x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 2952


    Mai multe titluri din categorie

    Kate Middleton, pe coperta revistei Vogue, la centenarul ediției britanice

    Kate Middleton, pe coperta revistei Vogue, la centenarul ediției britanice
    Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, va apărea pe coperta numărului aniversar care va celebra centenarul ediţiei britanice a revistei Vogue, relatează Reuters.  Sâmbătă seara, editorii de la Vogue au...

    5 utilizări ale uleiului de măsline în afara bucătăriei

    5 utilizări ale uleiului de măsline în afara bucătăriei
    Beneficiile uleiului de măsline sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Este bogat în antioxidanți și este cea mai importantă sursă de grăsimi mononesaturate, fiind unul din ingredientele de ba...

    Mărturisiri cutremurătoare despre Cornel Patrichi. Care au fost marile lui iubiri

    Mărturisiri cutremurătoare despre Cornel Patrichi. Care au fost marile lui iubiri
    Cornelia Patrichi a făcut mărturisiri cutremurătoare la ”Agentul Vip” despre planurile pe care ea și soțul ei le aveau în această vară, dar și despre povestea lor de dragoste. ”A fost...

    Un fost tenisman susține ca a avut ”o relație extrem de apropiată” cu Lady Di

    Un fost tenisman susține ca a avut ”o relație extrem de apropiată” cu Lady Di
    Un fost jucător de tenis susține că a avut ”o relație extrem de apropiată” cu prințesa Diana în timpul mariajului ei cu prințul Charles. Tenismanul sârb Slobodan Zivojinovic, acum...

    Care sunt mănăstirile favorite din județul Bacău

    Care sunt mănăstirile favorite din județul Bacău
    Mănăstirea Vorona, mănăstirea Zosin şi mănăstirea Gorovei ar putea constitui, şi în acest an, principalele atracţii ale credincioşilor în noaptea de Înviere. Fluxul mare de...

    DISTRACȚIA în VAMA VECHE a început de joi

    DISTRACȚIA în VAMA VECHE a început de joi
    Primii turiști au ajuns în Vama Veche încă de joi, 28 aprilie, relatează replicaonline.ro. Vama Veche, ultima localitate înainte de granița cu Bulgaria, atrage în fiecare an mii de tineri...

    Cine au fost iubitele muzicianului Prince

    Cine au fost iubitele muzicianului Prince
    Cuceririle în rândul vedetelor din lumea muzicii incluse pe lista seducătorului Prince sunt multe, printre acestea figurând nume ca Susanna Hoffs (solista trupei The Bangles), Madonna sau Sheena...

    Câte calorii au preparatele de Paști. Lista la 100 de grame

    Câte calorii au preparatele de Paști. Lista la 100 de grame
    Iată așadar, o listă de preparate de Paști și caloriile la 100 de grame, asta pentru a vă face o idee despre cum și cât să mâncați de sărbători fără să vă dăuneze prea mult, scrie...

    Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene

    Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene
    Plajele din zona sudică a litoralului românesc sunt pregătite să-şi primească turiştii în acest an, acestea fiind extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul unui proiect finanţat prin...

    Cele mai bune condimente pentru masa de Paște

    Cele mai bune condimente pentru masa de Paște
    Dau gust mâncării, dar au şi efecte terapeutice. Medicul Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune ce condimente să punem în mâncare, astfel încât să nu av...

    Unde ieșim în zilele libere de Sărbători

    Unde ieșim în zilele libere de Sărbători
    Weeekend-ul acesta va fi unul plin de evenimente și distracții, atât în marile orașe din țară, cât și pe litoral. De la târgurile de Paști cu produse tradiționale la concerte și...

    Turcia: Numărul turiştilor străini a scăzut cu aproape 13% în luna martie

    Numărul turiştilor străini din Turcia a scăzut cu 12,8% în luna martie 2016 faţă de perioada similară a anului trecut pe fondul atacurilor teroriste, a conflictelor violente şi a disputelor diplomatice,...

    PETA ataca din interior devenind acționar al casei de moda Prada

    PETA ataca din interior devenind acționar al casei de moda Prada
    Organizaţia de apărare a drepturilor animalelor Peta din SUA a anunţat joi că a intrat în acţionariatul casei de modă Prada pentru a avea astfel dreptul să participe la adunările generale ale acestei firme...

    Alege să vopsești în mod natural ouăle de Paști! Iată cum poți obține cele mai frumoase culori!

    Alege să vopsești în mod natural ouăle de Paști! Iată cum poți obține cele mai frumoase culori!
    Mâine este Joia Mare, zi în care, conform tradiției, se săvârșește obiceiul devenit simbol al sărbătorii de Paști - vopsitul ouălor. Obiceiul vopsirii ouălor are rădăcini străvechi,...

    Tot ce trebuie să știi despre ouă roșii, cozonac și vinuri, la masa de Paști

    Tot ce trebuie să știi despre ouă roșii, cozonac și vinuri, la masa de Paști
    La întoarcerea de la biserică se pune masa de Paști. În unele zone, masa de Paști se pune imediat ce se împarte lumina de Înviere la biserică, la miezul nopții de sâmbătă spre duminic...