x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3681


    Mai multe titluri din categorie

    FOTO. Mihaela Rădulescu, cerută în căsătorie! Felix nu se aștepta la reacția ei

    FOTO. Mihaela Rădulescu, cerută în căsătorie! Felix nu se aștepta la reacția ei
    Galerie Foto Mihaela Rădulescu a fost cerută de soție de către iubitul său, Felix Baumgartner. Vedeta chiar a postat o fotografie din momentul în care partenerul de viață i-a făcut cererea și i-a oferit...

    Stațiunea Păltiniș a împlinit 122 de ani

    Stațiunea Păltiniș a împlinit 122 de ani
    Cunoscută mai ales în rândul schiorilor și al amatorilor de drumeții, staţiunea sibiană Pălti­niş are ceva de oferit turiștilor, în fiecare sezon. Iarna însă, datorită celor 1.442...

    Secretul simplu al unei relații reușite

    Secretul simplu al unei relații reușite
    Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii despre relatii este ca pe masura ce doua persoane se cunosc mai bine si relatia lor se dezvolta. Pe masura ce trece timpul de cand s-au intalnit prima oara si rutina...

    Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Pălăriilor de Paie

    Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Pălăriilor de Paie
    Muzeul Pălăriilor de Paie se află în satul Crișeni, județul Harghita, pe valea pârâului Cușmed. Acesta prezintă arta și tehnica împletirii pălăriilor de paie și a altor obiecte...

    Un preparat al lui chef Dumitrescu, în meniul unui restaurant din Paris

    Un preparat al lui chef Dumitrescu, în meniul unui restaurant din Paris
    Galerie Foto Celebrul Pomme du Sima, desertul inventat de chef Florin Dumitrescu pentru soția sa, a ajuns în meniul unui restaurant din Paris. George Mihali, unul dintre concurenții din echipa lui Florin din acest sezon,...

    Mihai Bendeac a cerut-o în căsătorie pe Alina Eremia! Ce răspuns a dat artista

    Mihai Bendeac a cerut-o în căsătorie pe Alina Eremia! Ce răspuns a dat artista
    Galerie Foto Duminică seara de la ora 20.00, când Antena 1 difuzează marea finală a emisiunii iUmor, alături de cei nouă finaliști care se luptă pentru trofeul iUmor și marele premiu de 20.000 de euro vor urca pe scenă...

    Amintirile lumii adormite sub ape: Insula Ada Kaleh

    Amintirile lumii adormite sub ape: Insula Ada Kaleh
    Galerie Foto Insula pe care a poposit cândva Hercule, pomenită de Herodot, locuită de Cavalerii Teutoni, apoi de războinicii semilunii otomane, Ada Kaleh a fost inun­dată în 1970 de apele Dunării, prin construire...

    Meghan Markle îşi declară subtil dragostea pentru prinţul Harry

    Meghan Markle îşi declară subtil dragostea pentru prinţul Harry
    Deşi departe de iubitul său Harry, Meghan Markle îl ţine aproape de inima sa. Sâmbătă 3 decembrie, actriţa în vârstă de 35 de ani a fost remarcată cu un lănţişor de care erau...

    Polanski îşi exprimă satisfacţia de a se putea simţi în siguranţă în Polonia

    Polanski îşi exprimă satisfacţia de a se putea simţi în siguranţă în Polonia
    Cineastul franco-polonez Roman Polanski şi-a exprimat miercuri satisfacţia de a se putea simţi în siguranţă în Polonia, după decizia Curţii Supreme care exclude extrădarea lui în Statele Unite,...

    Un judecător i-a interzis lui Brad Pitt să ţină în secret lupta pentru custodia copiiilor săi

    Un judecător i-a interzis lui Brad Pitt să ţină în secret lupta pentru custodia copiiilor săi
    Un judecător american a respins miercuri cererea lui Brad Pitt de a ţine în secret documentele privind lupta în justiţie împotriva fostei sale soţii Angelina Jolie privind custodia copiiilor lor, re...

    Divorțează Kim Kardashian de Kanye West? Ce spun apropiații celor doi

    Divorțează Kim Kardashian de Kanye West? Ce spun apropiații celor doi
    Zvonurile privind o criză gravă în căsnicia lui Kim Kardashian şi Kanye West sunt tot mai numeroase. În asemenea măsură încât vedeta de reality show şi-ar propune să divorţeze. Potrivit...

    Visul Doha

    Visul Doha
    Qatar, micul stat peninsular din sud-vestul Asiei, înconjurat de apele Golfului Persic și de Arabia Saudită, te surprinde din prima clipă. E o țară în plină dezvoltare, clădită din gaze naturale si...

    REŢETA ZILEI: Fasole bătută

    REŢETA ZILEI: Fasole bătută
    Ingrediente: 500 g fasole albă, 4 cepe, 2 morcovi, un păstârnac, 4 căţei de usturoi, pătrunjel, 100 ml suc de roşii, 100 ml ulei, o linguriţă de boia dulce, câteva foi de dafin, sare, piper Mod ...

    ”Crăciunul e o zi în care bate sau nu vântul”

    ”Crăciunul e o zi în care bate sau nu vântul”
    Liviana și Cristi sunt împreună de 4 ani și jumătate și în primul an de relație au plecat în fiecare lună în câte un city break. Apoi au descoperit kiteboarding-ul, iar de atunci...

    Tradiții de poveste, din jurul lumii

    Tradiții de poveste, din jurul lumii
    Când vine vorba de tradiții, nu există o țară mai specială decât alta, ci doar moduri unice de a celebra Sărbătorile și trece­rea în noul an. Toate îi fac fericiți pe adulți, dar...