x close

Masa lipovenilor

0
24 Mai 2005 - 00:00

  • de SIMONA LAZAR, TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIGAIE
  • Ansamblul folcloric "Tihii Dunai" (Dunarea linistita)
    Amiaza de duminica e linistita. Mai sunt doua ceasuri pana la slujba de la biserica lipovenilor din Comorovca. In cartier, nici tipenie de om. La poarta familiei Vasilev, Agafea, gazda, ne asteapta surazatoare. Curtea e plina de flori - casa, asijderea. Si masa, imbelsugata. Iar in jurul mesei, prietenele de-o viata, lipovence harnice, cu maini pricepute: Elena Cuzmin, Fotinia Luca, Nastasia Oprea, Nadia Isac, Olga Negoescu.

    Singurul "intrus" e omul gazdei, Timofte. Fusesem invitati la o "sedinta gastronomica", la un "schimb de experienta culinar" si nu prea intelegeam rostul barbatului in capul mesei (nu ca am considera gatitul o preocupare strict feminina!). Dar avea sa ne demonstreze ca stie multe taine de-ale bucatariei si ca este stapanul unei tehnici pentru care l-am invidiat: cum sa cureti o scrumbie pe dinauntru si pe dinafara si sa-ti ramana o mana uscata. Si fiindca paream sa nu-l credem pe cuvant, ne-a si facut o demonstratie, chiar sub tabloul cu imaginea vasului pe care a navigat pe Dunare, pana la pensionare. Ramanem, vorba francezului, "bouche b...e".

    Costume lipovenesti din colectia Centrului Creatiei Populare Braila

    Suntem imbiati sa luam loc, sa gustam din bucate: ciorba de peste, saramura, scrumbie prajita, icre, racitura de peste, implinite cu mamaliguta, mujdei, hrean si rachiu. Femeile sunt gurese, ne dau, rand pe rand, retetele lor. Cu secrete cu tot. Dar cand ajungem la borsul de peste, ii dau intaietate la vorba lui Timofte.

    "Aveam 17 ani, lucram la Tulcea, la pescarie. Vin copiii lui Bodnaras intr-o duminica, in ’58. Imi dau o juma’ de votca si-mi cer sa le fac un bors de peste. Se uita la mine: "Ce-o face pustiul asta?", isi zic. Am taiat pestele cum am stiut. Aveam un ceaun cu grasime de-un deget pe el. Am dat cu un somoiog de iarba, pac-pac, cica l-am curatat. Am pus totul in ceaun: pestele, o ceapa, doua. Am pus si apa, mai tulbure, ca era din balta. M-am dus sa tai stuf sa-l pun pe foc. Eu bausem putin. Taciunele pica in ceaun, eu il luam cu lingura si il aruncam. Studentii se intrebau: "Ce face asta?". I-am fortat sa guste. Nu prea voiau. Dar le-a placut si au mancat direct din ceaun. Cu linguri de lemn, cu osanza de-un an pe ele. Le-am dat reteta. Dupa vreo doua saptamani mi-au scris de la Iasi ca reteta nu-i buna, ca n-a iesit borsul ca la mine. De, nu-l facusera cu apa din balta!"…

    MITROPOLIE
    Infiintata in 1846 la Fantana Alba (Bucovina de Nord), Mitropolia de Rit Vechi a marcat constituirea comunitatilor crestine de rit vechi intr-o biserica autonoma, care-i aduna pe toti crestinii ortodocsi de rit vechi din Europa, America si Australia. Din 1940, Mitropolia s-a mutat la Braila, unde functioneaza si acum.

    TAINE DE BUCATARIE
    Mancarea preferata a lipoveanului e ciorba de peste. Insa nu s-ar da in laturi nici de la saramura, bors de varza, saleanca ori lapsa. De baut, se bea rachiu si vin. "Dar sa nu ne intrebati cum se face. Sunt ani cand iese vinul bun. Sunt si ani mai rai… Si nu-i adevarat ca lipovenii beau multa votca."

    Nu-ntrebam de "reteta vinului", dar ceva-ceva taine de-ale cuhniilor parca am vrea sa stim. Si-atunci Agafea, Fotinia, Elena, Nastasia, Nadia, Olga incep sa ne spuna despre bucatele vechi, in vreme ce Timofte Vasilev, gazda, din capul mesei, le asculta si le "indreapta" cate-o reteta.

    CIORBA DE PESTE. La asta, "expert" e Timofte. "La noi, la lipoveni, ciorba de peste se face in felul urmator: pestele sa fie proaspat, curatat bine, spalat putin. Se fierbe. Nu se pune morcov. Doar un cartof, doi si ceapa - da’ sa le tai marunt. Pestele la fiert se pune fara sare, el trebuie sa lase din sucul lui propriu pe-afara. Daca pui sare, l-ai inchis si nu mai iese zeama ca lumea. Astepti sa iasa spuma, apoi pui sare, otet, dupa gust. Cine are gust face ciorba buna. Cine n-are… Dupa ce a dat in fiert vreo zece minute si e gata sa iasa pestele deasupra, inseamna ca e fiert. Il opresti si pui zarzavaturile. In special leustean si telina." Reteta e gata, dar Timofte Vasilev simte nevoia sa adauge: "Nu se pune morcov, nu se pune patrunjel. Daca faci o mancare cu morcov, o sa miroasa a morcov si-atat. Morcovul combate orice gust!"

    BORS DE VARZA. I se mai spune "ssi". Incerc sa ortografiez corect ceea ce aud. Pare un "s" dublat, apasat. De aici incolo, e "domeniul" femeilor. Ele isi completeaza una alteia reteta, asa ca n-am putea spune care a cui este. "Ssi-ul" se face din morcov, patrunjel, telina, care se fierb, apoi se adauga in oala sfecla si, la urma, varza. Gospodinele mai pun si ardei gras, si rosii, fiecare dupa gustul ei si dupa ce are in gradina. "Daca faci borsul cu carne, fierbi intai carnea, apoi o scoti si pui zarzavatul. Daca il faci de post, pui numai ulei. Toci telina, leustean si patrunjel verde si mai adaugi nitel suc de rosii."

    SCRUMBIE PRAJITA. Secretul e sa-i faci cateva crestaturi pe spate, sa se scurga grasimea. Si la mujdei, sa pui grasimea prajita, in loc de ulei, adaugandu-i sare, cimbru, otet.

    RACITURA DE PESTE. "Numai anumite feluri de peste sunt bune pentru asta: stiuca, salau si biban. Se pune mai intai o ceapa la fiert, intreaga. Apoi o scoti. Abia dupa ce a fiert bine ceapa pui pestele, iar cand apa a mai scazut, pui ienibahar, sare, piper." Barbatul intra in vorba lor: "Secretul gelatinei e ceapa. La o farfurie, daca pui o ceapa, iese un fel de zeama, daca pui trei cepe, e gelatina!". Lipovenii mananca racitura de peste cu hrean ras.

    LAPSA, BLINII, VARENICHI. Mancarea preferata de sarbatori se numeste lapsa. Sunt niste taitei de casa, cu ou. Se fac din ou, faina si sare. Se fierb apoi in zeama de la o gaina grasa. "Pentru blinii ai nevoie de o cana cu lapte, doua oua, doua cani cu faina. Bati ouale, pui si mirodenii, zahar. Dintr-un polonic trebuie sa-ti iasa asa, ca o clatita. Le umpli cu branza sarata de oi, le dai la cuptor si cand le scoti pe masa, le mananci cu smantana, cu miere sau cu unt. Varenichi sunt un fel de pelimeni… Adica niste coltunasi cu branza. Se fac dintr-un kilogram de faina, un ou, doua cani cu apa si sare. Framanti coca bine, o intinzi cu facaletul si o tai cu forma ori cu paharul. La un kilogram de branza pui 4-5 oua si le amesteci. Pe fiecare bucata de coca asezi putina branza, lipesti marginile si le fierbi in apa. La masa, le dai cu unt si smantana."
    Citeşte mai multe despre:   sare

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     



    Afisari: 3914


    Mai multe titluri din categorie

    REŢETA ZILEI: Paella cu fructe de mare

    REŢETA ZILEI: Paella cu fructe de mare
    Ingrediente: orez cu boboul rotund, o ceapă, un ardei roşu, un ardei verde, 2 linguri boabe de mazăre, 2 căţei de usturoi, 2-3 linguri de ulei de măsline, 20 creveţi decorticaţi, 4 midii, 10 creveţi...

    Cum ştii când un ou nu mai este bun fără să îl spargi?

    Cum ştii când un ou nu mai este bun fără să îl spargi?
    Ai ouă în frigider de ceva timp şi nu ştii dacă mai sunt comestibile? Acest test simplu îşi va arăta dacă au expirat, fără să fie nevoie să le spargi. Nimănui nu îi place să spargă un ou...

    Adrian Năstase, încântat că este bunic

    Adrian Năstase, încântat că este bunic
    Fostul premier Adrian Năstase, care a devenit de curând bunic, spune că reia cu plăcere această experienţă după 30 de ani, perioadă în care a uitat ce înseamnă să mai ţii un bebeluş...

    Paula Seling, ţepuită de un taximetrist: “Am dat banii pe o lună, pentru jumătate de drum!”

    Paula Seling, ţepuită de un taximetrist: “Am dat banii pe o lună, pentru jumătate de drum!”
    Galerie Foto Una dintre cele mai discrete prezenţe din showbiz-ul autohton, Paula Seling a acceptat invitaţia Oanei Turcu şi va fi prezentă sâmbătă, de la 22:00, în cea mai nouă ediţie “Refresh by Oana Turcu...

    Un cunoscut actor, la un pas de un grav accident în Pipera: “Era să omor toată echipa de filmare!”

    Un cunoscut actor, la un pas de un grav accident în Pipera: “Era să omor toată echipa de filmare!”
    Galerie Foto Unul dintre cei mai prolifici actori de teatru şi film din România, cu o carieră de peste 27 de ani la teatrul Notarra şi peste 30 de pelicule filmate doar în ultimii 20 de ani, Ion Haiduc, invitatul...

    REȚETA COLIVEI, „desertul” creștinilor, a fost REVELATĂ lumii chiar DE DUMNEZEU. Află detaliile REȚETEI ORIGINALE

    REȚETA COLIVEI, „desertul” creștinilor, a fost REVELATĂ lumii chiar DE DUMNEZEU. Află detaliile REȚETEI ORIGINALE
    Obișnuim să spunem despre colivă că este singurul desert care ne-a rămas de la daci. Probabil că dacii fierbeau cereale (grâu, secară, orz) pe care le serveau cu miere deasupra. Însă despre colivă - ...

    Zupă cu laste (Rețeta lui Radu Anton Roman)

    Zupă cu laste (Rețeta lui Radu Anton Roman)
    Prin comparație cu supele bănățene sau săsești, „zupa“ ardelenilor e mai subțire, mai puțin concentrată (o fi mai multă apă pe Mureș decât pe Bega?) dar cu niște laste (tăieței)...

    Rețete românești. Păpuși de dragavei

    Rețete românești. Păpuși de dragavei
    Reteta de „papusi de dragavei” am primit-o de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt, Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei...

    REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)

    REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)
    Ingrediente: 3-4 ardei graşi mari, 150 g ciuperci, 100 g vinete, 100 g dovlecel, 100 g orez, 2 roşii mari, pătrunjel, mărar, 150 ml bulion, ulei de măsline, sare, piper Mod de preparare: Se curăţă...

    „Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public

    „Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public
    Galerie Foto Marți seara, când emisiunea a fost lider de piață pe toate categoriile de public, „Chefi la cuțite” a adus ultimele probe eliminatorii din Bootcamp, iar cei trei chefi și-au ales echipele cu care...

    Horoscopul iubirii în luna aprilie

    Horoscopul iubirii în luna aprilie
    Iubirea înfloreşte în viaţa unor nativi o dată cu primăvara. Fie că se vor îndrăgosti sau îşi vor oficializa relaţia, capitolul iubirii se poate schimba foarte mult în luna aprilie,...

    Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului

    Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului
    Zborurile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană riscă să fie suspendate în 2019, dacă Marea Britanie nu va accepta un nou acord aerian în cadrul procedurilor de divorţ cu Uniunea Europeană,...

    Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

    Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele
    Alimentele bogate în carbohidraţi precum pastele au adeseori o reputaţie proastă când vine vorba de sănătatea şi de silueta noastră. Carbohidraţii sunt principala sursă de combustibil a organismului...

    Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie

    Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie
    Moda e un teritoriu periculos, tocmai pentru că este atât de permisivă, la prima vedere. Vedetele și divele de street style dau impresia că poartă absolut orice și arată fabulos, încurajându-ne...

    Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană

     Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană
    Această prăjitură este preparată după o rețetă germană. Este imposibil să nu-ți iasă, dacă urmezi, pas cu pas, toate indicațiile, scrie ziarulring.ro. De ce ai nevoie pentru cheesecake 300 g biscuiți...
    Serviciul de email marketing furnizat de