x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3033


    Mai multe titluri din categorie

    Supă cu legume de primăvară

    Supă cu legume de primăvară
    Pentru acestă supă avem nevoie de următoarele ingrediente: 500 g mazăre verde 500 g conopidă 500 g gulii 3 morcovi 2 pastârnac o cepă medie lapte tăiței pătrunjel ulei de floarea...

    Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie

    Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie
    Unul dintre cei mai mari producători de produse de curăţenie din lume a hotărât să dezvăluie  ingredientele celor mai utilizate soluţii, menţionând inclusiv chimicalele considerate...

    Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit

    Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit
    "Astăzi tata a plecat în Ceruri. Te iubesc şi Dumnezeu să te odihnească", a scris Mihai pe pe contul de Facebook. Bărbatul suferea de un cancer la vezică, care ulterior s-a extins la plăm&a...

    Prima piscină cu bile pentru adulți din România

    Prima piscină cu bile pentru adulți din România
    Galerie Foto De multe ori trecem pe lângă spațiile de joacă pentru copii și îi vedem cum se bucură în micile piscine cu bile și parcă ne-am dori și noi să ne aruncăm alături de de cei mici. De ce? Să ne...

    Destinatia de Weekend 27 - 29 mai

    Destinatia de Weekend 27 - 29 mai
    East European Comic Con East European Comic Con are loc în perioada 27-29 mai, la Romexpo, în București. Este cel mai mare eveniment din estul Europei dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi...

    Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!

    Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!
    Actorul Sebastian Papaiani a fost internat de urgență la Spitalul Universitar din București, după ce i s-ar fi făcut rău în noaptea de 23-24 mai. Reporterul Antena 3 Adina Lăcătușu a explicat că...

    Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni

    Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni
    Johnny Depp şi Amber Heard divorţează după 15 luni de căsnicie, la cererea actriţei care a invocat "diferenţe ireconciliabile", au anunţat miercuri mai multe publicaţii americane, citate de...

    Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey

    Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey
    Copiii sunt aşteptaţi, de 1 Iunie, la domeniul Ştirbey, unde Gaşca Zurli, o trupă specializată în spectacole pentru cei mici, îi vor aştepta cu jocuri, concursuri, teatru, provocări şi surprize....

    PONTURI. Reguli pentru drumeții

    PONTURI. Reguli pentru drumeții
    Muntele nu înseamnă doar natură și distractie, el poate reprezenta, de asemenea, și un real pericol pentru cei care nu respectă cateva reguli elementare de protecție. Dacă vă plac excursiile sau vacanțele...

    DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei

    DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei
    Samothraki sau “insula lui Aeolus”, cum i se mai spune, este cea mai mare insulă din Marea Egee. Potrivit însemnărilor lui Homer, de pe această insulă Poseidon a urmărit războiul troian. Insula es...

    Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac

    Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac
    În felurile de mâncare gătite, spanacul nu trebuie fiert foarte mult. Ideal este să fie consumat crud, în special cel abia crescut (baby spinach), cu frunza mică şi fragedă. Spanacul dă gust bun...

    PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice

    PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice
    Dacă plănuiți să mergeți în vacanță intr-o țară exotică, este bine să discutați cu medicul dumneavoastră cu cel puțin şase săptămâni înainte să plecați, pentru a avea timp să vă...

    DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas

    DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas
    Celebrul oraș american este cu siguranță cea mai bună opțiune pentru cei care vor să aibă parte de o vacanță memorabilă. Las Vegas-ul este renumit ca orașul perfect pentru căsătorii, petreceri de burlaci, pe...

    UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești

    UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești
    Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, a fost redeschis recent, după aproape doi ani și jumătate, timp în care a fost renovat. Potrivit conducerii instituției, clădirea a fost într-un...