x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 4066


    Mai multe titluri din categorie

    NAPOLEON Bonaparte e VINOVAT pentru BICARBONATUL DE SODIU din rețeta de MITITEI? Nici nu ți-ai fi imaginat asta!

    NAPOLEON Bonaparte e VINOVAT pentru BICARBONATUL DE SODIU din rețeta de MITITEI? Nici nu ți-ai fi imaginat asta!
    Mititeii cu bicarbonat de sodiu – scriam și într-o altă intervenție a mea în această pagină – aparțin veacului al XX-lea. Trecuseră deja trei decenii de la „botezul” lor de...

    Actul de „naștere” a mititeilor cu bicarbonat de sodiu - o scrisoare de la 1920

    Actul de „naștere” a mititeilor cu bicarbonat de sodiu - o scrisoare de la 1920
    Mititeii cu bicarbonat de sodiu au început a se prepara la noi pe la 1900. Într-o listă din 1902, cu necesarul de ingrediente, la restaurantul Caru’ cu bere, apare și azi mult-pârâtul...

    Destinația săptămânii. Istanbul, orașul de pe două continente

    Destinația săptămânii. Istanbul, orașul de pe două continente
    Istanbul este una dintre cele mai fascinante metropole din lume, aflându-se pe două continente, Europa și Asia. Ascunde comori culturale ce se îmbină armonios într-un oraș cu o atmosferă...

    O cunoscută cântăreață, nevoită să îşi amâne nunta: „Pe Doru meu îl apucase dorul de ducă!”

    O cunoscută cântăreață, nevoită să îşi amâne nunta: „Pe Doru meu îl apucase dorul de ducă!”
    Galerie Foto Dacă e sâmbătă după-amiaza, e rândul vedetelor să demonstreze că au o jumătate ideală, alături de care formează cuplul perfect, în cadrul emisiunii „2k1”, difuzată...

    Bărbatul ce cele mai drastice modificări ale feței, prezent la Transilvania Tattoo Expo

    Bărbatul ce cele mai drastice modificări ale feței, prezent la Transilvania Tattoo Expo
    Cel mai modificat om din lume, care şi-a tăiat urechile şi nasul, şi-a introdus implanturi în cap şi şi-a tatuat chiar şi ochii, venezueleanul Henry Rodriguez a ajuns pentru prima dată în Europa, la...

    Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare

    Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare
    Codul bunelor maniere rămâ­ne cartea sfântă pe care trebuie să o respectăm cu toții când ne gândim la educație și bun-simț. Vremurile s-au schimbat, multe reguli au rămas...

    Umplerea borșului de huște (o tradiție românească)

    Umplerea borșului de huște (o tradiție românească)
     Multe dintre retetele romanesti pentru începutul mesei se acresc cu... borș. Românul nu este adeptul supelor clare și dulci! Iar dacă vrei să respecți tradiția culinară, să gătești acele retet...

    Probleme la începutul căsniciei: “Eram căsătoriţi şi eu o conduceam pe soţia mea acasă la ea şi eu mergeam la mine acasă!”

    Probleme la începutul căsniciei: “Eram căsătoriţi şi eu o conduceam pe soţia mea acasă la ea şi eu mergeam la mine acasă!”
    Galerie Foto Sunt împreună de aproape patru ani de zile şi au trei copii, băieţelul David, pentru botezul căruia se pregătesc zilelea acestea, dar şi câte o fetiţă fiecare, din casătoriile anterioare, şi se...

    Ciorba de dovlecei cu aguridă (rețetă bătrânească)

    Ciorba de dovlecei cu aguridă (rețetă bătrânească)
    Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de sfârșit de mai și de-nceput de primavara ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului,...

    Cheloo, obligat să-i înveţe pe elevi dansuri şi colinde

    Cheloo, obligat să-i înveţe pe elevi dansuri şi colinde
    Galerie Foto Cheloo, solistul trupei Paraziţii, şi-a început munca în folo­sul comunităţii după ce procurorii ploieşteni l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru consum de...

    După 13 ani, Zuckerberg a primit diplomă de la Harvard

    După 13 ani, Zuckerberg a primit diplomă de la Harvard
    Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a primit în cele din urmă diploma - cu titlu onorific - joi la Harvard, la 13 ani după ce a părăsit băncile prestigioasei universităţi americane, informează France...

    Hribi uscați cu usturoi (veche rețetă românească)

    Hribi uscați cu usturoi (veche rețetă românească)
    Între autorii de cărți de bucate din zilele noastre, Maria Cristea Șoimu se remarcă prin tenacitatea cu care caută, încă, în cuhniile țărănești, rețetele vechi ale neamului. Așa am...

    Șnițel de cașcaval (Rețeta lui Radu Anton Roman)

    Șnițel de cașcaval (Rețeta lui Radu Anton Roman)
    Șnițel de cașcaval, după rețeta lui Radu Anton Roman este un preparat deosebit, delicios, o alternativă la clasicul cașcaval pane. Cine crede, cinstind vorbind, ca asa ceva ar putea fi o reteta...

    Șalău cu maioneză, pentru fețe boierești (rețetă de la 1830)

    Șalău cu maioneză, pentru fețe boierești (rețetă de la 1830)
    Pe la 1830, Sfatul Orășenesc al orașului București, sub blânda păstorire a boierului Grigore Grădișteanu, a hotărât ca în fiecare văpsea (adecă sectoarele orașului de astăzi), să...

    REŢETA ZILEI: Tagliatelle cu mazăre, bacon şi sos de smântână

    REŢETA ZILEI: Tagliatelle cu mazăre, bacon şi sos de smântână
    Ingrediente: 150 g taliatelle, 100 g mazăre, 100 ml smântână groasă, 150 g bacon, parmezan, pătrunjel Mod de preparare: Fierbe pastele, în apă cu sare, în funcţie de...
    Serviciul de email marketing furnizat de