x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Dorian Popa – probleme cu autoritățile din Vietnam

    Dorian Popa – probleme cu autoritățile din Vietnam
    Cele șapte cupluri de vedete care au început aventura vieții lor filmează în aceste momente show-ul care va începe pe Antena 1 din primăvara anului 2018, Asia Espress. Aflați pe teritoriu asiatic,...

    Reteta zilei: Madlene cu glazură de lămâie

    Reteta zilei: Madlene cu glazură de lămâie
    Galerie Foto Ingrediente: 3 ouă 150 g zahăr 1 praf de sare 250 g făină 1 lingură praf de copt coaja de la 1 lămâie 11 linguri unt 9 plicuri ceai de mușețel Pentru glazură 150 g zahăr...

    Grecia: Record de turişti străini în septembrie

    Grecia: Record de turişti străini în septembrie
    Aproximativ 4,64 milioane de turişti străini au vizitat în septembrie Grecia şi au cheltuit 2,47 miliarde de euro, ambele cifre reprezentând un record, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei ...

    Semnele că cineva îți vrea răul

    Semnele că cineva îți vrea răul
    Există momente când ne confruntăm cu un val brusc de emoții sau gânduri negative, în care corpul, mintea și sufletul reacționează zilnic. Iar când se întâmplă acest lucru, nu av...

    Mic ghid pentru flirturile online

     Mic ghid pentru flirturile online
    Îți place sau nu, întâlnirile online sunt o chestie practicată și-ncă la greu. Multe relații s-au făcut și s-au desfăcut pe internet și-ncă și mai multe urmează același traseu. Au apărut...

    Ce compromisuri faci într-o relație toxică

    Ce compromisuri faci într-o relație toxică
    Ţi se întâmplă frecvent să te îndrăgosteşti de persoana nepotrivită, dar ajungi să realizezi foarte târziu acest lucru? Ei bine, dacă ai fi mai atentă, ai observa că subconştientul...

    Ce subiecte de discuție să eviți la muncă

     Ce subiecte de discuție să eviți la muncă
    Nimeni nu-și dorește o atmosferă tensionată la serviciu, de aceea e mai bine să eviți să deschizi anumite subiecte care de obicei nasc controverse sau nu reprezintă interes. Pentru a păstra armonia, vorbește,...

    Ce nu îi vei spune niciodată

    Ce nu îi vei spune niciodată
    De regulă, femeile adoră să îşi împărtăşească între ele până şi cele mai ascunse secrete, dar nu şi când vine vorba să le discute cu partenerul. Există unele lucruri pe care...

    Lecțiile karmice ale zodiilor

    Lecțiile karmice ale zodiilor
    Dacă până acum nu ai crezut în puterea karmei, ar fi bine să fii atentă la fiecare semn pe care ți-l arată. În funcție de zodia în care te-ai născut, vei primi o lecție de viață și o...

    Artefactele tradiționale românești, prezentate printre brandurile de lux

    Artefactele tradiționale românești, prezentate printre brandurile de lux
    Un târg special prezintă artefactele tradiționale ca branduri de lux, timp de trei zile, în perioada 23-25 noiembrie. Oale de lut, linguri de lemn, țesături și bijuterii tradiționale prezentate de...

    7 metode prin care putem testa dacă încălțămintea este sau nu din piele naturală

    7 metode prin care putem testa dacă încălțămintea este sau nu din piele naturală
    Există pe piață încălțăminte confecționată din materiale sintetice, care, la prima vedere nu se deosebesc de cele din piele naturală. Nici prețul nu este întotdeauna un etalon deoarece există...

    Liviu Vârciu și Andrei Stefănescu sunt uimiți de mic dejunul vietnamez

    Liviu Vârciu și Andrei Stefănescu sunt  uimiți de mic dejunul vietnamez
    Galerie Foto Vedetele care au acceptat provocarea „Asia Express”, emisiune ce debutează în primăvara 2018 pe Antena 1, se confruntă deja cu primele provocări pe teritoriul unei culturi necunoscute. În...

    Katy Perry va putea să cumpere o fostă mănăstire din Los Angeles

    Katy Perry va putea să cumpere o fostă mănăstire din Los Angeles
    Cântăreaţa americană Katy Perry a câştigat vineri în instanţă dreptul de a cumpăra o fostă mănăstire din Los Angeles, Los Feliz, ce era dorită şi de o femeie de afaceri, care dorea să o...

    Rețeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos bechamel

    Rețeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos bechamel
    Ingrediente cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru sosul...

    Care sunt cele mai înșelate zodii

    Care sunt cele mai înșelate zodii
    Ţi se pare din ce în ce mai greu să fii într-o relaţie? Dacă partenerul nu îţi inspiră încredere, ba chiar ai aflat că te-a înşelat, este momentul să pui punct şi să o iei de la...
    Serviciul de email marketing furnizat de