x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 2661


    Mai multe titluri din categorie

    Primul muzeu viu din țara noastră

    Primul muzeu viu din țara noastră
    Primul muzeu viu din România se va deschide în această vară, într-un sat izolat din Munții Apuseni, unde mai locuiesc doar 14 oameni. Proiectul „La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti” este unic în...

    Ponturi de călătorii. Înainte de a pleca în croazieră

    Ponturi de călătorii. Înainte de a pleca în croazieră
    Dacă vă hotărâți să plecați într-o vacanță pe apă, trebuie să luați în calcul faptul că veți petrece o săptămână pe un „oraș” plutitor. Așa că bagajul trebuie pregătit cu multă atenție....

    Concertul susţinut de Charles Aznavour la Romexpo s-a amânat

    Concertul susţinut de Charles Aznavour la Romexpo s-a amânat
    Concertul lui Charles Aznavour, programat iniţial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. "Această decizie a survenit după vizita efectuată...

    DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII. Salonic

    DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII. Salonic
    Cine vrea o experiență unică, într-un oraș încărcat de culoare și diversitate, poate încerca a doua „capitală” a Greciei. Salonic este al doilea oraș ca mărime, după Atena, și se află la un drum de...

    Mere umplute, un desert sănătos şi lesne de făcut

    Mere umplute, un desert sănătos şi lesne de făcut
    Merele umplute sunt un desert extrem de uşor de făcut. Copii le apreciază şi le savurează cu mare plăcere.Pentru aceasta reţetă acem nevoie de următoarele ingrediente (cantităţile sunt în funcţie de cât de ...

    Satul autentic, magnet pentru turiști

    Satul autentic, magnet pentru turiști
    Galerie Foto Tradițiile și stilul pur românesc îi atrag tot mai mult pe turiștii care caută să își petreacă vacanțele într-un mod inedit. În anumite zone ale țării, portul, obiceiurile, preparatele tradiționale și...

    Liam Neeson spune că este într-o relaţie cu o femeie "incredibil de celebră"

    Liam Neeson spune că este într-o relaţie cu o femeie "incredibil de celebră"
    Actorul irlandez Liam Neeson este implicat într-o relaţie, a spus acesta într-un interviu pentru Irish Independent, însă nu a dat detalii despre cea cu care are o relaţie în prezent, scrie UPI.com. ''Aş...

    Actriţa Angelina Jolie şi-a afişat în Cambodgia cele trei noi tatuaje

    Actriţa Angelina Jolie şi-a afişat în Cambodgia cele trei noi tatuaje
    Actriţa Angelina Jolie, care filmează în Cambodgia pentru pelicula ''First They Killed My Father'', a fost văzută duminică în public având trei tatuaje noi, uşor vizibile, scrie UPI.com, citând revista...

    Saramură de crap ca la cherhana

    Saramură de crap ca la cherhana
    Saramura de peşte este specifică pentru zona balcanică şi are influenţe din bucătăria turcească.Pentru o saramură de crap ca la cherhana, avem nevoie de următoarele ingrediente:Un crap maresare grunjoasă6...

    Reţeta zilei de marţi. Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)

    Reţeta zilei de marţi. Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)
    Am pornit iar prin satele noastre, în căutare de retete romanesti, și iată ce am aflat: în România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se...

    Cortul de un kilogram

    Cortul de un kilogram
    Pasionaţii de drumeţii care vor să-şi uşureze rucsacul în timp ce bat cărările de munte pot lua în considerare cortul MSR Carbon Reflex 2. Realizat din fibră de carbon, câştigătorul premiului National...

    Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima

    Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima
    Ciorba de văcuţă este una dintre cele mai gustoase şi sănătoase ciorbe. Consistentă şi plină de nutrienţă, poate fi mâncată în orice sezon.Pentru ciorba de văcuţă avem nevoie de următoarele...

    Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?

    Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?
    Dintre toate grupurile etnice “de neam german” - saşi, şvabi, ţipţeri, landleri şi germani -, ne-a atras atenţia cel al landlerilor, poate şi pentru că saga lor nu a fost una a “emigrării”, ci, în...

    Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)

    Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)
    Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi și asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la...

    Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?

    Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?
    Elevii vor fi din nou în vacanță, iar stațiunile montane vor fi luate cu asalt. Cei care-și trimit copiii în tabere sau excursii trebuie să țină cont de câteva sfaturi. În primul rând, după ce v- ați inter...