x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



     
    Afisari: 1690


    Mai multe titluri din categorie

    Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”

    Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție  din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”
     Andrei Andrei va reuși din nou să pună la cale întâlniri spectaculoase, la finalul cărora mai toate tinerele rămase în competiția „Burlacul” vor declara că se simt din ce în ce mai îndrăgostite de...

    Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”

    Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”
    Liviu Vârciu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă seara, la “Te cunosc de undeva!” transformat în Adrian Enache are, în show-biz-ul autohton, o reputație de Don Juan. Titulatură care,...

    Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor

    Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor
    Actrița Carmen Tănase primește un cadou neașteptat miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?” emisiune în care se va afla în calitate de invitat special, alături de Lora și Vasile Muraru. Pentru că...

    Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?

    Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?
    Miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?”, actrița Carmen Tănase povestește cum a distrus o vioară prețioasă. “Am studiat vioara șapte ani. Dar am făcut și o boacănă mare de tot... Tata și-a pus...

    Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria

    Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria
    In aceasta dimineata in jurul orei 8, visul Mirelei Vaida a devenit realitate! Vedeta Antena 1 a nascut o fetita de nota 10 pe care o va chema Carla Maria. Desi initial a crezut ca va fi vorba de o cezariana, Mirela a...

    Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”

    Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”
    Este una dintre cele mai sexi femei din România, dar „Dincolo de aparențe” se află o personalitate puternică, generoasă și foarte credincioasă. Nicoleta Luciu vine sâmbătă, de la 13:00, la Antena Stars și...

    Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați

    Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați
    „Pur și simplu sunt speriat de nuntă”, recunoaște de fiecare dată când are ocazia prezentatorul emisiunii SuperBingo Metropolis, Mihai Mitoșeru. El se va întrece în abilități culinare cu mama lui, Camelia...

    Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!

    Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!
    “Matinalii” de la Antena 1, Răzvan Simion și Dani Otil, s-au gândit serios la cum ar putea să ofere oportunitatea tuturor domnișoarelor care își doresc să se căsătorească, să-și vadă visul cu ochii. Și...

    “Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”

    “Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”
    Sâmbătă, 21 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se va transforma în Marina Voica, o artistă cu un șarm special, și va cânta piesa “Ce vrei tu, mare albastră?”.“Pe Marina Voica am văzut-o...

    Reţeta zilei: Cartofi căliţi

    Reţeta zilei: Cartofi căliţi
    Curăţăm cartofii, îi tăiem felii, îi sărăm şi-i punem într-o cratiţă cu unt sau ulei fierbinte. Turnăm peste ei puţină apă, îi lăsăm să se călească o jumătate de oră. Punem deasupra puţină apă,...

    „Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show

    „Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show
    O trăsătură de caracter a lui Andrei Andrei, „Burlacul” de la Antena 1, devine din ce în ce mai evidentă: tânărul iubește adrenalina și nu ratează nicio ocazie în care și-ar putea depăși noi limite. În...

    “Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara

    “Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara
    Sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”, surorile Denisa și Raluca Tănase de la Bambi se transformă în colegii lor, Andrei Ștefănescu și Kamara de la Alb Negru. “Este foarte interesant că, pentru această...

    Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”

    Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”
    Dani Oțil a mărturisit în ediția de astăzi a matinalului de la Antena 1, “ ‘Neatza cu Răzvan și Dani”, că a fost mai mult decât plăcut surprins să primească cea mai frumoasă declarație de dragoste la...

    “Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda

    “Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda
    Aflat in Thailanda, acolo unde au loc filmarile pentru “Temptation Island – Insula iubirii”, show-ul difuzat de Antena 1 in aceasta primavara, Radu Valcan incearca toate specialitatile gastronomice ale locului....

    “Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara

    “Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara
    Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego sunt invitații lui Dan Negru miercuri, 18 februarie, de la ora 20.30, la „Te pui cu blondele?”, cel mai longeviv quiz-show din România. Va fi o seară specială în care, pe...