x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Gabriela Cristea va prezenta o nouă emisiune la Antena Stars: ”Sunt foarte fericită, liniștită și pregătită să o iau de la capăt”

    Gabriela Cristea va prezenta o nouă emisiune la Antena Stars: ”Sunt foarte fericită, liniștită și pregătită să o iau de la capăt”
    Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, în curând, pe micile ecrane în cadrul unei noi emisiuni pe care o va prezenta la Antena Stars. ”Mă simt pregatită 100% să...

    Reţeta zilei: Batoane de ciocolata si unt de arahide

    Reţeta zilei: Batoane de ciocolata si unt de arahide
    Ingrediente  250 gr ciocolata neagra (50% cacao; maruntita cu cutitul sau sub forma de fulgi/bobite) 250 gr unt de arahide (sau alt unt de nuci: alune de padure, caju, migdale) 50 gr unt gras (82% grasime;...

    Bucureştiul şi împrejurimile s-au transformat în destinaţii turistice

    Bucureştiul şi împrejurimile s-au transformat în destinaţii turistice
    Zona Bucureştiului şi împrejurimile Capitalei au devenit din ce în ce mai atractive în ultimii ani. Întreprinzătorii au preluat modelul din alte ţări, precum Serbia sau Italia, şi au creat zone turistice noi,...

    Staţiunea Palma introduce restricţii împotriva turismului masiv

    Staţiunea Palma introduce restricţii împotriva turismului masiv
    Staţiunea spaniolă Palma, de pe insula Majorca, interzice proprietarilor să-şi închirieze apartamentele turiştilor, devenind primul loc din Spania care introduce o astfel de măsură, scrie BBC. Măsurile au...

    Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută

    Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută
    Justiţia americană a respins cererea Madonnei de a retrage de la licitaţie o scrisoare care i-a fost trimisă în 1995 de rapperul Tupac Shakur, în care acesta vorbea despre despărţirea lor, informează...

    Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent

    Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent
    Este vestea momentului în showbiz! Gabriela Cristea revine pe micul ecran, după o perioadă îndelungată de timp în care s-a dedicat creşterii fetiţei sale, Bella Victoria Margot. Frumoasa...

    Românii se mută pe litoral de 1 Mai

    Românii se mută pe litoral de 1 Mai
    Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, iar cei mai mulţi vor alege staţiunile Mamaia, Vama Veche şi Mamaia Nord-Năvodari, arată Federaţia Asociaţiilor de...

    Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

    Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
     Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

    Piept de rață gătit răzășește (rețetă de la Hanul Ancuței)

    Piept de rață gătit răzășește (rețetă de la Hanul Ancuței)
    Și dintre bucatele astea răzășăști, unora li s-a dus vestea în veac.... Cum e, bunăoară, rața umplută cu sarmale. Dar nici cu pieptul de rață de-i gătit moldovenește nu te faci de rușine, mai ales gătit...

    Reţeta zilei: Cotlet de porc cu mere

    Reţeta zilei: Cotlet de porc cu mere
    Ingrediente : 800 g cotlet de porc piper negru ulei de măsline zahăr brun muștar oțet alb 120 ml vin alb rozmarin proaspat foi de dafin 100 g bacon 2 mere golden Mod de preparare Se...

    Urzici sleite (rețetă de leac, pentru Sfântul Gheorghe)

    Urzici sleite (rețetă de leac, pentru Sfântul Gheorghe)
    Sărbătoarea Sfântului Gheorghe marchează trecerea către vară, căci în tradiția populară el este “stăpânul verii”. Numai în această zi oamenii plantau în fața casei un copăcel. Dacă se prindea, era...

    Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

    Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)
    Tărhană? Ce-o fi? Și ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie...

    Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!

    Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!
    Nu toată lumea crede în zodiac, dar știm cu toții că sunt 12 semne zodiacale. Poate părea șocant, însă, din punct de vedere astrologic, lucrurile au luat o altă întorsătură, care a produs modificări...

    VIDEO - Actorul Anthony Hopkins șochează internetul

    VIDEO - Actorul Anthony Hopkins șochează internetul
    Celebrul actor Anthony Hopkins a postat în urmă cu o zi un filmuleț destul de bizar. Actorul s-a filmat cu telefonul, probabil în timp ce dansa. Grimasele pe care interpretul criminanului în serie Hannibal Lecter le...

    HOROSCOP: Cand va puteti programa la coafor in luna mai!

    HOROSCOP: Cand va puteti programa la coafor in luna mai!
    Calendarul lunar al pieptanaturilor ajuta la stabilirea datelor cand este recomandat sa iti faci programare la coafor pentru un tuns sau pentru a schimba culoarea parului. Se spune, de asemenea, ca pozitia Lunii in...
    Serviciul de email marketing furnizat de