x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3214


    Mai multe titluri din categorie

    Descoperă România! Zimbrăria Neagră, Dâmboviţa

    Descoperă România! Zimbrăria Neagră, Dâmboviţa
    Jurnalul Naţional îţi oferă săptămânal câte o idee de ieşire în weekend, unde poţi merge cu familia şi poţi vedea obiective mai puţin cunoscute, dar spectaculoase şi...

    Hamude de la „Tempation Island – Insula iubirii”, pe scena X Factor

    Hamude de la „Tempation Island – Insula iubirii”, pe scena X Factor
    Galerie Foto După ce a încheiat aventura pe „Tempation Island – Insula iubirii”, de unde s-a întors cu inima frântă, Hamude şi-a făcut curaj şi s-a prezentat la audiţiile X Factor care se...

    FANtastic Show. Diana Munteanu, Andrei Aradits, Jo și Andreas Petrescu intră în joc, alături de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu

    FANtastic Show. Diana Munteanu, Andrei Aradits, Jo și Andreas Petrescu intră în joc, alături de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu
    Galerie Foto Competiția fantastică dintre Andrei Ștefănescu și Liviu Vârciu continuă sâmbătă, 30 iulie, de la ora 20.00, la Antena 1, cu cea de-a cincea rundă.   De această dată, la “FANtastic...

    Tort tiramisu fără coacere

    Tort tiramisu fără coacere
    E vară şi vrem să petrecem cât mai puţin timp în bucătărie. Acest tort tiramisu fără coacere este exact desertul cu care te poţi răsfăţa la final de săptămână. Însoţeşte o felie...

    BIAS 2016 reuneşte, sâmbătă, 100 de aeronave civile şi militare şi 250 de piloţi şi paraşutişti din 9 ţări

    BIAS 2016 reuneşte, sâmbătă, 100 de aeronave civile şi militare şi 250 de piloţi şi paraşutişti din 9 ţări
    Bucharest International Air Show (BIAS), cel mai mare show aerian din România, reuneşte la cea de a VIII-a ediţie 100 de aeronave civile şi militare în evoluţii aeriene şi expuse publicului, precum şi...

    Tiramisu cu căpșuni – rețetă de la Chef Paul Siserman

    Tiramisu cu căpșuni – rețetă de la Chef Paul Siserman
    Galerie Foto Când vine vorba de Italia, nu prea știm la ce să ne gândim prima dată. Tărâmuri pline de istorie, inovatori în artă, posesorii unor delicii culinare. La nivel mondial, chiar și cei care nu...

    Veste URIASA primita de Delia. “M-au prins pe neaşteptate”

    Veste URIASA primita de Delia. “M-au prins pe neaşteptate”
    Aflată pe platourile de filmare ale show-ului X Factor, Delia a primit o veste care a făcut-o să sară în sus de bucurie. Jurata de la Antena 1 se va afla în această vară pe aceeaşi scena cu Rihanna, as...

    Picnic cu filme la Grădina Botanică

    Picnic cu filme la Grădina Botanică
    Grădina Botanică din Bucureşti devine,vineri şi sâmbătă, începând cu ora 19:00, o destinaţie de vacanţă în mijlocul oraşului şi gazda a două seri de filme scurte, jazz, proiecţii...

    Pepe, Connect-R, Maria Cârneci și Andrei Ștefãnescu intră în jocul farselor, la “Plasa de stele”

    Pepe, Connect-R, Maria Cârneci și Andrei Ștefãnescu intră în jocul farselor, la “Plasa de stele”
    Pepe, Connect-R, Maria Cârneci și Andrei Ștefãnescu întind “Plasa de stele” vineri, 29 iulie, de la ora 20.30, la Antena 1 și intrã în joc pentru titlul de cel mai bun...

    Reţetă delicioasă: Friptură de vită cu usturoi la cuptor

    Reţetă delicioasă: Friptură de vită cu usturoi la cuptor
    1 kg muşchi de vită, 4 roşii, pastă de tomate, 6 căţei de usturoi, 2 ardei capia roşii, 2 ardei capia verzi, 300 g ciuperci, 350 ml vin roşu sec, o lămîie, 100 g măsline negre, sare, piper, ulei de...

    Carmen Brumă este noua vedetă Happy Channel

    Carmen Brumă este noua vedetă Happy Channel
    Galerie Foto Carmen Brumă este din această toamnă noua vedetă Happy Channel. Cunoscută pentru promovarea sportului și a unui stil de viață sănătos, aceasta îi va informa pe telespectatori în cadrul “Happy...

    Apocalipsa, după Isaac Newton. Omenirea trăiește, oare, ultimul an de dinainte de Sfârșitul Lumii? Ce ne așteaptă în 2017

    Apocalipsa, după Isaac Newton. Omenirea trăiește, oare, ultimul an de dinainte de Sfârșitul Lumii? Ce ne așteaptă în 2017
    Vine Apocalipsa în 2017? Să fie 2016 ultimul an dinaintea Sfârșitului Lumii? Iată care sunt previziunile lui Isaac Newton, reinterpretate azi de J.S. Helios. Nostradamus e cel mai cunoscut învăț...

    Deşi era în juriu, Lidia Buble a picat în “Plasa de stele”! A tras o sperietură groaznică

    Deşi era în juriu, Lidia Buble a picat în “Plasa de stele”! A tras o sperietură groaznică
    Vineri, 29 iulie, de la ora 20.30, la “Plasa de stele”, Lidia Buble trage o sperietură zdravănă și părăsește scaunul de jurat, după ce scapă din mână cutia primită de la prezentatorul Dan...

    Reţetă dulce - Tartă cu nectarine

    Reţetă dulce - Tartă cu nectarine
    Pentru această reţetă avem nevoie de următoarele ingrediente: 250 g făină, 500 ml lapte dulce, două linguri de amidon, 250 g zahăr tos, 120 g unt, un ou, 7 nectarine, o jumătate de lămîie, 4...

    Actorul Roger Moore, sfâşiat de durere

    Actorul Roger Moore, sfâşiat de durere
    Celebrul actor Roger Moore este distrus după moartea fiicei sale. Fostul James Bond a anunţat moartea fiicei sale vitrege, Christina Knudsen. Moore, în vârstă de 88 de ani, a delcarat pe o reţea de...