x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1162


    Mai multe titluri din categorie

    Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO

    Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO
    Sunt prezente pe întreaga planetă, le poţi găsi în Statele Unite, dar şi în America de Sud, în China sau în Egipt, Bahamas sau Siberia ... Se numesc doline şi apar în cele mai neaşteptate locuri şi au uneori...

    După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii

    După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii
    În 2012, Maria Coman provoca cititorii blogului www.maria-coman.ro să se implice, prin achiziţionarea unor tricouri, într-o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea unui centru privat de tratare a...

    Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

    Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin
    Totul al plecat de la o amintire din vremea studenţiei, când, la o serbare de-nceput de an, un coleg armean ne-a adus o sticlă de „Ararat”. Numele de pe etichetă, cu misterioase conotaţii biblice, ascundea un...

    Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat

    Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat
    În ultimul weekend dinaintea noului sezon al emisiunii “Star Matinal”, care va lua startul luni dimineaţa, începând cu ora 09:00, Bote a luat o decizie radicală, părăsind Bucureştiul. “Am fugit la ţară,...

    Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei

    Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei
    Aflat la confluenţa dintre râul Sava şi Dunăre, acest oraş, prins adesea în jocul geopolitic al diferitelor imperii, şi-a modelat un caracter aparte, în care se găsesc atât trăsături slave, cât şi austriece...

    Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks

    Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks
    Galerie Foto Prezentatorul emisiunii „Un Show Pacatos”, care revine din 1 septembrie, de la 23:00, la Antena 1Campionul nopţilor albe, Dan Capatos, revine luni, 1 septembrie, începând cu ora 23:00 la Antena 1, cu un nou...

    Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă

    Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă
    Vineri, 29 august, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Iulian Barbu,...

    Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”

    Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”
    Cu doar o zi înainte de marea finală a celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România, difuzată mâine la Antena 1,Mâine, telespectatorii celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România,...

    TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!

    TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!
     1. Care este culoarea care te reprezintă, cu care te identifici? a. roşub. galbenc. verded. albastru2. Să presupunem că ar trebui să alegi un animal pentru a te înveseli. Care dintre următoarele ţi-ar păre...

    Coniacul de 2 milioane de dolari

    Coniacul de 2 milioane de dolari
    Pasiunile a cincizeci de oameni au făcut ca un simplu pahar de coniac să cuprindă întreaga lume într-un echilibru perfect. Ne putem închipui doar ce foc de artificii ar putea stârni cel mai scump coniac din lume -...

    Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august

    Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august
    Există funcţia de şef de scaune? Unde, cine, cum şi  când? Veţi putea afla în ediţia de sâmbătă a emisiunii “Haideţi la show!”  Este un secret pe care îl dezvăluie invitata noastră ...

    Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”

    Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”
    Prezentatoarea rubricii Meteo din cadrul Observatorului de la Antena 1Ana Maria le aduce zilnic telespectatorilor cele mai noi informaţii despre vreme, în cadrul Observatorului de la Antena 1, iar atunci când nu se...

    Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu

    Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu
    Vineri, la “Splash! Vedete la apă”, la Antena 1În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Andreea Tonciu va sări în sincron cu iubitul ...

    Sărituri periculoase și amenințări la adresa juriului, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”

    Sărituri periculoase și amenințări la adresa juriului, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”
    Iulian Barbu, alias Piticul Porno, face o săritură foarte periculoasă, mama Aneimaria Ferentz, pentru prima oară la o emisiune de televiziune, sare de la platforma de cinci metri, deși nu știe să înoate, iar Vica...

    Toamna asta vrei mai mult la Antena 1

    Toamna asta vrei mai mult la Antena 1
    Vara aceasta telespectatorii au “aprins distacția” la Antena 1. Conform Kantar Media, în perioada 1 iunie – 25 august postul de televiziune a avut o creștere în rândul publicului comercial din mediul urban...