x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 3392


    Mai multe titluri din categorie

    Ediția „X Factor” de vineri a fost cucerită de juniori

    Ediția „X Factor” de vineri a fost cucerită de juniori
    Cu siguranță ediția „X Factor” de vinerea aceasta le-a aparținut juniorilor. Asta pentru că pe scena show-ului de la Antena 1 și-au făcut apariția aseară mulți adolescenți cu factor X, talent...

    Reţetă uşoară: File pangasius pane

    Reţetă uşoară: File pangasius pane
    Ingrediente: 1 kg file pangasius, 4 ouă, o cană făină, o cană pesmet, un pliculeţ condimente peşte, sare, piper Mod de preparare: se usucă fileurile cu un şerveţel, apoi se dau prin făină. Se bat gălbenu

    Brad Pitt şi Angelina Jolie dormeau de mult timp în paturi separate în propria lor casă

    Brad Pitt şi Angelina Jolie dormeau de mult timp în paturi separate în propria lor casă
    Angelina Jolie avea la dispoziţie o aripă întreagă în reşedinţa lor din California, în timp ce Brad Pitt avea propriul dormitor separat, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia. Decizia...

    Horoscopul sănătății pe luna octombrie. Vești proaste pentru tauri

    Horoscopul sănătății pe luna octombrie. Vești proaste pentru tauri
    Toamna este anotimpul în care multă lume se confruntă cu probleme de sănătate, iar semnul în care te-ai născut va avea influența asupra lor. În funcție de zodia ta, află dacă bolile care te...

    Cum a facut Amna primii bani la nunti, botezuri. "Ii sunt recunoscatoare"

    Cum a facut Amna primii bani la nunti, botezuri. "Ii sunt recunoscatoare"
    Amna, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea simbata, 1 octombrie, de la ora 20.00, la "Te cunosc de undeva!" cu o transformare in Tina Turner, spune ca artista pe care o va imita a ajutat-o la...

    Cântăreaţa Romina Power împlineşte 65 de ani

    Cântăreaţa Romina Power împlineşte 65 de ani
    Cântăreaţa Romina Power s-a născut la 2 octombrie 1951 la Los Angeles, în California şi este cea mai mare fiică a actorilor Linda Christian şi Tyrone Power. După divorţul părinţilor din 1956,...

    Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în secret

    Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în secret
    A trecut prin cea mai grea cumpănă, dar se pare că acum Gabriel Cotabiță vrea să se bucure din plin de viață, scrie Antena 3. Drept pentru care artistul a decis să se căsătorească cu aleasa inimii sale,...

    Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români

    Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români
    Ziua bună om bine educat și cu alese însușiri. Nu vreau să-ți întunec ziua, dar pentru că tot am fost întrebată în vremea din urmă care sunt culorile pe care se cuvine să le porți...

    Ghidul bunelor maniere. Cine și cui oferă locul în autobuz

    Ghidul bunelor maniere. Cine și cui oferă locul în autobuz
    Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Fiind mijloc de săptămână activă, cu lume multă care se mișcă dintr-un loc în altul – cu RATA, cu trenul, cu microbuzul și cu alte...

    12 plante care supraviețuiesc și în cele mai întunecate locuri ale camerei

    12 plante care supraviețuiesc și în cele mai întunecate locuri ale camerei
    Pentru camerele şi spaţiile în care lumina soarelui ajunge rar, aceste plante pot fi o adevărată salvare. Ele se simt minunat la umbră sau în locurile slab luminate. La majoritatea acestor plante,...

    Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului

    Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului
    Grădinăritul este o îndeletnicire care atrage tot mai mulți oameni, dornici de a consuma produse naturale de calitate. Grădina ta poate arăta surprinzător dacă acorzi sănătății plantelor atenția...

    Trucuri de frumuseţe de pe vremea bunicii

    Trucuri de frumuseţe de pe vremea bunicii
    Frumusetea este darul lui Dumnezeu spunea Aristotel, iar scriitorul francez Voltaire completa că adevarata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate. Fiecare om a primit o doză de frumusețe, pe care fie o...

    Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)

    Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)
    Printre puținele bucate țărănești-o mixtură săseasco-românească-care au pătruns (îmbrăcate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) în menu-urile unor cârciumi (mai mult sau...

    Brad Pitt s-a supus voluntar unui test antidroguri

    Brad Pitt s-a supus voluntar unui test antidroguri
    Brad Pitt colaborează deplin la investigaţiile realizate de Department of Children and Families din SUA pentru a recăpăta încrederea Angelinei şi a copiiilor săi, potrivit unei surse apropiate anturajului...

    Zodiile care te cuceresc pe viață

    Zodiile care te cuceresc pe viață
    Există oameni care trec prin viața ta ca niște umbre, nu îți transmit și nu te marchează cu nimic. Dar există și alții care te cuceresc pe viață, pe care nu îi mai poți uita nicicând, chiar...