x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 3839


    Mai multe titluri din categorie

    Cei 10 concurenţi de la TCDU ne-au dezvăluit care sunt plăcerile lor “vinovate”. Fetele - cu mâncarea, băieţii - cu jocurile pe calculator

    Cei 10 concurenţi de la TCDU ne-au dezvăluit care sunt plăcerile lor “vinovate”. Fetele - cu mâncarea, băieţii - cu jocurile pe calculator
    Galerie Foto Cei zece artiști-concurenți ai emisiunii "Te cunosc de undeva!", Sore, Ruby, Biu Marquetti, Bianca Sârbu, Anda Adam, Alex Vasi­lache, Daniel Max Dragomir, “Cuza”- solistul trupei...

    Cine este cel mai frumos fotomodel la ora actuală

    Cine este cel mai frumos fotomodel la ora actuală
    A fost imposibil să nu o remarci pe Bella Hadid în cadrul recentei Săptămâni a modei de la New York, sau în numeroasele campanii publicitare care au făcut din această tânără, de origine...

    Cea mai bună rețetă de post din Ardeal

     Cea mai bună rețetă de post din Ardeal
    Postul Mare, așa cum mai este numit și Postul Paștelui, este un prilej de reflecție și căință pentru iertarea păcatelor. Iată două rețete de post din Ardeal, care vor face ca această perioadă să treacă ma...

    Secretul ținut de Nicole Kidman și Lenny Kravitz

    Secretul ținut de Nicole Kidman și Lenny Kravitz
    Nicole Kidman (49 de ani) a surprins pe toată lumea confirmând o idilă pe care a avut-o în urmă cu mulţi ani cu muzicianul Lenny Kravitz, relatează online ziarul spaniol ABC.  Actriţa se află în plină...

    Cum scapi de dependența de dulciuri

    Cum scapi de dependența de dulciuri
    Multora ne plac dulciurile, însă, consumate în exces, sunt nesănătoase pentru organism. Dulciurile conţin o cantitate importantă de zahăr, asociat cu apariţia mai multor probleme de sănătate, scrie...

    Cinci zodii care nu vor cunoaște dragostea adevărată

     Cinci zodii care nu vor cunoaște dragostea adevărată
    Se spune că dragostea adevărată este cea care se așază lângă tine, îți oferă un pahar cu apă și te mângâie pe cap. În realitate, iubirea este cea care te aruncă într-un...

    Cele mai dificile zodii în dragoste

     Cele mai dificile zodii în dragoste
    Atunci când vine vorba de dragoste la prima vedere, lucrurile sunt clare. Orice gest pe care acea persoană îl face ne stârnește admirația și ne face să o iubim și mai mult. La început,...

    Cele mai ghinioniste zodii ale lunii martie

     Cele mai ghinioniste zodii ale lunii martie
    Prima lună a primăverii aduce necazuri pentru unele zodii din horoscop. Ghinioniștii se vor confrunta cu tot felul de situații, din care cu greu vor reuși să iasă. Iată care sunt cele mai ghinioniste zodii...

    O vedetă din filmul Harry Potter va poza pentru revista Playboy

    O vedetă din filmul Harry Potter va poza pentru revista Playboy
    Actriţa Scarlett Byrne a postat pe contul său oficial de Instagram mesajul că va poza goală pentru revista Playboy. Tânăra, cunoscută pentru a fi jucat în seria "Harry Potter" în rolul...

    REŢETA ZILEI: Cheescake cu vanilie şi portocale

    REŢETA ZILEI: Cheescake cu vanilie şi portocale
    Ingrediente: Blat: 250 g biscuiţi pisaţi, 130 g unt topit Cremă: 300 g brânză cu smântână, 600 g cremă de brânză cu smântână, 200 g smântână pentru...

    Angelina Jolie vorbeşte pentru prima oară despre divorţ

    Angelina Jolie vorbeşte pentru prima oară despre divorţ
    Angelina Jolie a vorbit pentru prima dată despre divorţul de Brad Pitt în cadrul unui interviu emoţionant pentru BBC, afirmând că acesta a fost un moment dificil dar şi că "suntem şi vom...

    Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”

    Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”
    Că Rusia a fost un mare imperiu nu mai este un secret pentru nimeni. Că Romanovii au avut o mare influență politică, economică, culturală și socială, deopotrivă, nu este un mister. Dacă astăzi Sankt...

    Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean: Bărbatul, mereu cu un pas înainte?

    Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean: Bărbatul, mereu cu un pas înainte?
    Uneori, din dorința de a fi poli­ticoși, domnii dau cu bâta-n baltă și fac una dintre cele mai frecvente gafe când vine vorba de bune maniere. E drept, de multe ori, astfel de greșeli trec...

    Andrei Ștefănescu va deveni tată, în luna martie: “Sunt emoționat, nerăbdător și puțin îngrijorat”

    Andrei Ștefănescu va deveni tată, în luna martie: “Sunt emoționat, nerăbdător și puțin îngrijorat”
    Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl văd din nou, în duet cu Liviu Vârciu, în noul sezon „Te cunosc de undeva!”, va deveni tătic în luna martie a...

    Ce nu face Ruby niciodată... pentru că e comodă, leneșă și nu are răbdare

    Ce nu face Ruby niciodată... pentru că e comodă, leneșă și nu are răbdare
    Ruby, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea, sâmbătă, 18 februarie, de la ora 20.00, în postura de concurentă a celui de-al unsprezecelea sezon al show-ului “Te cunosc de undeva!”,...