x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 836
     


    Mai multe titluri din categorie

    Jurata Next Star, Lora, ia în calcul varianta adopţiei. „Nu-mi doresc un copil, îmi doresc toţi copiii!”

    Jurata Next Star, Lora, ia în calcul varianta adopţiei. „Nu-mi doresc un copil, îmi doresc toţi copiii!”
    Face parte din juriul unei emisiuni de succes, Next Star, are o carieră de invidiat şi un soţ extraordinar, care o iubeşte şi o apreciază foarte mult. Frumoasa Lora îşi doreşte însă foarte mult un copil, iar...

    Roxana Ionescu a petrecut Paştele cu iubitul şi părinţii lui:„Nu m-am logodit, am primit un cadou superb, dar nu un inel”

    Roxana Ionescu a petrecut Paştele cu iubitul şi părinţii lui:„Nu m-am logodit, am primit un cadou superb, dar nu un inel”
    Galerie Foto Roxana Ionescu, frumoasa prezentatoare a unicului show culinar cu copii din România, „Junior Chef”, a petrecut Paştele la Timişoara, alături de iubitul său, Tinu Vidaicu, şi de părinţii lui. Cu toate că...

    Florin Ristei a dat-o pe muzică lăutărească

    Florin Ristei a dat-o pe muzică lăutărească
    Galerie Foto În ediția de sâmbătă, 26 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, Florin Ristei se transformă în Romica Puceanu și cântă “Șatra”. Și nu e o schimbare de look prea confortabilă pentru tânărul...

    Machiajul SPA - o idee 100% românească

    Machiajul SPA - o idee 100% românească
     Machiajul spa este un concept nou ce are ca scop transformarea unei şedinţe de machiaj într-o experienţă senzorială spa. Masaje şi infuzii speciale detensionează musculatura şi iluminează pielea în mod...

    Doru Todoruț a plătit 200 de euro, ca să-și pună dinți ca ai lui Jim Carrey

    Doru Todoruț a plătit 200 de euro, ca să-și pună dinți ca ai lui Jim Carrey
    Galerie Foto Sâmbătă, 26 aprilie, la “Te cunosc de undeva!”, Doru Todoruț, solistul trupei Deepcentral, se transformă în Jim Carrey și ia înfățișarea acestuia din filmul “Masca”, pentru a interpreta piesa “Cuban...

    Invitatul special al “Happy show” este cel mai bun jucător de fotbal freestyle din lume

    Invitatul special al “Happy show” este cel mai bun jucător de fotbal freestyle din lume
    Toni Grecu l-a remarcat pe plajă, în insula LefkadaPe grecul Ertil Kondakciou, invitatul Serviciului Român de Comedie, de azi, de la ora 20.30, Toni Grecu l-a întâlnit personal, vara trecută, în insula...

    Audrey Hepburn, desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani

    Audrey Hepburn, desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani
    Actriţa Audrey Hepburn a fost desemnată mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani.Ea este urmată în acest top de Prinţesa Diana şi de Grace Kelly, scrie antena3.Imaginea lui Audrey Hepburn a fost folosită în...

    Florin Ristei s-a îngrășat două kilograme de Paști

    Florin Ristei s-a îngrășat două kilograme de Paști
    Artistul concurent de la “Te cunosc de undeva!” a fost acasă, la Galați, de Paști. Nu singur, ci cu ai săi colegi de la FreeStay, alături de care a cântat în prima zi de Paști, într-un club din localitate....

    Soția lui Cosmin Seleși a desenat 11 tatuaje pe corpul lui Alex Mațaev

     Soția lui Cosmin Seleși a desenat 11 tatuaje pe corpul lui Alex Mațaev
    Galerie Foto Unsprezece tatuaje, mai mici sau mai mari, mai simple sau mai complicate au fost desenate pe corpul lui Alex Mațaev, pentru ediția de sâmbătă, 26 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, când acesta va fi...

    Areta de la Serviciul Român de Comedie îi urează lui Jojo, la aniversare, la câte mai multe perechi de pantofi

    Areta de la Serviciul Român de Comedie îi urează lui Jojo, la aniversare, la câte mai multe perechi de pantofi
    Galerie Foto Astăzi, actriţa Serviciului Român de Comedie, Cătălina Grama- Jojo, îşi aniversează ziua de naştere. “Pentru prima dată mă sărbătoresc în preajma Paştelui şi este un lucru minunat în contextul în...

    De Paşti, Negru l-a vizitat la spitalul Fundeni pe Sami Crişan, băieţelul cu leucemie care a prezentat “Next Star”

    De Paşti,  Negru l-a vizitat la spitalul Fundeni pe Sami Crişan, băieţelul cu leucemie care a prezentat “Next Star”
    In editia speciala de Paste a emisiunii Next Star, Dan Negru a avut, in premiera, coprezentator: Sami Crisan, un baietel de 12 ani din Aiud, care sufera de o forma grava de leucemie, si care isi doreste mai mult decat...

    La Meteora, pe urmele lui... James Bond

    La Meteora, pe urmele lui... James Bond
    Galerie Foto Venind dinspre Salonic tot mai la sud, dincolo de muntele sacru al grecilor antici, Olimp, drumul se-abate, de la cetatea Promahonas, spre dreapta, pe valea raului Pinio, la Kalambaka. Strabatem soseaua ingusta, sapata...

    SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO

    SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO
    Adrian Mutu a anuntat ca va sarbatori Pastile alaturi de parintii sai, deoarece sotia, Consuelo, si cele doua fiice, Adriana si Maya Vega, se afla in Republica Dominicana. De asemenea, Mario, fiul din...

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)
    E ultima zi înainte de noaptea cea sfântă a Învierii. Sunt ultimele ceasuri în care, în gospodăriile creștinilor, se mai pregătesc bucatele pentru masa de Paști. Acelora dintre dumneavoastră care încă nu au...

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte

    REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte
    Periplul nostru prin satele și orașele României, în căutarea rețetelor pentru masa de Paști se apropie de sfârșit. Ne facem însă timp pentru câteva popasuri, la Dorohoi, pentru cozonacul cu mac (cu clare...
    Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu