x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 2133


    Mai multe titluri din categorie

    Luminiţa Anghel, implicată într-un dosar de evaziune fiscală!

    Luminiţa Anghel, implicată într-un dosar de evaziune fiscală!
    Galerie Foto Luminiţa Anghel are probleme serioase cu lege, din cauza fostului ei iubit, Bogdan Friedrich, alias Sanchi - în cercul de prieteni. Artista neagă, însă, orice implicare în dosarul instrumentat de procurorii...

    O PROFEȚIE de acum 2500 de ani zguduie lumea. DISTRUGEREA SIRIEI de către STATUL ISLAMIC, prezisă într-un capitol din VECHIUL TESTAMENT

    O PROFEȚIE de acum 2500 de ani zguduie lumea. DISTRUGEREA SIRIEI de către STATUL ISLAMIC, prezisă într-un capitol din VECHIUL TESTAMENT
     Valul de refugiați sirieni care a copleșit Europa, în urma intensificării acțiunilor Statului Islamic în Orientul Mijlociu, a readus în atenție un verset din Vechiul Testament despre care se crede că...

    Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE

    Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE
    Pentru cei sau cele care îşi pun conserve peste iarnă, acum este momentul în care începe sezonul preparării magiunului din prune. Prunele s-au copt, iar pentru că a fost o vară secetoasă magiunul din acest an...

    10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)

    10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)
    Galerie Foto Cotidianul spaniol ElMundo a realizat o listă a celor mai impresionante 10 priveliști din lume. România se află în acest top. Despre ce locație credeți că este vorba?HUAYNA PICCHU (PERÚ)Cunoscut și sub...

    SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire

    SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire
     Pe data de 30 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Mitropolitului Varlaam. Acesta s-a nascut in jurul anului 1590. Numele sau de botez a fost Vasile. Provenind dintr-o familie de razesi, care se numea...

    Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală

    Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală
    Galerie Foto Elena Timofte, botoşăneanca binecunoscută deja ca responsabilă pentru cele mai dulci recorduri tradiţionale româneşti, a copt astăzi plăcinta uriaşă: o delicatesă tricoloră de 1.000 de kilograme şi 20 de...

    Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

    Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)
    Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește,...

    Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post

    Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post
     Pe data de 29 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantul Ioan Botezatorul. Acesta s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui...

    Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas

    Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas
    Galerie Foto Ne aflăm la final de vară, dar perioada vacanțelor nu s-a încheiat. Mulți români preferă să-și lase concediul pe finalul verii, când temperaturile sunt ceva mai suportabile, iar destinația preferată pare a fi...

    Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală

     Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală
    Galerie Foto Nu trece vară fără ca Anca Lungu să își viziteze familia din Bucovina, iar în această vacanță prezentatoarea Observator de la Antena 1 s-a bucurat de cele mai relaxante zile petrecute în Moldova. Turul...

    Destinația de weekend 29-30 august 2015

    Destinația de weekend 29-30 august 2015
    Bregovic, la București Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 18.00, la Arenele Ro- mane din Capitală are loc prima ediție a festivalului intercultural „Baro Foro”. Principalul invitat al evenimentului este...

    Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri

    Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri
    Compania americană Ministry of Supply a anunțat inventarea cămășii în care nu transpiri. Este vorba de un nou tip de material, iar cercetătorii s-au inspirat de la tehnologia folosită de NASA pentru a dezvolta...

    Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate

    Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate
    Gogoșari cu conopidăIngrediente: 1 kg gogoşari, 1 kg conopidă, 0,5 l oţet, 1 l apă, 250 g zahăr, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze ţelină. Preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în sfert...

    Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său

    Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său
    Presa mondenă scrie că Elena Udrea s-ar fi despărţit de iubitul ei, Valentin. Fostul ministru al Turismului şi Valentin Chifu s-au întâlnit prima oară în 2013, însă cei doi nu s-au afişat în public... până...

    Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

    Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)
    Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de...