x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3116


    Mai multe titluri din categorie

    Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos

    Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos
    Și dacă astăzi vă aducem dinainte un fel de mâncare din altă parte a lumii, nu înseamnă că am renunțat la preocuparea noastră pentru adevăratele retete romanesti. Doar că rețeta de chiftele de...

    Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături

    Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături
    România abundă de legende care amintesc de uriașii care au populat cândva planete și care, în trecere prin locurile noastre, au lăsat semne. Ce faci atunci când știința se împletește...

    Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru

    Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru
    Sarbatorile religioase sunt marcate de un retetar specific, iata motivul pentru care, daca esti in cautarea de retete romanesti, la aceste momente din an trebuie sa fii atent. Sfantul Petru este cel mai de seama...

    Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu

    Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu
    Galerie Foto Masa de prânz este, și ea, foarte importantă pentru că te găsești în momentul zilei cu cea mai mare activitate și ai nevoie de energie. Pentru cei care obișnuiesc să sară peste micul dejun este...

    SFATURI. Top 3 destinații gustoase

    SFATURI. Top 3 destinații gustoase
    Pentru foarte mulți dintre turiști, în alegerea destinației perfecte de vacanță un criteriu important îl reprezintă mâncarea. Specifiul fiecărei țări sau regiuni în parte este un element...

    Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?

    Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?
    Sezonul estival este încă la început, iar românii încă mai caută cele mai potrivite destinații pentru familia și bugetul lor. Cei care nu au făcut rezervări din timp, se orientează spre of...

    Am decis sa duc milieul mamei mai departe

    Am decis sa duc milieul mamei mai departe
    Astăzi am să vă spun o poveste frumoasă din care fac parte și eu. Niciodată n-am vorbit despre mine, niciodată n-am scris despre mine, dar de data asta m-am decis să vă scriu câteva cuvinte despre mine...

    Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)

    Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)
    Cine știe câte dintre vechile retete romanesti sunt pierdute? Dar, cu răbdare, le putem regăsi... Fără îndoială, bucătăria românească mai are în­că multe reţete neştiute, care...

    Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri

     Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri
    Galerie Foto Frumoasa Gina Pistol a renunţat la tocuri şi la confort pentru o expediţie la care visa de ani buni: un pelerinaj pe El Camino, un drum de aproape 1.000 km, pe care l-a străbătut pe jos şi care i-a pus la...

    Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood

    Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood
    Actorul american Nicolas Cage şi cea de-a treia sa soţie Alice Kim s-au despărţit încă din luna ianuarie, a anunţat reprezentantul actorului pentru relaţia cu presa, scrie UPI.com. Cei doi, care s-au căs...

    Ieși la alergat!

    Ieși la alergat!
    Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor...

    Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”

    Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”
    Cunoscuta actriță Stela Popescu a fost jefuită de menajera pe care o avea în casă. Actrița a rămas fără un inel cu briliante, o pereche de cercei și un ceas vechi din 1969. Stela Popescu a dorit să...

    George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago

    George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago
    George Lucas, creatorul seriei "Star Wars", a renunţat vineri la proiectul construcţiei muzeului său la Chicago, după o acţiune în justiţie a locuitorilor din zonă, şi a afirmat că ar alege mai...

    Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”

    Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”
    Galerie Foto Țipă, se agită, se tăvăleşte, prezintă ”enşpe” emisiuni cu audienţe remarcabile. E iubit de majoritatea publicului, sunt şi oameni care nu-l plac, dar nu există cineva care să nu-l ştie. E el,...

    Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan

    Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan
    Galerie Foto Italia ne furnizează unele dintre cele mai interesante și delicioase rețete. În timp ce mă gândeam la ideea culinară a acestui weekend, mi-am adus aminte de perioada mea profesională italiană și de gu...