”
    Marjorie Gelb a încercat în viaţa sa mai mult decât să fie apreciată în profesie - este un avocat de succes -, dedicându-şi cât de mult timp a putut familiei, celor doi copii şi meselor sănătoase pentru cei...

    Președintele și fotomodelul. Sex cu amanta, în patul lui Lincoln

    Președintele și fotomodelul. Sex cu amanta, în patul lui Lincoln
    A avut sau nu Bill Clinton o aventură cu Elizabeth Hurley, în timpul mandatului său, ca președinte al Statelor Unite? Până acum, nici unul dintre cei doi protagoniști nu a dat un comunicat oficial. Nici Hillary...

    Excursie în locul unde poţi admira Soarele la miezul nopţii

    Excursie în locul unde poţi admira Soarele la miezul nopţii
    Românii care îşi doresc altceva de la concediul 2014 pot opta pentru o excursie în Groenlanda, unde pot vedea gheţari, foci şi chiar urşi polari. În plus, cei care merg vara pot trăi nopţile în care soarele...

    Cum și-au pierdut vedetele virginitatea? Harry Potter - el, adolescent, ea, majoră... (Video)

    Cum și-au pierdut vedetele virginitatea? Harry Potter - el, adolescent, ea, majoră... (Video)
    Există personaje în show-biz-ul internațional a căror sexualitate este evidentă. Există însă și alte vedete pe care nu ni le putem imagina având o viață activă... și din acest punct de vedere. Mai ales...

    Cum și-au pierdut vedetele virginitatea? Angelina Jolie: „De emoție, nu simțeam nimic. Am luat un cuțit și l-am tăiat, el m-a tăiat înapoi”

    Cum și-au pierdut vedetele virginitatea? Angelina Jolie: „De emoție, nu simțeam nimic. Am luat un cuțit și l-am tăiat, el m-a tăiat înapoi”
    Superba actriță care deține un Oscar și trei Globuri de Aur a debutat în film la vârsta de 7 ani, alături de tatăl său, actorul Jon Voight (în 1982, „Lookin'n to Get Out). Totuși, cariera ei de actriță...

    ELVIS este acuzat că și-ar fi VIOLAT NEVASTA! Fanii sunt disperați

    ELVIS este acuzat că și-ar fi VIOLAT NEVASTA! Fanii sunt disperați
     Acuzațiile nu se opresc aici: pornografie infantilă, pedofilie, cruzime asupra animalelor, tratarea cu brutalitate a propriului copil. După mulți, mulți ani în care s-a bucurat de admirația și susținerea...

    Locuri unice în România: Pădurea de Piatră din Grădina Zmeilor

    Locuri unice în România: Pădurea de Piatră din Grădina Zmeilor
    În judeţul Sălaj, la doar 10 km de Jibou, se află un loc mirific, de o frumuseţe deosebită, rezervaţia naturală geologică Grădina Zmeilor. Această Pădure de Piatră din Munţii Meseş se găseşte pe teritori...

    (Video) GENIAL! Acest CORB rezolvă probleme de FIZICĂ APLICATĂ, ca să primească RECOMPENSA

    (Video) GENIAL! Acest CORB rezolvă probleme de FIZICĂ APLICATĂ, ca să primească RECOMPENSA
    Ai auzit vorbindu-se de multe ori despre inteligența corbilor! Sau măcar l-ai cititi pe La Fontaine (deși acolo corbul s-a lăsat păcălit). Dar ai văzut vreodată cât de deștepți pot fi?Îmi place când...